Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Titlul, la Tribunalul Publicului

Nu trebuie să se ajungă musai la TAS, la MAX sau la WAX pentru a ști cine a câștigat titlul în Liga 1 la fotbal și pe ce bază regulamentară

Permalink to Titlul, la Tribunalul Publicului
sâmbătă, 3 iunie 2017, 7:15

Cauzele și tâmpeniile care amână anunțul oficial despre clasamentul final al campionatului nostru de fotbal sunt atât de românești, încât soluțiile trebuie să devină și ele din realitatea adeseori absurdă a competiției, nu din afară.

Dacă fotbalul se joacă mai mereu cu tribunele goale, logic ar fi ca în configurarea clasamentului să conteze numărul de spectatori din tribune și ratingul tv. Altfel ne trezim cu un FC Voluntari campioană disputându-și la TAS întâietatea într-un proces cu alde niște FC Scornicești sau Flacăra Moreni, trezite din morți de democrație.

Tot logic ar fi ca punctele din clasament să aibă o susținere legiferată în plata la timp a contractelor. Adevărul ori mai bine zis unul din adevărurile de căpătâi ale căderii fotbalului nostru e haosul și șmecheriile naționale din contracte și plăți. Echipa din Iași se bucură ca și cum ar fi devenit campioană, deși e doar prima clasată în play-off și e neplătită de trei luni. Cu astfel de motive, mai multe motive de a se bucura ar avea ultima clasată, neplătită de jumătate de an.

O departajare, care privește direct generațiile de schimb, ar putea avea drept criteriu, unul agreat și de un public mare, numărul cel mai mic de străini din lot. De asemenea, ar putea conta și media de vârstă a lotului și a primilor 11 jucători folosiți cel mai mult. Fotbalul cu terminați poate fi amuzant doar pentru tribunele cu 514 spectatori plătitori.

Acolo unde sunt plătiți în neștire și cu bani mulți niște jucători care intră doar câteva minute din când în când, ar trebui să funcționeze o prezumție de inginerie fiscală. Când plătești pe minutul jucat cât plătesc alții pentru un meci câștigat rupându-ți oasele 90 de minute în teren, ceva e în mare neregulă.
Deși pare aiurea, o medie de înălțime a lotului și una a primilor 11 jucați tot timpul ar dezvălui erorile de patrimoniu din selecția juniorilor. E un fapt că în campionatul nostru golurile cu capul sunt puține fiindcă și capetele lungi sunt puține.

Un clasament al numărului de antrenori rulați an de an de echipele noastre ar fi relevant pentru lipsa de viziune a patronilor de echipe și a angajaților lor. Ca să nu mai vorbim de faptul că lotul de antrenori cu nume, rotiți cu frenezie la prima ligă, n-ar face față în Liga a 2-a. Și știm asta din faptul că, precum selecționerii naționalei au ajuns la vârf fără să-și dovedească priceperile la bază, tot așa se preumblă prin prima ligă niște terminați a căror legitimitate vine din aceea că știu să salveze echipele de la retrogradare.

Au urcat sus pe scara fără nicio treaptă, numai ei știu cum. Iar dacă am face un clasament cu echipele pe care aceștia le-au retrogradat, plătiți fiind să le salveze, am avea și o mai bună înțelegere a neroziilor din hotărârile și regulamentele Ligii. Cei care le întocmesc sunt tot niște specialiști în salvarea de la dezastre.
În fine, n-ar fi lipsit de relevanță un clasament al mașinilor și al ceasurilor din dotarea primilor 11 jucători, dar și din dotarea tuturor jucătorilor din loturi, ca să înțelegem ce-i doare pe fotbaliști și ce așteaptă ei de la viață. Nu că am avea dreptul la păreri pe banii lor, dar nu strică, la deslușirea motivelor pentru care s-au făcut fotbaliști, și care e considerația pe care o au pentru public, vizavi de o mașină de fițe și un ceas de neam prost, mai scump decât o mașină de fițe.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Bogdam Jianu (1 comentarii)  •  3 iunie 2017, 20:04

Va rog sa numiti o tara, alta decat Romania, in care legea se face in functie de preferintele cetatenilor (in acest caz al publicului majoritar sau nu), astfel incat castigatorul unui proces, deci detinatorul adevarului, sa fie stabilit nu conform unei legi in vigoare ci conform unei reguli propuse de un formator de opinie, ( in cazul acesta dumneavostra domnule scriitor) si sustinuta de o multime galagioasa dar manipulata.

eugen iustin (2 comentarii)  •  3 iunie 2017, 20:40

Steaua a invins Viitorul de 2 ori a facut un egal si a pierdut un meci.La egalitate de puncte, cine merita campionatul?

FCSB (1 comentarii)  •  3 iunie 2017, 20:58

Dupa logica asta Steaua nu e acelasi lucru cu FCSB, asta inseamna ca nu are ce cauta in Liga I, darmite sa mai si cistige campionatul.

