Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Tenis, pe înțelesul celor nu foarte înalți

Un profesor de perspectivă, de la Institutul de Arhitectură, era faimos la vremea lui prin felul în care-și începea cursul trăgând pe tabla neagră o linie orizontală „la înălțimea unui om normal, de 1,60 – 1,62 metri”. Profesorul avea 1,60 […]

Permalink to Tenis, pe înțelesul celor nu foarte înalți
luni, 4 septembrie 2017, 9:29

Un profesor de perspectivă, de la Institutul de Arhitectură, era faimos la vremea lui prin felul în care-și începea cursul trăgând pe tabla neagră o linie orizontală „la înălțimea unui om normal, de 1,60 – 1,62 metri”. Profesorul avea 1,60 m. La înălțimea lui de numai 1,60 m, profesorul ar fi fost să se cheme în trei feluri : scund, mărunt sau – într-o formulare mai politicoasă – nu foarte înalt.

Cele mai multe din adversarele Simonei Halep au și ele înălțimea normală a femeii, dar a femeii care ajunge mare campioană în tenis : Șarapova – 1,88, Venus Williams – 1,85, Victoria Azarenka – 1,83, Wozniacki – 1,79 . ș.a.m.d. Simona are și ea înălțimea normală a femeii din tenis , dar a femeii care, la numai 1,68 m (!!!), e de ani buni competitivă la locurile de top în disputa cu – fie-mi iertat cuvântul – lunganele.

Dacă ar exista și în tenis, ca în sporturile pe categorii de greutate, competiții pe categorii de înălțime, Simona Halep ar fi pe locul întâi până la adânci bătrâneți.

Cum mai toți comentatorii tenisului de la noi sunt înalți, mi-am permis, eu, gazetarul de înălțimea unui om normal, adică 1,70-1,72, să observ câteva corecții de natură geometrică și de fizica mișcării, care ar impune o înțelegere mai prietenoasă a eșecurilor Simonei Halep, mai bine zis a acelor eșecuri în care – chiar după spusa dumisale – „serviciul nu s-a ridicat la parametrii așteptați”. Domnul Cristian Tudor Popescu, comentând la rându-i meciul cu Șarapova, din punctul de vedere al unui gazetar de 1,80 m, observă și dânsul că „serviciul doi a fost moale, previzibil”.

Înainte de a scrie acest articol, am desenat la scara 1/10 pe o planșetă un teren de tenis, imaginând într-o parte o jucătoare de 16,8 cm, iar în cealaltă parte una de 18,8 cm. Adăugând la fiecare înălțimea săriturii la serviciu și lungimea mâinii care aruncă mingea – dar și acestea proporțional cu înălțimea -, am aflat că suprafața din terenul advers pe care poate bubui mingea Șarapova e mai mare cu circa 15-20%  decât aceea pentru Simona. Dacă apelăm și la compunerea forțelor, în cazul mișcărilor la serviciu și a lungimilor în plus pentru Șarapova – la alonje și la întreg trupul lung care asigură tăria loviturii – obținem încă un avantaj procentual de siguranță și putere pentru Șarapova.

Ca să înțelegem și mai bine cum devine chestiunea, să ne imaginăm că Simona Halep n-ar avea 1,68 m, ci doar 1,58. La 1,58 m, atât serviciul unu, cât și doi sunt în mod fatal „moi, previzibile” și cu mult mai multe șanse, când mingea e lovită mai tare, de a ieși în afara terenului. Nu trebuie să fii nici matematician, nici fizician ca să realizezi diferențele la precizie, forță, constanță și, în relație directă cu acestea, la curaj, ambiție și resemnare, într-un sport în care statistica reușitelor și a erorilor spune tot adevărul.

Nici nu e nevoie ca Simona Halep să conștientizeze toate astea, e destul ca necazul să fie cu repetiție la aceleași lungane, ca să i se instaleze în subconștient o grijă vecină cu teama, care-i strică toate constanțele din meciurile normale. Ar trebui, poate, să avem și statistica victoriilor Simonei la zecile sau poate sutele de adversare, abordabile ca înălțime sau pe care, în ciuda înălțimii acestora, le-a învins mereu sau în marea majoritate a întâlnirilor, ca să ne reevaluăm considerațiile la  „înfrângerile de neînțeles” în fața unor adversare cu fibra musculară foarte antrenată și normal de înalte, adică 1,80 – 1,95 m.

