Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

A se pasa

Cum a stricat fotbalul sistemul olandezo-spaniol de posesie prelungită a mingii, indiferent cum s-ar numi acesta

Permalink to A se pasa
joi, 23 aprilie 2015, 3:38

Uneori e de meditat: a făcut formula hispano-olandeză mai mult bine sau mai mult rău fotbalului? În teorie, nu există cucerire mai mare. Clocită în anii ’80 de olandezi pripășiți la Barcelona în jurul lui Cruyff, ideea e simplă pînă la stupiditate: cîtă vreme avem noi mingea, ceilalți n-o au.

Barcelona a dus sistemul la perfecțiune și, cu asta, orice discuție se termină înainte de a începe. În consecință, toată lumea care are un teren destul de lat și suficienți jucători echipați pasează. Pasează pînă la sfîrșitul lumii. Mărunt, dintr-o tușă în alta, pe urmă în spate pînă la portar și de acolo iar, la mijloc.

Dar acest sistem care extrage ceva din înțelepciunea preșcolară a jocului de Lego are o problemă de fabricație: înseamnă ceva doar dacă e jucat de echipe neverosimil de rapide și tehnice. Mai exact, Barcelona. Dacă nu, vai de privitor.

Sîmbăta trecută, Arsenal și Manchester United au oferit onor public două orori. Arsenal a pasat pînă cînd pe Wembley s-a auzit un sforăit care a trezit Reading și a ținut-o în joc. Manchester a pasat pînă cînd a reușit să se convingă singură că nu vrea să egaleze Chelsea. Ce e mai clar după atîta fotbal pasat și amestecat cu gumă, sacîz și cretă e că nu se mai poate.

Bun, Barcelona poate! Dar echipele englezești, de pildă, nu pot. De fapt, în afara Barcelonei, nu există echipe care pot. Am înțeles, de asemenea, de ce echipele englezești n-au nici o șansă pe continent și nu mișcă în Liga Campionilor.

În orice caz, de cînd cu sistemul pe care doar Barcelona îl poate juca, fotbalul a devenit obositor și plicticos. O secvență de 30-40 de pase cu înaintare de 1 metru în adîncime nu mai e o raritate. E norma. După care, la pauză, apar savanții, pun săgețele și cerculețe pe ecran și ne explică de ce ei sînt deștepți și noi proști.

E ridicol. Fotbalul pasat a devenit propria parodie. Sîntem în situația cuiva care nu mai poate spune „dă-mi niște apă” decît folosind cuvintele „donează-mi volitiv o cantitate neprecizată de lichid potabil, fie în versiunea gazoasă, fie în versiunea plată”. E de ajuns, mulțumesc. Marile sisteme cer capete mari. Altfel, devin dogme plicticoase. A se scuti. A se pasa la altcineva.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

corvette59 (2 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 17:12

Atit ai inteles mata din jocul Reading – Arsenal ? Ar fi un nesimtit tipul care ar fi reusit sa adoarma pe Wembley .Vorbesc aici de atmosfera si zgomotul din tribune . Ti-a placut mai mult ,probabil, a doua zi LFC-Villa cu fotbal care se juca acum 40 de ani ,nu-i asa ? Cit despre prezenta europeana ,anul asta ai avut apa la moara . Sa vedem anul viitor ! Cred ca Anglia va incepe sa bata continentul ca in anii ’80 ,sau ca pe vremea razboiului de 100 de ani . Mark my words !

durden (33 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 17:26

bine uita-te tu la fotbal de pe vremea lu pele cu toti burtosii si deformatii fizic si lasa ca ne uitam noi la fotbalul din ziua de azi

Freddy RE (14 comentarii)  •  23 aprilie 2015, 22:19

Bravo! Foarte bun!!! Multumiri, TRU!

Obiectiv (10 comentarii)  •  24 aprilie 2015, 14:32

Plicticoasa era si Barcelona, cu posesia si cu Pep al lor!
Decat sa votbim despre influenta nefasta a acestei conceptii de joc asupra englezilor, mai bine s-o avem in vedere pe cea a lui Pep asupra bavarezilor! O.

Comentează