De la 0-15 la infinit
Naţionala de rugby a României a răsturnat ceva mai important decît scorul în meciul contra Canadei

Toată lumea sportivă aplaudă și vorbește de cea mai mare răsturnare de scor din istoria Cupei Mondiale la rugby. De la 0-15 la 17-15. O, dacă ar ști comentatorii despre ce răsturnare e vorba cu adevărat! 17 puncte? Două eseuri și o lovitură de pedeapsă? În rugby, e mult. În viață, e imposibil. România a bătut Canada pe teren și pe tabela de marcaj. Dar marea victorie e altundeva. Surugiu, Vlaicu, Macovei și coechipierii au răsturnat zeci de ani de mizerie și anonimat. Au risipit pesimismul și resemnarea care strangulau sportul românesc la orice întîlnire cu lumea bună.
Sportul românesc de echipă era dezonorat pe vecie la începutul meciului cu Canada. La sfîrșit, ne-am trezit cu Surugiu plîngînd (foto), cu strîngeri de mînă din toate părțile și cu fruntea sus. Cum am reușit asta e greu de spus. Eu, unul, nu înțeleg. Sînt depășit în toată mîndria mea de pesimist profesionist. Știu doar că n-a fost o întîmplare, o fentă sau o rostogolire de zar norocos. A fost muncă de ocnă și speranță fără de moarte. Și, peste ele, figura unui tată galez răbdător.
România a jucat din primul minut al Cupei Mondiale cu o încredere și cu o voință de neconceput în ce se cheamă, încă, sport și societate românească. Acolo unde domnesc resemnarea, șmecheria și bășcălia, rugbyul românesc a pus pieptul înainte și onoarea pe drapel. Asta n-au cum să știe atîția comentatori bine crescuți. Am pierdut cu Franța și cu Irlanda, dar am pierdut în picioare. Am bătut Canada mult după încetarea ultimei speranțe rezonabile. Am ieșit din 25 de ani de umilință autoprovocată. Am ieșit din zodia fotbalului și am intrat acolo unde n-au dreptul să se arate decît oamenii de onoare și profesioniștii.
Am mai făcut asta demult. Prea demult. Pe cînd mai aveam handbal, am făcut-o la Moscova împotriva gazdelor, la o Olimpiadă gîndită și pregătită pentru triumful total al sovietelor. Între timp, am uitat ce e sportul de echipă pentru că nu mai putem trăi în echipă, în nici un fel de echipă. Nici acasă, nici pe stradă, nici în Parlament și, cu siguranță, nici pe lumea cealaltă. Am inventat, în schimb, primele forme de joc de echipă cu scor negativ, primele forme de joc în care toată lumea pierde. Asta a răsturnat, cu adevărat, naționala de rugby a României.