Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Relațiile imposibile din fotbalul nostru

Ce antrenor străin întreg la minte să fie acela care să spere la o selecționată competitivă și totuși conform cu interesele foarte agresive ale unor patroni interesați doar să-și vândă niște jucători terminați sau mediocri, dar "de națională"?

Permalink to Relațiile imposibile din fotbalul nostru
sâmbătă, 2 iulie 2016, 11:27

Mircea Lucescu e fără îndoială cel mai mare antrenor „străin” al fotbalului românesc. O calificare ca a dumisale, de rang internațional certificat, face imposibil dialogul cu semicalificații și necalificații din guvernarea și compartimentele tehnice ale fotbalului autohton.

Ce dialog profesional și chiar amical ar putea să poarte antrenorul care a țintit mereu la vârful piramidei continentale cu reciclații de serviciu ai evitării locurilor retrogradabile din campionatul nostru? Cum să preia civilul absolut Lucescu rostul declasat și cu un maximum de dezbinare de un general de paie? Cum ar fi să se așeze la masa tratativelor pentru preluarea naționalei un universitar al gazonului cu un caporal de birou? La nivelul fotbalului, construit după toate legile respectabile ale investiției de un Mircea Lucescu, apar o mulțime de incompatibilități, când vine cazul să converseze cu niște aciuați la FRF.

E ca și cum s-ar vorbi fără translator limbi foarte îndepărtate una de alta, cum ar fi chineza academică și românica de clan. Federația noastră nu are acces la dicționarul european al tratativelor cu un antrenor de clasă și nu din cauza cotei acestuia, cum gândesc cei mai mulți dintre ghicitorii în stele ai viitorului imediat. Politica are un principiu cardinal: poți guverna numai cu oamenii tăi, nu cu oamenii adversarilor. Pentru Mircea Lucescu, tot fotbalul nostru e un fel de Opoziție alcătuită numai din șefi . Ca să-i convoace la Națională pe câțiva dintre jucătorii mai de Doamne ajută din cluburile de podium, foarte manieratul Mircea Lucescu, îndelung cultivatul și tot timpul lucidul Mircea Lucescu ar trebui să cedeze mult, mult de tot din felul său profund civilizat de a fi.

Un alt motiv pe care toată lumea îl ignoră, când vine vorba de un Lucescu, un Olăroiu sau un Boloni privește statutul civic al acestora. Cum să dea ei mâna, indiferent de mărimea milionului de euro pus la bătaie de FRF, cu un fotbal plin de pușcăriași guralivi și de penali în așteptarea pronunțării?

S-a întâmplat să stau în preajma lui Olăroiu, la Milano, într-un anturaj de cea mai bună condiție socială și mi-am dat seama în ce chip întreaga lui conduită impunea prin echilibru și control. Nu era o persoană, era o stare care impunea respect. Era pur și simplu omul unei alte lumi, nu numai al altui fotbal.

Și atunci, ce antrenor străin întreg la minte să fie acela care să spere la o selecționată competitivă și totuși conform cu interesele foarte agresive ale unor patroni interesați doar să-și vândă niște jucători terminați sau mediocri, dar „de națională”?

Comentarii (31)Adaugă comentariu

Belzebuci (1 comentarii)  •  2 iulie 2016, 12:13

Ce oda de mare angajament ridicata de Nea Octavian, ca pe timpul lui Nea Nicu Ceausescu! Cata abnegatie! Nea Octavian isi pastreaza buzele antrenate in spiritul pupïnküri$mului pe platourile Antenei 3.

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  2 iulie 2016, 12:15

Mircea Rednic e singurul; antrenor eligibil pentru postul de selectioner ...

Vlad Dracul (1 comentarii)  •  2 iulie 2016, 12:46

Ţin să reamintesc că la Euro '84, când Lucescu era antrenor, am obţinut EXACT aceleaşi rezultate ca acum, prin urmare am avut aceeaşi linie de clasament: trei meciuri disputate, ZERO victorii, un singur egal, două înfrângeri, doar două goluri marcate şi patru primite. Un punct, un singur punct amărât a reuşit să obţină acea talentată naţională aflată sub conducerea "ilustrului" Lucescu... E-adevărat, adversarii erau mai buni decât cei de-acum, dar "performanţa" rămâne...

