Ballon d’Or orbitor
Iniesta şi Xavi sînt condamnaţi să promoveze geniul lui Messi
Messi? Iar? Problema supremaţiei bisate de Messi e contextul. Încadrat de Barcelona, Messi înscrie şi seduce cu o viteză care orbeşte. Aproape toată lumea refuză să mai vadă că, încadrat […]
Iniesta şi Xavi sînt condamnaţi să promoveze geniul lui Messi
Messi? Iar? Problema supremaţiei bisate de Messi e contextul. Încadrat de Barcelona, Messi înscrie şi seduce cu o viteză care orbeşte. Aproape toată lumea refuză să mai vadă că, încadrat de albicelestes, acelaşi Messi e doar un jucător foarte bun care nu reuşeşte să demonstreze că e cel mai bun. Condiţionarea care îl face pe Messi să comute pe splendoare la Barcelona şi pe frustrare cu Argentina e atît de masivă, încît singura comparaţie posibilă trebuie căutată la polul opus. La jucătorii pe care o echipă solidă îi tolerează, îi remorchează şi îi pune sub lupă, mărind o calitate unică şi eliminînd o colecţie de defecte. Nobby Stiles, fraţii Neviile şi atîţia alţi cărători sau secerători de minge sau picioare au fost fotbalişti unilaterali, relansaţi de context. Deşi le e infinit superior, Messi e tot un beneficiar.
Adevărul e că Barcelona a cîştigat podiumul Ballon d’Or, dar a pierdut trofeul. Locurile doi şi trei au produs locul întîi. Cu o medie de 90-100 de pase reuşite pe meci, Xavi şi Iniesta creează situaţii şi superiorităţi în lanţ. Iar dacă întîlnesc un coechipier supradotat creează un jucător-orbitor. Strălucirea e atît de intensă încît regia nu se mai vede. Numai Xavi şi Iniesta explică de ce Messi e primul fotbalist care cîştigă, din 1994 încoace, Ballon d’Or în an de Cupă Mondială fără să fi făcut parte din echipa Campioană Mondială. Excepţia 1994 s-a numit Hristo Stoickov şi juca tot la Barcelona.
Critica lui Messi nu poate fi însă un instrument de diminuare a solistului, ci numai o introducere în perfecţiunea orchestrei. Apropo, lumea nu are cultul orchestrelor. Nu şi le aduce aminte, deşi recunoaşte imediat sunetul unui ansamblu de clasă. Lumea nu lucrează cu concepte colective. Lumea are nevoie de nume. Nimeni nu poate numi maeştrii semi-anonimi ai orchestrelor conduse de Furtwangler sau de Karajan, următorul deţinător de Baguette d’Or. E nedrept şi nemuzical, dar e logic şi uman.
Consolarea e imposbilă. Xavi şi Iniesta riscă să treacă pentru totdeauna pe lîngă trofeu. Messi are doar 23 de ani şi nu va pleca prea curînd de la Barcelona. Urmează noi Baloane de Aur. Dar asta numai şi numai dacă Iniesta şi Xavi asigură mai departe orchestraţia. Ironie enormă, Xavi şi Iniesta sînt condamnaţi să promoveze geniul lui Messi şi să îi garanteze trofeele.