Așa stând lucrurile, e vădit că Simona Halep, care e cea mai longevivă pe locurile 2 – 10 în ultima perioadă și nu e încă pe primul loc și-n clasamentul pe puncte al zilei, e oricum campioana absolută în lumea femeilor din tenisul mare normale ca înălțime, 1,68 – 1,80 m.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

luis (11 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 9:52

Aha,Arantxa Sánchez Vicario ,de ce au reusit acolo unde Halep nu?

Toni (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 9:53

Are sens ceea ce spuneti, insa cum ramane cu faptul ca domnisoara Halep are un obicei in a (re)trimite mereu mingea pe centrul terenului, in fata oricarei adversare? Fiecare punct, sau aproape fiecare punct castigat in fata domnisoarei Sharapova, a fost castigat atunci cand si-a asumat riscuri. Jucatoare precum Konta sau Muguruza au inteles cu ceva timp in urma ce au de facut - sa stea pe mijloc, sa astepte sa primeasca mingea exact in centrul terenului si sa incerce sa gaseasca unghiuri bune de atac. Tot ce are de facut o jucatoare de tenis intr-o disputa cu domnisoara Halep este sa trimita mingea peste fileu, dupa care sa se pozitioneze pe centrul terenului si sa astepte. Am observat cu bucurie in noptile in care am urmarit jocurile sale ca a inceput in sfarsit sa joace ofensiv, macar in disputele cu jucatoarele mai slab clasate. Evident ca rezultatele au aparut si a trecut fara probleme de ele. Problemele au reaparut atunci cand a intalnit-o pe Muguruza si domnisoara Halep a redevenit aceeasi jucatoare previzibila care trimite mingea pe centrul terenului si spera ca adversara sa greseasca. Cu stilul asta, de a trimite mereu mingea pe centrul terenului, sa imi fie cu iertare, dar sper sa nu castige niciodata. Da, e romanca, da, tin cu ea, dar pentru ca exista internet am avut posibilitatea sa vad jucatori si jucatoare care fac cinste sportului cu un stil ofensiv, frumos, si nu pot sa accept, nici daca mi-ar fi mama, sa castige cu un stil atat de previzibil, las, si urat.

gilos (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 9:55

Maestre, Sevastova Anastasia are 1,69 metri inaltime si tocmai i-a administrat o bataie "lungancei" Sharapova, producand eliminarea rusoaicei de la US Open ! Tenisul jucat cu indrazneala, dublat de un mental echilibrat au invins atuurile fizice. Demonstratia dumneavoastra este valabila pana la un punct. Nu din cauza inaltimi a pierdut Simona Halep...

luis (11 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 10:15

arantxa sanchez vicario ,de ce a reusit?Poate ca era mai dotata la etaj,si nu era interesata numai de bani.Nu spun ca-i o problema ca,Halep vrea sa faca bani,dar atunci asta sa faca,bani,nu sa pozeze in mare "patrioata".Nu este datoare nimanui,nu a primit nimic de la aceasta tara,asa ca nu are rost sa fie prefacuta.Prefacatoria asta ma deranjeaza cel mai mult la ea,in rest inteleg ce face.

Bibicul (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 10:19

Aveti dreptate insa nu integral. Cibulkova are 1,60 m. Laura Siegemund, fix de inaltimea Simonei Halep. Intotdeauna Simona a avut probleme cu cele doua, mai ales cu Cibulkova. Carla Suarez Navaro are 1, 62 cm. Anastasia Sevastova, care pierdu urat de tot la Bucuresti cu Simona, si numai ce o invinse pe Sharapova la USO are 1,69 cm. Pe de alta parte, Irina Begu are 1,81 m. La fel si alte si alte jucatoare inalte care de obicei pierd in meciurile cu Simona Halep. Revenind la Sevastova, recititi va rog declaratia ei dupa victoria in fata Sharapovei: "stiam ca trebuie sa joc variat..." Meciurile, ca in orice disciplina sportiva, nu sunt doar infruntari fizice ci si ale mintii. Nu ai gabarit si forta, compensezi prin agresivitate, lovituri neasteptate, deplasare in teren. Nu in ultimul rand, iti studiezi temeinic adversarul pentru ca sa ii exploatezi slabiciunile. Altfel, este doar poezie, chef de joc si inspiratie de moment.

