Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

De ce chinezii nu-s nemți

Chinezii nu-s la fel de buni ca nemții, deși, la cîte campionate regionale ar putea inventa, ar trebui să ajungă spaima fotbalului german

Permalink to De ce chinezii nu-s nemți
sâmbătă, 11 iulie 2015, 12:34

De ce China nu dă mari jucători, iar cei care reușesc un transfer onorabil în Europa pot fi numărați doar cu zecile, e un mister. Statistica din tenisul de masă sau din alte cîteva sporturi, unde chinezii fac legea, nu funcționează și în fotbal. Cel mai la îndemînă răspuns, privitor la mediocritatea fotbalului chinez, ar părea să trimită la genă, în sensul că – așa cum ar zice Cristi Tănase – nu le au, dom’le, cu fotbalul ! Dar dacă realizăm, fie și în parte, rațiunile transferului lui Tănase în China, putem gîndi că de aceea nu devin chinezii mari fotbaliști, fiindcă nu importă nemți, fiindcă dau o căruță de bani pe Tănase și pe alții ca el. De la noi au plecat în fotbalul chinez numai jucători terminați sau  care nu mai aveau loc în fotbalul de 10.000 de euro pe lună, iar singura soluție la care puteau spera era un fotbal de 50.000 de euro pe lună.

În fine, o altă explicație ar fi că, la o populație unde miliardul e legea, milioanele au alt înțeles. Milionul de euro chinez e mult mai mic decît cel din România.  Cum însă nu s-a întrebat încă nimeni de ce unele nații au fotbal mare, iar altele nu, e nevoie ca mai întîi să facă rating întrebarea, ca să putem întrevedea o cauză. E posibil – și de aici începe nebunia – să știm de fapt cauza, dar să ne facem că n-o vedem: românii preferă de la o vreme China deoarece nu mai sînt locuri libere în Emirate, iar în statele mici din America Centrală nici atît. Cristi Tănase se duce în China nu după fotbal, ci după bani. El nu tînjește la prima pagină a cotidienelor de sport din China și nu pentru că n-ar cunoaște chineza. În definitiv, nici cu limba română n-a prea avut el treabă și uite că s-a descurcat. Așa stînd lucrurile, ne apropiem de cauza cauzelor: nu trebuie să fii neamț ca să speri la un fotbal mare, e destul să faci ce face neamțul, indiferent de suma din contract. Nu să iubești mai mult fotbalul decît banii, dar măcar să-l iubești cît iubești și banii.

În Europa, filarmonicele sînt pline de muzicieni chinezi, magazinele de lux sînt pline de bogătași chinezi, turismul mai mult decît profitabil nu-i de conceput fără chinezi, cartierele chinezești sînt la fel de multe ca restaurantele, iar dacă romancierii nemți n-ar mai avea chef de scris, China îi poate livra Germaniei, de pe o zi pe alta, 7-8 milioane de romancieri, plus o primă de 1 milion de poeți. Concluzia: nu-i tocmai rău că fotbalul chinez bate pasul pe loc, altfel ar trebui să-l mai vedem cîțiva ani pe Cristi Tănase cum doarme-n ghete pe teren la noi și mai și sforăie drăguțul de el.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

cristian dumitru (1 comentarii)  •  11 iulie 2015, 13:19

Nu crede-ti domnule Tudor Octvian ca pe baza aceluiasi rationament locul dumneavoastra este tot in China ?

Munteanul (2 comentarii)  •  11 iulie 2015, 13:53

Brrrr!! Acru rău cu Dodel, nene Tudorică!!….Numai că și în fotbal funcționează legea pieței, cu cineva care cere și cineva care dă, chiar dacă piața s-a mutat mai spre est, mult mai spre est…

Obiectiv (9 comentarii)  •  11 iulie 2015, 14:26

Maestre, este adevarat ce scrieti, cu aceasta invazie a chinezilor in toate domeniile; totusi, nici nemtii nu mai sunt cum/ce au fost, cel putin in fotbal, acolo unde Ozil este titular de drept in echipa nationala fara sa joace ceva si unde are coechipieri la fel de „productivi” din alte etnii!
Voi continua sa postez mesaje pe acest blog dupa ce imi veti raspunde, fie si pe scurt! Sunt concitadin de-al dvs., mai slab in literatura si in politica (prima la scris, in privinta celei de-a doua – sub toate aspectele, din ipsa de interes), dar cred ca am postat mesaje decente si merit o reactie pe masura! O.

Moș Gerilă (1 comentarii)  •  11 iulie 2015, 17:57

„De ce chinezii nu-s nemți”??!!…
Din același motiv pentru care iarna nu-i ca…vara!!

