Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Cîteodată mai cîştigă şi oamenii

O bătălie epică între carne şi metal

Un teritoriu pustiit. Un pămînt al epavelor terestre. Un loc al carcaselor şi al deriziunii. Undeva. Acolo unde morţii sînt omorîţi încă o dată, vorba lui Sven Hassel. Deasupra pluteşte, flămîndă, perfecţiunea. Maşinării […]

joi, 19 aprilie 2012, 3:09

O bătălie epică între carne şi metal

Un teritoriu pustiit. Un pămînt al epavelor terestre. Un loc al carcaselor şi al deriziunii. Undeva. Acolo unde morţii sînt omorîţi încă o dată, vorba lui Sven Hassel. Deasupra pluteşte, flămîndă, perfecţiunea. Maşinării impecabile, sofisticate şi inteligente scormonesc cu ochi de lumină măruntaiele unei omeniri torturate de spaima inevitabilului: anihilarea întregii specii umane de către absolutul creaţiei omeneşti. Roboţii. Sîntem în plină serie Terminator. Vlăguiţi, hăituiţi, temători şi de propria umbră, rămăşiţele populaţiei care odinioară stăpînea planeta se tîrăsc prin văgăuni încercînd să reziste. Cîteodată, chiar să contraatace. Niciodată în spaţiu deschis. Niciodată fără a beneficia de efectul surprizei. Aşteaptă tremurînd în tranşee, camuflaţi, prefăcîndu-se morţi şi-apoi lovind fulgerător, distrugînd sau fiind distruşi, dar niciodată predîndu-se. O bătălie apocaliptică împotriva coşmarului absolut: produsul perfect s-a întors împotriva celor care l-au creat. Speranţă de viaţă: zero.

John Connor, eroul umanităţii în lupta cu roboţii, are o viziune. Omul va putea învinge, în cele din urmă, ceea ce el însuşi a creat. Dar pricepe că are nevoie şi el de un robot pentru a da muşchi rezistenţei. Scriptul e perfect. Di Matteo, fragil precum personajul lui Cameron, a înţeles exact, aşa cum o făcuse mai îndărăt maestrul Jose. Atît că el are de înfruntat varianta upgradată de Terminator, celebrul T-1000 care se reface din propria cenuşă. Indestructibil. Aşa se zice. Di Matteo a văzut însă filmul pînă la capăt. Schwarzenegger-ul lui a avut tăria fierului şi perseverenţa omului. A căzut de o mie de ori şi s-a ridicat de o mie unu. A plasat bomba care a explodat în plin, apoi, ca în film, a lovit la moale şi la tare pînă cînd, franjuri, a mai trăit să vadă că ai săi au supravieţuit. Hasta la vista, Messi! Bang!

Există continuarea. Di Matteo a văzut şi seria precedentă a acestui film, în care compatrioţii săi nu s-au camuflat destul de bine, au vrut să joace cinstit cu roboţii şi au ars în flăcări. Au murit frumos, cei de la Milan, dar au murit. Di Matteo nu vrea să moară. Ştie continuarea. Tranşee. Bunkere. Defense, defense, defense!, aşa cum cerea cu ultimele puteri căpitanul căprioarelor, Francois Pienaar, în ultimele minute ale finale istorice cu blindajul maori. Totul e istorie. Depinde cine o scrie. Di Matteo ştie că trebuie, precum John Connor, să se proiecteze în viitor pentru ca să rescrie trecutul. E conştient că şansele lui n-au crescut cu o unghie. Şi îi trebuie un Drogba varianta remasterată. Dar mai ştie ceva esenţial. Că roboţii nu pot fi mai buni. Absolutul nu suportă ameliorare. Întotdeauna asta a fost şansa oamenilor. Incapabili de perfecţiune, au avut mereu marjă de progresie. Şi avantajul suprem de a se şti mai slabi.