Cristian (1 comentarii)  •  3 iunie 2017, 21:07

Stimabile, eu zic sa se acorde titlul de campioana Stelei in fiecare an, ce sa se mai 'chinuie' cu celelalte echipe....E echipa majoritatii, profitul gsp e maxim cand sunt articole numai despre echipa asta, careia i-am 'uitat' numele...Scarba imi este de mentalitatea voastra!!! Cine naibii a pus in DEX cuvantul obiectiv sau mai grav deontologie sau chiar jurnalist, mare *** a fost....?!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JFM (6 comentarii)  •  4 iunie 2017, 0:40

Titlul s-a castigat pe teren si s-a decernat deja.TAS-ul nu mai poate face nimic decat sa-si dea cu parerea adica o solutie consultativa care va fi deasemenea in favoarea Viitorului.

Carol K (6 comentarii)  •  4 iunie 2017, 0:47

Legea e clara si s-a dat odata cu acea modificare facuta de Liga si adusa la cunostinta tuturor cluburilor inainte de inceperea fazei Play Off ! Acelasi organism care a facut ROAF a hotarat si modificarile deci nu mai erau necesare adaugiri,schimbari in textul regulamentului initial din moment ce au aparut pe site-ul LPF si au mai operat deja in campionatul trecut...Modificarea e similara cu Ordonanta de Urgenta sau Hotararea de Guvern,opereaza si produce efecte odata cu adoptarea lor pana sa treaca prin parlament sa capete statut de Lege.Cine i-a bagat in cap lui Becali ca poate castiga la masa verde stia n-a vrut decat sa-l ingroape ca imagine,

MARIAN IORDACHESCU (1 comentarii)  •  4 iunie 2017, 1:30

Normal ca echipa care a totalzat in toata competitia mai multe puncte trebuie sa castige competitia si asta a fost Viitorul sau daca vreti voi echipa cae a avut cel ma bun lot si cel mai slab antreno si cei mai multi puscariasi la conducerea echipei si asta a fost FCSB {faceti ce spune Becali)

Cosor Ion (2 comentarii)  •  4 iunie 2017, 4:11

cine a vazut Iuventus-real madrid isi va da seama ce inseamna jucator de fotbal.viteza,pase precise din alergare,tras pe poarta si nu pe langa sau in vazduh.patroni care stau in banca lor,fara pretentii. si antrenori cu inalta calificare.cu regret asa ceva noi nu avem,din diferite cauze

George (1 comentarii)  •  4 iunie 2017, 4:12

E unilateral Eugen Iustin care a luat-o pe aratura...Viitorul a abut cu 4 puncte mai mult decat Becalica in sezonul regulat. In play off i-a nature si o data au fost la egalitate... Becalica e urata din cauza lui ***. Sa vedeti ce iubita o sa fie de acum in colo dupa scandal ul asta! Nu stiu cat timp mai suporta Hagi magariile asa zisului fin! Branzovenescu se inchina la icoane, ca un fariseu ce este, dar el nu are respect fata de nimeni si mimic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fc (1 comentarii)  •  4 iunie 2017, 9:57

Bine face FCSB! Legea trebuie sa fie clara, nu interpretabila!

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  4 iunie 2017, 11:07

...un articol profund care ne indeamna sa reflectam cum putem ajunge sus ...urcandu ne pe o scara ...fara trepte ...

octavian (2 comentarii)  •  4 iunie 2017, 12:04

Daca se socoteste per total Viitorul are mai multe puncte ca Steaua la finele primei parti.

Jean-Paul (6 comentarii)  •  4 iunie 2017, 12:42

Tuturor celor care sustin ca titlul ar trebui acordat fcsb-ului, le pun o intrebare: De ce credeti voi ca s-a retras din cursa acel celebru avocat spaniol(dupa nume)despre care se scria pe aici ca va castiga procesul in favoarea lui jiji? Va spun eu: omul dupa ce a studiat documentele si-a dat seama ca n-are sanse si pentru a nu-si pata palmaresul, in sensul de a sustine o cauza pierduta, s-a retras, renuntand la cei 75000 de euro, onorariul sau de avocat. Mai departe, cititi printre randuri cele mai recente stiri despre demersul lui jiji la TAS. O duminica placuta autorului articolului si cititorilor sai. P.S. D-le Octavian cred ca ati uitat sa amintiti si de media echipei privind numarul la pantofi, drept criteriu de departajare: cine traieste pe picior mare ar trebui sa fie declarat castigator din start, nu-i asa? :))))

