Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Mai rău decît cel mai rău

Dinamo este o echipă care impune respect. Nu aţi văzut ce note a primit după meciul cu Viitorul?

Permalink to Mai rău decît cel mai rău
sâmbătă, 7 noiembrie 2015, 11:13

Presa americană a faptului senzațional cultivă cîteva ziceri cu funcție de principii între care și pe aceea că mai mult decît cel mai mult nu se poate, dar merită să încerci.

Zilele trecute, în editorialul „Mirele, eu aș pleca!”, apropo de eșecul Stelei la Cluj, colegul Ioanițoaia scria că „mai rău nu se putea”. La numărul notelor de 4, primite la sfîrșitul meciului de jucătorii Stelei de la redactorii Gazetei Sporturilor, gîndeam că Ovidiu Ioanițoaia avea dreptate.

Iată însă că la partida Dinamo – Viitorul s-a putut și mai rău. Atît de rău încît ar fi să conchidem că mai rău de atît chiar că nu e posibil, dar că Dinamo merită să încerce. Ca să le fie limpede și celor care nu prea fac caz de notele căpătate de fotbaliști după fiecare meci, să ne întoarcem la fapte.

Steaua, carevasăzică, a rulat 14 fotbaliști, dintre care Adi Popa a primit nota 5, Guilherme și-a respectat condiția de achiziție submediocră și a binemeritat un 3, ceilalți 11 viteji ai Stelei bucurîndu-se de cîte un 4. S-a mai vînturat cîteva minute în teren și Breeveld, în sensul c-a intrat ca să nu existe, iar fiindcă n-a existat n-a fost notat.

Ce-ar putea fi mai jos decît o medie rotundă de 4 obținută de o echipă care ani de-a rîndul a onorat derbyurile campionatului? Păi, media unei alte formații cu abonament la derbyuri, care într-un meci acasă cu Viitorul a reușit frumoasa, sublima, merituoasa medie de 3,461. Nu cred ca vreo altă echipă din prima ligă să fi izbutit vreodată mai puțin.

Într-un fel, Dinamo – căci despre Dinamo e vorba – impune respect. E respectul pe care-l datorăm tuturor performerilor, indiferent de natura recordurilor.

O dovadă că astfel de medii de repetenți de elită fac întotdeauna o impresie mai mare decît acelea urcînd binișor peste 7 – cum a fost și media notelor Viitorului – o avem în cam toate comentariile etapei. Deși ar fi trebuit elogiat jocul învingătorului, vedeta momentului a rămas învinsul.

Eșecul, naiba știe de ce, impresionează mai mult ca succesul, iar cînd e masiv aproape că succesul e ignorat. Corect era ca titlurile cronicilor să cinstească victoriile CFR-ului din Cluj și ale echipei lui Hagi. Chiar și pentru faptul că eșecurile Stelei și ale lui Dinamo nu mai sînt, cam de multă vreme, titluri de prima pagină.

Iar ca ideea acestui articol să fie și mai lămurită, iată ce note au izbutit, trudind din greu în iarbă, maidanezii lui Rednic: un 6, un 5, trei de 4, șase de 3 și doi de 2. Dovadă că e încă destul loc pentru un și mai rău, cum ar fi bunăoară cîțiva de 1, cîțiva de 2 și un excelent 3 pentru portar.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

gyku (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 13:14

Aceste note sunt subiective si nu reprezintă decit părerea jurnalistului

GOGOBERIDZE (11 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 17:31

Daca genialul Ianis n-a dat gol nici cand echipa a dat cinci ,atunci cand da fratilor?Imi place ca Hagi continua sa-l puna capitan , desi se vede de la o posta ca este o nulitate.As vrea sa stiu si eu cel recomanda sa fie capitan de echipa?Traim intr-o tara a impostorilor asa ca ce mai conteaza unul.Hagi hai sictir cu capitanul tau cu tot!

WAX (11 comentarii)  •  7 noiembrie 2015, 22:08

tot campionatul cu mici exceptii e de nota 3

paul (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2015, 7:30

Draga domnule OCTAVIAN dar daca dl arbitru da, ceea ce trebuie, penalty pentru Dinamo si elimina portarul rejelui… vad ca despre aceasta evidenta nu vreti sa scrieti

Adi (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 15:58

In rezultatele din Liga, meritul principal il au patronii, ca ei traiesc in lux chiar si cand echipa e in faliment! 😀

vasco (21 comentarii)  •  13 noiembrie 2015, 16:21

D-le TO,cu tot respectul,chiar merita becali,FCSB si Radoi atata efort?Chiar e pacat de timpul si energia consumate!

Comentează