Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Soarele şi tenisul

Ne-am mai lămurit o dată cu „naţionala” de tenis. Rămînem euro-africani Tenisul e un fel de rudă bogată care ne vizitează din cînd în cînd. Ca o tanti pe care am avut-o şi care trecea pe la noi mirosind a […]

marți, 4 februarie 2014, 1:23

Ne-am mai lămurit o dată cu „naţionala” de tenis. Rămînem euro-africani

Tenisul e un fel de rudă bogată care ne vizitează din cînd în cînd. Ca o tanti pe care am avut-o şi care trecea pe la noi mirosind a Occident şi scoţînd mereu din geantă cîte o maşinuţă sau o ciocolată. Tenisul apatrid e, totuşi, una dintre puţinele noastre speranţe. Ne amăgeşte ciclic că am putea ajunge la nivelul de la care performanţa se povesteşte pînă şi în udru sau swahili. Tenisul are însă o ciudăţenie. Se încăpăţînează să păstreze acest arhaism numit Cupa Davis, un eveniment care s-a diluat serios, dar care e singurul în care sportivul nu se reprezintă doar pe sine, pe antrenor sau pe iubita din tribună, ci şi propria ţară (ce-o mai fi asta?).

I-am avut pe Năstase, Ţiriac, cu toate dramele şi melodramele, apoi, mai încoace, pe Voinea sau Andrei Pavel. Au mai fost şi alţii. Am mai fost şi noi, stînd cu sufletul la gură, lovind cu pumnul în masă cînd „Voinicul” rata o minge de game, set, meci şi fericire. Au fost nişte vremuri. Astăzi am coborît pînă la subsolul de contabilitate. 3-6, 6-3, 6-2, 6-3. O monotonie care sună ca nivelul apelor Dunării duminică dimineaţa, la biscuitul cu ceai comunist. Un ritm de robot, de „rabota”, ca la ora de rusă, o repetare în cor către nimic. România a jucat în Ucraina departe de Maidan şi de maidanul sufletesc care ne ajută să nu mergem la sport ca la fabrica de şuruburi.

L-am văzut pe Ilie Năstase în acea incintă jenantă, rătăcit ca o statuie de Luvru într-un tîrg de periferie. Nu ştia ce să spună. A dat-o un pic pe arbitraj, a zis ceva despre „un meci interesant”, era clar că era pierdut, fără repere. Hănescu a avut două seturi şi trei mingi de meci. Şi gata. La conferinţa de presă a fost moale, calm, uşor trist, resemnat. Am auzit „ghinion”. Am auzit „presiune”. Ideea e că viaţa merge mai departe. Apoi, după încă o bătaie luată, s-a revoltat. A tras tare de fermoarul treningului şi a spus: „Mi-ar fi mai uşor să ştiu că mai e cineva în echipă care mai aduce un punct, care măcar simt că trage maxim la fiecare meci”. Zdrang! Deşi a pierdut două partide, Ungur doar una, iar Tecău şi Copil şi-au cîştigat dublul, Hănescu se simte singur. Matematic, nu-i iese socoteala.

O fi altceva. O fi un fel de „Lasă-mă să te las!”, or fi banii, or fi orgoliile, o fi vina tenisului, care nu pricepe odată că oamenii ăştia au treaba lor şi că n-are nici un haz să-i îmbrace ca pe nişte clovni în costume naţionale. Ceea ce transmite Hănescu este că nu se simte bine în postura de lider. Cel mai bun jucător cu paşaport RO e un tip decent, plecat pe drumul lui. E ok. Aşa-i în tenisul de azi, un sport în care te poţi îmbogăţi fără să fii nevoit să atingi excelenţa, fără „lacrimi şi sînge”, ce clişeu jenant! Problema e a noastră, că mereu, mereu ne creşte pulsul. Că sperăm. Că aşteptăm ca fraierii să iasă soarele din subsol.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

adi_stelistul (37 comentarii)  •  4 februarie 2014, 13:39

Imi amintesc ca acum 30 de ani, cu Segarceanu si Darzu in echipa, jucam si sfert de finala in grupa mondiala a Cupei Davis. Desi liderul echipei, Segarceanu, nu a atins niciodata pozitiile lui Hanescu (de obicei era sub locul 100 mondial). Dar omul se transfigura in meciurile de Cupa Davis si se batea (atat cat putea) cu Vilas, cu Cash, cu McEnroe sau Connors. Era un tenis cu bani mult mai putini.
PS Parca e „urdu”, nu „udru”.

stresu (3 comentarii)  •  4 februarie 2014, 13:53

„SOARELE SI TENISUL”

… ce-ti dezvolta ?

