Răzvan Prepeliță

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Răzvan Prepeliță
Ies și Great

Acea imagine a copilăriei, din acel hol zgomotos, mi-a rămas peste ani, atunci când la televizor, „Minunea blondă” se învârtea cu mingea printre adversari cu o ușurință, de parcă desena cercuri în nisip.

La pauză, taică-meu s-a lăudat unor alți […]

...

Fair-play-ul de carton

 Cine a văzut circul din finala feminină de la US Open, făcut nu de un spectator ci chiar de Serena Williams, se uită de azi cu alți ochi la marea campioană.

După ce am trăit pe viu victoria Simonei la […]

...

O recomandare

Nu e vorba despre UTA, nicio o ironie,  e vorba desigur despre Juventus Torino, dar poate nepoții-nepoților noștri vor prinde astfel de documentare despre echipe românești. Serialul se chemă First Team:Juventus și deocamdată sunt doar șase episoade care […]

...

Cușca tigrului

Monumentul e închinat venirii primăverii în bătrânul oraș al Crimei și Pedepsei. Belgianul a semănat cu opera de artă celebră în oraș, nu datorită frizurii haioase ci mai degrabă faptului că atât de static a părut în duelurile cu francezii. […]

...

Zigzag

Așa rapide erau contraatacurile belgienilor față de tricicleta braziliană ce făcea ghidușii pe bordura circuitului.

Vedeta Neymar a fost și de data asta cel mai român jucător de la Mondial. Brazilianul s-a tolănit pe jos ca pe covorul din sufragerie […]

...

Peluza din tramvai

Stadionul cochet, pe care Hagi l-a construit pentru echipa sa, la Ovidiu, e dovada că galeria are dreptate. Galeria Stelei.

Permalink to Peluza din tramvai
duminică, 19 iulie 2015, 12:03

Au trecut 12 ani de atunci. Era vremea cînd Mihaela Rădulescu îl invitase pe timidul Becali la emisiunea care se ridica la audiența Facebook-ului de azi. Datoriile au dispărut, salariile au început să fie plătite, iar partea asta financiară peste care trona faimei Stelei a creat din inerție un perpetuum mobile. Autocarele, mașinile burdușite cu suporteri veneau în Ghencea, din toată țara, pentru că văzuseră spectacolul la televizor. Dar provincia a venit doar la meciurile internaționale, în rest,  în tribune, lumea venea cu tramvaiul 41. Sau direct din scara blocului. E ciudat cum un stadion pe care joacă o echipă de succes e considerat de vecinii de cartier ca propria cameră. De fapt, asta e esența supoterului în fotbal. Nu există garsoniere, există minimum 2 camere. Una e sufletul.

De ce nu a construit Becali un stadion, în tot acest timp, dacă nu a reuşit să îl păstreze pe cel din Ghencea? Răspunsul evaziv, populist, ar fi pentru că a construit biserici. Răspunsul corect e cel pentru care, azi, Steaua, adică FCSB, are tribunele ca o sită prin care se cerne apa Sîmbetei. Nu mătăniile l-au adus pe Becali pe capota limuzinei, la telefonul emisiunilor de sport ori în băile de mulțime. Nu la Trinitas a vrut să intre Becali în direct. Nu pelerinajul pe Muntele Athos e contestat în tribune.

Pentru Becali, National Arena e exact platoul emisiunii de acum 12 ani în care păşea prima dată în lumina reflectoarelor. Un studio faimos, nou-nouţ, ce emană putere, un spaţiu de desfacere a popularităţii, de împărţire a profitului. De la un timp, invitații însă refuză să mai vină. Pentru că au simțit că nu mai e petrecerea lor.

Unii dintre copiii născuţi în ’86 sînt astăzi suporteri. Unii au numele inspirate din victoria de atunci, Stela sau Stelian. Ei au pierdut o echipă pe care părinţii lor au iubit-o într-atît încît au vrut să o strige toată viața. O nimica toată, inimile nu se văd într-o Românie dispusă să încapă toată într-un supermarket, pentru un pumn de profit. Sau, mai nou, într-un stadion, gol.

Comentează