Naica (15 comentarii)  •  2 iulie 2016, 13:07

Tin cu Steaua de cand am vazut primele meciuri, la Tv. , la sediul CAP. Era singurul televizor din sat ! Apoi a aparut Rednic, cel care mi-a amarat zilele de stelist. Dar, pe langa ce se vehiculeaza cu privire la selectioner, cred ferm ca Rednic e cea mai buna alegere, in situatia si conditiile actuale .

Donald (5 comentarii)  •  2 iulie 2016, 13:28

lucescu, "civilul absolut" ?!? :) am inteles totul acum... marturisesc ca timp de 25 de ani ati fost printre cei cativa "autori" de articole si de talkshowmani pe care nu stiam cum sa-i "apuc", azi am inteles.

dodo (5 comentarii)  •  2 iulie 2016, 13:32

Lucifer a fost la nationala si ne-a lamurit. Fara 17 brazilieni (pe care el nu are ce sa-i invete) Agentu 007 de la Șaptior nu e in stare nici sa selectioneze, nici sa antreneze, nici sa castige. Sa ne lase si el si x man-u !

Jean (1 comentarii)  •  2 iulie 2016, 14:31

Bai dodo, ce-ar fi sa ne lasi tu inaintea lui Lucescu? Iar nu ti-ai luat pastilele la timp.

Belisarius (2 comentarii)  •  2 iulie 2016, 16:16

Adevarat, gestiunea tzine de profesionalism si atuuri pe care, in prezent, FRF si fotbalul romanesc al au la stagiu embrionic.

Kun (4 comentarii)  •  2 iulie 2016, 16:18

@Vlad Dracul: "Performanta" din 84 este egala cu ceea ce tocmai au reusit Polonia si Belgia la acest European. Adica eliminarea in sferturile de finala ale competitiei, mai exact o clasare in primele 8 echipe ale Europei. Spre surprinderea ta, la acea vreme se calificau doar 8 tari la turneul final, nu 24 ca acum, adica jumatate de Europa. Acea PERFORMANTA a mai fost obtinuta doar de 2 ori in toata istoria: in 72 cand ne-a eliminat Ungaria si in 2000 cand ne-a scos Italia.

antiderbedei (1 comentarii)  •  2 iulie 2016, 17:56

@Kun Ceea ce uiti sa ne mai spui este faptul ca in acea perioada URRS-ul nu era destramat, nici Yugoslavia, nici Cehosolvacia, iar Turcia, Islanda, Tara Galilor, ca sa nu mai spun Albania, tari care acum sunt extrem de puternice, nu reprezentau mai nimic pt. fotbalul european. Deci existau mai putine tari in preliminarii si mult, mult mai slabe din punct de vedere valoric. De exemplu acum din fosta URSS s-au calificat Rusia si Ucraina, iar din fosta Cehoslovacie s-au calificat atat Cehia, cat si Slovacia. Mai uiti sa ne spui ca la urmatoarele preliminarii pt. CM din Mexic '86, nentu' Mircea n-a reusit sa se califice intr-o grupa extrem de usoara, in care primele doua se calificau direct. Si mai uiti sa ne spui ca Lucica Maica, vorba lui Barbu, in Italia s-a facut de doua parale, retrogradand de fiecare data cu Pisa, Brescia, si Reggina, si terminand pe 8 cu Inter, pozitie ce nu i-a permis sa participe in editia urmatoare a cupelor europene. P.S. Oare de ce 'civilul absolut', vorba lui Donald (te felicit maestre) n-a acceptat postul de selectioner dupa ce Piturca a plecat? Sa-i fi fost cumva frica ca nu se califica si se mai face inca o data de ras? Sau si-a dat seama ca actuala generatie de fotbalisti este foarte slaba si oricat de valoros antrenor ai fi nu vei reusi mai mult de o calificare la un turneu final?

