Tudor Octavian

Finețea observației și meșteșugul își dau mâna în texte care pot fi citite și la berărie, și la biblioteca Academiei

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Tudor Octavian
Un articol care nu merge cu sarmale și cârnați

Un fost coleg de la filologie, devenit cercetător lingvist, a alcătuit, în paralel cu sarcinile de serviciu și, s-ar putea spune, în pofida acestora, două tomuri masive, coborând în istorie și apoi urcând “la zi”, cu cele două definiri ale […]

...

Mai bine pe tușă, decât în spital

Dacă arbitrii ar sancționa toate faulturile golănești – din spate, la glezne, la fibră și prăvălirile pe adversar – prin care cei mai mulți dintre jucătorii cu o tehnică precară și cu o genă de maidan a răzbunării, la jumătatea […]

...

Eu, noi și regalitatea

Pentru mine, cel crescut cu o istorie mincinoasă și îmbătrânind în diversiune, toate informațiile privind regalitatea și rolul ei în devenirea modernă a României, au renăscut cu un plus de sens, într-un imens vid afectiv, odată cu reîntoarcerea acasă a […]

...

O corvoadă și o pagubă-n ciuperci: Cupa României

Cu excepția lui Miriuță, condamnat să bată măcar în Cupă, până ce va ști dacă mai rămâne la Dinamo, și a unor echipe din Liga a 2-a, dar și acestea cu niște motivații în afara gloriei sportive, Cupa României la […]

...

Fotbalul cu epoleți de generali și colonei

Că, probabil, așa stau lucrurile în toată lumea. Și că nu e deloc bine să ai păreri foarte apăsate despre generalii și coloneii deveniți subiecții unor scandaluri bugetare, fiindcă orice ar face și ar drege aceștia, e pentru apărarea patriei, […]

...

…Dar şi Cupa Campioanelor?!

În ciuda eforturilor organizatorice de rang mare, fotbalul cu echipe de femei e mai degrabă o amabilitate decît un fotbal de calitate.

Primul meu articol în cotidianul de sport scos de Ioaniţoaia curînd după 1990 a fost un fel de […]

sâmbătă, 16 noiembrie 2013, 9:45

În ciuda eforturilor organizatorice de rang mare, fotbalul cu echipe de femei e mai degrabă o amabilitate decît un fotbal de calitate.

Primul meu articol în cotidianul de sport scos de Ioaniţoaia curînd după 1990 a fost un fel de cronică la un fel de meci de fotbal. Se înfruntau la Cîmpina „naţionalele ” României şi Poloniei, iar dacă zic un fel de cronică la un fel de fotbal e pentru că era vorba de două formaţii de fete şi femei, una mai împiedicată ca alta. În tribune se aflau numai bărbaţi, care se distrau într-un climat de vulgaritate vecin cu golănia, în teren cele mai multe din fotbaliatoare se prefăceau că n-aud mîrlăniile plutonului de masculi vîrstnici, venit la stadion numai pentru ocazia sărbătorească a abjecţiei de grup, iar eu trebuia să mă lămuresc nu numai cum aveam să comentez evenimentul, ci şi ce-ar fi putut să însemne, într-o nouă ordine socială, fotbalul cu femei.

Zilele trecute, după mai bine de două decenii, m-am nimerit din nou la un meci internaţional de fotbal cu femei, de astă-dată parte dintr-o competiţie mai mult decît prestigioasă, pandant la masculina Cupă a Campionilor. Se întîlneau – la tv, bineînţeles, fiindcă nu-s chiar atît de rafinat ca să străbat Europa pentru un meci de două parale şi nici Ioaniţoaia nu se mai distra pe seama gazetarului de sport începător de odinioară – o echipă din Wolfsburg cu alta din Malmo. Un fotbal cam de liga a treia de la noi şi cu tribunele la fel de goale ca acelea de la Cîmpina, de care am pomenit. Diferenţa o făcea publicul restrîns şi apatic, care proba interesul real al meciului, dar şi al competiţiei. Găsindu-mă singur cu televizorul şi cu civilizata plictiseală de pe stadion, m-am întrebat dacă tot ce-mi trece prin minte e o chestiune de misoginism sau defectul era la excesul de egalitarism, practicat de toate statele democratice, în dauna naturii. Existînd de acum Mondiale de haltere pentru femei şi lupte de tip K1 cu femei, e logic să avem curînd – dacă nu cumva chiar există – şi nişte show-uri planetare cu nişte namile asexuate, antrenate să ridice nişte ghiulele gigantice de beton şi să tîrască în ham camioane de zece tone, show care să se cheme, tot în paralel şi tot pentru un public de excentricităţi maxime, Cele mai puternice femei din lume.

E posibil, e în mersul vremurilor, dar unde mai sînt aici femininul şi diferenţele acelea biologice care ne definesc dintotdeauna ? Iată, după două decenii de fotbal feminin cu o organizare de rang mare, Cupa Campioanelor e mai degrabă o amabilitate decît un fotbal de calitate. Iar ce-i şi mai semnificativ, în linia aceleiaşi curtoazii democratice, e că antrenorii formaţiilor mai răsărite nu-s doamne, ci domni.

Nu-i exclus, aşa cum s-au înmulţit concertele şi spectacolele dansante cu minori „geniali” şi minore care le maimuţăresc pe vedetele de cancan, să avem şi gale de genul „care pe care” pînă la sugrumare cu fetiţe şi băieţei.

Eşecul, simpaticul eşec al Cupei Campioanelor, oricîte argumente ar aduna în cauza continuităţii, ar trebui să ne facă mai rezonabili. Totul e posibil, dar oamenii de aceea sînt oameni, să nu facă şi natura K.O.

Prin anii ’50, ruşii tot învingeau natura mutînd strîmtorile şi desţelenind pădurile. Noroc că şi-au dat seama ce s-ar fi întîmplat după ce terminau şi războiul cel mare cu natura: dispărea Rusia!

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Comentează