O nerozie perfect regulamentară
În matematică nu poți spera la soluția corectă a unei ecuații formulate greșit. În fotbal, da!

Depunctarea unor echipe e, într-adevăr, soluția regulamentară, dar în conformitate cu imperativele unui timp în care echipele nu falimentau și nu intrau în insolvență una după alta, iar patronii și agenții de vânzări de toate naturile din fotbal dansau din buric în lojile oficiale, nu după gratii.
Aplicând niște regulamente în afara unor realități financiare dramatice, federația e acoperită chiar și în cele mai aberante decizii, cum ar fi aceea de a pedepsi echipele să joace fără public, într-o vreme în care meciuri cândva de mare interes aduc la stadion doar câteva sute de spectatori. E acoperită, dar și obligată la înțelegerea la zi a vechilor orânduieli.
Fără a exagera prea mult, astăzi singurul club din România, care prosperă și onorează fără ezitări toate contractele cu personalul este federația. Ea plătește totul la timp și în chipul cel mai regulamentar, probleme majore având numai fotbalul românesc.
Ce-i straniu e că depunctările se întâmplă numai în conjuncturile în care niște formații se obrăznicesc și o trimit pe Steaua pe locuri din clasament ce par destinate, cu tot respectul, provinciei. Gaz Metan e una din puținele echipe care n-au avut griji publice cu plata jucătorilor, dar e somată cu o depunctare pentru o problemă de contract destul de confuză și care ar fi impus o altă abordare din partea federației.
Într-o relație corectă cluburi-federație, federația ar trebui să se implice în chestiune, să ajute clubul, nu să se grăbească a-l pedepsi. Graba, când e atât de sacru regulamentară, e suspectă.
Sau dacă nu suspectă, atunci lipsită de noimă. Regulamentele nu-s o Carte Sfântă și nu-s numele veșniciei. La câte probleme de fond are fotbalul nostru, vechile lui legi nu mai sunt toate funcționale. Iar o dovadă că-s depășite în multe privințe de realități e și faptul că nu trimit și la persoanele care conduc cluburile, la cei din cauza cărora se petrec ingineriile din contracte. Cum să anulezi munca în teren a unor formații precum CFR Cluj, Timișoara, Gaz Metan sau Astra, operațiune care interesează de fapt și la mintea oricui locurile din clasament, dar să nu atingi nici cu o floare patronatele?!
Ar fi interesant de făcut o balanță între sancțiunile decise de federație pentru incidente de contract rezultând direct din condiția economică a perioadei și soluțiile pe care aceeași federație ar fi trebuit și chiar ar fi putut să le ofere cluburilor aflate în impas. E simplu să pedepsești, dar mai bine și tot atât de regulamentar e să ajuți, să rezolvi, să fii nu aspru, ci deștept. z