Schweinerei contra Gherțoi
Vestul fotbalului s-a dus mai la vest, iar Estul stă pe locul pe care şi l-a construit cu migală.
Fără victoria Germaniei, Mondialele ar fi ieșit contabil ok, dar fotbalul mondial s-ar fi provincializat. Messi ar fi rămas pe soclul […]
Vestul fotbalului s-a dus mai la vest, iar Estul stă pe locul pe care şi l-a construit cu migală.
Fără victoria Germaniei, Mondialele ar fi ieșit contabil ok, dar fotbalul mondial s-ar fi provincializat. Messi ar fi rămas pe soclul de pe soclu, iar rutina mai mult sau mai puțin harnică ar fi ținut loc de progres. Victoria Germaniei a avut loc în semifinale și s-a oficializat în finală. Cine a văzut în faimosul, sinistrul și sinistra 7-1 un exemplu de schweinerei, o porcărie motorizată, poate juca table în continuare. Noul absolutism german e, de fapt, un salt de cunoaștere. De la nutriție la sistemul de educație și extracție spre fotbal a copiilor sau ochiul deschis către maeștrii spanioli, Germania n-a iertat nimic: a tocit, a repetat, a răbdat și a livrat.
Pînă aici, sehr gut! Mai departe, e jale pentru cine e prea departe de standardul german. Uitată fie Brazilia și semifinala ei de pucioasă. Catranul e mult mai gros în cazul Europei de Est. Bineînțeles, în cazanul respectiv România nu se vede. Piți Satana și echipa se simt bine la fund. Cel mai nebăgat în seamă bilanț al Mondialelor spune că Germania și Olanda s-au mutat și mai la vest, iar Estul a rămas pe loc. Socoteala începe cu calificările. Din 23 de candidați est-europeni, doar trei au reușit să treacă linia. Croația, Bosnia și Rusia au jucat în grupe fără să lase urme. Adevărat, pînă și Croația ar fi avut dreptul la un egal sau o victorie cu Brazilia. Însă în minutul 82 al neutrului cu Mexic, tabela arăta 0-3. Bosnia a reușit să bată Iranul și atît. Rusia s-a agățat în egaluri titanice de Coreea și Algeria. Restul a stat acasă, în zone care dădeau, în vremuri deloc apropiate de epoca silexului, școli de fotbal temute: Cehia, Serbia, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria. Altfel spus, două arginturi și două bronzuri la Mondiale poate uitate, dar reale.
Bineînțeles, urmează întrebarea îngrijorată: ce s-a întîmplat cu Estul? De regulă, întrebarea e urmată de o serie de seminarii și alte politețuri tîrzii. E mult mai simplu. Fotbalul s-a dus naibii! Nu singur. A plecat o dată cu o populație jucătoare în mare scădere numerică, cu infrastructura și cu standardul minim de instruire. Pe locul lor Prinții Gherțoi pe care îi vedeți intervievați la tv sub acoperire: toți susțin că finanțează și conduc cluburi. Eu știu? Poate avem o șansă în Rusia 2018. Pe bază de invitație specială de la Internaționala Gherțoilor. Rusia deține președinția, iar noi sîntem membri cu drepturi depline.