… aia i-a …dezvoltat lui Hanescu ?

marian (9 comentarii)  •  4 februarie 2014, 14:01

nastase mai bine -i dadea vreo doua trei bobarnace lui hanescu in timpul pauzelor decat sa ea vina pe sala.el nici macar o astfel de sala nu a fost in stare sa faca cat a fost presedinte la tenis.domnule naum asta ne este valoarea in acest moment nu trebuie sa fim suparati ca ne batem cu africanii fiindca asa am ajuns in fundul gol.

eulmeu (2 comentarii)  •  4 februarie 2014, 14:10

i-am tot luat apararea lui hanescu, dar a gresit cu prostia asta…. mai bine tacea

liviu (5 comentarii)  •  4 februarie 2014, 14:21

Pe Hanescu,cu moaca aia de retardat, il doare „fix in basca”, ca sa citez un mare „om de fotbal” ! Stie ca nu joaca pe bani. Cum bine spune Radu,noi ne omoram si traim fiecare ghem,pe cand lui Hane (parca asa e alintat!)
i se cam rupe.
PS N-am inteles ce-i cu „tanti pe care am avut-o” ? Pai ori ne dadea ciocolata ,ori altceva! Cum e Radule ?

Mihai Rusu (2 comentarii)  •  4 februarie 2014, 14:22

Asteptam ca cei care au planificat catastrofal si in stilul de mari diletanti/incompetenti aceasta intilnire cu Ucraina, sa-si dea demisia. Trebuie sa afle intregul electorat al FRT, gafele si lipsa de autoritate a Comitetului Director in frunte cu George Cosac si vice-presedintele-capitan nejucator Adrian Marcu, aflat in situatia unui cumul de functii! La fel, o mare parte din vina o poarta si Andrei Pavel, lipsit de autoritate morala si profesionala ca antrenor profesionist, raspunzator atit de programul (superficial) de pregatire cit si de un concept (inexistent) in perspectiva dezvoltarii tinerilor jucatori, pe care nu-i poate urmari sau antrena din Arizona. A venit momentul ca sa ne debarasam de fosti jucatori adusi in managementul federal doar cu cartea de vizita a trecutului lor sportiv, evitind o analiza a pregatirii lor profesionale facuta pe emotii si pile. Indiferent de simpatiile si antipatiile electorilor FRT, trag un semnal de alarma asupra involutiei tenisului romanesc dupa un singur an de mandat al echipei Cosac, astfel incit propun o Adunare Generala urgenta in care sa aflam atit situatia financiara, sportiva cit si a posturilor ocupate fara concurs federal.

Dan (1 comentarii)  •  4 februarie 2014, 14:31

O greseala de redactare nu e prea rea de obicei, dar cand gresesti numele unei limbi, e cam urat.. e Urdu, nu udru

Bocanci (9 comentarii)  •  4 februarie 2014, 14:35

Cand va vad ca tot il dati pe Tiriac exemplu de mare jucator, ma iau cu mainile de cap. Tiriac a fost de nivelul lui Andrei Darzu sau Copil, a avut marele noroc ca Ovici sau Muresan erau mai slabi ca el. Meciurile de cupa Davis erau 3-2 pentru noi sau 3-2 pentru adversari, depinde de forma lui Ilie la dublu.

adra (3 comentarii)  •  4 februarie 2014, 14:40

vai, vai,vai… ce-am fost si ce-am ajuns !!! noi… romania , in tenis…in clipa asta, sua nu are nici un tenisman in activitate cu titlu de grand slam…mare tragedie nationala in sua, doliu national !!!!!!!!!!!

Münchhausen (1 comentarii)  •  4 februarie 2014, 15:22

Mai Herr Rusu, lasa echipa Cosac sa lucreze si tu vezi-ti de pensia ta din Germania, nu iti mai baga nasul peste, sau te crezi vrun’ Klugscheisser’ bavarez?

vali (1 comentarii)  •  4 februarie 2014, 15:43

Sincer, Hanescu e un jucator mediocru.Ar fi de preferat,dupa umila mea parere sa jucam cu cei tineri. Cat despre Andrei Pavel,nu stiu ce sa zic, bun jucator, dar ca antrenor…..