sorin444 (4 comentarii)  •  2 iulie 2016, 18:07

@Vlad Dracul: Pe langa replica logica data de cel care semneaza Kun, as mai adauga si faptul ca in 1984, Mircea Lucescu era la inceputul carierei de antrenor. Deci comparatia cu rezultatul de-acum n-are sens. In plus, brazilieni sau romani, Mircea Lucescu a descoperit o multime de fotbalisti, si a aratat ca intelege profund fotbalul si viata, performand in medii culturale foarte diferite. Desi ma irita la el un anumit stil de autovictimizare si evitare a responsabilitatii cand pierde (pe care l-a preluat si fiul sau), subscriu total la faptul ca Lucescu si ceilalti mentionati sunt din alta lume decat pleava din fotbalul nostru.

exidpol (10 comentarii)  •  2 iulie 2016, 19:04

...Sabău

Kun (4 comentarii)  •  2 iulie 2016, 19:10

@Antiderbedei: Logica ta lasa de dorit. Adica tu poti sa compari performanta din 84, cand la turneul final se califica doar "crema " Europei: Franta, Spania, Portugalia, Danemarca, RFG, Belgia si Yugoslavia cu aceasta calificare obtinuta de jumatate din tarile participante? Poate nu sti ce reprezentau Italia (campioana mondiala) si Cehoslovacia (vicecampioana europeana) in aceea vreme, echipe care au facut parte din grupa noastra de calificare. Sa spui ca atunci era mai usor sa te califici decat acum e cea mai mare aberatie, pe care sunt convins ca nici tu nu o crezi dar ura ta impotriva lui Lucescu iti intuneca gandirea. Si eu il uram cand era antrenor la Dinamo dar nu pot sa nu vad lucrurile bune pe care le-a facut pentru fotbalul romanesc. N-are rost sa le enumar pe toate fiindca oricum nu le vei recunoaste vreodata, amintesc doar promovarea tinerilor.

Ramon (10 comentarii)  •  2 iulie 2016, 20:22

Lui M Lucescu i-au trebuit vreo 25 de ani să găsească câteva trupe bune cu care a avut performanțe (peste istoria acestor trupe). Dacă în 1983 găsea un traseu favorabil, întrecând o Italie debusolată, o Suedie medie și o Cehoslovacie ambițioasă, au urmat două infrângeri cu Irlanda de Nord după care țipam că englezii nu au vrut să-i bată, o eliminare in fața 17 Nentori Tirana, alte obstacole de netrecut pentru Dinamo (Mechelen, Sampdoria, Anderlecht). Dacă la noi se putea aranja locul 2, în Italia nu a obținut mai nimic (la valoarea pe care o pretindea). Abia după anul 2000 palmaresul lui capătă câteva perle. La naționala noastră odată nu i se oferă banii primiți de la echipe bogate, în al doilea rând, nu-și dorește un eșec precum cel din 1985. Așa că așteptăm să se mai nască în România o generație de fotbaliști și să găsim și un antrenor care să vrea să se afirme cu această generație. Deocamdată mai avem numai 2 luni până la un meci cu Muntenegru, altă echipă care nu are nimic de pierdut.

Donald (5 comentarii)  •  2 iulie 2016, 21:40

kun, antiderbedei prezinta fapte. tot ce scrie el in mesaj sunt fapte, tu esti cel care incearca altceva. evident, orice calificare la un turneu final inseamna performanta pentru romania, asa a fost si cea din 84 a fost obtinuta cu un lot foarte bun, craiova maxima plus boloni, care a fost un fotbalist exceptional, avea absolut toate calitatile care se cer astazi: determinare, forta fizica, sut, pasa, centrare, pasa lunga, scurta, viteza de reactie si mai ales inteligenta in joc. putini fotbalisti romani poseda calitatile astea, noi credem ca tehnicitate inseamna dribling. deci, a avut un lot formidabil in calificari, in franta s-a dus cu ce a ales el, alde dragnea, augustin, coras si alte petarde... lucescu nu a stiut niciodata sa joace la victorie si nu va sti niciodata, din cauza asta este de preferat intotdeauna un alt tip de antrenor pentru nationala, nu zic ca l-am avea ci doar ca este de preferat. apoi, ceea ce dl octavian nu stie sau se face ca nu stie, este trecutul securistic al lui lucescu, al carui dosar este secret si astazi, dl tudor octavian, jurnalist cu atatia ani de serviciu, nu s-a intrebat de ce oare??? macar asa... jurnalistic. sa incepem sa-i devoalam noi trecutul, care este unul foarte incarcat? presupun ca am fi cenzurati la greu...

