Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

A jucat vreodată fotbal Nicolae Dobrin?

Misiunea noastră începe acum: trebuie să îl povestim şi să îl lăsăm celor ce vin pe Nicolae Dobrin. Daţi-mi voie să cred că stingerea celui mai mare fotbalist al României ne obligă la o schimbare de meserie şi conştiinţă. Trebuie […]

vineri, 26 octombrie 2007, 6:07

Misiunea noastră începe acum: trebuie să îl povestim şi să îl lăsăm celor ce vin pe Nicolae Dobrin. Daţi-mi voie să cred că stingerea celui mai mare fotbalist al României ne obligă la o schimbare de meserie şi conştiinţă. Trebuie să devenim rapsozi şi să avem grijă de visele viitorului.

Primul mesaj: Dobrin nu se va repeta. Vor apărea, într-un ciclu care ni i-a dat, la intervale de cam 20 de ani, pe Petchowsky, Ozon, şi Hagi, alţi fotbalişti magnifici. Ei vor scrie istoria mare pe care prezentul mărunt nu ne lasă să o mai bănuim. Dar un alt Dobrin nu va mai fi. Asta, pentru că Nicolaie Dobrin şi labele lui mari de Gîscan extraterestru au depăşit fotbalul şi l-au împins în poezie.

Cine l-a văzut jucînd fotbal pe Nicolae Dobrin a fost, cu sigururaţă, sedus de puterea dezlănţuită a binelui şi a frumuseţii. Dobrin n-a jucat, propriu-zis, fotbal, jocul acela încordat, atletic şi iute care ne scoate din minţi. Dobrin a surclasat acest joc şi s-a aşezat într-o zonă intangibilă: dincolo de chin, scor, faulturi şi efort.

A fost atît de deasupra încît nu e şi nu va fi niciodată clar dacă Dobrin a jucat, cu adevărat, fotbal. Căci tot ce a făcut Dobrin în prezenţa unei mingi şi a unui maidan era act de magie pură, fotbal după fotbal, adevărul supranatural de la capătul jocului. Nimeni, în afara lui Nicolae Dobrin, n-a reuşit să demonstreze că fotbalul e complet indiferent celui ce reuşeşte să-l schimbe cu glezna, aşa cum pictura şi muzica sînt materialul inert de la picioarele geniului.

Nicolae Dobrin e greu de înţeles. Deşi a cîştigat meciuri dintr-o zvîcnitură scurtă şi ironică a pasei, a trecut prin fotbal cu planuri mult diferite de minut şi scor.

A fost gratuit, cu o măreţie taciturnă. A decis, fără să întrebe, că fotbalul e o artă şi nu un conflict.

Astăzi, avem impresia că nu e aşa. Greşim. Nicolae Dobrin, cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor şi cel mai necunoscut fotbalist planetar al lumii, nu s-a temut de erorile noastre viitoare.

A răbdat umilinţe personale şi a contrazis, de la Piteşti, un regim istoric dobitoc.

A fost condamnat la anonimat, căci locul unei minuni e sus, pe firmament, printre stele, nu în derby-ul cu Dinamo. A nesocotit sentinţa, continuînd să secrete itinerant miracole. La Tîrgovişte, de pildă, unde trebuie pusă o placă memorială despre o pasă de gol, cu călcîiul, urmată de un sprint prelungit cu fundaşul advers în hipnoză, mult după încheierea terenului.

Aşa ceva nu s-a mai văzut. Asta înseamnă că nu l-au învins. Dobrin a cîştigat pentru că era o formă de imaginaţie şi de creaţie populară. Acum a murit persoana, s-a prăbuşit Gîscanul şi a căzut Para. Poetul trăieşte.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Comentează