clujean (1 comentarii)  •  4 februarie 2014, 16:50

Hai sa ne uitam peste clasamentul ATP din aceasta saptamana:
73 Hanescu
122 Ungur
132 Copil
235 Crivoi
565 Ciorcila
Cred ca nu are rost sa mergem mai departe si cred ca si prea multe comentarii sunt de prisos. Cu astfel de jucatori, eu zic ca suntem bine si acolo unde suntem. Adica cum ar fi la fotbal, jucam pentru un baraj sa nu picam din Liga 2 in Liga 3. Pai meritam mai mult ???

oprea (1 comentarii)  •  4 februarie 2014, 17:34

a fost un meci de groaza , o pata neagra asupra tenisului romanesc ,lipsa de patriotism ce a vazuto si un copil de 5 ani. RUSINE……

John-Lip. (1 comentarii)  •  4 februarie 2014, 17:44

Nu poate ieşi soarele din subsolul ocupat de cosac!!!.Dacă
valoarea tenisului feminin este,oarecum satisfăcătoare,
catrastofa a acaparat nivelul celui masculin de paste 10
ani,când la conducerea federaţiei a fost instalat marele
şi unicul jucător I-Năstase,dar din păcate „micuţul”ma-
nager în acelaş timp.Fără o strategie,gen Spania,Serbia
Croaţia,Polonia în selecţia şi pregătirea la nivel de copii şi juniori sa ajuns la situaţia inacceptabilă ca România să NU prezinte nici un junior la openul australian.Exemplele cu jucători în conducerea federaţiei trebuie să înceteze şi soarta TENISULUI ROMÂNESC să revină unui MANAGER competent.

grosskreutz (1 comentarii)  •  4 februarie 2014, 18:39

Geniala replica lui Hanescu, sa mai vina unul sa mai castige si el un punct. Adica, ba, eu vin si va pierd doua meciuri, mai mult nu pot sa fac. Daca voi puteti sa le castigati pe celelalte trei, bine, daca nu, nu apelati la mine.
Cat despre Ungur, zici ca se dopeaza la fiecare ghem cu ceai de tei si Xanax.

pavel (1 comentarii)  •  4 februarie 2014, 18:40

Ce usor este sa-i dai cu gura adica, mai précis, cu pixul ! Auzisem eu una odata. Zice ca inteleptul invata din greselile proprii, desteptul invata de la altii, numai prostul le stie pe toate!

montgomerry (2 comentarii)  •  4 februarie 2014, 19:50

Pentru Bocanci: comparativ cu Hanescu,Tiriac a fost mare, foarte mare tenisman.Pe vremea lui,Tiriac nu se facea de ras in fata unor monstri sacri,precum Laver,Emersson, Newcombe,Rosewall,Santana etc.Ba unde mai pui ca mai si castiga turnee,destule,nu uita ca a castigat Rolland Garros la dublu.Dar prietene vorbim de alte vremuri.Sa stii ca nu e mare diferenta,doar de doi oameni,atat:NASTASE – TIRIAC.
Cat despre Hanescu si actuala generatie,sunt si ei prieteni cu tenismanii.Sa-mi fie cu iertare,dar nu am vazut in viata mea un tenisman mai prost ca acest Hanescu.Si culmea ironiei,am citit pe undeva ca ar fi castigat in ,,prodigioasa-i cariera de un tur sau doi” mai multi bani ca Nastase!?!
Oare cine e vinovat de ce se intampla cu ,,Nationala de tenis”?Fratilor,doar natura,atat.Poate de acolo de sus, mama lui Ilie,mai trimite pe pamant un nou Nasty,ca altfel e de rau.

Adrian (1 comentarii)  •  4 februarie 2014, 20:08

Slab articol, pai e simplu ceea ce a vrut hanescu sa spuna, ca el resimte presiune deoarece nu are incredere ca alt jucator ar putea castiga, si plus Hanescu e un jucator decent, prin natura jocului si calitatilor pe care le are, nu poate face fata la alt nivel, de-a lungul carierei lui a fost intotdeauna un jucator incomod pentru jucatorii de locul 30+, asa ca ajuns la o varsta la care e clar ca mai joaca pentru premii, nu pentru glorie, mi se pare chiar perfect logic ceea ce a spus, adica nu ne asteptam ca Hanescu sa reinventeze tenisul in Romania la aproape 33 de ani, cand nici Federer daca ne uitam atent e departe chiar si de nivelul mediu pe care l-a avut la apogeu, deci socoteala aici nu e nici pe departe matematica, pentru ca tenisul nu e statistica si cu atat mai putin matematica. In concluzie, Hanescu ar trebui respectat mai mult pentru ca asa cu atitudinea pe care o are, e singurul jucator roman de la pavel/voinea care „mai misca”. Sa il aduca pe Ciorcila si pe Copil si o sa ne batem cu Bahamas :). Eu zic sa il intrebati pe Cosac, cam cate centre de tenis a inaugurat in Romania?, si de ce jucatorii romanii trebuie sa mearga in America de Sud si Nord sa castige 1 pct in turnee Challenger, si noi nu avem o sala sa facem turnee pana in Aprilie? nu mai vorbesc de prestatia lamentabila a Ruxandrei Dragomir…