Mircea (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 10:39

Super articolul ! in sfarsit cineva care puncteaza acest aspect ! Simona este vadit dezavantajata si cu toate astea compenseaza prin o mobilitate excelenta.

groparulclown (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 10:44

Domnule Octavian, Am mai auzit aberatia asta pe site-ul Gazetei Sporturilor. Va rog frumos nu mai continuati cu astfel de teorii conform carora daca ar exista ligi diferite, Simona ar fi pe locul intâi. E ca si cum am incepe acuma sa zicem, poi da, americanii castiga la baschet ca sunt mai inalti ca ai nostrii. Henin (1.67), Hingis (1.70) au reusit sa se impuna, iar atunci cand nu au facut-o ma indoiesc ca ar fi dat vina pe inaltime. Nu incerc sa conving pe nimeni ca inaltimea nu ar conta. Dar Simona a bautut ca la sacii de fasole si fete mai inalte si mai scunde. In schimb presa de la noi are darul asta de a justifica de fiecare data infrangerile. De putine ori am citit un comentariu pertinent in care sa se foloseasca aceeasi unitate de masura pentru viictorii si pentru infrangeri. Daca Simona (sau un alt sportiv) castiga un meci in urma numeroaselor greseli ale adversarului zicem ca a gresit din cauza ca SH a impins-o la greseli. IN schimb daca pierde, adversarul nu a avut nici un merit, a castigat doar pentru ca SH nu a prins o zi buna. Va rog mentineti un pic echilibrul in articole. Cu respect

Marin (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 10:50

Bravao Simona pentru tot ce faci, si ai facut bine! fi tu, fi luptatoare si atat. Nu te uita la rautatile diversilor "priceputi" la toate si la nimic. Esti o fata draguta si o mare romanca! sanatate si Numai Bine!

Daniel Iosib (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:10

Frumos articolul. Concis si la obiect. N-ar strica sa dezbateti subiectul 5 minute, amical, la o cafea, cu colegul Geambasu...

Bulănelu (6 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:11

Arantxa Sánchez are 1,69 metri înălțime... deci se poate și pentru Simonica ...

Bulănelu (6 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:13

Arantxa Sanchez are 1,69 metri înălțime... deci se poate și pentru Simonica...

Marin (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:15

În sfârșit un articol corect despre ce se întâmplă cu Simona Halep. Ar trebui tradus și trimis și lui Darren Cahill.

șerban s (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:18

Păi, în cazul ăsta, să se apuce, dom'le de croșetat!

Valeriu (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:24

Corect. Si eu am gandit asa, inca mai de mult. Intr-adevar, la categoria inaltimii sale, Simona este cea mai buna, Dar, asa-i in tenis!

Valeriu (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:25

Scuze, am vrut sa pun punct, nu virgula.

dancu (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:45

La alte sporturi nu se admite ca cei de categ.grea sa concureze cu cea usoara. Simona de categorie pana joaca cu cele de caterorie semi si grea.

dancu (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:49

Pentru groparulclown : mai baiete pune sa boxeze o musca, un cocos si un super greu,o sa vezi ce pumni o sa incasezi.

GR (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:50

Absolut corect articolul. In tenis conteaza foarte mult inaltimea. Daca ar fi 2 categorii de inaltime, Simona ar fi clar numarul 1 mondial la "usoara". De altfel sunt oricum suprins de avalansa de injuraturi cu care unii o "gratuleaza" pe Simona. Ok, poate nu e o jucatoare de numarul 1, poate nu e nici de locul 2... Dar CLAR e o jucatoare de TOP 5 si cand ai o jucatoare intre primele 5 a lumii, nu inteleg de ce atata patima... Prieteni, locul ala 2 nu l-a primit cadou, este consecinta unor rezultate !!!!

