Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

Sport de stat, sport pentru săraci, sport pentru bogați

De ce șahul nu trebuie inclus în programa școlară

Permalink to Sport de stat, sport pentru săraci, sport pentru bogați
sâmbătă, 18 iulie 2015, 12:22

Prin anii ’80, într-o săptămînă mai plină ca niciodată cu recorduri și succese ale sportivilor români în străinătate, au circulat, în redacția unde mă găseam, un cotidian de sport din Franța și unul american, amîndouă aduse de un coleg dintr-o însoțire a Stelei într-un turneu european. În nici unul din cele două ziare nu figurau, nici măcar în subsolul tipărit cu litere mici, aceste performanțe românești, deși  în presa noastră ele contau ca evenimente cu larg ecou internațional. Și nu numai că nu erau menționate nicăieri izbînzile sportivilor noștri, dar nu se regăseau, în zecile de pagini ale cuprinzătoarelor gazete „din afară”, nici măcar competițiile și disciplinele la care ei excelau.

Aflam atunci de popularitatea și de prestigiul de care se bucurau o mulțime de competiții din afara grupului de țări socialiste, care competiții nouă nu ne spuneau nimic. Era vorba de sporturi private, de sporturi ale unei lumi exclusiviste. Un redactor a făcut atunci o observație, care părea cinică: Păi, cum să avem, măi fraților, yachting cînd pînă și caiacurile sînt ale statului?! Trăiască șahul! Acestea erau faptele – cum ar fi zis un alt coleg care-și începea toate articolele cu o propoziție standard: Faptele sînt următoarele… Era fapt că numai șahul îl puteai avea și acasă, deși pînă și mai mult decît săraca investiție în șah suporta variante: carton și piese de brad sau o cutie elegantă cu furnir indian adusă în regim de lux pe sub mînă din străinătăți.

Pe atunci, nu mergeam cu ideea atît de departe încît să despart sporturile în cele pentru săraci, pentru clasele de mijloc și pentru avuți. Nici în muzica de filarmonică lucrurile nu stau altfel. Nu poți spera să devii pianist dacă n-ai pian. Iar dacă accesul la un pian al Conservatorului e cu planificare, șansele unei cariere de mare interpret sînt măsurate. Șahul are, e drept, o virtute foarte democratică – nu cere investiții – dar și una de elită. Investiția e în om. Marii șahiști nu au serviciu. Ei sînt șahiști și numai șahiști 24 de ore din 24. Aici e paradoxul, că spre deosebire de majoritatea sporturilor, care presupun un orar foarte controlat, cu destule pauze în care ești om ca toți oamenii și chiar familist ca toți familiștii, șahul e o pasiune. E o dependență a întregii ființe de o abstracțiune. Nu e „minte sănătoasă în corp sănătos” , e minte dependentă în orice fel de corp.

De aceea trebuie să fim mai rezervați cu înmulțirea entuziaștilor care reclamă ore de șah în programa școlară. Catedră de computer, da, nu însă și una de șah! Între altele și pentru faptul că tinerii pot juca șah pe internet, iar cu un minimum de îndrumare la un club poate duce pasiunea pentru joc spre o pregătire mai  largă, cu avantaje în comunicare și educație. Sport popular e fotbalul, șahul, ca și biliardul, e – vorba cea veche a pașoptiștilor  – „pentru minte, inimă și literatură”.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (71 comentarii)  •  18 iulie 2015, 14:11

…Normal …sahul nu trebuie inclus in programa scolara …insa daca matale crezi ca sahul este un sport pentru saraci …te inseli amarnic …pentru saraci exista …boxul …sahul de performanta …nu l fac decat cei care au bani de deplasari ,antrenori si informatoare …se aseamana leit cu tenisul de camp …

Venom (8 comentarii)  •  18 iulie 2015, 14:17

Articol, sa fie la numar?

Bocanci (1 comentarii)  •  18 iulie 2015, 16:24

Pai de aia fotbalul se numeste sport, iar sahul sau biliardul, pentru snobi snooker, se numesc jocuri.

Șerban (6 comentarii)  •  18 iulie 2015, 17:30

Cam multe teme aduse în discuție! Aleg să mă exprim despre șahul inclus în programa școlară.
Știu mai multe situații în care șahul jucat în timp cronometrat a ajutat enorm în cazurile copiilor hiperactivi. Nu partide la 3-5 minute!
Pentru copii – o partidă jucată la 1/2 oră înseamnă tranziția spre organizare ți auto disciplină!

GOGOBERIDZE (9 comentarii)  •  18 iulie 2015, 18:14

Ma ia nostalgia si mai ca as parafraza o lozinca a anilor’50 „Jos mainile de pe Coreea” cu „Jos sahul din scoli”,ca mai multa prostie nici n-am mai vazut.Traiasca taranimea patriei noastre!

ALEHIN (9 comentarii)  •  18 iulie 2015, 18:45

Le mat a l’etouffee,asta ai patit daca nu mai stai pe acasa ,ai ajuns sa stai si sambata dupa amiaza la televiziunea lui Ghita.Te-ai virusat de la Pricina si Abraham, doua tombatere comuniste,onoranta companie de desfatare intelectuala si de mare subtilitate,n-am ce zice.Poate vei fi mai inspirat scriind despre penibilul la romani sau romani spre culmi de civilizatie si progres.Salutari de la Picasso si Renoir,stii aia din gasca lu’Valcov.Pa !

dani (1 comentarii)  •  18 iulie 2015, 23:27

Daca toata lumea ar sti macar sa mute piesele si ar vedea dintr-o privire o pozitie a unei table de sah , atunci toata tara s-ar prapadi de ras la promo-ul Jocuri de putere al lui Rares Bogdan.

Ramon (10 comentarii)  •  19 iulie 2015, 8:04

obsesia noastră, a românilor, este că trebuie să câștigăm, să ne promovăm țara, să cucerim locuri, număr de echipe, fără ca medaliile să mai ajungă pe la noi, nici prin gimnastică. Iată locul 8 in clasamentul FIFA, la care nea Puiu ne avertizează că este de conjunctură, dar mulți s-au grăbit să se laude. La fotbal vedem cât de buni suntem, la doi ani prindem și noi faza celor 32 in Europa League, la Euro ne-am calificat o singură dată în 15 ani și ne lăudăm cu a doua calificare. Șahul, ca și programarea web, ar fi materii mult mai utile decât biologia protozoarelor sau geografia Estoniei, sau istoria lui Jan Hus. Șahul te învață să gândești, biologia te învață cu ce a spus altul, adevărat sau fals (ca și religia). Deci învățați ultima și să aveți bani să vă faceți biserică!

CC (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 9:53

Pai ? De ce sa introducem sahul in scoli ?? Vrem sa devenim si noi un popor mai inteligent ??? Nuuuuu…….Societatea de consum NU este pentru oameni inteligenti…so…keep walking….Buna presa.

kkciosuldelahamangia (9 comentarii)  •  20 iulie 2015, 0:12

toa’se ai dreptate, la ce mama dreacu sa-i invatam pe copii sah ? mai bine le mai bagam o ora sau mai multe de religie in plus.

stefanita (2 comentarii)  •  2 august 2015, 20:36

Traiasca sahul!
La nivel de initiere este extrem de util copiilor si obtine rezultate mai bune la alte materii. Au facut studii, Ungatia, Italia iar in Polonia este program national pentru a imbunatati performantele la matematica.

Comentează