tenis (1 comentarii)  •  4 februarie 2014, 20:10

ai compus frumos,radule,dar eu spun mai simplu:nu avem viitor in tenis,nu vad ca vin jucatori buni din urma,hanescu a fost candva un jucator valoros,dar acum e praf si pulbere…in afara de dublu nu avem nimic,nu avem cum sa ne batem nici macar pt a ajunge la barajul pt grupa mondiala si asta e pacat cand te gandesti ca am fost de 3 ori finalisti in cupa davis pe vremea lui nastase si tiriac si sfert finalisti in 2005 cu andrei pavel si hanescu+tecau si trifu la dublu,unde am fi meritat sa ii batem pe croati,dar ne-au furat ca in codru,nici la fotbal nu mi-a fost dat sa vad ce am vazut acolo…ne-au macelarit.

octavian (3 comentarii)  •  4 februarie 2014, 23:33

Evident aveti dreptul de a’l critica pe Hanescu. Insa tenisul NU e ceea ce descrieti. Lumea tenisului este extrem de dura. Faptul ca Hanescu a fost in stare sa’si faca o viata din tenis e lucru mare si rar.
Un comentariu ca: „Aşa-i în tenisul de azi, un sport în care te poţi îmbogăţi fără să fii nevoit să atingi excelenţa” este nu numai deplasat, dar scris in completa neintelegere a fenomenului. Comentariu mult mai potrivit descrierii profesiei de ziarist.
Pentru a castiga bani buni in tenis trebuie sa fii in primii 100 din lume.
Puteti sa va imaginati o lume in care fotbalistii de la #150 la #250 (!MONDIAL!) de-abia castiga ceva zeci de mii de dolari pe an?!…Realizati oare ca doar portarii si rezervele de portar din „Primera” „Premiere” „Ligue 1” „Serie A” si „Bundesliga” totalizeaza pest 150 de insi?! Cam cat credeti ca iau ei pe an?
Aveti idee cam cat costa sa antrenezi un ins sa joace top 1000 (O MIE) tennis??
Ma opresc aici: Daca nu intelegeti ce vreau sa spun, oricum n’are rost sa insist.

octavian (3 comentarii)  •  4 februarie 2014, 23:48

Tiriac a jucat sfert la RG si doua runde de 16 la W + multe alte meciuri castigate la simplu.
Daca adaugam dublurile…
Oricine poate sa’l subestimeze. Nu oricine poate sa castige destule meciuri ca sa’si agoniseasca bani si relatii plus sa arate destula cunoastere a tenisului ca sa’l convinga pe unu’ ca Vilas sa’l angajeze. Trebuie sa fi copil sa zici de Copil ca a ajuns deja la nivelul asta. Iar Darzu…

moreact (1 comentarii)  •  5 februarie 2014, 0:04

……….da cupa s-a dus, aici am mai scris cate ceva articol, asa ca sa fie scris
….frumos nimic de zis, da’ mai mult beletristica

radule, problema e in alta parte, nu e la victor….
daca ai fi fost un novice era de scuzat, dar asa mai mult ar parea ca te faci ca nu vezi, nu intelegi cum se intampla lucrurile

multumesc mihai rusu….

Vasco (164 comentarii)  •  5 februarie 2014, 4:12

Soarele si tenisul intareste…penisul,doar lui Hanescu NU!
@Bocanci,rezon!

rostick (1 comentarii)  •  5 februarie 2014, 5:40

dl. radu naum care in timpul meciurilor de cupa davis comenta amicalele stelei sau ale lui dinamo, scutiti`ne va rugam. nu hanescu e cel care trebuie sa „ne lase”.

