Jocul de biliard fără bile
În fotbal, diferenţa dintre o minge lovită bine şi aceeaşi minge lovită prost e de două mingi. Într-un film suprarealist de prin anii 1970, cameramanul înainta cu aparatul din semiîntuneric, din spatele publicului care ţipa şi aplauda în delir o […]
În fotbal, diferenţa dintre o minge lovită bine şi aceeaşi minge lovită prost e de două mingi.
Într-un film suprarealist de prin anii 1970, cameramanul înainta cu aparatul din semiîntuneric, din spatele publicului care ţipa şi aplauda în delir o partidă de snooker disputată în plină lumină în centrul sălii.. Pe măsură ce omul cu camera îşi făcea loc printre chibiţii înfierbîntaţi ai clubului şi începea să se zărească pînza verde, surprinzînd în acelaşi timp şi chipurile marcate de încordare ale jucătorilor, spectatorii din cinematograf realizau că de pe masa de biliard lipseau bilele. Totul era o pantomimă, dar una foarte sugestivă.O pantomimă atît de bine regizată şi interpretată că nu-ţi dădeai seama imediat că tacurile loveau în gol.
Mi-am amintit de absurdul ingenios al acelei pelicule pentru că unul din cei doi snookerişti care se înfruntau într-o partidă decisivă semăna cu Bănel Nicoliţă.
Mai bine zis, Bănel şi felul în care el loveşte mingea mi-au amintit de acel film. Bănel e un fotbalist de toată lauda, atîta doar că bate beşica aiurea. Dacă după ce taie în lung şi-n lat tot terenul, mîncînd jeratic, n-ar trebui să i-o şi trimită unui coechipier, ar fi un fotbalist perfect. E campionul naţionalei, la jocul fără minge, şi omul în plus, cînd trebuie să bage gheata în ea.
Bănel n-a învăţat la vreme, în copilărie, cum să lovească mingea corect, conform cu legile fizicii compunerii forţelor, legi universale, valabile în toate sporturile cu balonul rotund. Tinerii ar trebui să înceapă şcolirea pentru cariera de fotbalist într-un club de biliard, unde un maestru să-i înveţe relaţia dintre tac şi bilă. Nu e foarte diferită de relaţia dintre picior şi minge. Bănel a plecat în meserie cu nişte reflexe proaste şi nu şi le-a mai ameliorat, fiindcă prima lecţie, dacă nu e învăţată cum trebuie, nu mai suportă revizuiri. Ca Bănel, lovesc brambura mingea jumătate din fotbaliştii care, altfel, ar fi dus naţionala mai sus. Unii se zbat să suplinească prin faulturi şi alunecări viguroase faptul că fuge mingea de ei. Dacă toţi jucătorii rulaţi de Răzvan Lucescu şi de Piţurcă ar fi adunaţi, pe o Naţional Arena, la un concurs de trimis balonul la punct fix, de pe loc şi din alergare, am avea un film la fel de suprarealist ca acela citat. La echipele europene de top 10, pasele la adversar şi mingile fără adrisant pot fi soocotite pe degetele unei mîini într-un meci.
Cred că de aici ar fi normal să înceapă selecţia. N-ai ce să speri în faţa unor echipe servite cu mingile tale chiar mai bine decît ale jucătorilor săi.