Zero încărcat
Despre un meci ciudat, în care nu avea cum să se înscrie gol

Așa cum spune un vechi proverb Italian descoperit de cercetătorii Cannavaro și Chiellini, un 0-0 muncit e mai bun decît o victorie lejeră. Acum trei zile, Arsenal și Liverpool au ilustrat perfect paradoxul: un meci nul mustind de spectacol și înțelesuri. Am aflat cu acest prilej cîteva adevăruri adînci și bizare. În primul rînd, că un 0-0 de calitate se sprijină pe portari. Nu pe urmașii celor doi folcloriști italieni mai sus menționați, ci pe ultimul apărător.
Aproape sigur, Cech și Mignolet au stabilit de comun acord că meciul se va încheia cu un 0-0 perfect. Asta se poate bănui și după lunga conversație amicală între cei doi gardieni la sfîrșitul meciului. Cech și Mignolet au deliberat amical și au lăsat impresia unei complicități așezate deasupra propriilor echipe. De la un cap la altul al meciului cuplul așezat la extremitățile terenului a închis jocul sub o cupolă fără fisuri. Orice accident a fost eliminat cu intervenții neverosimile. Însă lucrurile nu se opresc aici. Ce am aflat despre structura secretă a unui 0-0 de calitate abia începe. Cech și Mignolet au făcut mai mult decît pot face, de regulă, portarii. Au scos tot, inclusiv în situații în care golul era deja celebrat în tribune. Ceea ce e mult, dar nu perfect suficient. Hazardul poate strica oricînd geometria unui 0-0 perfect. Acest tip de fisuri a fost securizate de bare.
Sanchez, o dată, și Coutinho, de două ori, au lovit bara, fără să înțeleagă că participă la un 0-0 imposibil de dejucat. În sfîrșit, ultimul adversar al unui 0-0 perfect e sclipirea imprevizibilă a unei mișcări care răstoarnă tot. Cazorla a reușit exact asta cu o pasă superbă preluată în gol de Ramsey. Inutil. Derutat de rapiditatea mișcării, tușierul ridicase fanionul pentru un ofsaid inexistent. Și, cu asta, toate alternativele fiind suprimate, în teren a rămas un 0-0 incasabil. Misterul merge însă mai departe. Liverpool a scăpat de înfrîngere pe o decizie greșită de arbitraj. Adică, exact așa cum reușise să cîștige, cu o etapă înainte, meciul cu Bournemouth. O eroare umană a salvat de două ori la rînd Liverpool. Noroc? Mai complicat. Aventurile probabiliste care au scăpat Liverpool și suita de bariere anti-gol activă în meciul cu Arsenal au scos la lumină ceva aparte. Un capitol subteran al fotbalului în care șansa și logica ei de nepătruns fac jocurile. Și dau atîta conținut cifrei zero.