Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Îndopații

Jocurile Olimpice au devenit o farsă planetară, posibilă în țări cu dictatori și sportivi care apelează la cele mai noi cuceriri ale farmaciilor secrete. Dopații, adică

Permalink to Îndopații
joi, 6 august 2015, 12:11

Distanța care separa Olimpiadele de bîlciuri și pe acestea de bingo a dispărut cu totul. Data viitoare cînd vom mai lăcrăma în fața cercurilor olimpice înconjurate de porumbei ar fi bine să ne ciupim de creier, să ne trezim și să ne aducem aminte cîteva lucruri.

Mai întîi, că asistăm la o potlogărie fastuoasă. Apoi, că potlogăria e organizată în beneficiul vreunei găști de despoți, stăpîni peste cutare sfert de continent african sau asiatic. Pe urmă, că potlogăria e întreținută de mii de cetățeni care aleargă de rup pămîntul, înoată ca un delfin de ziua lui și ridică greutăți ca o macara de mutat piramidele după ce s-au îndopat cu tot ce e mai nou în farmacii secrete.

Cine nu-și pierduse bunul-simț bănuia asta demult. Cine vrea să să-l regăsească are la dispoziție ancheta ziarului Sunday Times și a televiziunii germane ARD. Baza de studiu: 4.000 de eșantioane recoltate și secretizate de Federația Internațională de Atletism. Cine le-a dat pe mîna presei?

Asta-i bună! Cineva care nu se dopează. Ce contează e că știm, pe baza datelor pe care dormea onor federația, că minimum una din trei medalii la Olimpiadele și Mondialele organizate între 2001 și 2012 atîrnă de gîtul unui purtător de doping. Un în-dopat. Și mai știm ceva: că potlogăria mută în serai o turmă de belferi cu funcții în Comitetul Olimpic (CIO). Norvegienii fiind o nație tiribombofobă s-au retras din cursa pentru Olimpiada de iarnă 2022.

Beneficiarul a fost, desigur, China tiribombofilă, dar norvegienii au dat pe față condițiile impuse de CIO. De pildă, săli și stadioane fără sens urmînd modelul care a umplut de ruine proaspete Grecia sau Africa de Sud și Brazilia după Mondialele de fotbal. Benzi de circulație separate pentru mașinile CIO. Hoteluri de 4 sau 5 stele pentru membrii CIO. Mic dejun cald. Audiență și banchet la Regele Norvegiei. Săli de conferințe la 20 de grade. Saloane exclusive la hotel. Mașini personale la dispoziție. Ceremonie de bun venit la aeroport. Totul rotunjit la un total cheltuieli de 5 miliarde de euro.

Aceeași nesimțire cu girofar a silit Bostonul să se retragă din cursa pentru Olimpiada de vară 2024. Nu-i nimic. Rămîn mereu disponibile, de pe Nil pînă la Moscova și Gange, state cu mare experiență în îndulcirea grofilor-baștanilor-jupînilor-ștabilor și, în genere, a îndopaților. Atît a celor care organizează, cît și a celor care concurează.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

re (2 comentarii)  •  6 august 2015, 12:32

100% sunt de acord cu Dvs. Vai de tara care este aleasa sa gazduiasca JO. 🙁

magus1349 (1 comentarii)  •  6 august 2015, 12:47

Cuuuum?
Dopaj in atletism? Nu pot sa cred!
Eu credeam ca numai in ciclism exista, capul tuturor rautatilor din sport.
Asteptam cu interes ceva vesti din fotbal si tenis!

Petrache (1 comentarii)  •  6 august 2015, 14:49

Sportul profesionist = dopaj, de le ciclism, la fotbal, la tenis …
Crede cineva ca Serena e pe bune? Ca fotbalistii de la echipele mari alearga in minutul 90 cum o fac in minutul 1 asa ca sunt ei entrenati? Ca exista vreun ciclist in Turul Frantei care nu ia nimic?

daniel (12 comentarii)  •  6 august 2015, 16:41

SUPERCORECT!!!

FYRY (10 comentarii)  •  6 august 2015, 19:33

dar dv scrieti si n anglia asta?

Mihai (1 comentarii)  •  7 august 2015, 2:20

Eu as intreba altceva, chiar credeti ca toate astea se fac asa de capul lor? Baietii care au organizat olimpiadele din 1896 incoace (pana in 1980 sa zicem) au fost cine? China? Acum ca statele ‘culeg roadele’ aducerii pe ‘piata’ ie marketizarii sportului, adica capitalizarea lui, toti se plang… va sta in gat piata libera? Chinezii si ceilalti nu vor decat sa faca aceleasi ‘greseli’ care le-au facut si tarile dezvoltate, adica sa se imbogateasca cu orice pretext. Daca mai reusesc sa aduca si un ban dinafara pt un bazin sau un teren de handbal, cu titlu de sponsorizare de la vre-o cola oarecare, cu atat mai bine… La Oslo e costul prea mare de constructie, la Boston la fel… Ce cola sa vinzi acolo, sau mai bine cata si cu cat? Toata comparatia asta intre tari care pun botu si care nu pun botu este doar din lipsa de cunoastere fratilor. Norvegienii voiau mare eveniment sportiv pe gratis?

Luc (1 comentarii)  •  7 august 2015, 3:21

Foarte tare articolul!!! Ne ducem de rapa usor, usor. Ca spectatorii sunt tot in delir, ar da orice sa isi faca un selfie din tribuna.

Comentează