Mama Kim şi Serena Ganea
La US Open tenisul feminin tribal a primit o grea lovitură
Open-ul american a fost cîştigat de o febră istorică fără precedent. Ceva anume – nu e clar ce – a impus o aglomerare de grozăvii şi minuni. Cea mai […]
La US Open tenisul feminin tribal a primit o grea lovitură
Open-ul american a fost cîştigat de o febră istorică fără precedent. Ceva anume – nu e clar ce – a impus o aglomerare de grozăvii şi minuni. Cea mai frumoasă minge jucată vreodată în tenis? Posibil. Lovitura inadmisibilă a lui Federer a semănat teribil cu ceva nemaivăzut, dacă e adevărat că întîlnirile norocului, îndrăznelii şi geniului sînt secrete şi invizibile. Diagnosticul nu e, totuşi, prea sigur. Există mingi mult mai muncite, arate şi năduşite care merită titlul acordat, în grabă, scăpărătoarei lovituri a lui Federer. Contrapropunere: un stop ajuns, după un sprint kilometric, de Ion Ţiriac, în timpul cruciadei împotriva lui Stan Smith, la Bucureşti, circa 1972.
Tot din nervozitatea istorică a acestui US Open vine şi anularea lui Rafael Nadal. Del Potro a anunţat era tenisului axat pe anihilarea adversarului prin coroziune. E un început, dar un început care ar putea lichida complexitatea tactică şi estetica tenisului.
În cele din urmă, acest US Open istoric pare să se fi jucat în altă parte şi anume în turneul feminin, acolo unde tenisul e, de prea mult timp, ameninţat de tentaţia agresivităţii. Openul american a fost turneul care a refuzat supremaţia surorilor blindate Williams. Şi, pentru a le pierde, tenisul jucat la New York a ales să se exprime în forme simbolice absolute. Mai întîi, lăsînd agresivitatea să iasă într-un out furibund. Criza de furie a Serenei Williams a semnat public actul de deces al tenisului feminin care se hrăneşte din masa musculară a altor regnuri şi se sprijină pe intimidarea de tip tribal. Serena Wiliiams a făcut pasul greşit şi a terminat, complet defeminizată, sub un nomme de guerre lansat la Timişoara: Serena Ganea.
Replica tenisului, ca ocupaţie şi pasiune compatibile cu normalitatea, s-a numit Kim Clijsters. O femeie care a îndrăznit să rămînă femeie. Openul american a fost cîştigat de Mama Kim – o sportivă de 26 de ani care a distrus mitul fanatismului obligatoriu pentru marea performanţă. Kim Clijsters a decis că are dreptul uman de a întemeia o familie. A ieşit din tenis timp de doi ani, a adus pe lume o fetiţă, s-a întors şi a recucerit tenisul. Mai precis, l-a scos dintre roboţi şi l-a readus între oameni. Cu asta s-a încheiat şi de asta s-a jucat Openul american.