MZM (10 comentarii)  •  2 iulie 2016, 21:47

Domnule T.O., exagerati cu laudele (de unele cred ca se simte jenat chiar Lucescu insusi!) si nu tineti cont de unele fapte de... arme de care se face vinovat "civilul absolut". Una este sa antrenezi si sa faci performanta cu brazilieni platiti cu milioane de euro pe sezon si alta e sa realizezi ceva cu jucatori mediocri in Romania. Din acest punct de vedere, al performantelor pe plan national, Lucescu (cel mare) este sub realizarile lui Iordanescu si ale lui Piturca, ambii calificand echipa noastra nationala la mai multe turnee finale ale CE sau CM. Mai mult, cand i s-a propus de FRF (la plecarea lui Piturca) sa preia Nationala, a refuzat ascunzandu-se in spatele lui Ahmetov!? I-a fost frica sa nu se compromita iremediabil prin necalificarea la turneul final. Cat despre acest "universitat al gazonului", "foarte manierat" si "profund civilizat", vreau sa va amintesc doar doua lucruri, care intorc epitetele dv. pe dos. 1. M.L. a negat cu vehementa ani in sir si a cautat sa minimalizeze performanta Stelei de cucerire a Cupei Campionilor Europeni!? Poate si pentru faptul ca in acelasi an - 1986 - cand Steaua realiza aceasta peformanta, Dinamo, antrenata de Lucescu, era eliminata (dupa doua infringeri!) de echipa albaneza 17 Nentori Tirana!? Rusine pe care M. L. i-a lasat-o pe veci in carca lui Dinamo! 2. Manieratul si universitarul gazonului nu s-a dat in laturi de a fabrica "Ghete de aur"...contrafacute, compromitand fotbalul romanesc si punandu-i in situatii penibile pe alde Camataru, Mateut!... In concluzie, va intreb, cu vorbele unui poet cunoscut: Ce ti-a venit asa, deodata/ Netam, nesam?/ Pareai un om cu judecata/ La asta nu ma asteptam!

Kun (4 comentarii)  •  2 iulie 2016, 22:13

Cu parere de rau o spun: calificarea la un turneu final de Campionat European nu mai reprezinta nicio performanta. Ce valoare poate avea daca dintr-o grupa de 6 echipe se califica 3? Doar pentru televiziuni, ziare de sport si FRF poate insemna ceva fiindca isi pot rotunji binisor conturile.

ducu (1 comentarii)  •  3 iulie 2016, 7:42

D-le T.O. articolul e destul de bun.Eu am o alta imensa nelamurire:de ce mergeti la *** ala de rtv? Cred ca pt.bani,caci nu vad alt motiv!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian (2 comentarii)  •  3 iulie 2016, 11:58

Neaga cineva performantele si profesionalismul lui Lucescu? Hai sa va vad! Aduceti argumente daca sunteti in stare sa o faceti!

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  3 iulie 2016, 12:14

Mircea Lucescu este un antrenor expirat ...a imbatranit si numai e bun de nimic ...o sa se vada asta la Zenit ...unde o sa termine pe cinci ...

ottonelu (2 comentarii)  •  3 iulie 2016, 12:27

@exidpol Neluțu Sabău n-ar veni nici în ruptul capului la națională. Se simte bine, e liniștit și fericit la țară, la Valea Florilor, satul lui natal. Are livadă, își îngrijește pomii. Cred ca i s-a acrit de antrenorat în fotbal și poate nu va mai antrena niciodată. Poate greșesc.

mita (1 comentarii)  •  3 iulie 2016, 14:46

PENTRU CEI MAI TINERI ACEST LUCESCU ESTE UN TURNATOR LA SECURITATE CARE ISI TURNA COLEGII ESTE OMUL CARE DIN INVIDIE L A TURNAT PE MARELE DOBRIN CARE N A JUCAT IN MEXIC PENTRU CA LE LUASE BANII LA POKER DINAMOVISTILOR SI I A DAT UN CAP IN GURA ALTEI *** CORNEL DINU...IAR REZULTATELE LUI MIRCEA LUCESCU LA NATIONALA SUNT MEDIOCRE SPRE SLABE ASA CA NU L MAI PUPATI IN DOS.....

