Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Cum pierde Armata Română încă un război al civililor

Miza conflagrației sînt teritoriile, substratul, anii de pușcărie

Permalink to Cum pierde Armata Română încă un război al civililor
sâmbătă, 30 ianuarie 2016, 11:29

Civilul Gheorghe Becali e în război cu generalul nea Puiu Iordănescu și cu Armata Română cam din aceleași pricini pentru care și țările se luptă și se distrug între ele prin cuceriri și victorii păguboase. Pentru teritorii, adică. Civilul maxim Becali, dar și un ministru din cale afară de Babiuc al oștirii noastre s-au învins între ei tot pentru un teritoriu, cîștigînd totuși ceva: niște ani de pușcărie. Că astăzi teritoriile se cheamă Steaua, cu tot ce-a însemnat acest club de-a lungul deceniilor, sau echipa națională, cu tot ce nu mai înseamnă ea de cînd la comanda fotbalului e răcanul Burleanu, războiul e război și va avea un cîștigător și un învins. Cîștigătorul va fi generalul pravoslavnic nea Puiu sau civilul Gheorghe Becali. Iar învinsul, tot Armata Română. Deși scandalul armat se poartă sub steagurile ei, Armata Română nu contează în nici un fel. E singura care pierde cu adevărat, la onorabilitate, respect, istorie și moral.

Și totul plecînd de la statutul militar comunist al unor colonei și generali de pace, care mai stau și azi cu fundul în două luntri și cu luntrea în două funduri. Or fi fiind ei gradați cu fir de aur, dar militari cu adevărat n-au fost niciodată și nici n-au cum să fie. Înainte de 1990, Armata noastră militarizase tot felul de distracții sută la sută civile, plătindu-i de două ori pe fotbaliști, cîntăreți, dansatori și pe mulți alți practicanți ai unor îndeletniciri și mai civile – cum ar fi poeții, bunăoară. Cu solda și cu gradele. Sîntem, foarte probabil – după Rusia, desigur –, armata cu cei mai mulți colonei și generali care n-au știut niciodată ce-i poziția de drepți pentru că, în fața lor, luau automat poziția de drepți toți ofițerii superiori de carieră. Așa erau vremurile, e drept, numai că Armata Română de azi e în bună parte sub regulile acelor vremuri, lăsîndu-se reprezentată în niște afaceri ale fotbalului de toată rușinea de niște cătane de plumb. Fiindcă nu numai generalul cu crampoane pe epoleți se bate pe piață și pe moarte cu mareșalul stînii, dar și anonimul alergător de garduri Boroi, colonel sau ce-o mai fi ajuns el în ultimii ani, luptă din greu prin comisii, cabinete și tribunale ca să recucerească o bază sportivă. Sportivi Armata nu mai are, dar stadioane e musai să aibă!

Dacă am face un sondaj de opinie privitor la acest război al orgoliilor, nu m-aș mira prea mult dacă din el ar rezulta că așa e bine, fiindcă așa vrea poporul, ca Armata să aibă și generali brutari, și colonei clarinetiști, și o întreagă armată de scribi care au slăvit cu verbul și cu gradul culesul porumbului. Memoria publică e plină de reziduuri afective. Nu e nevoie însă de nici un sondaj ca Ministerul Armatei să vină cu o opinie fermă și să nu-și mai lase murdărit blazonul de afacerile Federației. La cîți penali a livrat fotbalul penitenciarelor, s-ar cuveni ca Armata să stea mai departe de mizeriile fotbalului și mai trează pe la granițe.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Vasilica (5 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 11:57

Bun articol. Tintit la fix.

Vasilica (5 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 11:59

Toti oamenii astia traiesc in trecut. Ca barbati trebuie sa ii intelegem, in urma cu 30 de ani erau si ei mai tineri… mai sanatosi… cu mai mult succes la fete… deh… cum sa nu fie nostalgici ?

geo (2 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 13:10

Domnule ziarist,
multe din cele spuse sunt foarte corecte si adevarate, dar dvs. ,ca fost militar din cate imi amintesc, ar trebui sa stiti ceva mai multe din ceea ce inseamna Armata acum.
Armata Română a pierdut cam tot ce se poate pierde din onorabilitate, respect și moral nu datorita lui Becali sau Iordanescu, ci din cauza faptului ca este sau a fost condusa de oameni ca Babiuc, Melescanu, Oprea, Dusa, Motoc etc., simple unelte ale diferitelor partide care nu stiu (stiau) ce sa faca cu Armata, dar care au pus desinele acestia in mainile unor personaje care au stiut foarte bine sa-si sustina propriul interes (imobiliar, financiar s.a.m.d.), dar nicidecum interesul national clamat de cel mai ignobil personaj dintre cele mai sus-amintite.
Chiar daca, in Armata se ia pozitia „drepti”, nu pozitia „de drepti”, iar cei mai multi generali si colonei sunt in armata Coreei de Nord nu in Romania, va dau dreptate cand ironizati asocierea gradelor si demnitatii militare cu tot felul de meserii, pentru ca intradevar, imaginea si demnitatea Armatei Romane e sabotata cu sarg de cei care conduc statul roman, cel mai elocvent exemplu fiind cel ai inzestrarii cu grade a tot felul de personaje publice mai mult sau mai putin controversate de cuplul Basescu-Oprea.