Paul80 (1 comentarii)  •  4 iunie 2017, 15:05

eugen iustin (2 comentarii) • 3 iunie 2017, 20:40 Steaua a invins Viitorul de 2 ori a facut un egal si a pierdut un meci.La egalitate de puncte, cine merita campionatul? Viitorul a obtinut mai multe puncte pe teren decat FCSB , daca luam toate meciurile.Cine merita Campionatul ? In toata istoria lor , doar atat au cautat : sa fure si sa dezbine .

haideusicfr (16 comentarii)  •  5 iunie 2017, 9:57

Ar trebui facuta o depunctare si dupa cei cu barba sau fara ,cu mai multe tatuaje , cu chelie sau fara,etc .

haideusicfr (16 comentarii)  •  5 iunie 2017, 9:58

Am uitat chestiunea cu strainii. De abia asteapta vreun jucator roman sa plece in Turcia ,Emirate . Imediat scrieti un articol laudativ despre aceasta onoare. Pai ? Curat murdar mon cher!

haideusicfr (16 comentarii)  •  5 iunie 2017, 10:21

Baza de antrenament ,stadion propriu (obligatoriu pentru toate echipele!) neatingerea banului public .Astea ar fi niste criterii obligatorii normale.Dupa cum vad eu lucrurile. Binenteles stabilitatea financiara. E greu ,foarte greu . CFR-ul asa insolvent cum e are de toate.Stadion ,baza proprie ,echipa 100% particulara. Cate sunt ca ea in tara? Cum e corecta concurenta cu alte echipe care sug din banul public ? Sub o forma sau alta.

Gigel (1 comentarii)  •  5 iunie 2017, 11:36

Adica cum "tribunalul poporului"? Adica cuvantul scris in legi, regulamente si contracte nu mai conteaza? Ne intoarcem la comunism? Pai sa-i condamnam direct pe "dujmanii clasei muncitoare"! Ati luat-o danga, lasati TAS-ul sa se pronunte! Si daca iese altfel decat a zis lpf si frf AFARA cu ei pentru incompetenta!

Valentin (1 comentarii)  •  5 iunie 2017, 11:51

Peste toate cele întâmplate în liga 1 si 2 si privind competitoarele din ediția următoare a ligii 1, mă întreb cât interes (și așa foarte scăzut) va mai exista pentru a urmării competiția ?

Andy (4 comentarii)  •  5 iunie 2017, 13:08

Steaua e peste Viitorul,a batut de 2 ori si a pierdut o data.Egalul nu se pune deoarece Steaua a avut nenumarate ocazii si 2 penaltyuri anulate .Steaua campioana!

gigi_becali_4 (1 comentarii)  •  5 iunie 2017, 13:57

Steaua face foarte bine ca se adreseaza la TAS, chiar daca nu va avea castig de cauza. Regulamentul va deveni clar prin decizia TAS-ului ! Altfel, la anul poate fi Steaua in postura de anul acesta a Viitorului, si Viitorul in postura Stelei de anul acesta, si Liga sa trimita titlul tot la Viitorul, ca asa interpreteaza ei Regulamentul... Un regulament prost facut, care lasa loc de interpretare, ca sa poata si mai marii Ligii sa aiba un cuvant de spus in desemnarea campioanei... Tipic romanesc, ca toate legile din Romania, aceeasi fapta penala si tribunalele dau 100 de decizii diferite, cu pedepse diferite...

florea (1 comentarii)  •  5 iunie 2017, 14:45

mosule(TO) mai lasa de la tine si gândeste pentru publicul pe care îl invoci- dacă Steaua e campioană, intră pe culoarul celălat si e cap de serie cu sanse mult mai mari de a face puncte pentru țărișosra ta România! ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

neagu solomon (1 comentarii)  •  5 iunie 2017, 22:45

Va salut Maestre,imi sunteti simpatic si ca scris dar si ca persoana,asa ca sunt direct si fara ocolisuri ! Steaua (fcsb) a pierdut acest campionat pe mana ei cum se spune in argou,dar aceste legi ambigui si interpretabile cum sunt la noi pe fiecare domeniu, merita sa fie actoinate in justitie,fie si de amorul artei,ca doar asa vom avea legi clare, si nu cum sunt acum : de la, pana la,lasand loc de interpretare !!!!

corneliu (4 comentarii)  •  6 iunie 2017, 9:54

Situatia este si era foarte clara! De cand Becali, detinut fiind la Poarta Alba, jocurile erau aranjate intre machidoni cat timp a fost Becali sa munceasca la clubul Viitorul!!! Restul? TAS, supararea lui Hagi pe oier, praf in ochi pentru mass-media si tugulani! Era vo chestiune de onoare, ca dupa binele facut, Becali sa "stea capra", dar cu shepsis, sa nu sa "prinda lumea"!! Capisci?

vasco (21 comentarii)  •  7 iunie 2017, 14:22

De la tribunalul publicului sentinta se vede in tribunele goale.Fotbalul romanesc ar mai trebui declarat falit si de un tribunal oficial.

Comentează