Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Borcanul, banii, capra și vițelul

Cine și de ce ar mai respecta sportul și sportivii după atîta farsă și aroganță?

Permalink to Borcanul, banii, capra și vițelul
joi, 23 iulie 2015, 10:57

Dacă așa arată importanța sportului, mai bine ceva neserios. Un domn oarecare, reprezentînd, probabil, poporul suveran și furios, a aruncat cu ceva plin de ură și urină în Chris Froome.

Borcanul lansat în etapa a 14-a Turului Franței a inaugurat proba de urină contracronometru fără  să își desemneze cîștigătorul. Froome explică în înterviuri lanț că e, funfdamnental, curat. Jurnaliștii grupați în Comitet de Salvare Publică cer, de pe eșafodul instalat în studiourile France 2, capul, glandele și analizele lui Froome. De obicei, urmează întrebarea: cum s-a ajuns aici?

Între timp, „aici” s-a dublat. Porcăria aruncată în Froome a fost urmată de ninsoarea de bancnote așternută de un alt furios, infinit mai bine crescut, asupra lui Sepp Blatter la conferința de presă în care Blatter anunța planurile de reabilitare FIFA ca urmare a scandalului Blatter.

Marea problemă a sportului zilelor noastre e legătura între conținutul borcanului  aruncat în Froome și bancontele aruncate deasupra lui Blatter. Diferența de stil nu trebuie să ascundă suprapunerea de fond. Asemenea gesturi de stridență vulgară spun tare și răgușit un lucru: nimic nu mai e interzis sau prea mult și oricine are voie orice, pentru că sportul și-a pierdut onoarea.

Și, ca de obicei, în jurul dezonoraților roiesc viteji mărunți care găsesc ocazia să pozeze o clipă în justițiari. Problema sportului e o coproducție. Un amar de ani de hoție nu putea decît să invite pe scenă disprețul gros și grobienii de profesie. Cine și de ce ar mai respecta sportul și sportivii după atîta farsă și aroganță?

Froome e, poate, curat dar asta nu mai poate convinge un public obosit de minicuni și glorii trucate. Blatter și FIFA din buzunarul lui Blatter au pierdut demult dreptul la orice urmă de respect (interesant cum se întorc bietele cuvine împotriva celor ce se joacă de-a lozincile, genericele și campaniile).

Da, sportul e mînjit de gesturi oribile și de circ ieftin, dar asta numai după ce terenul a fost atît de bine pregătit de dirguitori. E foarte la modă să te ții cu mîna de nas cînd vorbești de clasa politică.

N-avem destule mîini pentru a trata cu același gest clasa sportivă. E bine totuși să ne antrenăm. Nu e departe ziua în care vom afla mai multe despre cocteilul de sînge și țesut de vițel și capră pe care Dr. Hans Muller Wohlfahrt îl servește distinsului său elev și pacient Usain Bolt.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

victor L (28 comentarii)  •  23 iulie 2015, 13:22

Imi place:
„Un amar de ani de hoție nu putea decît să invite pe scenă disprețul gros și grobienii de profesie.”
Zi de zi si etapa de etapa, in mai toate cursele cicliste, ba chiar si pe velodrom la recordul orei, aud acelesi voci care nu suporta americanii si englezii.
Pentru ei exista doar Contador (ce daca a fost prins cu pulpana de vaca in gura? a fost doar de gust, asa) si toti cei ce i se pot opune (mai tildiu) lui Froome 😛
Ce tristete este cind echipa lui Contador doar aprinde chibrite 😉

Cineva (10 comentarii)  •  23 iulie 2015, 13:56

O fi manjit sportul cu „gesturi oribile si de circ ieftin”, ca sa va parafrazez, dar politica si justitia din Romania sunt cu mult mai paguboase decat sportul (tot din Romania, ca sa pastram sistemul de referinta)! Daca sportivii dopati sau blatisti spulbera iluzii, politicienii si slugile lor din jusititie (nu marita, per ansamblu, majuscula) distrug destine, familii si orice perspectiva! Cei pe care i-ati slugarit (pe foarte multi bani, bineinteles), au obtinut un al doilea mandat, o guvernare discretionara si o imunitate pe termen lung, pentru faptul ca cei din functiile inalte ale justitiei au fost nominalizati, contra unor angajamente ferme, chiar de catre … jupan/ex-presedinte/matroz/fermier/santajist etc.!
Dupa Fotbal Plus, Anglia si BBC, PDL si functia actuala, ce asteptari mai aveti publicand pe site-ul GSP? Cred ca un dram de credibilitate, insa fara mare succes. Cu @ Tudorica si unii cu acelasi profil, ati reusit, cu altii – nu!
In locul dvs., as fi mai atent cand scriu despre subiecte de acest gen, pentru ca sunteti si veti fi intotdeauna susceptibil de a fi catalogat foarte dur, dupa cum si meritati, de altfel!

Comentează