Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Și mai de lemn, dar în China

Peripeţiile lui Dodel probează că fotbaliştii români s-ar integra ca joc, dar nu se integrează la comunicare

Permalink to Și mai de lemn, dar în China
sâmbătă, 19 septembrie 2015, 10:28

Un om poate să-ți fie simpatic și din motive care pe el îl deranjează. Cristi Tănase îmi era tare simpatic pentru că, de foarte multe ori și mai ales în ultimii ani, părea să joace de unul singur contra nimănui. Era atît de îndîrjit cînd avea mingea, că uita de toate și o lua la fugă, nu conta în ce direcție și cu ce scop. Căpătase ceva mecanic în reacții, părea dus cu starea în alt fotbal. Că așa stăteau lucrurile, s-a adeverit curînd, plecînd în China. Era plecat mai de mult și nu știa.

Înainte de a te duce în China, te poți antrena ca schimbare majoră de spirit în Ungaria, unde nu pricepi nimic nici din ce vezi scris, nici din ce se vorbește. Așa e și dincolo de Marele Zid, faci ochi mari, creierul trudește din greu dar, ca sens, ești zilnic tot mai zero. Ce va fi simțit Tănase în primele zile la chinezi e una, dar ce i s-a întîmplat în teren, de a ajuns să nu mai joace aproape deloc, e alta. Fotbalistul român e atît de înjurat de toată lumea, de la juniorat pînă la ultimul meci, încît înjurăturile, huiduielile și tot neamul de insulte, de care are parte din belșug, îi devin ființă. Fără înjurături, pierde din viteză, se crede nedreptățit, intră în depresii. Cum să joace bine Tănase fără obscenitățile tribunelor? Cristi Tănase, care de vreo doi ani se antrena motivat de cele mai dure apostrofări ale tribunei, multe din repertoriul atît de rafinat al lui Leo de la Botoșani, nu pricepe ce i se întîmplă. Sociologii vorbesc de un deficit de comunicare, numai că sociologii se referă la comunicarea în limba natală, care e altceva de nesfîrșita bîjbîială într-o lume funcționînd în mai toate privințele altfel.

De fapt, cam asta li se întîmplă celor mai mulți dintre fotbaliștii noștri care – cu o formulă exagerat de amabilă – „nu reușesc să se integreze” la echipele străine unde se transferă într-un tîrziu obosit de carieră. Nu că nu se pot integra ca joc. Decalajul decisiv e la comunicare. Sînt ca niște cetăți în care nu răzbește nimic din afară. Noi, oamenii, avem nevoie, cel puțin cît și cîinii noștri, de o vorbă bună, de un ton prietenos, de o luare în seamă, de o destăinuire. E tare rău să trăiești ca un Robinson Crusoe pe o insulă, vorbind doar cu tine însuți și avînd tandreți prelungite doar cu sticla de bere. Te poți țicni și din mai puțin, iar cînd nici în țară nu ai prea multă vocație la dialog și la învățat, străinătatea te termină repede.
Adevărul pe care nu li-l spune nimeni fotbaliștilor noștri, risipiți ca să se termine scurt pe mai multe continente, e acela că orice învățare e mai grea decît oricare acasă. Fotbalul e ultimul în șirul de examene zilnice ale fotbalistul care joacă la arabi sau la chinezi. Acasă, pierzi un examen, două pe an, în China, Tănase dă examene tot timpul, chiar și în somn, și nu ia nici unul. Iar ce-i mai neplăcut e că, revenind după un contract eșuat „afară”, se întorc acasă gata declasați.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Radu_pnt (1 comentarii)  •  19 septembrie 2015, 12:20

Nu e clar ca a jucat la nationala doar ca sa-i creasca cota de transfer? Acelasi lucru se intampla acum si cu Chipciu

FYRY (4 comentarii)  •  19 septembrie 2015, 13:12

adevarat

Cineva (8 comentarii)  •  19 septembrie 2015, 13:54

Probleme de comunicare pot fi in China, Coreea, Suedia, Olanda, Flandra, Norvegia, Danemarca, in cazul in care incerci sa comunici in limba locului inca din primul sezon; daca vorbim despre alte tari (mai ales de limba latina), lucrurile sunt mult mai simple, cel putin la nivel verbal!
Maestre, prin influenta pe care o aveti la toate nivelurile, poate faceti ceva pentru echipa orasului dvs., care obtine rezultate foarte bune in Liga a II-a, doar-doar o sensibiliza pe cineva; fiind la un alt nivel decat dvs. (nu si in privinta cunostintelor din domeniul fotbalului), voi incerca sa ajut un pic Dacia Unirea! C.

