Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Toate motivele ca să nu mai mergi la stadion

Steaua nu mai are nici un jucător care să înflăcăreze tribunele ca odinioară Lăcătuș ori Hagi

Permalink to Toate motivele ca să nu mai mergi la stadion
sâmbătă, 26 septembrie 2015, 9:22

Medicii spun că întîi îmbătrînesc și ne mor motivațiile. Ne întrebăm tot mai des ce rost are să continuăm unele treburi, care pînă nu de mult păreau nu doar importante, ci vitale, și gata. Nu mai sîntem ce eram. Fotbalul e o pasiune, iar pasiunea e o dependență. Una stimabilă, dar dependență, ca și colecționatul sau sexul. La meciul de acasă, de pe Arena Națională, al FCSB-ului cu Chiajna, în tribune au fost cam 2.000 de spectatori. Tot atîția antrenori, adică 2.000, au absolvit școala de antrenori a Federației în ultimii zece ani. Nebună coincidență!

În acești ultimi zece ani, Steaua a avut o medie de spectatori cu mult peste ale celorlalte echipe din campionat, iar la unele meciuri, chiar și cu formații de calibrul Concordiei, mai mulți spectatori cît toate celelalte echipe laolaltă. Probleme a avut Steaua mereu, dar și spectatori. Se poate afirma că și problemele Stelei îi motivau pe iubitorii de Steaua să meargă la stadion. O dovadă în acest sens e consecvența tribunei de contestatari ai lui Becali. Negația e la ceva ce există, nu la nimic. Absența adversarilor lui Becali, la ultimele partidei ale Stelei, semnifică mai mult ca absența susținătorilor tradiționali. Cînd îți mor și dușmanii, nu mai însemni nimic pentru nimeni!

Școala de antrenori a Federației a produs 2.000 de licențiați, dar Steaua nu are antrenor. Are, e drept, o bancă a antrenorilor plină, dar antrenor n-are. Poate să-l aducă Steaua și pe Mourinho, că tot Rădoi decide. Rădoi, adică Becali. Că au obosit motivațiile tribunelor, se întîmplă, dar că au dispărut motivațiile jucătorilor, asta e grav. E cauza cauzelor. Odinioară, tribunele se umpleau pentru niște jucători. Ca la teatru, unde lumea vine pentru cîțiva actori. În momentul de față, Steaua nu are nici un jucător care să motiveze tribunele ca odinioară Lăcătuș ori Hagi. Imigranții din lotul Stelei sînt tot atît de puțin agreați de tribune ca și noul nume al echipei. Trebuie să fii diliu de tot ca să urli : Hai FCSB-ule!

Un antrenor, care prin personalitatea sa ar estompa vanitățile de factotum ale patronului, poate că ar reuși din FCSB o echipă cu public. Dar un antrenor străin mare nu vine să se compromită într-un campionat mic, iar din cei 2.000 de absolvenți ai faimoșilor creatori de antrenori Rădulescu și Apolzan nici unul nu e cu adevărat mare. Dovadă că, plecînd cu o glorie cam grăbită de la Steaua, au eșuat la echipe și mai modeste. Nici unul din 2.000 ! Situația nu-i doar de sancționat, e pur și simplu penală. E ca și cum Steaua ar fi rulat în zece ani 2.000 de jucători, ca să ajungă aici, să joace cu tribunele goale.

Motivațiile publicului ajung într-un punct critic în care ar trebui resuscitate. Medicul care mi-a vorbit despre oboseala și moartea motivațiilor mi-a spus că există soluții. Cea mai păguboasă soluție în cazul Stelei ar fi să acuze publicul de trădare. Or publicul nu trădează, publicul zice mulțumesc și adio! Tot ce mai poate spera Steaua nu e revenirea unui public, ci construcția altuia, cu alte dorinți și motivații.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Bubuculn (8 comentarii)  •  26 septembrie 2015, 11:04

Frumos articol! Multă sănătate!