Carol K (6 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:52

Cand joaca impotriva Sharapovei a noastra este ezitanta la ambele servicii,este "moale" in primul rand mental,i-a luat frica...Am vazut-o jucand cu totul altfel cu adversare mai inalte decat rusoaica...A avut ghinion ca a jucat chiar din primul tur cu Maria si al doilea ghinion ca rusoaica fara preaviz a aratat un tenis mai bun,mai eficient,mai razbaoinic decat cel dinaintea suspendarii...Cred ca asta a inhibat-o la un moment dat pe Simona,nimeni nu se astepta.

gilos (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 12:08

Maestre, Sharapova a fost invinsa aseara si eliminata de la US Open de catre Sevastova, care are 1,69m inaltime !!

un oltean (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 12:27

Corect! Sa invingi o jucatoare de cel putin 1,85 si plina de muschi, e foarte greu...dar eu pot sa pariez ca va fi si nr 1, si va castiga si un GS...in ciuda dezavantajelor!

mg (8 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 12:29

..bre, vezi că pe Şarapova tocmai a scos-o(de la US Open) Sevastova care are 1,69 m şi pe care Simona a învins-o pe unde'a prins-o(6:0 6:0 la Bucureşti). Muguruza, Ostapenko, Kerber, Radwanska şi Wozniacky, au luat-o şi ele pe coajă. După cum spunea marele Ilie Năstase, tenisul se joacă în cap.. Iar el, la vremea lui, se distra pe teren. Asta nu l-a împiedicat să fie primul număr unu mondial(1972 şi apoi 1973), să câştige de 4 ori turneul campionilor, printre învinşii din finale numărându-se Stan Smith şi Bjorn Borg, să câştige US Open şi Roland Garros şi jucând încă 3 finale de grand slam. Omu' merită mai mult respect, mai ales acum când vedem cât de greu e să ajungi la semenea performanţe, nu crezi ?

Marius (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 12:41

"suprafața din terenul advers pe care poate bubui mingea Șarapova e mai mare cu circa 15-20% decât aceea pentru Simona" Exact! Tocmai de aceea singura sansa a Simonei este sa fie cu 15-20% mai precisa la serviciu decat orice alta jucatoare inalta. E greu, e mult de munca, dar asta e solutia.

mg (8 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 12:44

@Toni - zici : "...domnisoara Halep are un obicei in a (re)trimite mereu mingea pe centrul terenului..." Domişoara Halep foloseşte o tactică des uzitată şi aducătoare de puncte. Mingea în picioarele advesarei e dificil de returnat, cu condiţia să aibă lungime, forţă...etc Orice antrenor de tenis îţi poate confirma asta. Ia şi tu o rachetă de tenis şi du-te pe teren să vezi cum e..

adi (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 12:53

Sevastova are 1,69 m... Poate se poate observa variatia in lovituri ale letonei ,stopurile , foarte eficiente impotriva jucatorelor inalte si mai putin mobile ,si care Simonei ii lipsesc cu desavarsire .Un forehand in lung de linie devastator ,la fel de inexistent la Simona ,si alte plusuri .Cum si Sevastova are minusuri fata de Halep . Inaltimea poate fi un avantaj in sportul actual ,dar mari jucatori ca Federer ,Nadal ...cu inaltime normala fata de lunganii din tenis ,Messi in fotbal ,Isiah Thomas in NBA ....si cate alte exemple ,contrazic ideea ca inaltimea este automat un avantaj .