Comentarii (82)Adaugă comentariu

Serban (3 comentarii)  •  19 aprilie 2012, 20:37

Nu inteleg nimic. A castigat cu un gol la zero goluri echipa „oamenilor”, care s-a aparat ca in curtea scolii, a avut un sut la poarta, a suportat doua suturi adverse in bara si a scos mingea de pe linia portii. Asa, ca uitasem: si a avut in Petr Cech un portar MARE. Au pierdut in schimb robotii, care, in perfectiunea lor, nu au putut da gol din patru mari ocazii. Sa ne bucuram! Sportul numit catenaccio a castigat! Bine ati (re)venit in epoca fotbalului defensiv si speculativ!

wickedsick (2 comentarii)  •  19 aprilie 2012, 20:38

Parca a fost 1-0 pentru Chelsea…nu? foarte multa lume chiar nu intelege fotbalul..unui om care a postat mai sus….filosofia fotbalului presupune sa dai un gol mai mult decat adversarul..nu sa ai posesie prelungita.de aceea este fotbalul frumos.aseara am urmarit un meci in care barcelona ataca steril la 40 de metri de poarta adversarilor si care reusea foarte putine.victoria e victorie.nu conteaza cum este ea reusita.acum 2 ani barcelona a tras un singur sut pe poarta,si acela in minutul 90…foarte norocos…si ajutati de arbitri intr un mod inuman..si a reusit sa se califice.sau nu va mai amintiti?asha ca lasati fotbalul in pace si vorbiti de polo,cricket,sau yoz.chiar daca se considera ca barcelona a fost mai buna in acest meci..a pierdut.unde va este logica?cand pierzi,intotdeauna esti mai slab.poate ca e singura lacuna din acest sezon.se poate intampla orice in retur.dar pana atunci,CHELSEA-BARCELONA…1-0

ady (1 comentarii)  •  19 aprilie 2012, 21:28

Meciul de aseara lam mai revazut acu citva ani (Inter-Barca), cind Barca tot ataca, si cred ca daca jucau 3 zile, tot nu dadeau gol.La Barca usor-usor se pierde parca din placerea de a juca.

sor (2 comentarii)  •  19 aprilie 2012, 22:01

sunt dezgustat cand se vorbeste de noroc, dreptate, dar acesti oameni uita ultimul meci cu Milan, penalty acordat cand defapt a fost fault in atac, si golul 3 un ricoseu/carambol NOROCOS. Ipocritilor.

sor (2 comentarii)  •  19 aprilie 2012, 22:03

tot eu, daca ati uitat meciul cu Milan, nu pot sa pretind sa va amintiti Celsea-Barcelona din 2009, 4 penalty neacordate, si jaf la drumul mare.

danm (3 comentarii)  •  19 aprilie 2012, 22:15

de obicei metaforicesti bine…chiar foarte bine! Imi place sa te citesc dar articolul asta e prea razna si impartasesc opinia celor ce cred ca ai dat-o prea tare-n sefeuri

alex (27 comentarii)  •  19 aprilie 2012, 22:43

) zambesc …. ce este sportul de echipa decat o suma de greseli individuale care daca este mai mica decat a adversarului decide rezultatul final …
messi a gresit a fost deposedat … barcelona a primit gol …cei de la chelsea au gresit … bara ia salvat … distanta de la castig la pierdere …
voi va uitati la sporting-atletico bilbao? tocmai s-a dat un gol de la 25 m)) frumos nu??

cla (6 comentarii)  •  19 aprilie 2012, 22:55

CAND BARCA VA DA UN GOL CU CAPUL DIN AFARA CAREULUI DE 16 M, SAU UN SUT DIN AFARA LUI SA NE SPUI SI NOUA, ASTIA CARE TIN CU ALTE ECHIPE …

ioan (5 comentarii)  •  19 aprilie 2012, 23:00

da chelsea nu este vinovata cu absolut nimic , ce ati fi vrut ? si-au jucat cartea , este aproape imposibil sa ai posesia mai mare ca a Barcei , asta insemnand ca tu ataci mai mult . cand il ai pe messi totul este mai usor .

RoqueSantaCruz (15 comentarii)  •  19 aprilie 2012, 23:15

Sperăm din tot sufletul că organizatorii meciului de pe Nou Camp au pregătit aspersoarele, pentru orice eventualitate, să nu carecumva să fie prinși pe picior greșit …

Serban (3 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 0:01

Cum-necum, Barca a avut mai multe suturi pe poarta si mult mai multe ocazii clare. Nici nu era greu, Chelsea a avut o ocazie (una). Daca joc steril este sa ai patru mari ocazii, cum s-o numi jocul in care ai un sut la poarta, pe contraatac? Joc foarte steril? Joc incredibil de steril?

