A fost sau n-a fost?
de TUDOR OCTAVIAN
Deşi iarna nu-i ca vara, să sperăm ca-n fiecare vară că măcar toamna va fi. Cele cinci echipe, care şi-au anunţat candidatura la titlu au disputat pînă luni, 16 iulie, cînd Gazeta Sporturilor a publicat un totalizator […]
de TUDOR OCTAVIAN
Deşi iarna nu-i ca vara, să sperăm ca-n fiecare vară că măcar toamna va fi. Cele cinci echipe, care şi-au anunţat candidatura la titlu au disputat pînă luni, 16 iulie, cînd Gazeta Sporturilor a publicat un totalizator al rezultatelor din întîlnirile amicale, 28 de meciuri. Au cîştigat 15, au terminat la egalitate 8 şi au pierdut 5. Dacă am lua în consideraţie declaraţiile antrenorilor şi ale patronilor, indiferent de rezultate şi de numele adversarilor, ar trebui să precizăm la modul entuziast: şi au pierdut numai 5!
Făcînd punctajul, pe primul loc s-ar situa CFR Cluj, cu 16 din 18 posibile, pe locul 2 Dinamo, cu 13 din 18, pe 3 Poli Timişoara, cu 12 din 18, iar pe locurile 4 şi 5, cu 7 din 15 şi 5 din 15, Rapid şi Steaua. În toate declaraţiile, indiferent de numele şi valoarea adversarilor, regăsim aceleaşi concluzii convenţionale, cînd e vorba de înfrîngeri sau egaluri jenante, şi exagerat de voioase, în cazul victoriilor. Eşecurile nu înseamnă nimic, sunt semnificative numai succesele.
Într-un al doilea clasament, al tuturor activităţilor şi întîmplărilor din stagiul de pregătire în cele străinătăţi, pe primul loc sunt umpărăturile, pe doi laudele de sine ale lui Borcea şi ale unor dinamovişti, pe trei, la egalitate cu locul doi, declaraţiile despre cît sunt de fericiţi după semnarea noilor contracte transferaţii din această vară, pe patru distracţiile şi relaxările, după care urmează o pauză, pînă la locul opsprezece, cînd mai răzbeşte şi cîte o nemulţumire privitoare la scor, la prestaţiile unor jucători şi la situaţia reală a loturilor.
Ar fi oportun un clasament valoric şi de prestigiu al formaţiilor cu care s-au confruntat fruntaşii fotbalului nostru. Cu două, trei excepţii e vorba de un inventar al anonimilor. Mai mult de jumătate din adversari sunt din divizii inferioare, din campionate slabe şi din ce a mai rămas pe piaţă, după ce granzii Europei şi-au ales nişte adversari pe măsură. Ar fi foarte interesant de ştiut ce a scris presa sportivă din Cehia, Bulgaria, Polonia şi Franţa, după meciurile echipelor Sparta Praga, Litex Loveci, Zaglebie Lubin şi Sochaux cu ai noştri, fiindcă ce scriu ziarele de la noi şi cum prezintă televiziunile de la noi adevărul ştim.
E posibil ca lucrurile să stea mai bine decît ne spun clasamentele verii. E posibil, de asemenea, ca noii veniţi la Steaua şi la Rapid să ne arate că pot mai mult decît au arătat. Eu, unul, poveştile astea cu integrarea şi cu rămasul în urmă cu pregătirea nu le cred. Un jucător bun, care declară că e pus la punct cu fizicul doar 70% e ori mincinos, ori prost. Pe nici un contract nu stă scris că se cumpără doar 70% dintr-un fotbalist.
Pînă una, alta cele mai convingătoare rezultate din campanie le are CFR Cluj. Să sperăm că deşi iarna nu-i ca vara, toamna măcar va fi…