Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

Gaura din suflet

A ajuns la conducerea cluburilor prostul gust betonat din vârful unei grămezi de bani

Permalink to Gaura din suflet
miercuri, 11 mai 2016, 12:34

E bine să nu uităm, să spunem, din când în când, lucrurilor pe nume. Pentru că altfel, într-o zi, fotbalul românesc nu va mai fi nici măcar un chioșc, într-un câmp, cu câțiva clienți, cum a ajuns astăzi.

Prin Vest, cluburile sunt dintotdeauna la picioarele suporterilor. Acolo „sportul rege” e împachetat într-o poveste în care emoția suporterului e un criteriu definitoriu al reușitei. De la ambițiile în materie de performanță la transferuri, de fapt, din prima clipă în care intră pe stadion, suporterului îi este afișată o identitate în care el se regăsește și de sub umbra căreia pumnii se strâng generații la rând.

Nu mai e cazul, la noi, decât sporadic. Suporterii sunt descurajați să mai pună pasiune de comportamentul de chioșcari al patronilor de club, care confundă o echipă de fotbal cu o tarabă cu șosete flaușate.

Falimentul din tribune e total. Paradoxal, pe vremea regimului totalitar, cluburile aveau ceva ce nu putea fi trucat. Aveau respect față de fani. Securiști la propriu, puși în fruntea formațiilor de regim, reușeau, culmea!, să aducă echipele mai aproape de public decât o fac patronii de azi. Au trecut mulți ani de atunci, dar imaginea pumnului lui MM în obrazul unui suporter nu o va șterge nici măcar ploaia trupei Pasărea Colibri ce le potopește pe toate.

A ajuns la conducerea cluburilor prostul gust betonat din vârful unei grămezi de bani. Niciun club nu mai reușește să câștige simpatie, din contră, grupările o pierd și pe aia pe care o aveau. Să nu uităm, așadar. Acesta e fotbalul românesc din zilele noastre. De curând s-a decis campioana lui. Campioana anonimatului.

Indiferent cine ar fi triumfat în Liga 1, ar fi fost doar campioana lor. A celor ce nu le pasă de spectatori, ci doar de profit. După un sfert de secol, concluzia e justă. Habar nu au să citească fotbalul, apăi să îi mai și scrie istoria!

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Stefan (1 comentarii)  •  11 mai 2016, 13:20

Au reusit chioscarii astia sa ingroape echipe de legenda, si acum ar vrea de la suporteri pasiune si dragoste pentru nascocirile lor de peste noapte. In Anglia echipele centenare sau aproape de jubileu nu sunt o exceptie rara, la noi incet incet transformam prima divizie in echipe aparute dupa ploaie, purtand partial numele unei legende, dar in rest, fara nici o legatura cu Batrana Doamna. Poli Timisoara, Steaua Bucuresti, Craiova, Arges, Gloria Bistrita, etc. Rapidul se chinuie in B, Dinamo abia ce a iesit din insolventa, in Cluj la fel, o echipa proaspat iesita si o echipa care se chinuie sa scape de faliment. Felicitari. Felicitari patronilor si federatiei, cu masurile lor deosebite, mai ales din ultimii ani, cand falimentul a devenit o normalitate. In curand vom avea finale de cupa dintre Fotbal Steaua Albastra Bucuresti versus FC Poli Universitatea Oras Timisoara, iar conducatorii, gen MM Stoica, vor latra pe la televizor ca fenomenul ultras a murit, ca oamenii sunt de vina de fapt, pentru ca echipele de fotbal exista, dar suntem noi incapabili sa le sustinem.

Alexutu1 (4 comentarii)  •  11 mai 2016, 13:37

Bravo!!

Comentează