Bubucul (8 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 13:34

Foarte bun articol! Mulțumesc!

bocanci (4 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 13:40

Maestre, boroi a fost atlet de nivel international iar iordanescu a fost antrenor de nivel international. Ma dezamagesti ca nu te informezi inainte sa scrii.

Naica (15 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 14:00

Niste hahalere au ajuns , prin natura imprejurarilor, sa ia decizii care ne afecteaza pe toti. Cum putem, Doamne, sa iesim din acest marasm ? Cand oare armata va fi armata, asa cum cerea si de-graba-impuscatul ? Cand oare , la conducerea tarii, vor fi si OAMENI destepti ?

costi42 (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 14:21

la conducerea ROMANIEI nu vor fi nici o data oameni destepti pt.ca ei stau ln banca lor,la conducere ajung ceilalti (stiti si voi care ).

ghita (6 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 14:36

daca tot vorbim de patroni penali,oare nu ar fi cazul ca acestia sa nu mai poata activa pe segmentul fotbal,oare ati trecut si dv.in tabara ridicatorilor de osanale ptr.ciobanul excroc ?

ecos (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 16:09

Felicitari pentru articol! Foarte bun si la obiect. Respect pentru Boroi sau Iordanescu ca fosti spotivi de performanta! In rest sunt doi analfabeti cu grade militare acordate pentru merite sportive.

Userul_banat (2 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 16:58

Nu am inteles de ce nu sunteti de acord ca armata sa detina stadioane. Exista sau ar trebui sa existe competitii interne in cadrul armatei si care in fazele finale e normal sa se dispute pe un stadion. Intrebarea corecta pe care trebuie sa o puneti este de ce armata nu organizeaza competitii interne, lucru care se intampla mai in toate statele fie ele democratice, socialiste ori dictatoriale.

popa (2 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 17:02

felicitari ptr.articol dar ma intreb oare iordanescu intelege ceva? nu cred a ramas cu aceeasi mentalitate de comunist si crede ca daca l-a numit general el tae el spanzura sa se duca in ruwanda poate acolo mai tine oricum aici e total depasit

greceanu (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 17:10

Despre Iordanescu, stiu faptul ca a urmat cursurile A.S.E.-ului si chiar frecventa aceste cursuri,ca si dealtfel M. Sandu. Respect pentru Iordanescu. Nu pot sa fiu de acord cu caracterul lui G.Becali si cu faptul ca, considera echipa de fotbal jucaria sa .

Parneava (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 17:29

1.Cred ca totul pleaca de la bani.Armata are pe inventar baza sportiva Ghencea.Baza trebuie intretinuta si banuiesc ca se plateste si un impozit destul de mare pentru asa o suprafata.In conformitate cu legile in vigoare,o proprietate de stat(baza Ghencea), nu poate fi cedata gratuit unei persoane publice de drept privat(societatea care detine ecchipa FCSB). Aceasta baza sportiva poate fi inchiriata,concesionata sau vanduta.In perioada cat a evoluat in Ghencea,societatea pe actiuni a facut o multitudine de investitii(loje oficiale,instalatia de nocturna,terenuri de antrenament),pentru care in mod legal,trebuia emis un certificat de urbanism si o autorizatie de construire,pe numele proprietarului.Aceste acte trebuiau solicitate primariei de sector,de catre proprietarul bazei sportive,in baza unei documentatii tehnice si cu plata catre primaria de sector si catre Inspectoratul in Constructii, o cota parte in conformitate cu Legea constructiilor.Aceasta lege pedepseste cu inchisoare eventualele constructii executate fara proiect.Fiind de utilitate publica,aceste lucrari trebuiau executate sub protectia unui diriginte de santier,iar la final trebuiau receptionate,in prezenta proiectantului,constructorului si a beneficiarului.Receptia lucrarilor trebuia facuta de o comisie tehnica cu membrii permanenti si supleanti,condusa de un presedinte de comisie.Prin aceste lucrari valoarea mijlocului fix -baza Ghencea-,trebuia reevaluata si cuprinsa la capitolul mijloace fixe in contabilitate cu valoarea noua. In eventualitatea finantarii de catre chirias, trebuia sa existe acordul forului tutelar al proprietarului bazei(Min.Apararii),in baza contractului de inchiriere,cu specificatia ca din totalul chiriei,o parte va fi achitata de chirias proprietarului,iar o alta parte,va fi folosita pentru lucrarile de modernizare,astfel ca la final,totalitatea lucrarilor sa intre in posesia proprietarului.Stau si ma intreb daca exista toate aceste acte.Poate cineva se sesizeaza si aflam si noi.Poate dumneavoastra domnule jurnalist…..
2.Conflictul dintre selectioner si FCSB,este generat de lipsa de disciplina din toate domeniile de activitate din Romania.In locul lui Iordanescu mi-as da demisia,cu doua-trei zile inainte de inceperea campionatului european.Asta daca sefii federatiei(de drept privat),nu vor cobora cu picioarele pe pamant si sa ia masuri urgente pentru a reinstaura disciplina in fotbalul romanesc.Ca de prea multi ani federatia(cu f mic) este pentru unii muma si pentru altii ciuma.
3.Va felicit stimate domn,pe dumneavoastra si colegii de la GSP,pentru ca scrieti si comentati ce se intampla in sportul romanesc si nu numai activitatile sportive conduse si girate de un fost puscarias(cum procedeaza colegii de la sport.ro),care simte mirosul banilor din cupele europene si distruge echipele concurente pentru incasarea lor. Cu stima.

