Un an istoric
Demolarea Braziliei de către Germania fusese anunţată de golirea mitului sud-american
N-ar trebui să trecem prea ușor peste 2014. În fond, 2014 a fost unul din anii în care istoria fotbalului se scrie vizibil, cu litere groase și punctuație […]
Demolarea Braziliei de către Germania fusese anunţată de golirea mitului sud-american
N-ar trebui să trecem prea ușor peste 2014. În fond, 2014 a fost unul din anii în care istoria fotbalului se scrie vizibil, cu litere groase și punctuație catastrofală. Ultima oară cînd o poveste asemănătoare a botezat un an era 1953. Televiziunea era albă-neagră și puțină, iar Anglia era îngropată sub gazon, după un 3-6 șocant cu Ungaria. Catastrofa care a desființat WM-ul sacru al englezilor s-a numit Hidegkuti, primul vîrf fals atestat pe un teren de fotbal. Cu 9 pe tricou, Hidegkuti a fost luat de vîrf sadea și a plimbat în excursii vaste centralul englez însărcinat cu marcajul. 1953 a schimbat istoria fotbalului și a făcut din mega-Anglia o putere minoră și terestră.
2014 a repetat, în alți termeni, o demolare de același calibru. Scena a fost enormă. După 61 de ani, televiziunea a înlocuit sistemul cerebral al unei părți însemnate a umanității. Banii de sandwich-uri primiți de englezi și de unguri în 1953 sînt, tot după 61 de ani, o amintire la fel de bizară ca sugativa, manivela de pornire auto și bunul simț în public. Germania a distrus Brazilia cu un 7-1 anti-mitologic și crud. Nimeni n-a plîns, în 1953, după Anglia, dar execuția îndelungată a Braziliei, în 2014, a făcut să dispară cel mai romantic mit al fotbalului. Nu din senin și nici din pură răutate. Brazilia era demult coaptă să treacă în hala cu rebuturi. Germania n-a făcut decît să ne informeze.
Căderea Braziliei e însă tot o istorie europeană. Liga Campionilor e cea mai mare putere între competițiile lumii și se joacă într-un triunghi cu colțurile în Spania, Anglia și Germania. Brazilia a căzut în triunghiul de forță european. Un timp, mitul a continuat să funcționeze. Dar cluburile braziliene au făcut eroarea fatală: au ipotecat mitul. Brazilia aruncă salarii de 7-8 ori mai mari decît orice campionat sud-american și și-a depășit demult bugetul. Cluburile nu plătesc salariile cu lunile, iar jucătorii sînt luați în posesie pe felii: clubul 10%, agentul 20%, fonduri de investiții 25% și tot așa. Prin urmare, la ora meciului cu Germania, Brazilia era un mit fără conținut. Restul a fost, ca în 1953, o revoluție tactică. Nu tocmai germană, deși autorul antrenează o anume echipă din Munchen.
Singura mutație istorică a ultimilor 20 de ani e biliardul accelerat al lui Guardiola. Germania l-a înțeles și îl practică adăugîndu-i un blindaj supergreu. Cam asta s-a întîmplat în 2014 și tot asta spune de ce am trăit un an istoric în fotbal.