adi (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 12:55

Scuze pentru repetitia de la inceput ...din fuga

Jean-Paul (6 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 13:04

Desi unii comentatori de pe aici nu prea vor sa va dea dreptate referitor la influenta inaltimii jucatoarei asupra calitatii si fortei serviciilor, eu fiind mai moderat si, as zice tot eu, dispus sa caut solutii pentru a imbunatati calitatea jocului lui Halep, am urmatoarea propunere: Simona ar trebui sa o intrebe pe buna ei prietena Nadia despre avantajul utilizarii unei trambuline, in momentul in care serveste. In fapt, Simona ar putea s-o foloseasca, oarecum, precum gimnastii la proba de sarituri, cu ajutorul careia sa se ridice cam la inaltimea de 2,2 m in momentul lovirii mingii. Singura diferenta fata de gimnasti ar fi ca in momentul atingerii maximului de inaltime, sa "plezneasca" mingea cu toata puterea. Deci in loc sa sara peste "obiect" ea ar ateriza exact in fata liniei de fund dupa ce a servit. In acest fel ar fi mult mai competitiva: parametrii serviciului ei s-ar ridica undeva la nivelul lui Isner sau macar Ivo Karlovic(unghiul traiectoriei fata de orizontala, locul de impact cu solul la limita T-ului, inaltimea pe care ar atinge-o mingea la nivelul liniei de fund, unde este situata cea care primeste, plus viteza mingii , mult superioara). Imediat dupa ce serveste, trambulina ar fi retrasa automat, fiind conectata la un troliu, iar la serviciu urmator . trambulina ar fi repozitionata tot prin telecomanda, instalata in manerul rachetei. Prin natura pregatirii profesionale as putea proiecta si implementa acest "sistem- proteza" pentru ajutarea jucatoarelor scundute ca sa faca fata "lunganelor". Pana cand ar incepe turneul de la Wuhan as reusi sa-i ofer "la cheie" aceasta solutie miracol, pretul fiind 1 milion euro plus 10% din castigurile de pe teren. Simona ar putea renunta fara regrete la Darren si Andrei, folosind doar sparring-partners, platiti cu ora. Darren pretinde 1 milion /an plus 10%, iar daca aplica solutia mea, beneficiile sunt mai mult decat evidente: castiguri mult mai mari in fiecare an, plus ca eu nu as pretinde decat acel milion pentru acoperirea cheltuielilor cu proiectarea, realizarea efectiva si transportul la Wuhan.....iar cele 10 % din castiguri n-ar face gauri in conturile ei Ar fi o realizare epocala......:))))))))))))))))))))))))))))))))))

mg (8 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 13:29

@Jean-Paul - eu le-aş trimite pe Simona şi Monica Niculescu undeva pe o insulă izolată, cu teren de tenis, la o pregătire în doi. Rămâne de văzut care va reuşi să înveţe de la cealaltă, dar cea care va reuşi să combine calităţile celor două ar câştiga pe bandă rulantă grand slam-urile şi turneul campioanelor..

naica (15 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 13:34

Marin(si multi altii): E bine ca ce expui in spatiul public, sa respecte niste reguli elementare (de clasa a IV-a)! Altfel, se ajunge in situatia ca cei prosti, sa "invete" de la cei foarte prosti ... E totusi "bine" ca trompa e pe sus !

Pascu (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 13:39

Da de Steffi Graf - 1,76 m Martina Navratilova - 1,73 m Monica Seles - 1,78 m Serena Williams - 1,75 m ce zici ? Se incadreaza parca in "normale" Sau la baieti Djokovic, Nadal si Federer nu sunt nici ei prea inalti 1,88 m, 1,85 m respectiv 1,85 m. Mai inalt dar nu cu mult e Murray - 1,90 m

Pascu (2 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 13:47

Revin - evident jucatoarele inalte au un plus la serviciu, dar au minusuri la reactie.

Gigel (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 14:03

Maestre, Halep nu a castigat datorita mentalului si incapatanarii. Cand o vezi pe Sharapova ca te spulbera pe serva a doua atunci cand ii servesti pe forehand, pai schimbi locul in care servesti. Ea nu a facut lucrul asta. Ea continua orbeste sa serveasca pe forehandul Mariei...orbeste. I-a servit de vreo 3 ori pe corp si odata pe rever....a castigat toate cele 4 puncte, apoi a revenit la forehand; Sharapova i-a zis mersi si a executat-o. Din pacate pentru ea, Simona sufera de sindromul "fac cum vreau eu", punandu-i intr-o situatie penibila pe toti din jurul ei care doresc sa o ajute. Din pacate. Daca inaltimea ar fi fost asa relevanta, Sara Errani (care are o serva groaznic de inceata) n-ar fi ajuns pe locul 5; Cibulkova nu ar fi castigat turnee; Sevastova n-ar fi facut nimic in tenis. Mai trebuie si tarie mentala, mai trebuie si sa iti asculti antrenorul care vede altfel jocul, mai trebuie sa renunti si la romanasii tai care doar te seaca de bani. A venit Andrei Pavel (care a facut minuni cu Tamira Paszek); pot face pariu ca nu rezista mai mult de maxim 2 luni.