Carol K (1 comentarii)  •  26 septembrie 2015, 11:29

Publicul nu inseamna acei 100 de derbedei care alunga restul spectatorilor de pe stadion.Nu echipa i-a alungat stim bine cu totii,Steaua a jucat cu tribunele pline si mai prost decat o face acum.Publicul a fost manipulat de CSA vezi doamne ei au totul si le vor face echipa.Sa vedem deocamdata nu e clar cum a fost data echipa de fotbal si stadionul in folosinta lui Becali pt 20 de ani (iata ca nu i se mai recunoaste acest drept) etc Pana cand se lamuresc lucrurile doar sigla a fost castigata in instanta si pana atunci FCSB cred ca poate juca (bine sau prost) fara acei asazisi fani care otravesc atmosfera pe stadion.Eu in locul lor as mari pretul biletelopr la 5 milioane si as da drumul gratuit doamnelor,pensionarilor si copiilor.Macar as avea liniste si m-as putea concentra la joc.Nici pentru televiziuni n-ar fi rau sa se intample asta eu de ex in momentul in care incep mitocanii sa huiduie fie si un singur jucator mut postul,m-am saturat de ghiolbanie am toleranta zero la asa ceva.Cum m-am saturat de scuza „daca platesti un bilet la stadion ai voie sa faci orice ca nu esti la teatru”….Vedeti atmosfera de pe marile stadioane ale lumii civilizate.

mal. (7 comentarii)  •  26 septembrie 2015, 16:23

Frumos spus… Adică echipa aceasta (Steaua? FCSB?) a îmbătrânit… pentru că publicul nu îmbătrânește niciodată, acesta având capacitatea de autointinerire. Motivația publicului nu mai există pentru că echipa aceea nu mai există. Nu vine nimeni (cum zicea dl. Tudor Octavian: că doar nu e diliu!) să vadă o echipă care nu joacă nimic, cu un staff de nimic care are ca singur obiectiv satisfacerea hachițelor finanțatorului, inclusiv să-și manifeste public bucuria că i-a fost redus salariul. Și totuși, Becali are și merite: găsește oamenii care sunt dispuși să fie așa cum vrea el! A reușit să vitalizeze un bunic ( e drept, acesta din urmă a avut și în tinerețe veleități de subaltern – am ales cu greu cel mai ușor cuvânt pentru a caracteriza onoarea și caracterul acestuia) care a primit sarcina să gireze dorințele și neputințele finului… Cât despre cei 2000 de absolvenți, asta este boala multor absolvenți din școlile de tot felul din România: școlile sunt dimensionate după cerințele profesorilor (număr de catedre, număr de ore) fără să aibă nici o legătură cu calitatea. Singurul lor scop este ca atunci când vor trece în lumea drepților să le scrie pe cruce că a mai murit un antrenor licențiat… Din multe motive în afara acestora, în țara noastră, la toate meseriile și pentru toate specialitățile, apare acest paradox: deși la număr sunt mulți cu școală, munca lor o fac cei fără școală (mare noroc cu Republica Moldova!) iar cei cu școală șomează…

Cineva (8 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 11:56

Maestre, este adevarat ca Steaua trece printr-o criza de identitate (si de rezultate, mai ales pe plan european), insa se exagereaza problemele legate de aceasta situatie. este clar ca Armata vrea sa traga un maximum de profit de pe urma acestei conjuncturi; daca institutia (militara) genereaza incredere, cei care au compus-o (si o mai compun, la „varf”) nu fac decat sa starneasca confuzie si nedumerire, sperand sa continue un fel de „dolce vita far niente”! C.

azimut (5 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 17:58

daca ii vor plati bine ,se vor gasi si dilii sa strige hai fcsb !

vasco (1 comentarii)  •  30 septembrie 2015, 20:54

D-le Octavian,da,articolul e frumos scris,dar,in calitatea mea de (fost)stelist ,vechi,de pe vremea lui Florea Voine si fratilor Tataru..deci vechi,vechi,pot sa va spun ca la Steaua de azi criza e de identitate,echipa nu mai e deloc ,deloc si a noastra,a celor ce o iubeam,a suporterilor,a devevenit bataia de joc a celui xare a intrat,dubios,in posesia ei.Punct!Tot ce a facut acest individ a fost,este si va fi impotriva Stelei,nici cel mai mare dusman nu reusea sa ne faca atata rau.In zilele noastre,cu criza economica pe care o traversam,sunt unii care il vad ca pe unicul salvator al clubului,dar nu,nimic nu e mai fals.Daca Steaua ar fi beneficiat de o conducere profesionista nici nu era nevoie de multi bani,Steaua s-ar fi intretinut singura,prin brandul care este.Era nevoi doar ca proprietarii ,oricare ar fi fost ei,sa fie STELISTI si sa fie normali la cap.Suflarea stelista a acordat prea mult timp credi acestui impostor,acum culege roadele „muncii”lui.Nimeni la stadion!

Comentează