Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Un gard tot mai înalt

Infirmitățile sufletești sunt tot atât de frecvente și de greu de corectat ca și cele trupești

Permalink to Un gard tot mai înalt
sâmbătă, 15 iulie 2017, 9:52

În copilărie, eram înjurat adesea, urât de tot și fără niciun motiv, de unul din cei trei copii ai unui vecin, dar n-am știut niciodată care era acesta, întrucât între curtea noastră și curtea lor exista un gard de scânduri, înalt și compact ca pentru apărarea unei cetăți, iar el se găsea dincolo de gard.

E foarte probabil ca băiatul acela cu gena urii pe toată lumea, pentru cine știe ce frustrări de ale lui din familie sau din anturaj, să fi devenit, odată cu libertățile fără limite ale Internetului, unul din postacii care-și varsă zilnic otrava sufletească, în condiția de anonim și fără grija de a da cândva socoteală pentru răul social pe care-l răspândește.

Am fost învățați greșit că ne naștem toți buni, dar că mediul și o educație strâmbă ne deformează și pe unii ne face jivine sub acoperire de oameni. Nu-i chiar așa, nu-i deloc așa. Unii devin ceea ce au fost și sunt și părinții lor, și strămoșii lor, și un întreg arbore genealogic. Infirmitățile sufletești sunt tot atât de frecvente și de greu de corectat ca și cele trupești.

Insul care înjură pe toată lumea de dincolo de gardul înalt al curții lui Hagi nu e doar o persoană cu mari probleme de raportare la societate, e omul unui fenomen. Am încetat de foarte mulți ani să mă interesez de opiniile unor cititori, care se produceau prompt și mereu aceiași, după fiecare articol din rubrica mea de la cotidiene, pentru că mă aduceau în modul lor de a se manifesta.

Scriind și publicând vreme de două decenii câte un text zilnic, ar fi trebuit să iau aminte, tot zilnic, la părerile unor cititori, de cele mai multe ori agresive sau croite cu acel gen de familiaritate golănoasă care se cheamă mișto. O voce din popor m-a lămurit că democrația înseamnă dreptul la păreri și că „părerea e atunci când toți zice și toți are dreptate”.

Democrația internetului a dezvoltat în mulți dintre cei care socotesc că au dreptate că gândesc cum gândesc o atitudine de procurori, de acuzatori. Cei care, bunăoară, se simt datori cu un reproș, adesea murdar sau numai inflamat, la fiecare insucces al Simonei Halep trăiesc cu ideea că ei sunt România și că Simona Halep le e datoare cu o reprezentare de numai locul unu.

Postacul din grădina cu garduri înalte a lui Hagi se simte mai Hagi decât Hagi, anonimatul net-ului îi permite un delir de personalitate, de justițiar căruia nu-i mai lipsește decât barda ca să își vadă faptă toată scârba din el. Anonimatul naște o formă digitală de ucigași virtuali în serie. La celălalt pol al libertăților fără nicio posibilitate de control legal se găsește o categorie la fel de nocivă, aceea a mincinoșilor de talent, care de multe ori chiar cred în ce mint.

Se vorbește puțin despre drama fetelor care cunosc bărbați pe net și-i cunosc doar în felul în care vor ei să fie ori numai să pară. Efectele unei nesfârșite serii de mârlănii, ca a postacului de la Viitorul, nu pot fi măsurate, dar sinuciderile ca urmare a unor relații cu debut virtual pot fi numărate și analizate ca fenomen.

La urma urmei, nici nu-i singurul, fiindcă tot de dincolo de gard sunt și multe din reacțiile pe net la unele articole din Gazetă, cenzurate parțial sau complet pentru un limbaj de șanț. Și acesta nu-i decât începutul. În Olanda, care e o țară a digurilor, se spune că nu trebuie să ajungi în situația ca un dig să se rupă, fie și puțin, undeva fiindcă atunci când începe să se rupă, se rupe tot.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Gogu (1 comentarii)  •  15 iulie 2017, 12:47

Facem ce facem si ne raportam la olandezi. Va rog domnule Tudor sa intelegeti ca nu suporta comparatia. Noi am ajuns sa facem bascalie in tot si in toate, politica , economie, sport, sanatate, etc. Urmarile le vedem cu ochiul liber, frustrarea si apoi ura incoltesc in mintea tuturor. Parca nu ar avea sens, dar are.

