De ce iubim Anglia
Englezii au inventat nu doar fotbalul, ci şi respectul pentru regulile acestuia
Anglia e marea cîştigătoare în faţa Germaniei. A fost numai 1-4 într-un meci de 2-8! Însă englezii aveau dreptul la golul 2. A fost al lor, l-au muncit, […]
Englezii au inventat nu doar fotbalul, ci şi respectul pentru regulile acestuia
Anglia e marea cîştigătoare în faţa Germaniei. A fost numai 1-4 într-un meci de 2-8! Însă englezii aveau dreptul la golul 2. A fost al lor, l-au muncit, l-au dat, s-au dus cu el în justiţie şi le-a fost confiscat. De ce? Pentru că FIFA se teme de precizia garantată a probelor video. În mai puţin de 10 secunde, sute de milioane de telespectatori au văzut proba video. Mingea a căzut la un metru dincolo de linia porţii. Fotbalul arbitrat de oamenii FIFA n-are dreptul la această operaţie de sub 10 secunde. Imediat după meci, un amploaiat FIFA a repetat pe de rost linia partidului, aşa cum a fost ea fixată de Blatter Sepp: arbitrajul trebuie să rămînă „uman”. La fel şi marja de furt.
Proba video introdusă măcar la deciziile de linia porţii nu poate da peste cap fotbalul, dar acelaşi mecanism, o dată extins la alte faze de joc, poate lăsa în offside sistemul blatterian, cu reţeaua lui de arbitri şi decizii discrete în favoarea favoriţilor FIFA.
Anglia avea dreptul să fie nivelată cu respectarea legii. A cucerit această onoare inventînd nu numai jocul de fotbal, dar şi respectul faţă de regulile jocului. I-aţi văzut imediat după meci: cea mai greoaie, stîngace şi frustrată echipă a Mondialelor n-a crîcnit. Trupa ridicolă a englezilor s-a îndreptat spre arbitrul care i-a jefuit. Au dat mîna cu el. Nici un cap în gură, nici o secreţie aruncată a la Hănescu, nici o încercuire cu spume la gură şi îmbrînceli. Lampard, omul cu bara transversală o dată parşivă şi o dată împotrivă, a făcut schimb de tricouri cu Schweinsteiger, motorul care a vînturat şindrilele lui Capello. După care a început o discuţie amicală şi plăcută, fără resentiment şi fără reproş. Asta e Anglia: ceva fix şi neprelucrabil îi împinge pînă şi pe neşcolarizaţii „naţionalei” să respecte onoarea celor ce tocmai i-au zdrobit. Asta numesc unii, majoritatea filozofi răposaţi, civilizaţie. Şi asta îi face rău, foarte mult rău lui Blatter Sepp.
Şi germanii aveau dreptul la golul englez nr. 2. Dreptul istoric. Asta ar fi făcut pace între prezent şi 4-2 în marea finală din 1966, cu mingea care n-a trecut de linie, dar a dat Angliei un gol fundamental. Chiar dacă e aşa şi chiar dacă englezii au fost pedepsiţi după 44 de ani, trebuie spus că Bahramov era ferit de recurs. Pe atunci nu aveam video instant. Ceea ce ne spune, încă o dată şi în alt fel că am evoluat degeaba. Şi ne mai spune de ce e Anglia iubită mereu, dincolo de rezultat.