%. Fotbalul procentelor şi fotbalul-fotbal
O zicere convenabilă semidocţilor spune că o imagine înlocuieşte o mie de cuvinte. Mă îndoiesc, din mijlocul bibliotecii.
Şi mai neserioasă e impresia după care o mie de statistici înlocuiesc o judecată clară. Pe firul acestei iluzii, Cupa Mondială 2014 […]
O zicere convenabilă semidocţilor spune că o imagine înlocuieşte o mie de cuvinte. Mă îndoiesc, din mijlocul bibliotecii.
Şi mai neserioasă e impresia după care o mie de statistici înlocuiesc o judecată clară. Pe firul acestei iluzii, Cupa Mondială 2014 pare un eveniment secundar, plasat în umbra Cupei Mondiale la numărat procentual. N-are rost să vă mai obosiţi mintea. Statisticile vă scutesc de efort. Robben a sprintat cu o viteză de exact 32 km/h. Rooney a alergat 12,7 km.
Cifre cutremurătoare spun că în meciul Germania-Ghana distanţa între liniile defensive a ajuns la 27 de metri. Scorul procentual la posesie a fost Franţa 56 – Elveţia 44. Şi cu asta ne-am lămurit. Doi domni, Kuper şi Syzmanski, au scris chiar o carte, Soccernomics, din care se poate afla că istoria fotbalului a fost scrisă de procente, iar viitorul acestuia va avea aceaşi soartă.
Problema este că statisticianul Kuper a prezis o victorie a Angliei contra Uruguayului, dar a uitat să-l numere pe Suarez. Presa engleză a avut îndrăzneala să facă o superstatistică şi a aflat care sînt echipele cu cea mai solidă posesie în Premier League: Southampton şi Swansea. Locurile 8, respectiv 12. Fotbalul numeric are un singur dezavantaj.
Acelaşi dezavantaj pe care îl are, din naştere, orice măsurătoare: nu vede valoarea. Statisticile de posesie spun acelaşi lucru şi despre Năvodari – Botoşani, şi despre Bayern – Barcelona. Gradul de completare a paselor e 91% la Pirlo, dar poate ajunge la 95%, inclusiv autogolul aferent, dacă un portar şi un fundaş o ţin într-o miuţă la marginea propriului careu.
Da, statisiticile spun ceva, dar acel ceva e întotdeauna un efect nu o cauză. Italia nu e cea mai mare instituţie defensivă pentru că are o rată de respingere a atacurilor de peste 96,38%, ci are o rată de respingere de 96,38% pentru că fundaşii italieni ştiu să stea în teren mai bine decît punctele cardinale şi citesc jocul mai repede decît majoritatea comentatorilor tv.
Moda digitalizării a fost grăbită de jocul de posesie tiranică al Barcelonei dar, şi aici, neînţelegerea e deplină. Procentul de posesie al Barcelonei e efectul şi nu cauza unei tehnicităţi şi mişcări fără seamăn.
Mania numerică e, mai curînd, rezultatul comodităţii. Un soft bun înlocuieşte un milion de scribi şi numără orice. Dealtfel, ideile excepţionale ale acestui articol sînt umbrite de statistica după care doar 0,49% din cuvintele folosite sînt cifre.