Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Minciuni de patrimoniu: fotbalul universitar

În mod tradițional, prin tradiții toată lumea înțelege bunuri spirituale naționale, deși furtul, minciuna și trufia de neam prost fac și ele tradiție, au un trecut, o istorie bogată și niște reprezentanți cu notorietate

Permalink to Minciuni de patrimoniu: fotbalul universitar
sâmbătă, 16 ianuarie 2016, 11:06

Cluburile noastre de fotbal așa-zis universitare contau înainte de 1990 pe tot atîția jucători-studenți pe cît de adevărați muncitori calificați aveau în teren așa numitele cluburi muncitorești. Foarte puținii fotbaliști cu liceul terminat, dar tot ca speranțe ale fotbalului, și înmatriculați apoi ca studenți, primeau diploma de absolvenți fără să fi știut măcar pe ce ușă se intra în facultate. Dovadă că după ce au sfîrșit-o cu fotbalul chiar și cei foarte rari, angajați într-o industrie tot ca foste glorii ale stadioanelor, nu erau plătiți pentru profesie, ci pentru că trebuiau să semneze un stat de salarii.

Minciuna a continuat să se cheme tradiție, altfel spus un fapt de mare cinstire publică, și după 1990, cînd cluburile universitare s-au umplut de străini analfabeți și de autohtoni cu diplome de școlarizare primite așa, ca să fie. CSU CRAIOVA ar fi să se cheme o formație de condiție superioară, dat fiind numele, dar dacă ne uităm prin ce pușcării li s-au școlit patronii și cîtă minte școlită pe carte au jucătorii care se perindă prin echipă, denumirea de CLUB SPORTIV UNIVERSITAR nu e numai o lungă și obositoare minciună, ci și o insultă la adresa lumii intelectuale a urbei. Cum să reprezinte o mînă de semidocți, fie și pe terenul de fotbal, o Universitate?! E prea destul că își zice a Craiovei!

În ultima vreme, cei 59 de profesori universitari, care au semnat recomandările academice pentru cărțile publicate – nu scrise, publicate! – după gratii de cei mai faimoși jefuitori ai bugetului, îi legitimează în modul cel mai penal cu putință, numele de CSU al clubului. E o legitimare în jos care ar fi putut merge și mai jos, dacă România școlită nu s-ar fi scandalizat cum nu a mai făcut-o nici pentru doctoratele celor 59 de ciubucari universitari. Dacă greșim, să ne-o spună managerii echipei, să știm și noi ce treabă au cu buchea cărții alde Ake, Kay, Madson, Zlatinski ori Nino Rocha, dar și autohtonii Ciocoteală, Briceag și Mazarache. Să știe și țara cine pe cine onorează sau dezonorează printr-una din cele mai fraudate interpretări ale cuvîntului tradiție.

Măcar Poli din Timișoara a umblat cumva la nume, astfel că puțini mai fac relația cu Politehnica, iar Iașiul și Galațiul au mutat chestiunea în alte curți. Dacă așa cum nădăjduim lucrurile vor merge pînă la capăt cu definirea morală și profesională a celor 59 de profesori doctori, care au dus Universitatea din Craiova pe profund descalificantul loc unu în clasamentul play-off al lipsei de demnitate, devine necesar ca numele clubului să nu mai fi asociat cu acela al vechii instituții de învățămînt superior.

E posibil ca în curînd situația să se răsucească de tot și Universitatea să facă de rîs, prin murdăriile ei, echipa orașului.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

titi (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2016, 11:33

Nea Octaviene, esti pornit pe ei…Pai, numa’ daca te uiti la arhitectura mentala a lui Ilinca, presh-ul universitarilor Baniei, ar trebui sa-ti retragi cuvintele ! Ala il umileste si pe Einstein !
Pai tipu’ ala e atat de intelectual incat nici el nu pricepe ce spune, asa e de sofisticat mental !
Si inca o treaba, de data asta cu iz personal: esti un tip prea ok pentru prestatiile de la neste televizii….parerea mea !

danyla (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 8:22

Cel mai prost articol pe care l-am citit !! … Ha ha ha !! … Se vede de la o posta ca GSp-stii scriu la comanda articole anti-CSU Craiova. Ha ha ha !! … **** ?!?! … Ha ha ha !! … 🙂 🙂 🙂 … Pai dumneata ai transpus conceptia comunista a sportivului anilor ’70, ’80 in prezentul capitalist al anilor 2016 ?!?! … Incredibil !! … Domnule dumneata faci comparatie intre fotbalul comunist cu caracter amator si cel capitalist de dupa 1990 ?!?! … Pai Hagi, Gh.Popescu, Balint, sau alti fotbalisti mari ai acestei natii nu au fost si ei incadrati ca studenti la institutii de invatamant superior care administrau cluburi sportive cu echipe in Divizia A ?!?!?! … Craiova este un caz particular ?!?!?! … In al doilea rand GSP nu intelege si nu vrea sa inteleaga ce reprezinta de fapt CSU Craiova. Hai sa iti explic dle Tudor Octavian printr-o comparatie !! … CSA Steaua Bucuresti daca acum ar dori sa se inscrie in Liga 2, sau Liga 3-a, sau Liga 4-a din Romania … NU POATE !! … De ce ?!?! … Fiindca este o institutie publica !! … Ea trebuie sa se asocieze cu firma privata a lui Mihai Rotaru (de exemplu) si constituind o structura distincta, care sa fie inregistrata la Registrul Comertului si care sa pota sa fie inscrisa la LPF (Liga PROFESIONISTA nu amatoare, de Fotbal), astfel noul club poate reprezenta CSA Steaua, clubul de drept public in Liga 1, beneficiind de palmares, steme si culorile celui mai mare club sportiv din Romania. Acum ma intreb ?!?! … Voi astia de la GSP, sunteti chiar prosti sau faceti pe prostii ?!?! …

clujan (2 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 8:27

Ai perfecta dreptate maestre.Vreau sa va intaresc cele scrise printr-o poveste auzita de la un prieten profesor universitar la Universitatea din Oradea.Inainte de 1989 a fost chemat de rector care i-a cerut sa-i treaca la examen pe cativa fotbalisti locali.Acesta le-a cerut sa se prezinte totusi la examen si le-a pus doar o singura intrebare : daca stiu la ce materie au exmen.N-a stiut niciunul.

OLTENIA Craiova U Sportclub – OLTENIACUS (1 comentarii)  •  17 ianuarie 2016, 13:38

Felicitari pentru articol, astept de mult timp sa se scrie despre asta, Universitatea Craiova ca echipa e o gluma o caricatura care isi face mult rau prin denumirea pompoasa de scoala.si prin alintul utecist Stiinta ca altfel lumea se simpte prost daca se autolauda reprezentantii stiintei pe stadioane.
Astept un articol despre prima denumire a echipei Craiovei cu care a iesit in fotbal in 1915 dar si in 1920 disparand atunci cand datorita distantelor s-au facut campionate regionale astel Oltenia dispare in regionala numita chiar Oltenia prin 1925 (ultima aparitie gasita in ziarul Rampa), a revenit in divizia C in 1946/47 cu acelasi nume practic dupa ambele razboaie mondiale /este si un video pe yo/tube Oltenia Craiova fotbal club din 1915 (click pe numele meu)

Comentează