Robert (1 comentarii)  •  5 februarie 2014, 10:39

Eu de mult ma intreb ‘oare de ce Hanescu nu se lasa?”…Nu are pic de ambitie in el cand evolueaza, pic de daruire, dorinta de a castiga,nimic, eu sincer nu le vad…

Bogdan B. (1 comentarii)  •  5 februarie 2014, 13:04

Oameni buni, scurt pe doi: asta ne e valoarea în tenis la ora actuală. Locul nostru e în grupa 1 euro-africană, nu avem valoare de Grupa Mondială, punct. Restul sunt simple comentarii ca să umpli spaţiul din ziar şi timpul iubitorilor de tenis în afara meciurilor. De acum mai bine de 30 de ani (din 1983, mai exact), de când Năstase şi Segărceanu pierdeau 0 – 5 cu Australia lui Cash şi Edmonson, am mai jucat un singur sfert de finală în Cupa Davis: cel din 2005, când ne-a învins Croaţia, viitoarea câştigătoare a acelei ediţii, cu Ljubicic şi Ancic în echipă. La noi au jucat un Pavel la apogeul carierei şi un Hănescu cu nouă ani mai tânăr decât cel de acum din Ucraina. Între aceste două realizări notabile am trăit şi ani în care ne-au bătut alde Kenya (!), Maroc, Portugalia, Polonia, Danemarca sau Elveţia (cea de dinaintea lui Federer, adică pe vremea când ţara asta nu exista în tenis), pe scurt ne-am bălăcit într-o mocirlă mult mai jenantă decât actuala înfrângere cu Ucraina. Nota bene, e exact aceeaşi Ucraină cu Stakhovski şi Marcenko pe care aceiaşi Hănescu şi Ungur i-au învins fără probleme acum trei ani, exact cu 3 – 1 cum ne-au bătut ei acum. Ce s-a schimbat de atunci? Mai nimic, doar că Stakhovski a crescut mult valoric, Hănescu a mai îmbătrânit, iar Ungur a stagnat.
Trist e că aşa „subţiri” cum sunt, Hănescu şi Ungur rămân cei mai buni – şi cam singurii, aş adăuga – tenismani ai noştri. Copil nu e nici el chiar aşa de tânăr şi aşteptăm cam de mult de la el să facă saltul valoric – care nu mai vine. Şi degeaba s-a supărat că nu a jucat acum: cu numai o săptămână înainte de meciul cu Ucraina, Ungur l-a bătut în Austria, pe hard (adică pe suprafaţa lui favorită, chipurile) cu un 6 – 1 sec în decisiv. Aşa că trăgând linie şi adunând (dar ce?) vedem că nu avem alţii, şi să vrem să îi înlocuim şi nu avem cu cine: trebuie să cobori în ATP sub locul 200 ca să îl găseşti pe Crivoi şi să sapi serios sub locul 500 (!) ca să dai de Ciorcilă, un copil de 17 ani pe care, cu toată bunăvoiţa, nu putem conta încă sub nici o formă. Aşa stau lucrurile, nu altfel; acum ne pregătim de barajul pentru evitarea retrogradării (asta e situaţia) din toamnă, cu Letonia, şi ne rugăm în secret să nu joace Gulbis la ei, la fel cum ne-am rugat să nu joace Nieminen la Finlanda sau Dolgopolov la Ucraina…

adi_stelistul (37 comentarii)  •  6 februarie 2014, 15:20

@ Bogdan B.

Cum adica, Elvetia dinaintea lui Federer nu exista in tenis??? Esti sigur? Adica echipa cu Marc Rosset si Jakob Hlasek nu conta sau cum? Da-mi voie sa-ti spun ca intrebarea mea e retorica si te inseli grav.

Razvan (27 comentarii)  •  6 februarie 2014, 16:47

Eu nu mai sper demult.O mica licarire mai am doar,legata de Simona Halep.Ea poate rasturna carul mare, daca se pregateste cum trebuie si daca va lasa la o parte mentalitatea de Roman pierzator.Daca psihic va sta bine,nimeni nu-i va sta in cale.Ca nu or fi mai inzestrate cehoaicele,rusoaicele sau sarboaicele decat ea.

dsada (1 comentarii)  •  7 februarie 2014, 12:01

un text slab spre foarte slab, scris de un tip care nu se uita decat la Slamuri.

marian (6 comentarii)  •  8 februarie 2014, 10:08

Dle. Radu Naum, v-ati gandit mult cu titlul asta ? N-ati gasit alta rima ? …

kiks (1 comentarii)  •  8 februarie 2014, 22:49

DA DA ! intareste penisul!!:) bun titlu
!!!

Comentează