Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Fără fotbal

Englezii au inventat fotbalul. Acum îl dezinventează

Permalink to Fără fotbal
marți, 25 octombrie 2016, 9:19

Într-un mall, un adolescent către tatăl său: „De când a venit Pogba la Man. United câştig pe linie!”. Tânărul se simte mai tare ca Mourinho. Ştiţi ce-i comic? Chiar e. Şi  Mourinho cel din jocul electronic e mai tare decât cel real. Până şi parpalacul îi stă mai bine.

Dar cel mai tare Mourinho este cel rostit de milioane de vieţuitori ai planetei. Că-l vorbesc de bine sau de rău, că-l admiră ori că nu-l pot suporta, cu toţii contribuie la o legendă din ce în ce mai falsă. Şi aşa, cu toate. Aşa cu tot fotbalul. Un transfer de peste 100 de milioane de euro nu e pentru eficienţa echipei, ci al business-ului în care fotbalul jucat e doar unul dintre exponate. Nimic de plâns, acesta e mersul lumii. Dar ciudat e că el, fotbalul de pe teren şi de performanţă, nici măcar nu mai ocupă mijlocul magazinului. E plasat pe rafturile din spate. „Fotbal?

Sunteţi sigur? Nu vreţi mai degrabă ultimul tip de consolă, un tricou, o cană cu siglă, un pix? Sau poate o relicvă, o bucată dintr-o gumă de mestecat scăpată de Sir Alex – ce vremuri, dom’le!”.

Trebuie să fim pregătiţi pentru acest paradox care nu mai e unul: din ce în ce mai bogat, fotbalul devine din ce în ce mai mult un pretext. Iar rezultatele, un amănunt de satisfăcut frustrările presei. Cei mai avuţi, englezii, sunt cavalerii noii mutaţii. N-are nicio importanţă că, de exemplu, ai investit în transferuri vreo 75.000 de salarii medii vest-europene ca să te clasezi între Everton şi Southampton, cu doar două puncte mai sus ca savuroasa Bournemouth. Nu e necesar ca Pogba să dea goluri sau pase de gol. Sau să facă totuşi ceva, orice. Nu. Trebuie doar ca o bucată de textilă cu numele lui să se vândă la preţ de frac.

Cu apărătorii, cei din meciul cu Chelsea, la fel. Au arătat a manechine de vitrină, bune doar de sprijinit echipamentul. La MU e deja obişnuinţă. Şi Arsenal se descurcă minunat fără trofee de ani şi ani.

Că în Europa formaţiile insulare sunt caz de targă, că naţionala Angliei e subiect de bancuri, toate nu pot avea decât un deznodământ: în curând vor renunţa la aceste inutilităţi.

Vor părăsi de-a binelea continentul de unde nu adună decât praful de pe tolbă. Se vor retrage în lumea lor, în stadioanele lor cuminţi, cu spectatori care par pictaţi ca ăia de la Giurgiu, dar mai ales în computere, în vorbe, în spatele geamurilor întunecate ale maşinilor de lux. Şi poate că într-o zi vor renunţa chiar să mai joace fotbal. Se vor întâlni în holul vreunui hotel de 5 stele, vor bea o bere (glumesc, vor bea mai multe) şi vor stabili cine ia titlul. Şi toată lumea va fi fericită.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Costy (1 comentarii)  •  25 octombrie 2016, 9:44

Bravo ! Scris cu o ironie fina, de cunoscator. Frumos ;)

Carol K (52 comentarii)  •  25 octombrie 2016, 9:49

Faptul ca Man U nu se regaseste in teren oricate vedete ar transfera si oricat de celebru i-ar fi antrenorul nu inseamna ca trendul acesta si este...Un contraexemplu vine imediat...Echipa cu nume la fel de mare cu suporteri la fel de multi cu un stadion admirabil dat exemplu de fiecare data pentru atmosfera creata aici vorbind evident de Anfield dar si (mai nou) cu un fotbal spectacol chiar daca nu mereu si foarte eficient cu un antrenor mai putin mediatizat dar dintre cei mai buni si mai carismatici pot spune ca fotbalul englez le ofera pe toate,prin rotatie niciodata nu se blocheaza in 2-3 echipe de top cum o fac spaniolii germanii sau italieni ci se reinventeaza de unde nu te astepti.De calitatea fotbalului nu mai vorbim,ramane cel mai frumos cel mai dinamic si mai spectaculos din Europa...OK,azi nu merg cei de la United dar oricand poate sa apara alta echipa care sa-i ia locul in acel careu de asi din top si tot asa.