I George (5 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 0:13

Nu inteleg comentariile jignitoare ale unora dintre voi la adresa unuia dintre cei mai buni jurnalisti sportivi din Romania.
Un articol foarte interesant, mi-a placut analogia cu filmul Terminator.
Cat despre jocul minunat al Barcelonei, nu pot sa zic decat ca ma plictieseste groaznic. Cine isi doreste un meci intre doua echipe in care doar una conteaza … de fiecare data … acelasi joc infinit de pase, niciun dribling ala Ronaldinho sau a la Hagi nici un sut spectaculos din afara careului, doar pase peste pase si MESSI care am impresia ca este clonat si joaca in fiecare saptamana alta versiune si mai imbunatatita.
Sper sa castige Chelsea cu antijoc cu greseli de arbitraj cu tot ce vreti, asa de dragul dramei 🙂

SKB (1 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 1:00

Asa sunt oamenii. Iubesc superlativele, dar doar daca sunt in trecut. Desi se agata tot timpul de stabilitate, iubesc schimbarea.

In loc sa va bucurati ca sunteti contemporani cu o echipa unica, cladita in jurul a trei fotbalisti unici (Messi, Xavi, Iniesta), ati ajuns atat de jos incat sa-i acuzati pe cei care au dus fotbalul la perfectiune ca-l ucid.

Am mai vazut filmul acesta cand FIA a modificat regulamentele ca sa-l impiedice pe Schumacher sa mai bata recorduri. Desi e dovedit stiintific ca omul acela a fost nascut sa fie pilot de clasa, are niste capacitati fizice unice, dublate si de pricepere in ceea ce face, lucru dovedit de faptul ca Ferrari castigase ultimul campionat inainte sa vina el cam pe vremea cand era bunica fata.

Nu va lasati inselati de aparente, nu sunt „roboti”, sunt doar oameni care-si respecta meseria atat de mult incat o practica pe cat de bine pot, dupa un plan riguros stabilit anterior si pe care toata lumea il urmeaza. Nu, nu e definita robotului, e definitia profesionistului.

Orice arta dusa la perfectiune se bazeaza pe o tehnica impecabila. Daca nu stiti sa apreciati arta, invatati macar sa apreciati tehnica.

Barcelona de astazi nu va putea castiga la nesfarsit trofee, se va termina si hegemonia ei. Pana atunci, hai sa dam Cezarului e al Cezarului si sa nu mai fortam comparatiile.

Daca e cineva care sa fure Barcelonei vreun trofeu anul acesta, acela e Mourinho. Doar el e suficient de bun meserias, suficient de inventiv si mai mult decat suficient de cinic . Mai are nevoie doar de o doza de noroc. Nu sunt fanul lui, nu-l admir, dar il respect.

ion c (6 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 3:51

Am urmarit in direct cu comentariul englezilor de la Londra. Erau incantati de combinatiile Barcelonei, asa ca nu vad de ce critica unii pe forumuri ca nu ar fi impartiali comentatorii romani. Toti amatorii de fotbal experimentati apreciaza jocul spectaculos, de constructie. De acea se amarasc cand castiga antijocul. Apoi, la final, comentatorii din studioul canadian (eu traiesc in Canada) au inceput analiza zambing si spunand asa: „In orice joc cu Barcelona, ca sa ai succes, trebuie sa ai si noroc. Si Chelsea a avut astazi noroc cu carul”. Deci „oamenii” din poveste au scapat de fapt printr-un noroc, iar acuma nu le mai ajunge nimeni la nas. Poate doar pana la retur?…

hd (1 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 4:40

Am impresia ca-s singura persoana care intelege articolul asta pe dos, judecand din comentarii. Ma rog… la multi ani, sven!

Dinu (4 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 6:39

Nu pot sa uit un meci in care intradevar Barcelona a facut un atifotbal jegos, iar Chelsea a atacat dezlantuit, avand si 4 lovituri de la 11m neacordate de arbitru si a fost egalata in ultimul minut.Si culmea, la singura faza de poarta a spaniolilor din tot meciul. Atunci nu a spus nimeni nimic.

danSteaua (1 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 6:47

Leonardo Da Vinci: Artist sau Robot? Carne sau Metal?

