Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Un milion de cuvinte

Într-o zi ne vom aminti de aceste vremuri. Peste alt sfert de secol

Permalink to Un milion de cuvinte
marți, 30 ianuarie 2018, 12:28

Cine a fost precedentul sportiv planetar al României înainte de Halep? E simplu, Hagi. Era în ’94, când Pele îl ridica în slăvi pe „machedonul” care îi distrusese favorita, Columbia. Sigur, campioni am mai avut. Fetele gimnasticii, fetele canotajului, fetele de la judo sau de la tenis de masă, atletism, înot. Fetele, mai mereu ele. Szabo, Ponor, Răducan, Mocanu, Potec şi diferitele Românii, cele cu bătături de la bârnă şi bare sau de la vâsle, au sclipit în această lume. Dar vorbind despre figuri gigantice, recunoscute din Nepal până în discotecile din Miami prin cruzimea privirii selective, trebuie făcut un uriaş salt, de la Hagi la Halep. Vă sună vreun clopoţel? Păi de ce ei? De ce au sărit ei din acelaşi loc, din aceeaşi cultură, nişată într-o altfel de cultură? Poate că mai stăm şi ne gândim. Poate reflectăm, înaintea trâmbiţatelor şi mereu amânatelor proiecte de ţară, la proiectele de persoană. Cele cărora statul le tot îndeasă o pernă pe faţă. Aceşti oameni cer disperaţi din tunelul lor să le dăm aer. Primesc în cel mai fericit caz aplauze. Şi câteva salve de tun.

S-au spus şi scris un milion de cuvinte despre Halep. Toate minunate. Toţi am devenit specialişti în fata asta. Cu toţii o asigurăm că va câştiga un turneu de Mare Şlem, ba chiar mai multe. Adevărul e că habar nu avem. Dar zicem pentru că, aşa cum scria în L’Equipe după meci, „scandările «Simona, Simona!» nu mai încurajează, ci consolează, drapelele româneşti nu se mai agită, ci şterg lacrimile”. Vorbim ca să ne tratăm. Vorbim ca şi cum am intona o mantră contra piezei rele. Vorbim pentru că iubim. Trăim într-un loc cu multă ură. Iar când avem ceva de iubit ni se rup toate zăgazurile, ni se tulbură toate sarcasmele.

„Simona face prea multe cadouri”, a spus celebrul guru al tenisului. Da. E o fată generoasă. Face cadouri tuturor. Până şi nouă. Simona şi-a propus un lucru şi l-a şi făcut. Zis şi făcut! Ce zisă simplă, rătăcită. Simona ne arată cum se face. A spus că vrea să aibă mai multă iniţiativă, să încerce lucruri noi, să simtă plăcerea. Să afle cine e cu adevărat. Şi asta face. Asta face în văzul tuturor. Fiecare e liber să se servească. Simona a spus că vrea să se schimbe. Şi s-a schimbat. Pentru un spaţiu cu atâtea încremeniri e un superb dar. Simona suferă, merge până la capat. Bea amarul până la fund, şi apoi zâmbeşte. Cum Doamne iartă-mă să zâmbească după ce i s-a întâmplat! Dar o face. A pus tot ce avea pe teren. A pierdut. Ce termen absolut şi cât de relativ! Iată ce căpătăm de la ea. Nu un trofeu, sau tava aceea, acelea sunt pentru ea. Pentru noi sunt toate celelalte. Luaţi-le, sunt ale voastre!, ne spune. Să ne grăbim. Următoarea staţie e peste un sfert de secol.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Vlad (2 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 12:40

Esti optimist cu sfertul tau de secol…la ce declin se intrevede in sportul romanesc, as zice mai degraba jumatate.

cristian (2 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 13:24

Frumos articol, va respectati blazonul !Amara premonitia cu „un sfert de secol”, dar s-ar putea sa fie asa… Cand Hagi ne avertiza, in celebra conferinta de presa, ca fotbalul romanesc ” se va duce in cap” si ca lor ar trebui sa le ridicam statuie, noi am ras si l-am acuzat ca nu stie sa vorbeasca romaneste… Pentru ca noi, romanii, vedem mereu gaura covrigului, suntem pretentiosi si critici cu realizarile altora si aruncam rapid judecati de valoare derizorii, fiindca, nu-i asa, ne pricepem la toate. Si cu cat depunem mai putin efort pentru un tel personal, oricare ar fi el, cu atat suntem mai critici si mai pretentiosi fata de ceilalti. Dar daca ai depus veodata un minim de stradanie, riscand, castigand sau pierzand ceva, nu poti sa nu respecti daruirea titanica a acestor oameni care ne-au adus si inca ne aduc atata bucurie.