Val70 (1 comentarii)  •  19 septembrie 2015, 18:20

Pana una-alta, Tanase tocmai a facut se pare meciul carierei, tocmai acolo la chinezi. In partida Tianjin Teda- Shanghai Shenxin, scor 4-1, „Dodel” cel compatimit sau ironizat aici a marcat 2 goluri, a fost coautor la un al treilea, a mai dat si o bara, facand un meci senzational…Ca sa vezi, un de dai si unde crapa !

Șerban (6 comentarii)  •  19 septembrie 2015, 19:45

Dacă reaua credință în cele scrise despre Geo Bogza am pus-o în legătură cu practicarea a aceleași meserii, perpetua rea credință față de Tănase mă face să cred că îl dușmăniți din motive personale. Va jignit pe dvs. sau pe cineva din familia dvs.?
Pentru dvs. și aplaudacii dvs. – ați observat că fără el în echipă Steaua se chinuie să marcheze?! Dar că la Națională nu s-a marcat în ultimele 2 jocuri, fără Tănase în echipă?!

comentario23 (1 comentarii)  •  19 septembrie 2015, 21:56

Intuiesc ca ati scris acest articol ingrijorat de faptul ca neintelegand apostrofarile noilor fani Tanase poate crede ca nimeni nu il contesta. Probabil de-asta n-a avut un inceput prea bun, intrase in depresie. Coincidenta sau nu, se pare ca a functionat(vezi ultimul meci, castigat cu 4-1; golul 2 e senzational).

brazvan (4 comentarii)  •  19 septembrie 2015, 22:00

nuca-n perete, maistre. tănase taman ce-a dat două bucăți, dintre care primul e chiar eurogol sau cum s-o numi pe acolo așa ceva.

ady (1 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 1:20

Uite ca a dat 2 goluri in primul meci si au castigat amaratii aia dupa nu stiu cate meciuri. Intr-un campionat in care liderul are un mijloc format din Dandea si Lovin, Tanase e artist. Si daca tot cautati jucatori care joaca cu ei insisi, urmariti-l pe Maxim la nationala.

adi de tracia (2 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 1:32

… șase,șase
a dat două Tanase.
Daca îl mai criticați mult ajunge la Real.
Cel din colț, nu din Madrid. Au ei Dodeii lor acolo!
E cam ciudat ca un ziarist sa vorbescă de integrare și schimbare majoră, mă gindeam ca Panait a lu Istrati nu sa integrat niciodată în societate pe oriunde ar fi hoinărit și el nu era ”Dodel”. Iar o tanti din televiziune cu viză de ”state” și tot în românia papă maro pentru verzișori. Că de… în state au ei papacaca locali, nu importă de la noi. Iar closete nu prea o văd să spele pentru un ban cinstit.
Tot așa mă gândeam că nui drept să îl puneți în capul listei de jucători catrasofali, dar… nu țin cu Steaua și nu știu cât de rău juca – deoarece nu mă uit la meciurile echipei de la ***.
Ce e intresant … vedeți rezultatul, dar nu vorbiți de loc de factorul ce a dus la acest rezultat. Educația primită, lipsa de încredere acordată, lacune în pregătire… etc.
*** tineretului începută în comunism și continuată în democrație, lipsa de repere morale… pot scrie o lună și nu-i cazul… duc
nu la apariția de Dodei, asta ar fi cum ar fi, ci la apariția unei națiuni de Dodei. Cu mobil performant, și cu gândul la bani nemunciți.
Hai ca-m luat un marți.
șase,șase…

Cinezan Vladimir (4 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 8:05

Domnule Tudor, e clar că „valorile” noastre sunt clădite pe fumegarea unei prese obediente ascunzișurilor de unde zâmbesc strâmb cei care pun la teșcherea firfireii luați pe cei vânduți în disperare de cauză. Acolo, acești venetici în adevăratul fotbal, se dau cu creștetul de bara de sus și totuși nu înțeleg cine a pus această bară atâta de jos. Aleargă ei ce aleargă, dar îi strâng ghetele și nu se pot apropia de cei cu ghetele anume făcute pentru a fi aproape de colegii cu care mai schimbă câte o glumă, un zâmbet sau chiar un scrâșnet de măsele. În cele din urmă, li se cumpără bilete de întoarcere la vatră, asta dacă nu-și luaseră din timp bilete dus-întors, iar aici, la locul de baștină, întoarcerea lor cu fața spre fotbalul mimat este anunțată ca o bombă ce va face să explodeze clasamentele. Rusescomania continuă, cei reîntorși își reiau bastoanele de mareșali ai iluziilor. Bastonul lui Tănase e deja pregătit. Ca în celelalte cazuri, ni se povestește că e aurit. Poleiala se șterge…

Hasbe (2 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 8:45

„…se întorc acasă declasați.” Firesc, sunt declasați de felul lor, dintotdeauna…

Andrei F (17 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 11:08

Si ce palma tocmai va dat …

azimut (5 comentarii)  •  22 septembrie 2015, 23:57

cocis+florescu oare ce mai fac ?

Comentează