Top 100 – O meserie de viitor
Ce formaţii de Top 10 înving echipele noastre de fotbal?
Tenismenele noastre din Top 100 ne conving că femeia română are genă perfectă pentru competiţiile individuale şi că sporturile de echipă nu-i priesc. Firea conflictuală a româncei e un atu […]
Ce formaţii de Top 10 înving echipele noastre de fotbal?
Tenismenele noastre din Top 100 ne conving că femeia română are genă perfectă pentru competiţiile individuale şi că sporturile de echipă nu-i priesc. Firea conflictuală a româncei e un atu în întrecerile în care ambiţia e totul şi o cauză în eşecul de grup. Ar trebui să considerăm în adevărul lor individual evoluţia fetelor în turneele de elită şi nu numai la tenis, precum şi declinul românilor în mai toate disciplinile care fac interesul internaţional al momentului, ca să cinstim cu un optimum de superlative isprăvile Soranei Cîrstea şi ale colegelor ei de Top 100.
Tenisul de top 10.000 e o distracţie, o nădejde pentru care nu suferi prea tare dacă o ratezi şi un prag de civilizaţie cîştigat. Sorana Cîrstea le-a învins în turneul de la Toronto pe faimoasa Caroline Wozniacki, fostă nr. 1 WTA în 2010, şi pe Jelena Jankovici, ajunsă şi ea o vreme pe locul întîi în clasamentul elitei. Tenisul e o chestiune de statistică a reuşitelor. Comentatorii fotbalului, care îndeobşte au un dicţionar exaltat pînă în absurd al unor proceduri tehnice banale, apelează pînă şi în meciurile de la retrogradare la geniu. Pînă şi tîmpeniile se pot chema geniale. În tenisul de mare clasă, cele mai spectaculoase soluţii cu racheta intră tot la statistica generală. Datorită acestor progrese susţinute statistic, ascensiunile pot fi mai rapide decît cele cunoscute, dar nu şi miraculoase. În tenis, fiecare procent cîştigat în statistica meciurilor dă seamă de caracterul jucătorului.
Sorana Cîrstea le învinge logic pe fetele ce se preumblă prin primele zece locuri ale top-ului 100 pentru că are moral şi fizic pentru nişte victorii şi mai frecvente. În urmă cu un an, victoriile la vedetele din top 20 ne umpleau de mîndrie românească. Ne simţeam reprezentaţi de tenacitatea îndrăzneaţă a Soranei. Acum, ne-am dat naibii, ne socotim bine reprezentaţi numai în semifinale şi finale, iar cînd Sorana pierde o finală, e la o jucătoare nu neapărat mai bună, ci la una care urmează să fie învinsă – în baza evoluţiei ei statistice! – săptămîna viitoare. Ce rezultă de aici ? Rezultă că e o prostie ca statul să finanţeze sporturi care nu-s pe potriva firii românilor, a putinţelor noastre reale şi a unor investiţii rentabile, în dauna unor discipline care pot să se cheme meserii ale veacului de toată stima.
Eu, unul, cred că româncele vor mai urca în tenis deoarece e, cum spuneam, unul din sporturile cu o motivaţie individuală asemănătoare artelor. Depinzi de tine, iar dacă nu ajungi sus, n-ai nici ocazia de a te minţi dînd vina pe o echipă.