P.S. Draga Radu,

A fost o seara trista. In confruntarea dintre creier si muschi, a castigat muschiul.

buuuuuuuuuuuuuu (15 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 8:21

tind sa cred ca multi nu stiu ce ii ala fotbal. ma refer la cei care vorbesc de antifotbal.

madgino (3 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 8:42

Un articol exceptional, ma bucur ca nu sunt singurul pe care-l irita perfectiunea si ati gasit si acum si anterior un mod extraordinar de a o spune.

dani (8 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 10:32

@Dinu
Chelsea in 2009 in superioritate numerica mai bine de 30 de minute stii ce-a facut? s-a retras, ce surpriza, si au fost 2 penalti nu 4, iar in tur a avut si Barcelona unul nedat, per total tur retur Chelsea s-a aparat 150 de minute din 180, cand naiba a facut Barcelona antijoc sa stea cu fundu in poarta nu-mi amintesc.

apoca (3 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 10:56

Ce antifotbal bai nene? Cu ce difera ce a jucat Chelsea de ce a jucat romania in SUA ’94 cu Argentia de exemplu? Dar na fanii de rezultat or sa se oftice, cei care inteleg fotbal isi dau seama.

rotehund (1 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 11:11

atunci cand nu joci fotbal (pentru ca barcelona a ajuns sa joace futsal, handbal etc, numai fotbal nu e ce joaca ei), ti se raspunde in acelasi fel (handbal – aparare, fotbal american, rugby.. whatever)… deci este fair
cel mai probabil nu or sa reuseasca englezii sa-i scoata, dar succesul continuu al barcelonei devine din ce in ce mai mult insuccesul fotbalului

Dan (2 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 11:42

Cu Francois Pienaar de i-ai omorat pe toti (chiar daca au acces la Wiki in momentul cand injura pe bolgul tau). Cand o sa pricepi ca noi suntem microbisti si avem creierul cat nuca? Dupa ce ai inceput asa frumos cu Sven Hassel si Terminator trebuia sa continui cu Becali sau macar Borcea si pricepem si noi ceva.

O fi strigat Pienaar „defense, defense”, dar pe Lomu l-a oprit Joost van der Westhuizen si punctele le-a adus Joel Stransky. Lui Di Matteo ii trebuie un Stransky, ca Pienaar sunt destui. Si in teren, si pe banca, si in tribune, si acasa… toata lumea va striga „defense, defense”.

Vlad (1 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 12:44

@un fan al fotbalului: cea mai „slabă” echipă a semifinalelor a bătut cea mai bună echipă a semifinalelor. Se pare că suporterii Barcelonei consideră antifotbal orice mecanism care reușește mai mult sau mai puțin să gripeze motorul de pase catalan. Eu țin să le transmit că fotbalul mai are și alte valori în afară de cele estetice. Valori precum voința, ambiția de a-i depăși pe cei mai buni și capacitatea de a ști în orice moment ceea ce vrei. Mă bucur pentru victoria lui Chelsea nu pentru că nu simpatizez cu Barcelona ci pentru desconsiderarea gratuită cu care sunt priviți pentru că au „îndrăznit” să țină piept unei mașinării de fotbal.

cristivu (2 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 13:52

Cineva scria mai sus ca ceea ce face Barcelona e arta. Oare ? Am vazut miercuri o echipa care a avut o posesie de … 75%, dar care o buna parte din meci s-a cam invartit in jurul cozii: pase ca la handbal, pe semicerc, dar putine faze concrete. Atunci cand aveau o faza clara, avea grija Alexis ori Fabregas s-o iroseasca cu o nonsalanta de parca erau siguri ca vor mai avea inca 10 ocazii de gol. Ziceti ca Chelsea a facut anti-joc. Eu imi amintesc de un corner la care Terry a ratat de putin balonul (in dreptul lui poarta era goala). Incercati sa nu mai fiti atat de subiectivi cei care o tot sustineti pe Barcelona. Se vede urat din afara. Arta era daca jucau un fotbal incantator, daca reuseau sa desfaca apararea englezilor, daca executau magistral o lovitura libera, or ei de multe ori tot plimbau mingea de pe stanga pe dreapta si-napoi. Sunt curios ce vor juca spaniolii la Barcelona, ca nu cred ca e loc de o posesie mai mare de 75%. Daca cu aceasta posesie n-au marcat la Londra de ce ar face altfel pe teren propriu cand ei joaca mereu aceeasi partitura ? Prefer oricand un meci al lui Real, Bayern Munchen, Arsenal sau chiar si al lui Napoli. Parerea mea. Sper sa vedem o finala anglo-germana, pe care sa o castige Bayern Munchen.