Gogoberidze (9 comentarii)  •  11 iulie 2015, 18:30

Si ziceti ca Tanase le are cu fotbalul,eu zic ca e mai chinez decat chinezii in materie de fotbal. Sa zicem merci ca am mai scapat de unul cu care Gigi se lauda ca e de milioane,zece la leu si unul gratis,ca asta-i marfa de Galati,dai un leu si iei un brat!Si acum s-o dam pe partea stiintifica,genomul uman.Ei au o gena cu picioare scurte,iar noi o gena cu mana mai lunga,amandoua incompatibile cu fotbalul.Ei cu tenisul de masa ,noi cu mana-n buzunare.

azimut (5 comentarii)  •  11 iulie 2015, 21:56

il dau afara si chinezii. e slab rau sau mai bine spus puturos ,acest Tanase

alex (1 comentarii)  •  12 iulie 2015, 4:15

sa va dau un punct de vedere de la fata locului, din China. Nimeni nu joaca fotbal aici. Sportul numarul 1 in China e baschetul, de departe. Pt ca toate fetele vor baieti inalti si pt ca scolile au cate 3-4 terenuri de baschet fiecare si nici macar o poarta de handbal, dapai de fotbal. Toti elevii de 1-12 fac 2 ore de sport in fiecare dimineata, si se vede. Diferenta de inaltime intre un licean si bunicul sau e de cel putin 15 cm, dar sunt destui pustani care au 1.90-1.95, pe cand bunicii sunt la 1.70 max.

Lumea stie de Messi, si cam atat. Ideea de „fan” al unei echipe locale, de orice fel, e complet straina aici. Nici un copil nu creste visand sa joace pt echipa locala de fotbal, sau pt echipa nationala de fotbal, dar multi de tot viseaza sa fie un mic Jordan.

Muzica e un subiect aparte, pt ca educatia in China presupune educatie muzicala obligatorie. Orice familie cat de cat instarita are pian in casa si copiii invata pian + inca un instrument din clasa 1’a pana la sfarsitul liceului.

Ramon (10 comentarii)  •  12 iulie 2015, 9:31

și ce făcea China acum 40 de ani ? Învăța de la alții. Între timp au avut o calificare la un turneu mondial și, poate, învață și fotbalul. Sunt sporturi centrate pe anumite țări, hocheiul pe Canada și fosta URSS, ping-pongul (sună chinezesc) pe China, gimnastica a (cam) fost pe România și Rusia, baschetul pe USA, Spania, fotbalul pe Germania, Italia, Olanda, Chiar dacă ia jucători ieftini, îi achită cu teniși și maiouri. Când îi va plăti cu Boeinguri, va lua pe urmații lui Messi iar urmașii noștri vor vorbi chineza

Mihai (1 comentarii)  •  12 iulie 2015, 12:32

Conteaza mediul in care cresti, ca om, si ca sportiv. Daca nu ai facilitarile si antrenorii care sa-ti indrume pasii si sa „slefuiasca”, degeaba ai materialul genetic bun (sau macar corespunzator).
Conteaza mult sa ai „know-how” (cresterea si instruirea generatiei tinere). Japonezii au inteles asta de multa vreme, si au inceput sa o aplice si in fotbalul lor, si acum au mai multi fotbalisti in campionatele importante din Europa decat sunt romani acolo, desi acum vreo 10-20 de ani, fotbalul japonez era cum e astazi fotbalul chinez.
Ce vorbesti tu acolo sunt niste aiureli venite din propria ignoranta. Multi fotbalisti importanti (nu vorbesc de Tanase, ci de fosti internationali din fotbalul mare, cum ar fi Alessandro Del Piero), pleaca din Europa, ori in India ori in China, pentru ca sunt mai multi bani acolo, iar orasele mari din acele tari se uita de sus la Bucuresti.

gery76 (2 comentarii)  •  13 iulie 2015, 5:22

@Obiectiv
-Am observat ca multa lume pune problema ca fotbalul german nu mai este atat de german[poate voi fi putin subiectiv,mai ales ca nu mi-am ascuns niciodata admiratia fata de Germania si Bayern Munchen,inca din clasa 1,deci de vreo 33-34 de ani desi sunt oltean 100%,n-am nici o legatuira de sange cu nemtii].Vreau sa fac o mica comparatie intre Germania -campioana mondiala 2014 si Romania’94.Dintre cei 11 titulari din finala,8 erau germani 100%[Neuer,Lahm,Hummels,Howedes,Kramer,Schweinsteiger,Kroos si Muller,unul era din mama nemtoaica si tata ghanez,in speta Boateng,varful Klose desi polonez la origini este venit cu familia de la 3 ani in Germania si locul unde s-a nascut este Opole in Silezia,teritoriu ce a apartinut pana dupa terminarea razboiului Germaniei,singurul ce n-are sange german deloc este Ozil ,care este la a doua generatie de turci nascuti in Germania.Cele 3 rezerve Mertesacker,Schurrle si autorul golulului Gotze sunt de asemenea germani 100%,deci afirmatia dumneavoastra mi se pare incorecta si exagerata.Romania in ’94 avea pe Belodedic-sarb100%,Selymes-maghiar 100%,Dumitrescu de etnie rroma 100%,iar despre Hagi cand vorbim si ne mandrim il facem aroman,deci de-al nostru,dar daca vorbim de neamul Be cali suporterii nu-i scot din tigani albanezi,ani de zile ne-am mandrit cu Bodola-maghiar,cu Dobay,cu Rudy Wetzer capitanul de la Montevideo in 1930,cu Petchowski,cu Stefan Kovacks,cu Laszlo Boloni,cu Emerich Ienei,deci proportia de romani de alte etnii este cu mult mai mare in cazul Romaniei decat al Germaniei,cei mai mari fotbalisti francezi din istorie sunt italianul Platini si algerianul Zidane si exemplele pot continua cu olandezii,Gullit,Rijkaard,,de bine de rau Germania 2014,chiar arata a Germania,eu cand vad Franta sau Anglia la imnuri ma gandesc ca Napoleon sau Churcill se cam rasucesc in mormant[fara nici o aluzie rasista,o simpla constatare].Imi cer scuze daca v-am deranjat cu opinia mea la cele scrise de dumneavoastra ,dar v-am mai citit opiniile si mereu le-am considerat pertinente.