DanS (2 comentarii)  •  25 octombrie 2016, 11:05

Excelent... Trebuie totusi sa dam englezilor ce e al lor: indiferent de situatie, echipa lor nationala va fi mereu in centrul atentiei, cu bune si rele. Va recomand o ora de umor, am ras cu lacrimi https://www.youtube.com/watch?v=xlX0GEGLzdc

Razvan (27 comentarii)  •  25 octombrie 2016, 13:01

Foarte bine scris,in stilul caracteristic Radu Naum.Asta e lumea in care traim si trebuie sa ne adaptam.

JE (2 comentarii)  •  25 octombrie 2016, 13:34

In mare ai dreptate, dar totusi se joaca adevarat acolo. Pai la ce viteza jucau cei de la Liverpool chiar cu MU sau Chelsea cred...noi nu cred ca ajungem vreodata sa jucam in ritmult ala.

Liviu (1 comentarii)  •  25 octombrie 2016, 14:04

Acolo sunt foarte multi bani. Si unde sunt bani multi, lumea mai saraca se uita cu invidie si cauta mereu sa zica cate ceva. Se lega lumea de ei si intre 2007-2009, cand 3 din cele 4 semifinaliste de CL erau ale lor. Ca deh....strainii. Ca adevarul e ca tripleta de aur a Barcelonei e formata din spanioli... Si la Real tot spaniolii sunt la putere... Si Inter in finala CL din 2010 a avut cati italieni in teren? Parca 0! Ba nu. a intrat si Materazzi in minutul 93! Nu sunt "caz de targa" in Europa domnule Naum! Echipele lor foarte puternice intre 2004-2010 sa zicem au avut perioade mai slabe, dar pot urma din nou cicluri de performanta care sa dureze 4-5 ani. Si chiar cred ca se va intampla asa. O alta curiozitate a mea este ce se va alege de Barca si Real dupa ce Messi (29 ani) si Ronaldo (31 ani) se vor retrage... ca nu mai e chiar mult. Vom vedea ce va urma ca Neymar e orice dar numai Messi nu (termeni fotbalistici desigur). Nimeni nu credea nici acum 10 ani ca Milanul va ajunge cam un deceniu sa fie mediocru.

brod (23 comentarii)  •  25 octombrie 2016, 15:26

lasă, că se întăresc: îi iau pe Stanciu, pe Torje...iar Murinho a spus că nu mai mișcă un geget până nu-l obține pe Mutu ca șef de club :))

Anonim (19 comentarii)  •  25 octombrie 2016, 16:15

De ce va legati de United si de Mourinho si nu si de Guardiola? Acesta din urma a stat 3 sezoane la Bayern si n-a castigat decat titlurile nationale, adica ceea ce puteam castiga si eu ca antrenor al gruparii bavareze! Se cunoaste stilul economic si nu prea spectaculos al echipelor lui Mourinho, deci trebuie sa ne mire doar rezultatele de pana acum si, in special, acest 0-4 cu Chelsea, nu si maniera de joc. Mergand cu paralelismul mai departe, ultimele infrangeri drastice au fost inregistrate de catre cei doi antrenori contra unor foste echipe; ambele rezultate sunt exagerate, insa Pep a gresit pe mana lui, cu acest Bravo adus de urgenta de la Barcelona in locul titularului "nationalei" Albionului! Sumele cheltuite pe jucatori sunt fara exceptie exagerate, in unele cazuri fiind de 2-3 ori mai mari decat cele juste; totusi, la banii pe care-i primesc cluburile de la televiziuni si la cum merg vanzarile de tricouri aproape nimeni nu este tras la raspundere pentru aceasta risipa desantata! In concluzie, si Guardiola este un caz de discutat! A.

Obiectivul (4 comentarii)  •  25 octombrie 2016, 17:19

Auzi la naum asta,s-a apucat sa comenteze fotbalul englezesc!!!Bai baiatule, vezi k tu ai treaba cu steaua,pardon, fcsb.... nume pe care tu si alti sugatori de *** de la jiji tv nu- l pronuntati ,***!Asa intelegi tu sa-ti faci emisiunea zi de zi necunoscand in schimb ce se intampla cu adevarat la alte cluburi !Parca te apreciam mai mult cand comentai alte sporturi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 6:46

...sa nu exageram ...M.U. si Mou sunt cei mai buni din lume ...

Comentează