Dragos (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 13:42

Oare este o coincidenta ca amandoi , Domnul Hagi si Domnisoara Halep , sunt de origine Machedoni ?

Exilatul (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 13:49

Dar Nadia? Nu a fost „sportiva planetara”? Nastase?
In alta ordine de idei, se pare ca gsp a inventat un nou mod de cenzura. Cum e posibil ca unele comentarii sa astepte o zi si chiar mai mult pana sunt postate?? Ma refer in general, nu la blogul tau special. Mi se pare grav asa ceva. Cele critice in general. De ce nu acceptati pareri chiar daca nu sunt toate constructive? Dl Tolo m-a apostrofat cand l-am intrebat de ce nu vine cu solutii si critici constructive. Dreptul lui. Dar atunci trebuie sa acceptati si voi, jurnalistii, acelasi tip de critici ca si cele pe care le publicati in articole. Referitor la articol: e ok. Zi faina!

JFM (55 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 13:53

Singurul efort pe care-l depun cei care-i contesta in mod regulat pe acesti minunati sportivi este acela de a se apleca dupa telecomanda in ipoteza ca n-ar fi altcineva prin preajma sa o faca….Au un orgoliu nemasurat,orgoliul prostului neinteles,frustrat,hater prin definitie… „V-am spus eu” atat stie sa scoata din el dupa care o serie nesfarsita de invective si „invatari” : cum ar fi trebuit sa joace,cum de n-a facut-o,cum de nu si-a dat seama … la toate acestea nulitatile respective au si raspunsuri gata pregatite,sunt foarte mandri de ei pentru asta… Universul asta le apartine,noi sa ne vedem de ale noastre,sa putem visa ca vreodata vom mai avea astfel de sportivi care sa plece din batatura noastra. Bravo Simona… Dac vei castiga vreodata un mare turneu de GS bine,daca nu,iarasi bine,noi nu meritam nici cat ai facut pana acum pentru tara asta,daca o vei face asta va insemna mult doar pentru tine,pentru gloria ta internationala,pentru noi ti-ai facut deja datoria.

a dica (24 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 15:25

Sferturile astea de secol se vor contracta, sa fim optimisti si increzatori ca e ceva in aerul asta care naste, din cand in cand, adevarate valori. Vor fi cincinale, veti vedea. Reconfortant sa mai citesti si cate un articol scris cu sensibilitate.

Ivascu (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 17:44

Un milion de cuvinte şi pentru gura diformă a lui ***, care a apărut recent lângă Fabio Capello, parcă râdea … dar nu poţi fii sigur dacă ***. *** apar mai târziu dupa ce iese din LOTF. Dacă vine şi *** de la facultate se reface povestea începută la camera de 5 stele de la Jilava.

vasco (164 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 20:11

Frumos articol!

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 20:39

proiectelor de persoana statul le indeasa o perna pe fata …frumos spus …

Cosmin (1 comentarii)  •  30 ianuarie 2018, 20:47

Campioni sunt in toate sporturile, cred ca eroii recunoscuti global vin odata cu popularizarea globala pe un segment temporal si temporar a sportului unde performeaza. Ar fi interesanta o statistica publica la nivel global vizavi de audientele diverselor sporturi. Este vorba de o reteta de succes ce are la baza aceste audiente si in functie de asta se investesc bani, se castiga bani, capata expunere si interes pentru cei interesati sa practice un sport sau altul. Nu cred ca are de-a face cu acelasi loc, aceeasi cultura. Sunt sportivi foarte diferiti, Simona e in plin proces de invatare/adaptare, Hagi a fost pur si simplu talentat.

aidinamo (6 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 0:05

Ai destui romani recunoscuti pe glob pentru contributia lor la progresul umanitatii, in domenii serioase, dar tu esti ocupat sa-i cauti doar pe aia care dau cu piciorul sau cu alte contondente in mingi de cauciuc. Mai pune si ‘mneata mana pe o matematica, pe o muzica din cele culte, lasa datul cu genunchiul in minge pentru cei pe care nu ii duce capul.