doar.ion (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 14:14

Am citit târziu articolul şi toate obiecţiile mele au fost deja prezentate de comentatori. Felicitări domnului Tudor Octavian pentru cât de mult a învăţat astăzi despre tenis, indiferent de înălţime. La mai multe!

haudinamo (3 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 14:51

E ca si cum ai zice ca Victor Ciorbea e cel mai bun premier dintre toti premierii cu dioptrii fund de borcan si cu debit verbal de 10 cuvinte pe minut.

Bihorean (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 14:59

Stima pt Simona pt rezultate. Insa argumentul inaltimii nu tine. Sevastova este exemplul cel mai recent, dar ne putem referi si la Kerber, care a fost nu demult nr. 1 si nu are decat 1,73. Vorba reclamei: nu conteaza inaltimea, ci conteaza istetimea ! Simonei ii lipseste un psiholog permanent in echipa, care sa ii dea mai multa liniste si incredere in ea. In caz contrar, trebuie sa exerseze la antrenamente doar serviciul :) Ce usor e de pe margine :) Repet: stima pt Simona. Va veni si locul 1 si Grand Slam etc

johnneil (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 15:02

Nu stiu daca mai are rost sa repet ce au spus multi din fata mea. Un articol bun, dar pentru cei care saliveaza la promotia "LOVE SIMONA". Pentru restul, asteptam sa se nasca o alta stea a teniusului romanesc ca de cea de azi ne-am cam saturat. Doar multe aere si vanturi de vedeta care insa ne-au cam plictisit. La pariuri deja pun numai impotriva ei. Nimeresc mai repede.

petrache (3 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 15:04

Astea-s vrajeli. Masha a luat (si probabil mai ia) "vitamine" in general si in pauza dupa setul doi. Radwanska, Henin si Cibulkova au castigat turneul campionanelor. Begu e foarte inalta adr nu tin minte sa-i fi luat Simonei vreun set. Da inltimea da un oarecere avantaj, dar in cazul sharapovei e altceva. In rest, hai Simona - in primele 4 din lume de 4 ani incoace.

Jean-Paul (6 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 15:44

@petrache, Chiar asa de repede uiti de acel 6-0 administrat de Irina, anul trecut, Simonei?Inclin sa cred ca tu ai luat de buna replica Halepei, cum ca nu se pune fiindca a fost, cica, un mic "cadou de pasti" :))))

Cipinho (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 16:54

data fiind inaltimea Simonei, serviciul 1 este acceptabil, problema e la serviciul 2, teama de a nu da "dubla". insa cu jucatoare precum Sarapova, serviciul 2 e sinucidere curata si atunci Simona ar trebui ca la astfel de jucatoare trebuie sa riste mai mult pe serviciul 2, mai bine 10 duble greseli si ale 10 mingi castigatoare decat 20 de mingi moi taxate toate de adversara... de admirat ca Simona se mentine in top 5 chiar de o vreme buna, dar lasa mereu senzatia ca se ineaca cum se spune ca *** ***... probabil ii trebuie si ceva mai multa incredere in fortele proprii, ceea ce ar putea declansa o serie de reactii in favoarea ei, in niciun caz adversarul nu are voie sa te simta slab, trebuie sa te vada luptand cu toate fortele si zambind si atunci cand pierzi o minge, sa-ti vada incredera ca o vei castiga sigur pe urmatoarea. Cand Simona va reusi asta o s-o bata si pe Sarapova si pe cine mai sta in calea ei catre number one

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Filbert (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 17:05

Bine ca Sevastova n-a citit articolul asta ca nici nu s-ar mai fi prezentat in partida cu Sharameldoniova, nidecum s-o mai si bata....

