Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

Ultimul robot

Indiferent dacă Manchester City va domina de acum înainte fotbalul european, ceea ce i se întîmplă lui Guardiola în conturi nu mai are legătură cu fotbalul

Permalink to Ultimul robot
miercuri, 3 februarie 2016, 6:18

Spun asta uitîndu-mă la un exemplu la îndemînă. Antrenorul Ranieri, cel care după ce pe bani buni a scufundat Grecia înainte să o înece criza și mai apoi refugiații unui război cel puțin ciudat, s-a dus de nebun la Leicester și a dat lovitura. Încă de pe vremea cînd antrena liliecii Valenciei sub comanda stilului său de joc, ieșeau la iveală doi fotbaliști. Atunci erau Claudio Lopez și Adrian Ilie. Acum tot doi fotbaliști ridică în picioare micul orășel britanic: Riyad Mahrez şi Jamie Vardy.

Iar cînd britanicii veniți la meci din căsuțele lor frumos aranjate, dintre cărămizile egale, se bucură la un gol, simți că bucuria lor e o reclamă pe care nu o poți devora fără furnicături. Chit că e cam aceeași nebunie, de fiecare dată, pasiunea e parcă tot mai aprigă. Într-o Europă în care peste tradiții sărăcia urinează pe la colțuri ori fanatismul stropește cu sînge, fotbalul din insulă pare un ziar vechi pe care toți bogătanii acestei Planete vor să îl savureze la o cafea cu gloria. De fapt, vor să o ardă vintage pentru că, de ce nu?, vintage-ul e la modă. Ultimul gol al lui Vardy contra celor de la Liverpool, sub privirile lui Klopp, un fel de Goethe între antrenorii germani, este epocal.Nu e momentul să ne ferim de laude, de cuvinte înălțătoare, cuvîntul potrivit aici este, fără doar și poate, cel puțin, epocal.
Ca să nu ne abatem de la ideea inițială, se așterne o impresie că, în ultimul timp, Guardiola alege portofelul, în locul nebuniei. Că inovația acelui tiki-taka legendar e încă prezentată ca un roman de actualitate, rescris, cum azi, mai nou, se obișnuiește, din perspectiva mai multor personaje. Inițial e povestea personajului principal, iar la relansare a celui secundar. Povestea evident aceeași, vînzările în creștere. De fiecare dată, reeditarea e mai pompoasă, mai sofisticată, mai prețioasă, mai scumpă.

Cîte transferuri vor urma la City, cîte miliarde vor fi necesare să impregneze un „ia-o tu, dă-mi-o mie”, cîte vedete vor fi aduse ca să înțeleagă filosofia tiki-taka? În rivalilatea care a marcat fotbalul anilor ce de abia au trecut și vor trece, cea dintre Guardiola și Mourinho, spaniolul părea întotdeauna boemul. El era personajul care trebuia să înfrîngă robotul orgolios cunoscător al mai multor limbi și zerouri în contracte. Acum, se pare, urmează o bătălie a roboților întreruptă doar de oameni fideli nebuniei care i-au lansat.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

brazvan (1 comentarii)  •  3 februarie 2016, 19:03

plecarea lui pep de la bayern o văd situată pe undeva între lașitate și puținătate la minte, în condițiile în care nemții s-au rugat de el, cu 20 de milioane pe an. deci nu banul e problema, ci piticii din mintea lui, că nu poate sta locului. iar apoi, vinovat e cel ce oferă, nu ăl de primește. ca să nu mai spunem că sunt antrenori care saltă peste 8 milioane pe an, fără să facă vreo performanță.

Adyos (1 comentarii)  •  3 februarie 2016, 21:24

„…sub privirile lui Klopp, un fel de Goethe între antrenorii germani…”. Mor de ris. Klopp e un clown!

Comentează