Alex (2 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 2:09

10

arici (6 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 10:20

Din pacate sportul romanesc nu mai e ce a fost . Desi acum, conditiile de pregatire sint cu mult mai bune. Nu pot sa nu imi amintesc ca la un moment dat, handbalul romanesc se afla pe cele mai inalte culmi, iar antrenorii romani plecau sa dea lectii nationalelor din tari ca Spania si Franta , echipe ce azi se afla cu mult deasupra noastra. Imi aduc aminte de anii in care finalele masculine din CCE la volei erau monopolizate de echipele romanesti Dinamo si Rapid .De asemenea nu pot uita performantele din atletism unde participantele din Romania detineau recorduri mondiale. Ca sa nu mai vorbesc de echipajele de la caiac-canoe si canotaj si reprezentantele gimnasticii romanesti, care se intorceau de la competitii cu salbe intregi de medalii . Pina si mult hulitul fotbal era superior din toate punctele de vedere fotbalului din zilele noastre. Sa imi fie cu iertare ca nu amintesc si de celelalte sporturi de unde mai tot timpul rasarea cite un campion mondial sau olimpic. Ca roman si ca suporter sportivii de atunci ne aduceau numai bucurii.Acum mai rar mai sare cite un iepure. Spre exemplu tenisul feminin unde in prima suta a clasamentului WTA regasim foarte multe jucatoare din tara noastra. Intre acestea ,Halep a atins si s-a mentinut 16 saptamini in virful piramidei. Am scris zilele trecute ca la GS australian a pierdut finala pe mina ei si imi mentin afirmatia. Acelasi lucru il spun si despre faptul ca la cum joaca in prezent daca isi retuseaza unele lipsuri poate cistiga chiar toate turnele de GS ramase pentru acest an. Si asta pentru ca acest ultim turneu a reprezentat cea mai buna evolutie din toata cariera ei iar jocul ei seamana tot mai mult cu jocul unei mari campioane. Pai cind a mai avut Simona aproape 100 de winners in doar doua jocuri?

mg (115 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 11:42

Cinci motive pentru care o iubim pe Simona Halep :
1º Pentru că e aşa cum ce.
2º Pentru că ne face să ne uităm cu emoţie la tenis şi pentru nopţile albe de la recentul AO.
3º Pentru droaia de fetiţe care vor să ajungă ca ea.
4º Pentru că, asemeni unor alţi mari campioni, îi strânge la un loc pe românii de peste tot(cu mici şi regretabile excepţii) şi îi face să fluture tricolorul în tribune.
5º Pentru că nu „s-a săturat de România” şi pentru că se simte bine la Constanţa alături de cei dragi.

Agamita (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 13:11

Spertivi „planetari” Romania a avut doar doi: Ilie Nastase si Nadia Comaneci. Eram in Statele Unite in anul 2000. Sampras castiga pentru a saptea oara turneul de la Wimbledon. O reporterita americana ii lua interviu unui englez in varsta care a fost prezentat ca individul care scria despre Wimbledon pentru Times inca din anii ’30. Banuind raspunsul americanca l-a intrebat care este cel mai mare jucator de tenis pe care l-a vazut jucand la Wimbledon. Englezul, fara nici cea mai mica ezitare a raspuns: Ilie Nastase.
Nefericitul Naum nici nu a auzit de Ilie Nastase.

Chis Alexandru (20 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 15:12

Simplu, dle Naum, pentru ca sunt facuti dintr-o alta fibra! Fibra calita in conftuntatile cu vicisitudinile ivite in calea unei natii pribege, dar cu un exceptional simt al perenitatii si – mai ales – a luptei pana la epuizare! – cu tot ce le era potrivnic. Este, pe undeva, acea fibra a „cautatorilor de aur”, dar un alt aur mai rafinat si mai stralucitor. Este fibra celui de la Marathon care a vestit victoria lui Leonidas si a celor 300 de eroi legendari. Are, cumva, romanul-get-beget, o astfel de fibra? Nu! El este obisnuit cu supunerea, cu cautarea caii celei mai usoare, nu ca in celebrele versuri ale lui Alfred de’ Musset.

itu52 (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 15:42

Partea proastă este că avem talente, dar uităm să le descoperim la timp.
Poate vă miră, cred că Ana Bogdan putea face mult în tenis, dacă era bine citită acum 10-15 ani. Este un fel de Sânmărtean, pusă prea târziu în valoare, din cauza unor fini nepricepuți în ale sportului, care blochează posturile federațiilor. Nu e permis să irosești talente, nu avem izvoarele Braziliei să ne permitem acest lux. Cine știe câte GS_uri s-au ratat pentru că ”vânoșii mahalalelor”, n-au apucat să pună o rachetă în mână. Școala, la o vârstă fragedă, ar trebui să fie trambulina de lansare a fondului sportiv, pentru aceasta e nevoie de bază materială și oameni stimulați pentru selecții reușite. Cât timp se justifică banii primiți prin ”aria de selecție redusă”, nu se poate vorbi de performanțe internaționale deosebite, rămân amanetate de cei care nu scapă nici o licărire de talent.