AA (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 17:10

Mergand pe aceeasi logica, ar trebui ca nr. 1 la barbati sa fie Ivo Karlovic, urmat de John Isner, iar Federer, cu ai lui "numai 1,85 m", sa fie un biet jucator de pluton...

mihnoi (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 17:16

Domnuuuu' jurnalistuuu', pai pe acest principiu nu ar trebui ca jucatoarele mai scunde sa inceapa cu un avantaj, iar pentru ca pitica e si romanca, deci si mai dezavantajata, nu ar trebui ca Halepa sa inceapa meciurile de la 6-0, 5-0(40-0) pe propriul serviciu in fata celor mai inalte, chiar si cu un milimetru decat ea? Oare Henina, care era si ea mai pitica decat Halepa, de ce o fi castigat atatea Grand Slamuri (nu turnee de doi bani, ca Halepa)??? Intr-o perioada in care tenisul feminin e la pamant, a se citi cel mai lipsit de valoare din istoria trecuta si viitoare a omenirii, o romanca foarte si extrem de slaba reuseste sa fie in primele 10. Asta spune tot. Atunci cand nu reusesti sa bati un wildcard, chiar nedopat, atunci esti vai de tenisul tau. Pacat ca Ghita Muresan nu s-a apucat de tenis, ca era cel mai castigator dintre toti.

Valentin (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 17:34

Penibil.....

andrei (3 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 18:27

Multi dintrei cei care posteaza s-au aruncat, precum cainele bătut, la ciomag și nu la mâna care îl manevrează. Inălțimea contează la servici, mai puțin în schimbul de mingi (în trecut, când se juca pe atac , cu dese veniri la fileu, ar fi contat statura, însă acul la domnie e jocul de pe fundul terenului iar așa zisele jucătoare agresive nu sunt cele care vin la fileu, ci care lovesc mingea devreme,din urcare). Iar Hingis sau Vicario nu aveau in generația lor pe înaltele și îndemânaticele o Șarapova, Pliskova, Venus, Kvitova, etc.eventual era pe acolo câte un curcan mare și alb care avea șansa turkey-ului de ziua recunoștinței, gen Spârlea...

zerotenis (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 18:29

Nu conteaza inaltimea ci conteaza istetimea, de exemplu teoria sustinuta si de exmple practice zice ca o jucatoare agresiva gen Sharapova/Ostapenko va invinge o jucatoare defensiva gen Halep, dar va pierde in fata unei jucatoare all-rounder/all-court player gen Henin care stie combina stilurile de joc, deci nu conteaza ca esti mic daca te pricepi un pic. Pina nu va stapini jocul la fileu si tranzitiile Halep va ramine doar o jucatoare defensiva si va lua bataie mai mereu de la jucatoarele agresive gen Sharapova.

petrache (3 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 19:15

@jean-paul. Imi pare rau, am uitat de setul acela. Totusi, din 11 seturi jucate impreuna, Halep a luat 10. (Halep are un procent mult mai mare de seturi luate Serenei decat are Begu importiva Simonei.) Nu am nimic cu Begu, e o jucatoare simpatica, dar e doar un exemplu ca inaltimea nu e determinanta.

Gary (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 19:59

Maestre,nu inaltimea sau geometria domniei voastre face diferenta (vezi Justine Henin-Harden),ci mentalul,motivatia,talentul,capacitatea de a invata. Halep e plafonata/regres de cel putin 2 ani;singura motivatie sunt cecurile...Cu intelectul sta cam pe histerie. Mai puteti crede ca va fi si altfel? Poate la un turneu de binefacere,cand va fi bunica.

liviu (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 20:19

f bun!

Daniel (1 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 21:09

Hingis nr.1 doar 1 cm peste. Justine Henin nr .1 cu 2cm sub Halep!! Arancha Sanchez doar 1cm peste.. Este vorba de tactica , sta in spate si daca ajunge in centrul terenului cum facea Henin nu stie ce sa faca .

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 21:34

...nu conteaza inaltimea ...conteaza inteligenta ...

Comentează