Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

Bun de tot

Pe Cruyff nu l-am prins jucînd. Prima dată, l-am văzut îmbrăcat într-un sacou, într-o fotografie, decupată dintr-un ziar și lipită ca afiș, în spatele unui magnetofon.

Permalink to Bun de tot
sâmbătă, 24 octombrie 2015, 2:19

„Bun a fost ăsta, bun de tot!”, mi-a zis taică-meu, apoi a dat din cap pe verticală, de parcă ar fi fost alt om care îi susține afirmația. Eu mă uitam la jucătorul din stînga lui. Mă uitam la Hagi. Și o vreme, am uitat de omul care se trăgea în poză cu Regele.

I-am mai citit fugitiv numele scris cu pasta de dinți pe spatele tricourilor băieților din clasele mai mari. L-am regăsit, mai apoi, pe linia melodică a unui clip, într-una din încăperile internetului. Spun l-am regăsit căci de data asta îl tot căutam. Încet, încet începusem să înțeleg cine cu cine se trăgea în fotografia aia de demult.

Cruyff are cancer la plămîni. Nu e timp de statistici, de păreri de rău, nu e timp de ridicat ode, omul nu a murit. E timpul doar să încercăm să nu fim driblați, să nu lăsăm marcajul ăla larg, retro, să nu ne ducem pe fentă, e timpul să ne prindem că un 11m se poate bate cu pasă la coechipier, așadar e timpul să ne imaginăm că l-am putea opri pe cel poreclit Ogarul.

Ce iluzii, omul trece printre fundași ca și coloana oficială a unui demnitar prin traficul împotmolit. Nici o paranteză, domnilor postaci profesioniști!

Cruyff fuge și acum, cînd am închis clipul care să îmi inspire textul, iar mingea, pe care o dă pe lîngă adversar, îmi cade pe taste și îi revine cu efect înapoi. Cruyff a dus conceptul de fotbal total la nivel de etalon, așa încît orice dribling de-ale lui pare o reclamă pentru care jucătorii de azi trag zeci de duble cu tot cu efecte speciale.

Îl văd pe Ibrahimovici cum înscrie cu scheme desprinse din arte marțiale, îl văd pe Messi care nu se mai oprește după ce a descoperit că vitrinele în care stă Maradona pot fi rearanjate, îl văd pe Ronaldo, ba nu, nu îl văd pe Ronaldo în Cruyff!

Îl văd mai degrabă pe Dobrin, cu aceeași întoarcere din corp, specifică vremurilor în care ultrașii aveau pantalonii evazați. Îl văd pe Pele cum se bucură sărind într-un picior cu pumnul în aer. De fapt, cred că fotografia cu Hagi și Cruyff e fotografia completă. În ea vezi motivul pentru care voi citiți, noi scriem și împreună ne uităm la fotbal.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Cineva (4 comentarii)  •  25 octombrie 2015, 10:00

Cruyff ramane in galeria marilor jucatori ai lumii si a fost si un mare antrenor. Merita toate elogiile posibile, pentru ca putini jucatori au fost in egala masura conducatori de joc si finalizatori (cu executii comparabile cu ale „varfurilor” veritabile).
Mi-as permite, totusi, sa atrag atentia ca Dobrin, marele nostru fotbalist, nu avea o viteza de executie comparabila cu cea de gandire si nu era un veritabil marcator; „serpuirile” lui Dobrin se bazau mai mult pe talent si pe fentele din corp, pe cand cele ale olandezului se efectuau intr-o mai mare viteza si puneau accent pe contre-pied!
Sa speram ca marele Cruyff nu ne va parasi prematur si ca va continua sa vegheze asupra cluburilor pe care le-a slujit cu atata devotament! C.

rosu (1 comentarii)  •  25 octombrie 2015, 16:04

frumos scris!!!

Comentează