Gogoberidze (9 comentarii)  •  13 iulie 2015, 18:15

Asa este domnule Gery,vedem aschia din ochiul altora si nu vedem barna din ochiul nostru.Globalizarea la care luam parte volens nolens,ne obliga sa abandonam preocuparile noaste ce tin de genomul uman sau cantitatea de melanina.Cele doua tari la care faceti trimitere au depasit acest disconfort si isi vad numai de fotbal in cazul acesta special sau numai de eficenta muncii in cadrul mai general.Sa auzim si de bine.

Obiectiv (9 comentarii)  •  13 iulie 2015, 21:07

@ gery76
Nu m-am referit numai la etniile pe care le au componentii lotului, ci si la un alt aspect. Nemtii nu mai sunt … nemti nici ca mod de a transa in favoarea lor meciurile, si asta la cateva luni dupa ce au triumfat in Brazilia; sa nu uitam, au fost rezultate precum acel 1-4 cu Argentina, un 0-2 cu Polonia, un egal cu Irlanda si un 1-2 cu SUA! Trei dintre aceste meciuri au fost pe teren propriu si doua oficiale!
Pe langa Ozil, mai este si un anume Bellarabi, un mijlocas fara mari realizari si egoist!
La cati fotbalisti legitimati are aceasta tara, au aparut turci (mai este si Gündoğan), un albanez (Mustafi) si altul cu ascendenta marocana, jucatori care dilueaza un pic spiritul teuton! O.

gery76 (2 comentarii)  •  14 iulie 2015, 4:21

@Obiectiv
-Nu am negat in totalitate opinia dumneavoastra,credeti-ma acum 6-8 ani cand am vazut echipele under16 si under18 ale Germaniei ,m-am luat cu mainile de cap,cel putin jumatate erau turci si un sfert kosovari si germani pe jumatate din mame nemtoaice si tati in marea lor majoritate africani.Marea sansa a nationalei Germanie de fotbal a fost ca cei mai multi datorita in primul rand genei s-au cam pierdut dupa juniorat,obiceiurile orientale nu se pierd asa usor si cum au dat de primii bani mai seriosi,munca si seriozitatea au trecut pe locul 2,iar cei care au continuat pe calea cea buna spre satisfactia mea,au ales la seniorat nationala Turciei,unde bineinteles ca n-au putut forma o trupa puternica tocmai datorita diferentelor de mentalitate.
-Recunosc ca pentru prima data din ’82 incoace,in finala m-am rugat sa nu ajungem la lov. de la 11m,tocmai din cauza faptului ca stiam ca Ozil era unul dintre executantii siguri si dupa modul delasator in care jucase tot turneul eram convins ca rateaza,asa prin golul lui Gotze,pe langa bucuria castigarii titlulului mondial,am ramas si cu satisfactia ca Germania ramane singura echipa nationala mare,ce nu a fost invinsa niciodata la penalty-uri la campionatele mondiale,aceasta invincibilitate venind dupa prima si ultima infrangere din finala Euro’76 in fata Cehoslovaciei lui Vicktor,Nehoda si Panenka autorul celebrei scarite impotriva si mai celebrului Sepp Maier.De atunci Germania a scos Franta la 11m in semifinalele’82,pe Mexic in sferurile’86,pe Anglia in semifinalele ’90 ,pe Anglia chiar pe Wembley in semifinalele Euro’96 si Argentina in sferturile 2006.

Obiectiv (9 comentarii)  •  15 iulie 2015, 20:32

@ gery76
Pai, ati cam ajuns la parerea mea.
Obiectiv vorbind, Mustafi este un fundas util, Khedira nu a facut degeaba parte din lotul madrilenilor si, in general, turcii au drept principale calitati travliul si ambitia (Gündoğan s-ar incadra, desi este in mod clar supraevaluat); totusi, acest melanj despre care am vorbit, cu un Bellarabi nedemn de Nationalmannschaft, dilueaza din spiritul lor dominator, cum am apreciat si se constata. Pe vremuri, nemtii te taxau si la un meci aniversar, in timp ce acum nu prea le mai pasa daca pierd in meciuri amicale. O.

Comentează