kkciosuldelahamangia (9 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 18:12

de la csa mai lipseste o sectie de alba-neagra, idem dinamo.
parca a fost o ,,revolutie” anticomunista, da’ doar demagogic, ca real, cluburile departamentale au ramas, iar ziaristii sportivi se mint in primul rand pe ei insisi cand incearca sa scrie despre competitiile ,,corecte”, si asta indiferent de sport, ca e fotbal sau bambilici electronic.

Tom (2 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 18:51

Domnule @bocanci, Și Boroi și Iordănescu au fost sportivi valoroși, dar asta nu înseamnă că sunt fără greșeală sau prihană, a se vedea doamna Ministru-chestor (general) Lipă. Sau chiar domnu general nea Puiu, prin implicarea lui în politică și afaceri. Să mai amintim și de dl. general Nasty. Păcat că au fost mari sportivi, dar au ajuns cum au ajuns!

ion (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2016, 19:58

nea bocanci nimeni nu contesta activitatea sportiva a celor doi,insa este o problema la noi si anume musai daca esti sportiv bun hop te ia steaua sau dinamo si te gradeaza s-auvrei sa spui ca si ronaldo sau nadal sunt colonei sau generali.Bun aricolul felicitari

teo (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 10:29

Fara argumente. luati partea unui puscarias in detrimentul armatei! Dupa cum stiu eu ,totul se plateste!Oare a-ti scris si carti?

GIGEL CEL mai MARE (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 10:44

pai intocmai bai @bocanci, daca au fost atleti de nivel international nu ar trebui sa aibe nicio treaba cu armata, nu poti pune mecanici pe post de chirurgi, doar in Romania desigur, tara aia din Nordul Africii

hanmocar (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 16:39

Armată Română e o iluzie așa cum România a devenit o himeră!!!!!! Forza Gigi ! Forza Steaua ! Să moarăttoțittehnocrații de nu – i asa !!!

barbu brailoiu (11 comentarii)  •  1 februarie 2016, 12:09

dacă tot vă declarați (Romania TV) susținător al „scriitorilor” din pușcării, trebuie reunoscut că scrieți, parcă, puțin mai bine decât unii dintre ei. nu cu mult, dar… orișicât.
și colegul dv. întru susținerea și împărtășirea acestei admirații, dl. Acad. R. Teodorescu părea băiat bun, pe-o mână și pe-o minte cu alte Becali, Ioan Niculaie și restul (in)telectualilor.
dacă ajungeți printre ei, vă rog să le transmiteți salutări și cuvenitul respect. căci și pușcăria este ceva cu dus-întors, nu?

wasile ala bun (5 comentarii)  •  5 februarie 2016, 9:07

Astia de la Armata au facut un mare ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

wasile ala bun (5 comentarii)  •  5 februarie 2016, 9:11

Mai incerc o data tot cu acest ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

wasile ala bun (5 comentarii)  •  5 februarie 2016, 9:27

Un *** de minister!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

wasile ala bun (5 comentarii)  •  5 februarie 2016, 9:36

Mai zic o data si plec: *** ministeru!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

wasile ala bun (5 comentarii)  •  5 februarie 2016, 9:48

Un minister de ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stelist=Roman (3 comentarii)  •  5 februarie 2016, 21:24

Teo....ati nu a-ti

Comentează