Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Și cum v-ați descurcat la Mondiale?

Europenele au ajuns o competiţie în care Andorra, Liechtenstein şi San Marino ratează de puţin calificarea

Permalink to Și cum v-ați descurcat la Mondiale?
joi, 10 septembrie 2015, 1:09

În vremuri imemoriale, pe cînd Europa era mai cuminte și fotbalul mai strîns la pungă, Campionatul European însemna ceva. Între timp, de cînd cu munții de bani și cu inflația de calificate, Europenele sînt ceva fără definiție. Deși s-ar putea spune cu destul temei că e vorba de acea competiție în care Andorra, Liechtenstein și San Marino ratează de puțin calificarea.

Sau, la fel de întemeiat: competiția în care Germania pare singura echipă în stare să joace finala cu Germania. În rest, toată lumea care transpiră un pic și a mai jucat cu public se califică în faza finală. Epidemia de mediocritate nu iartă.

Spectacolul cu stafii de la Budapesta a fost cap de afiș de la un cap la altul al continentului. Nici nu știi la ce meci să nu te uiți. Olanda e bătută acasă pe uscat și vreme bună de Islanda. După care servește un 0-3 de neuitat în Turcia. Echipa pare distrusă de două ori de familia Blind. De pe bancă, de tată.

Din teren, de fiu. Van Persie pare să fi înțeles că joacă prima partidă pentru Fenerbahce. Anglia trăiește cu nesaț din marea victorie care a îngenuncheat San Marino. Echivalentul, în rugby, ar fi un sfert de finală cîștigat acasă, la Cupa Mondială, împotriva României. Belgia, plină de Premier League VIPs se zbate titanic și obține cumva un 1-0 cu Cipru. În sfîrșit, Țara Galilor nu poate mai mult de 0-0, acasă, cu Israel.

Și cu asta am ajuns la explicația finală care vine dintr-o anecdotă  datorată lui Cliff Jones, un galez, cîndva cea mai bună aripă a Europei, titular la toate meciurile galeze, la Cupa Mondială 1958. Conduși de Jones, dar fără marele John Charles, acidentat, galezii au pierdut la limită în sferturi cu Brazilia.

A fost ultima calificare galeză la o competiție mare. Jones povestește că, la întoarcere, a coborît din tren și a dat nas în nas pe peron cu un suporter local din Cardiff. Cei doi se salută. După care, suporterul pune întrebarea nemuritoare: Hei, Mr. Jones, unde naiba ai fost, că nu te-am văzut de o lună?

Jones: Unde să fiu? La Mondiale! Suporterul: Să mă bată Dumnezeu! Știi că ai dreptate! Dar ia spune-mi: cum a mers treaba pe acolo? Jones a povestit întîmplarea acum cîteva zile și, discret, i-a lăsat pe alții să găsească morala.

De reținut: fotbalul era, cîndva, un lucru la locul lui. Suporterii supraviețuiau fără să știe prea bine ce s-a întîmplat la Mondiale. Asta, deși o calificare se cîştiga greu și rar.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

gigi becali has left the building (2 comentarii)  •  11 septembrie 2015, 19:04

Imi pare rau, nu inteleg nimic.

GOGOBERIDZE (8 comentarii)  •  11 septembrie 2015, 19:37

Domnule Ungureanu raman si eu in zona amintirilor pline de nostalgie si va aduc aminte de meciurile de fotbal ale surdo-mutilor.Amicale sau oficiale ele aveau acel farmec,greu de descris si totodata iubite de privitori pentru fotbalul pur practicat de niste jucatori care nu aveau nevoie de antrenori care sa agite pe margini bratele larg deschise sau degetele cu miscari carfologice.Astazi fotbalul in general si in special in Romania parca este practicat de damblagii sau de purtatori de proteze la membrele inferioare.Faptul ca majoritatea meciurilor se joaca in nocturna ma face sa cred ca sufera si de cecitate nocturna sau mai pe intelesul tutruror ,orbul pasarilor! Hai Romania…la culcare!

Panda70 (3 comentarii)  •  11 septembrie 2015, 21:16

Cam asa s-a intamplat si cand bunicul nu s-a mai intors de pe front.
Nici acum n-am aflat cine a castigat razboiul ala…

Comentează