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  15 iulie 2017, 17:32

...Hagi merita criticat ...nu injurat ...omul a facut si face multe gafe ...dar sa l injuri ...e prea m,ult ...

NR (1 comentarii)  •  15 iulie 2017, 18:22

Bună ziua dle Tudor. Aveţi dreptate, atât asupra discipolilor urii, cât şi a branşei ''patiserilor" (vânzătorilor de gogoşi). În NL dispunem de câteva proverbe în acest sens, iar unul din ele afirmă că, '' După fructe se recunoaşte pomul/Aan de vruchten herkent men de boom'' în traducere liberă caracterul unei persoane e recunoscut după comportament, totuşi eu înclin către altul, mult mai propice, şi demn de luat în considerare, anume ''beter voorkomen dan genezen/ mai bine previ decât să vindeci''. Cu respect NR.

Bulănelu (6 comentarii)  •  15 iulie 2017, 21:27

Domnule Tudor Octavian, părerea mea e că cam (cacofonie asumată!) o dați în bălării din greu... sau prin ciulini, whatever sau whatsoever. Nu știu unde v-ați născut, unde ați făcut armata, unde ați fost dezvirginat, s.a.m.d., dar unica problemă a mea cu dumneavoastră e că uneori trebuie să Shut The *** Up!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

calu (3 comentarii)  •  16 iulie 2017, 0:06

Maestre, asta e problema tarilor civilizate, cu acces la internet si cu wc in casa. La neamul cel mai usor de spalat pe creier, americanii, exista psihologi specializati pe cyber bullying. La romani e mai greu sa apara asa ceva, ca noi avem ceva minte in cap si nu bagam in seama orice tolomac de dincolo de gard

Guderian (5 comentarii)  •  16 iulie 2017, 0:16

da, numai ca aici ne faceti prosti si needucati, in cazul asta ghilimelele puse de dvoastra nu ascund intentia: „părerea e atunci când toți zice și toți are dreptate”. nu zic, om fi, dar nu uitati ca inainte de a scrie ceva aici va citim articolul!

Giovanni (1 comentarii)  •  16 iulie 2017, 6:14

Pai mai pezevenghi bătrân nu tu ii ridicat osanale în FLACARA lui Ceaușescu?

un oltean (2 comentarii)  •  16 iulie 2017, 8:43

Frumos articol, mi-a placut!!

Vasi (2 comentarii)  •  16 iulie 2017, 8:51

Domnule Octavian,sunteti liber sa cititi sau nu ce spun "postacii" , daca unii nu stiu decat sa injure, puteti sa-i evitati, sa nu-i bagati in seama, si toate rautatile care le zic se intorc impotriva lor, isi fac rau singuri.

Ramon (10 comentarii)  •  16 iulie 2017, 9:08

acel individ frustrat, dar știți foarte bine că nu este unic ci sunt mii, au fost asmuțiți de modul de a face presă în România. De 25 de ani presa este asmuțită împotriva conducerii țării sau cluburilor sportive. Cazurile ajunse în instanță sunt puține, în schimb campania presei împotriva abuzurilor și folosirea banilor publici în foloase private au alungat românii de la urne sau din tribunele stadioanelor. Ziariștii, cei cu mulți ani de presă sau cei tineri sunt în vâltoarea promovării infractorilor (Becali, Copos, Borcea) pentru că aceștia i-au plătit sau măcar le-au dat câte o gustare. Microbiștii vechi, neobișnuiți cu cultul personalității vreunui patron, au renunțat să mai cumpere presă și nici pe siteuri nu mai sunt interesați să intre (mulți au învățat să citească pe internet). Nivelul fotbalului nostru nu este mult mai rău decât în 2009 sau 2012, în schimb presa este tot mai boicotată. De ce ? Pentru stilul românesc de a face presă, pentru criticile decente pe care le-ați primit de la cititori și le-ați ignorat. O societate nu este perfectă, noi nu suntem perfecți, dar presa ar trebui să informeze, nu să atace pe oricine întâlnește. Generațiile tinere au crescut în acest spirit și se comportă ca atare. Probabil vă aduceți aminte cum erau atacați chiaburii în anii 50, așa ca exemplu (anti) social. Tot cam la fel atacați astăzi liderii politici sau sportivi sau conducători de SRL uri. Dar nu faceți decât să îndepărtați lumea, să o înrăiți. Lupta pe viață și pe celulă a lui TB cu DV a înrăit înzecit românul care știe cu cine are de a face și nu are pe cine vota, pentru că nicăieri nu se promovează omul bun