Razvan Radescu (1 comentarii)  •  3 iulie 2016, 20:25

Ce pacalici pot fi postacii 'Maimutei curentate',stapanul 'turmei' si ai 'tamplarului'.MM...compara grupa din '84'[Germania,Spania,Portugalia] cu cea de acum...singura chestie care le apropie, este ca e vorba tot de Franta ca tara organizatoare....Si e momentul sa se termine cu antrenori fcsb-isti..dupa cartoforul de Piturca,condamnat cu suspendare(ati uitat deja,am impresia..a incercat sa-l 'acopere' pe bigot in cazul 'Valiza') si gheneralul agramat Puiu,oricine altcineva e bun...

maluta (1 comentarii)  •  3 iulie 2016, 21:10

a-ti uitat de procesul lui IANUL condamnatul cind a spus ca LUCESCU este mare antrenor daca ii aranjezi 18 puncte pe campionat

razvan74 (2 comentarii)  •  4 iulie 2016, 0:07

a spus cineva aici că Lucescu a scos tot un punct la Euro 84.. doar că a luat 4 puncte doar Italiei în preeliminarii și 6 Suediei.. acolo egala Spaniei și învinsa Portugaliei, nu a Albaniei..

Mircea Ordean (1 comentarii)  •  4 iulie 2016, 8:04

Oameni găsindu-ne, avem bunul obicei de-a cere altora o perfecțiune pe care noi nu o posedăm.

dodo (5 comentarii)  •  4 iulie 2016, 8:50

Ilustrul Luce: in 85 cand ne-a lasat acasa a selectionat nulitatile Rednic, Lupescu, Pupi Gabor si i-a exclus pe genialii Belodedici, Lacatus, Majaru, T. Stoica pt ca erau stelisti si nu puteau juca de-a latu si inapoi !

ivan (2 comentarii)  •  5 iulie 2016, 12:26

Belzebuci, nu-i frumos să calomniezi și să discriminezi! Autorul pledoariei, dl. Tudor Octavian, a activat multă vreme la România TV, a pușcăriabilului Ghiță. Să vezi acolo ce mai pledoarii pentru eliberarea din pârnaie a lui Gigi Becali! Așa e omul: cu dus-întors...

Anonim (27 comentarii)  •  6 iulie 2016, 8:42

@ Ramon In Italia, Lucescu n-a activat decat putin la o echipa buna, de aici si lipsa de rezultate. Totusi, acel Dinamo eliminat de 17 Nentori (ulterior, clubul a avut si alte contraperformante, mai ales acea eliminare in fata islandezilor de la KR) a devenit forta comparabila cu Sampdoria si Anderlecht (de atunci, pentru ca, in prezent, belgienii nu mai inspaimanta pe nimeni) si care se distra cu Partizan, Panathinaikos si Dundee United! Acea echipa putea castiga Cupa campionilor, daca ar fi ramas in aceasi componenta macar 2 ani! Inca ceva: Mechelen a castigat Cupa Cupelor in editia in care a eliminat pe Dinamo! A.

Anonim (27 comentarii)  •  6 iulie 2016, 8:49

Erata: "aceeasi componenta"! A.

Gelu (2 comentarii)  •  6 iulie 2016, 9:56

Lucescu nu a fost, nu este si nu va fi antrenor niciodata. M-a facut sa plang in 85 cu selectia lui. Si temporizarea. Etc. Dobrin e alta bila neagra, poate cea mai mare. 17 nentori, anderlecht, etc. Si-a furat singur caciula, vorba lui tudorel Stoica. Mult peste medie din punct de vedere al limbilor straine etc bravo lui dar nu mai mult. Nici la dinamo nu a confirmat cat ar fi fost normal cu lotul ala din 90, pacat de echipa aia. Ramane cu ucraina si cam atat.

Comentează