Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Care-i treaba cu mentalul?

Halep nu mai e a noastră, e toată numai a ei

Permalink to Care-i treaba cu mentalul?
sâmbătă, 2 aprilie 2016, 9:54

Dintr-un roman al lui Marquez mi-a rămas pentru totdeauna în memorie o frază, una din acele formulări la care spui că te vei gândi mai târziu și pe care le amâni la nesfârșit. Bărbații – scria Marquez – discutau la un pahar de ale lor, iar din camera de alături răzbătea zarva femeilor. Diferența, carevasăzică, nu era la treburile în discuție, ci la temperament, iar zarva la femei, adică înfierbântarea fără o cauza mare sau clară, un dat al genei. L-am întrebat atunci pe un cititor de romane mai calificat ca mine cum trebuie înțeleasă fraza, iar el mi-a spus că totul e o chestiune de mental colectiv.

Comentând ultimul eșec al Simonei Halep, un confrate scrie că problema e la mental. Acum, că mai știu câte ceva despre mentalul acesta și cu un plus de experiență de viață la temperamente, zic că ar trebui să nu mai facem atâta zarvă când „fata noastră” are draci în teren și pierde seturi și partide ca și câștigate. Să-i dăm mentalului ce-i al mentalului: Halep nu mai e a noastră, e toată numai a ei. Sunt prea multe distanțele dintre starea ei din turneele răsfirate pe planetă și nevoia noastră de reprezentare în elite ca ea să mai fie ce-am vrea noi. La primele mari victorii, da, era foarte preocupată de ce consimțeam noi, în țară. A consimți înseamnă a simți împreună cu…Timpul a trecut repede, în tenis e o relație ca de la cauză la efect între înmulțirea banilor și trecerea timpului și eșecurile au devenit normalitatea. Așa cum Hănescu e un jucător de turul unu sau doi, Simona Halep are probleme de mental când se apropie de semifinale. Și le are pentru că – exceptându-le pe mult prea vânjoasele Williams – e o zarvă specifică în mentalul jucătoarelor din top 50 spre 100.

În tenisul masculin, statistica face legea. În topul feminin, temperamentul strică legea. M-am uitat la câteva meciuri câștigate de Halep, dar cu un fel de strângere de inimă, altfel spus cu prezumția că acuși, acuși se enervează și o să mă enervez și eu. La Halep, prezumția de enervare e prea frecventă ca să ne mai simțim solidari cu toată cariera ei. A fost bine, până aici, a fost chiar frumos de tot în câteva rânduri, dar, gata!, top-ul scuză mijloacele și Halepa, cum o alintă niște fani, e tot mai solitară în mentalul ei, iar noi tot mai deprinși cu ideea unor semifinale, nu titluri, ratate. Vorba filozofului bulgar: Dacă e, e! Dacă nu e, nu e! Asta e!

Comentarii (9)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  2 aprilie 2016, 11:23

...frumos spus ...Halep o sa decada tot mai mult ...asa este ...

Tom (2 comentarii)  •  2 aprilie 2016, 11:45

Domnule Tudor Octavian, așa cum ați remarcat în trecere și dvs. în tenisul feminin e altceva decât în cel masculin. E chiar haos, aș putea spune, uitați-vă câte jucătoare de top ies din primele tururi! Fetele sunt mult mai puțin constante, pe parcursul nu doar al unui an, nu doar al unui turneu, ci chiar al unui set. Și asta de la mental pornește, de la o anumită fragilitate psihică - nu degeaba la "donna e mobile". Nu e misoginism din partea mea, e doar o constatare, femeile având alte multe calități de care noi, bărbații, ducem lipsă. Dar ce mă miră e faptul că în presa noastră și printre amatorii de tenis de la noi, eșecurile răsunătoare ale fetelor din top trec aproape neobservate, eventual un articolaș scurt și sec, sau ceva de genul "Halep mai scapă de o adversară periculoasă". În schimb, când ea pierde, se fac mii de comentarii, mii de critici, mii de analize. Domnilor, Simona Halep se înscrie în ... normalitatea tenisului feminin. Inconstanță, temperament, toane, hachițe. Sunt femei și tocmai de aceea noi, bărbații iubim femeile. Mă rog ... majoritatea dintre noi!

golan (1 comentarii)  •  2 aprilie 2016, 11:59

Treaba cu ''mentalul'' e praf in ochi.E cam vorba de valoare,si cum Hlep a ajuns in top 10 prin intamplare,se adevereste acum ca valoarea ei e ca a celorlarte tenismene romanesti,Dragomir,Begu,Niculescu s .a.,care macar nu-si dau aere de vedeta.Mi-a placut,de ex.,de I.Begu,ca fiind ''fara moral'',fiindca am vazut-o plangand minute in sir pe teren,dupa ultima ei victorie la Miami,asa fara ''moral'',a avut valoare s-o bata pe Plyskova aia cu care a jucat atunci.

dani (2 comentarii)  •  2 aprilie 2016, 13:20

Nu mentalul ci...fizicul! Are benzina, doar pt un set. Setul doi abia mai sta in picioare, iar in setul trei, este efectiv sufocata. De un an este terminata fizic, nu-si mai revine.

Sorin444 (4 comentarii)  •  2 aprilie 2016, 15:27

Am citit cu mare placere atat intregul, cat si detaliile, artificiile, jocurile de cuvinte. Aveti mare dreptate si o spuneti cu mare stil. Din punctul meu de vedere, Gazeta inseamna Octavian, Paraschivescu si Cosasu pentru stil si substanta, Geambasu pentru suflet, Tolontan pentru incrancenare onesta ... si cam atat. Dar pentru mine, cititor din Asia, e destul, oricum n-as avea timp de mai mult.

ciupi (4 comentarii)  •  2 aprilie 2016, 15:42

mentalul simonei este in iubire. nu cea fata de tenis, ci iubirea-iubire. acolo i se intampla ceva de "nu i se-ntampla".

lucian (1 comentarii)  •  3 aprilie 2016, 10:19

Cum il cheama pe filozoful ala bulgar ?

Catalynn (4 comentarii)  •  3 aprilie 2016, 11:29

Asa cum remarca cineva mai devreme, in prezent la Simona problema nu mai e "mentalul" ci fizicul, rezistența la efort. Tehnica are, aia nu se învață si nici nu se uita peste noapte, insa o jucătoare ca ea, de 1.68m si 60kg, trebuie sa alege dublu pt un punct fata de mastodonții care domina WTA de ani buni. Desi nu are inca 25 de ani la Simona uzura fizica e evidentă, in maxim 2 ani se va retrage.

Valeriu (2 comentarii)  •  3 aprilie 2016, 15:18

Pacat, Tolo, ca ai format o echipa de batrani misogini in jurul tau. Target clar cititorul barbat semi-educat.

Comentează