Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Naționala mare cu fotbaliști mici

Supărarea asta generală pe Daum e degeaba

Permalink to Naționala mare cu fotbaliști mici
sâmbătă, 9 septembrie 2017, 10:16

Neamțul n-a venit de capul lui în România, el a fost adus. Și n-a fost adus de niște haiduci străini, ci de șmecherii noștri. Nu el ne-a luat de fraier – cum cu legitimă mâhnire scrie colegul Ioanițoaia – ne-au luat drept ceea ce suntem, adică niște cârtitori la scadență, nu niște cavaleri ai adevărului de la început, o echipă de profesioniști ai șmecheriei de la Federație.

Un lucru, care n-o să fie documentat poate niciodată, e împărțirea banilor din contractul lui Daum în Federație și foarte probabil cu acordul lui și al agentului lui. Faptul la vedere e că nimeni nu poate să facă acum o națională de rang european dintr-un lot lăbărțat și de joc județean. Naționala României nu mai e de ani buni un certificat de valoare. Dimpotrivă, jocurile proaste din campania lui Daum le-au adus numai necazuri la cluburi.

Jocul prost cu Muntenegru se explică prin faptul că, oricât de motivați psihic ar fi fost, atâta pot și atâta îi duce capul: să dea mingea înapoi la firul ierbii și s-o pălească în sus, la aiureală și la noroc, când atacă. Șansa jucătorilor de a primi mingea și a o controla, când ea venea din ceruri, era statistic mai mică decât a muntenegrenilor, pentru că apărătorii lor erau mai înalți și mai voinici decât alde Stanciu și Stancu. Dacă din jucătorii cu nume de afară nu poate nici dracul să facă o națională mare, cu atât mai mult n-are cum s-o adune cineva doar din campionat.

Superlativele de tabloide, care au inundat comentariile meciurilor din campionat, unde și ratările sunt geniale, au reușit nu să mai păcălească publicul mare al fotbalului, să-l îndepărteze de minciuna de pe stadioane. Ce-i de comentat la un derby de cartier precum Juventus – Chiajna ? Un Golofca, rapidul alergător fără minge de la Botoșani, nu devine mai bun cu mingea la FCSB, devine mai scump. Niciunul din jucătorii aduși cu grămada la FCSB nu joacă mai bine ca la echipele de la care au plecat. Joacă pe mai mulți bani ca să poată fi vânduți pe și mai mulți. Toți sunt niște Nicușor Stanciu pentru piața chilipirurilor scumpe de afară.

La drept vorbind, jucătorii rulați de Daum în meciurile de până azi au știut mai bine și din interior că nu merită să-și rupă picioarele la o națională fără șanse de calificare. Era mult prea mare rulajul în lot, ca să poată spera la un traseu de reprezentare convingător. Când nu ești sigur de locul din scenariu, nu-ți dai duhul în teren. Joci cât să-ți iei banii și atât. Naționala lui Daum a jucat și va juca și ultimele partide contra lui Daum. Și contra oricui va termina cu ea ultimele meciuri din grupă. Răul nu se oprește la plecarea lui Daum. Regula bolovanului care se rostogolește de pe un deal la vale e că nu se oprește jos ci, din inerție, mai urcă ceva și pe celălalt deal.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Bubucul (8 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 12:24

Foarte bun articolul!

Nabuccodonoshor (1 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 13:02

Genial maestre in contradictie cu cativa colegi in frunte cu subiectivul domn Ioanitoaia

Vardasihan (3 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 14:23

Slab articolul şi tendențios.Lotul e format în proporție de 80%din jucătorii care au obținut calificarea la Euro 2016.Daum nu a ştiut să-i pună în teren şi să-i valorifice.Grupa de calificare era acceptabilă,nu am întâlnit Spania,Italia,Germania.Suntem sub Muntenegru.Asta deranjează.Până să ajungi la jucători,trebuie să vezi ce a făcut antrenorul cu jucătorii pe care un alt antrenor i-a dus la Euro.

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  9 septembrie 2017, 20:14

...da...jocul prost cu Muntenegru se explica prin lipsa de miza ...de asta dadeau mingea inapoi la firul ierbii ...si o paleau in sus cand atacau ...au jucat sa si ia banii ...

calu (3 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 23:32

In clasa a noua am invatat ca povestea cu bolovanul se numeste echilibru stabil. Fotbalistii nostri urmeaza filozofia romanului, maestru in a gasi solutia perfecta pentru echilibrul stabil: acela care asigura munca putina si bani multi. Nasol ca sunt unii maestri ai echilibrului indiferent la nivel inal, ca nemtii sau spaniolii: munca multa, bani cu lopata. Si aia ne vor bate pe timp nelimitat, datorita mentalitatii.

Petro Burgener (2 comentarii)  •  16 septembrie 2017, 19:28

Foarte interesant ultimul paragraf, e chiar adevarat ce scrieti, oricum de la nationala nu iau prea multi bani! Dar nu e obligatoriu ca viitorul selectioner sa foloseasca aceeasi jucatori, ba e chiar indicat sa construiasca o echipa pentru viitor, adica dupa 2020 incolo!

vasco (21 comentarii)  •  18 septembrie 2017, 12:50

Inca un articol...degeaba.Constat insa ca v-ati consolidat pozitia in redactie periind scamele de pe umerii lui nea ovi.JOS BURLEANU!!!

Comentează