Doru (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 15:48

Cred ca in 25 de ani am mai avut sportivi de valoare, dar nu au fost atat de mediatizati, sau i-am uitat. Prin fotbal, Hagi a ramas in prim plan, iar Halep este de actualitate. Cred ca la fel va fi si peste alti 25 de ani. Ganditi-va, de exemplu, numai la marii campioni pe care i-am avut in atletism, tenis, gimnastica inaintea acestor ultimi 25 de ani. Cred ca uitam usor.

Dan (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 16:04

10

Chis Alexandru (20 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 17:16

Este vorba de celebrele versuri din „Noapte de mai” de Alfred de Musset.

?????? (60 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 17:19

Considerați că pentru echipa feminină de tenis, Irina Spîrlea, de exemplu, ar fi putut fi un mai bun căpitan-nejucător, chiar și decât Florin Segărceanu, de exemplu ?

Jos_cenzura (14 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 18:20

I-ati uitat pe Mutu si Chivu. Nu au fost genii ca Hagi, dar au avut performante notabile si au fost apreciati unde au jucat. Nu e usor sa dai peste 100 de goluri in Serie A sau sa castigi Liga Campionilor (chiar daca Robben te-a cam driblat in finala).

arh. Gheorghe Petrescu (17 comentarii)  •  31 ianuarie 2018, 20:50

Articol positiv si adevarat, numai ca noi romanii avem sentimentul ca am vrea mai mult fara sa analizam o situatie fie ea chiar si in sport. Vrem sa castgam repede si daca se poate fara prea multa bataie de cap. Si inca ceva, la multi dintre noi nu apare acea educatie scolastica specifica marilor valori, chiar si in tenis. Australian Open 2018 a fost un Everest pentru Simona si locul doi o onoreaza din nou. A castigat in jocul ei noi scheme tactice, si asta s-a vazut in turneul fierbinte din Australia. Curand va veni si pentru ea Marele Premiu. Ne trbuie la toti rabdare. Multi dintr noi nu o avem si lovim cu sabia limbii si a scrisului cand nu trebuie si in cine nu ar trebui, ca, asa e ROMANUL, nu are gandirea suficient pregatita in a astepta cu rabdare un mare EVENT, chiar in tenis. Fatuca asta a noastra, Simona, a deschis o fereastra spre meridianele lumii cu talentul ei cucerit prin munca si retineri de la multe lucruri din copilaria ei pana astazi cand culege roadele mapanontului din tenis. Bravo Simona si unii dintre noi te vom stima asa cum esti pentruca ai ridicat din nou stindardul de talent in sportul romanesc de perfrmanta in tenisul de camp. FELICITARI SI NU RENUNTA LA NOILE IDEI CREATIVE DIN VIATA TA. HAI SIMONA si HAI ROMANIA.

gigimigi (2 comentarii)  •  1 februarie 2018, 10:16

Forza Simoooo

mg (115 comentarii)  •  1 februarie 2018, 12:26

arh. Gheorghe Petrescu- Stimate domn :
1º Simona Halep pe care cu un familiarism inacceptabil o numiţi „Fatuca asta a noastra” aşteptă ziua fericită în care va câştiga primul turneu de Grand slam şi nu „un mare EVENT” (ce’o fi însemnând asta pentru dvs, pentru că nu vorbim aici de fotbal sau hipism..) Cel(cea) care reuşeşte să câştige în acelaşi an toate cele 4 turnee majore, realizează un Grand Slam.
2º Vorbiţi de „talentul ei cucerit prin munca” dar toată lumea ştie că talentul e ceva cu care te naşti..
3º Spuneţi că noi românii „Vrem sa castgam repede si daca se poate fara prea multa bataie de cap” deşi tendinţa naturală a individui este de a face profit maxim cu efort minim şi stă la baza capitalismului.
Pentru preţiozitatea cu care faultaţi logica limbii române şi sintaxa frazei, aveţi de la mine cartonaşul galben.

costir (1 comentarii)  •  2 februarie 2018, 0:36

Articol speculativ si incorect cu performantele spotivilor romani. De la Hagi ( care nu a fost niciodata nr. 1 mondial, campion mondial sau olimpic) pana la Simona, am avut mai multi mari campioni, inclusiv o Cristina Neagu desemnata de 3 ori nr. 1 mondial in handbalul feminin.

gigimigi (2 comentarii)  •  5 februarie 2018, 15:56

Hai Simona, lupta pentru noi, hei!

Comentează