Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Sîrba pe loc la antrenori

Nu avem nici un caz de revoltă sau de demnitate la zecile de tehnicieni demişi

Permalink to Sîrba pe loc la antrenori
sâmbătă, 2 mai 2015, 9:20

Un dans de la țară, foarte popular cîndva, se chema sîrba pe loc. După ce înfierbîntații satului răscoleau praful cu opincile pînă ce cădeau frînți de plăcere, locul se alegea cu niște gropi. Asta spuneau și strigăturile: „Tot pe loc, pe loc, pe loc pînă ce-om avea noroc!”.

Rotirile antrenorilor la formațiile din prima ligă a fotbalului, cîte vom număra pînă la capătul acestei ciudate ediții a campionatului, sînt un fel de sîrbă pe loc, cu multă muncă la opincă și nici un folos pentru loc.

Se duseră, care va să zică, vreo patruzeci, dar se duseră – cum zic oltenii – ca să se întoarcă. Tot mai umiliți, tot mai prost plătiți, dar tot mai fuduli în declarații la instalările pentru cîteva etape.

Că altă meserie decît aceea de antrenor rotit n-au, se cheamă soartă. Că în altă țară nu-s ofertați, se cheamă situație de piață. Că ar antrena și în liga a doua, dacă ar avea garanții de continuitate și de contract, se cheamă soluție de moment.

Totul e de înțeles, nu și declarațiile optimiste cu care o iau de la capăt uneori chiar și pentru o zi, chiar și la cluburi care nu mai au nici-un capăt. Nu avem cunoștință de nici un caz de revoltă sau de zburlire, altfel spus de demnitate a breslei. Liga întîi a antrenorilor e o sîrbă pe loc în care opincile schimbă doar bortele în praf, însă cu niște strigături atît de semețe, că de la distanță par de la balul operei.

De regulă, antrenori nu sînt nici demiși, nici recuzați conform unor clauze clare din contracte. Unii află din presă c-au fost dați afară, că au fost alungați fără o explicație și un față-n față civilizat.

Deși nu speră mare lucru de la echipele la care se mută, uneori de la o zi la alta sau în aceeași zi în care au fost din nou centrifugați, se grăbesc să clameze în media aceleași și aceleași fraze de trei parale, cum că au parte de o nouă provocare, cum că e un nou început, cum că lotul pe care-l primesc e valoros, iar patronul e un om cu care poți spera la performanță.

Nu-i obligă nimeni să vorbească aiurea, există mai multe vorbe deștepte în dicționar cu care ar putea rezolva penibilul sîrbei pe loc din campionat și totuși țin să se știe că n-au ce zice, că sînt gură mare – ca Șumudică, bunăoară -, deși au cea mai potrivită ocazie ca să tacă.

Avem și cîțiva antrenori care vorbesc rar și controlat, care pun în tot ce rostesc un gen de dîrzenie și de discreție în demnitate ce impune publicului mare al fotbalului, dar și patronilor.

Mai scapă și ei cîte o nerozie de context, obligați de vechi prietenii și relații de echipă, au și ei unele simpatii politice care răzbat în interviuri, dar întregul carierei lor probează un lucru de răscruce, și anume că succesul a avut la bază un prag al demnității pe care nici un patron nu ar fi îndrăznit să-l calce.

Comentează