durden (28 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 17:27

doamne cat suflet ai putut sa pui in articolul asta!dar se pare nu nu te-ai gandit destul de mult…cum poti sa lauzi victoria unei echipe care a stat in propria jumatate timp de 70 de minute?in conditiile in care barca a jucat slab si chelsea s-a aparat bine, tot catalanii au avut 2 bare,alexis a ratat singur cu portarul si alte 2 ocazii mari…nu inteleg cum poti sa te bucuri la o victorie a fotbalului urat si trist asupra celui frumos…

RoqueSantaCruz (15 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 17:49

Băi, și ploua miercuri seară la Londra de numa-numa …

La pauză Messi părea oleacă răcit, așa. Stau și mă întreb: cum de n-a venit vraciul echipei să-i dea ceva buline și hapuri tunelul de acces de la vestiar la teren?

Eu zic că aici a pierdut Barcelona meciul …

Razvan (27 comentarii)  •  20 aprilie 2012, 20:00

Superb articolul.A fost un fel de Inter-Barca de acum cativa ani,dar cred ca doar asa-i poti bate pe catalani.

perpesicius (1 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 10:26

Un articol interesant scrieti dvs….Dar nu ati remarcat ceva, ceva f. important…..Sau poate ati remarcat dar nu ati scris….. Pentru prima data, cu succes, bazandu-se pe tactica si strategie o echipa a invins Barcelona tikitaka…. Cum a reusit asta….? A analizat jocul Barcelonei si a reiesit o comparatie fff. interesanta: ATACUL PE SEMICERC din Handbal…. ASTA JOACA BARCELONA….! cu punerea in valoare a pivotilor…Messi si Villa… cu punerea in valoarea a conducatorilor de joc Xavi si Iniesta (Gatu de altadata) care dau pase spre cele doua extreme pentru a trage la poarta sau a recentra periculos in careu….samd….. Ei bine, Chelsea la tactici de joc handbalistice a replicat cu tactici ale aceluiasi sport…. adica apararea om la om pe pivot Mereies la Messi, aglomerarea in fata careului si doua linii defensive f. mobile care se acopera reciproc… S-ar putea scrie pagini intregi pe tema asta…. dar cred ca s-a inteles…..

ionescu (1 comentarii)  •  21 aprilie 2012, 17:49

De obicei te respect domnule Naum… dar cum naiba ti-a trecut prin cap sa compari Barcelona cu roboti ???
Roboti sunt cei care se apara, care vor sa distruga, Barcelona construieste, brodeaza, vibreaza, viseaza, sunt artisti DOMNULE NAUM, NU ROBOTI. Doamne, mare ti-e puterea …

calinescu_ (2 comentarii)  •  22 aprilie 2012, 17:39

CURIOS ESTE CA VESNICII LATRATORI CIOBANESTI IN FRUNTE CU NAUM SI SAMOILA AU AMUTIT ….!!!!
POATE ISI DAU SI EI CU PAREREA DESPRE PORTARUL DE 5 MIL DE EURO DE FUNDASII CHIRICHES 20 MIL SI GARDOS 10 MIL , DE BOURCEANU TITULARUL NATIONALEI, DE TANASE 10 MIL DE EURO , DE CHIPCIU 6 MIL ……..!!!
DACA ERAU ANGAJATI IN DEPARTAMENTUL DE MARCHETING A STELEI ZICEAM :JOS PALARIA ” CA DEPUN O MUNCA ASIDUA SI INGRATA ……!!!
PENTRU CA SUNT ZIARISTI INDEPENDENTI SI FORMATORI DE OPINIE ERA BINE SA -SI EXPUNA PARERILE …!!!

Obiectiv (5 comentarii)  •  23 aprilie 2012, 17:48

Barcelona: cauta la nesfarsit o bresa in apararea adversa; cu un varf adevarat (l-au avut pe Ibra), ar CREA ACEA FISURA!
„NICIODATA 2 FARA 3”: LA BARCELONA VA URMA O NOUA DEZILUZIE, PENTRU CA CHELSEA A GASIT „ANTIDOTUL TIKI-TAKA” SI A FACUT O REPETITIE UTILA IN FATA UNUI „EXAMINATOR” CAM LA FEL DE BUN – ARSENAL!

Comentează