teo (1 comentarii)  •  16 iulie 2017, 9:10

Nu este ciudat ca o peroana ca Ovidiu Stucan care il balacareste pe Hagi in orice imprejurare a descoperit ca Hagi are in curtea lui un postac? Eu cred ca totul este din nou o facatura a acestui personaj. Totul denota ura viscerala a lui Stucan ptr Hagi Sa stai si sa urmaresti postarile unui tip functie de unde transmite,sa faci legatura cu deplasarile echipei asta denota ura patologica a acestui personaj fata de Hagi Si nu stiu daca este si legal ! GSP-ul are un angajat care nu ii face cinste !

JE (2 comentarii)  •  16 iulie 2017, 10:18

Da da, negura internetului ascunde monstrii......doar adevaratii condeieri si formatori de opinie stau in fata monstrilor cu piepturile bombate de ... ifose. Nu stiu de unde atata exceptionalitate , genialitate si gnoseologie intrupata intr-un corifeu ca si tine .... si sa ai sindromul Macedonschi ? Maestre ( maestru in ce ?ca-n publicatiile dvs nimic nu depaseste mediocritatea .. ) culegeti ceea ce cu mare grija propavaduiti, mai abitir ca orice popa: PROSTIA! Nu esti om de nu ai fost la puscarie, RATING, repede sa scriem osanale lui Becali sau la potentatii ce se implica in sport ( oare sa fie la comanda ? ) , sa stai pe sticla povestind despre toate cretinitatile si debitand ineptii impreuna cu starlete din media e o realizare a dvs ? ( magna cum laudae) . Desigur sunteti o exceptie , *** din preajma sunt inevitabile "" patibularitati ale concretului"" rommanesc, nu-i asa ? Serios, toti needucatii astia ce va strica mojo-ul, *** ce inca au prostul obicei de a citi presa si va critica fara perdea, soriceii ce se cred zmei-paralei pe chat si va umple frigiderul..... chiar , de ce mai practicati profesia ? Dute-n amarul tau si fereaca usile la pivnita, nu mai da pe afara ca e de prosti si nesimtiti. Saracul de tine, vrei sa-i bata nenea pe nesimtiti ? Sa-i duca la Marcuta ? .... Octaviane, uneori needucatii aia chiar au mai multa vacanta decata scoala ai tu ( 6 + 5 de rezidentiat) si cu toata jena din ce ai publicat nu-mi retine nimic atentia.... sa fie ca sunt idiot si nu pricep o iota... las asa ..... ... Te pupa tata, tata prostilor si needucatilor .... aia....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Daniel (1 comentarii)  •  17 iulie 2017, 13:54

M-am tot gandit cum sa incep... cu "maestre".... dar ce te face pe dumneata maestru ca in afara ca dai din gura zilnic nu sti sa faci nimic. Apropo cine iti da dumitale dreptul sa ne dai sfaturi cum sa traim. Noi astea de muncim si traim din munca cistita NE BUCURAM SI SUFERIM ALATURI DE SIMONA. Problema este la VOI... la ziaristii care nu stiti sa faceti nimic, *** *** si care daca nu dati din gura (sau din pix) muriti de foame. Voi sunteti cei care scotociti si cautati senzationalul ca sa aveti ce manca. Voi tot cautati stiri senzationale... si fabricati titluri ireale cu iz de senzational. Va rog eu din suflet mai lasatio in pace pe Simona nu mai puneti presiune inutila pe ea... Cand era numarul 300 sau 200 nu v-a interesat pe niciunul cum se descurca si a ajuns singura in TOP 10. iar voi ca niste sacali ati gasit un mod de a va castiga existenta si trocul de mancare zilnic si ati inceput s-o agasati cu opiniile voastre . Dar cine va da dreptul sa intrati cu picioarele inainte in viata unui om. Eu zic sa puneti STOP si sa va cautati alte subiecte si s-o lasati in pace pe Simona. Simona indiferent ca este No. 2 sau 20 in lume noi stim ca va face tot ce va putea sa devina no. 1 si chiar de nu va reusi .... oricum pentu noi cei care o iubim si stimam pt ceeace face este demult no. 1.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Undergrant (3 comentarii)  •  23 iulie 2017, 10:33

De ce sunt admise comentariile cu greseli gramaticale si/sau de exprimare?!

Comentează