Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Lacrimile lui Hourcade şi girofarurile naţiunii

Românii care nu dau în gropi ar putea înţelege cum să nu mai fie proşti

Permalink to Lacrimile lui Hourcade şi girofarurile naţiunii
marți, 27 octombrie 2015, 11:56

Argentina seamănă mult cu România. Nu neapărat în ceea ce e bun. Cine vede „El secreto de sus ojos” îşi poate face o idee. Sîntem naţii cu naturelul simţitor şi poignet-ul necruţător. Capabili de lacrimile Evitei şi de blagosloveniile industriei arsenian-bocaciene, dar şi de cele mai crunte închisori politice şi metode de tortură. E drept, la ultimul capitol ne bat la scor. Ca şi la fotbalişti, baschet, vinuri sau carne de vacă. Chestiuni în care nu îi vom putea ajunge prea curînd, poate niciodată.

Dar putem face altceva. Îi putem copia în cea mai recentă, simpatică şi substanţială întreprindere: rugby-ul. Lovit de pragmatismul australian, mai ucigător ca o traversare pe jos a Marelui Deşert Victoria, Daniel Hourcade a plîns şi apoi a rostit cuvintele care i s-au întors în freză ca un bumerang: „Dacă ar fi să rejucăm acest meci, am face-o la fel”. Asta ar include copilăria mingicărelii din primul minut, echivalentă cu plimbatul bărcuţei prin gura rechinului. Specialiştii au clătinat din cap. Treaba lor. Hourcade ştie ce spune. Semifinala pierdută e doar o staţie. Şi nici măcar ziua în care vor cîştiga Cupa Mondială, fie ea şi Ziua de Apoi, nu va fi un capăt de drum. Pentru că din 2010, anul în care „El secreto” lua Oscarul pentru film străin, iar federaţia lor punea pe picioare PLADAR (Plan de alto rendimiento – Planul de randament înalt), Argentina îşi reconstruieşte un fel de ţară. Rugby-ul e doar un vehicul. Se întîmplă, da, să fie unul minunat.

Educaţie prin întrecere fizică dublată de respect şi spirit comunitar. Fără maimuţăreli, fără mitocănii. Tone în mişcare fair-play. Un plan naţional. Care e încurajat de la vîrful rugby-ului planetar, dornic să răspîndească aria de valoare. Şi care e sprijinit de companii uriaşe, căci mesajul acestui sport vine ca o mănuşă pe zona de imagine. Cum ar zice jucătorii la păcănele, e de trei lămîi. Trebuie doar să vrei, toată lumea te ajută. România există în acest sport. Constant vin valuri de simpatie publică la cea mai mică mărgică. În acest punct ar trebui să apară – o, magice cuvinte! – interesul naţional. Sau măcar dorinţa simplă de a vedea implantate nişte valori care să ne facă să trăim mai bine noi cu noi. Argentina e în vîrful stimei mondiale cu toate ideile ei fixe pentru că şi-a creat 5 centre în care se reptetă la infinit aceleaşi gesturi, se învaţă aceleaşi lucruri, iar apoi echipa Pumelor vine şi se asamblează cu părţi care funcţionează sincron. Iată ce e de făcut. Şi nici măcar nu costă mult la scara celei de a 7-a planete de la soarele UE. Imaginaţi-vă hectare de copii frămîntînd pămîntul în urmărirea unei mingi zurlii şi învăţînd să se poarte altfel decît cocalarii care ne populeză străzile şi poluează vieţile. În mintea cui am putea injecta acest vis interzis abramburicelor şi triştilor solemni care ne conduc cu girofar prin nopţile cu gropi?

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Gareth Edwards (6 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 12:33

Felicitari armane, te-am vazut cu sotia la un IRB anii trecuti, e cert ca-ti place rugbyul. Sa nu uiti sa scrii in continuare despre rugbyul romanesc, trebuie cat mai multa mediatizare pana s-o trezi cineva sa inteleaga ce capital imens de imagine ar putea aduce acest superb sport pentru natia asta secatuita de marlanie…

Bogdan (1 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 12:38

F bun articol. Cu o zecime din investitiile in fotbal Romania ar putea creste nu neaparat rugbysti de super clasa dar cu siguranta altceva decat cocalari.

maistor kokir (8 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 14:59

greu frate de descrifrat acest articol , nu ti-era mai simplu sa scrii ceva pe intelesul nostru al tuturor ?, eu am citit articolul pt care era despre rugby,altfel nu m-ar fi interesat …chiar nu inteleg ce treaba are girofarurile cu noptile cu gropi ?? faci trimitere la politica , sa investeasca in rugby ? …sau ce anume …? tare imbarligat articol …

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 19:14

…nu intereseaza pe nimeni ruygbi ul …numai fotbal vrem …s au cheltuit sute de milioane de E anul acesta pe echipa de ruygbi si nu a putut sa bata nicio echipa care era clasata in fata ei …deci …la ce bun ?

iulius caesar (1 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 19:31

Felicitari!!!!!!!!!!!!!
In tinerete am practicat acest nobil sport… din pacate nu m-a ajutat fizicul.
Dar am ramas cu o nostalgie!

independentu (1 comentarii)  •  27 octombrie 2015, 22:59

respect

Optimvs (2 comentarii)  •  28 octombrie 2015, 2:26

Mi se pare uimitor ca acest articol a putut sa apara pe site-ul GSP. Sincere felicitari.

Club Sportiv Lastarii (1 comentarii)  •  28 octombrie 2015, 8:30

„Coronados de gloria vivamos
O juremos con gloria morir”
Si ce glorios au murit. Am vazut un nou tip de Haka la meciul cu Australia. Unul executat de Pume pe interior, in inima fiecaruia, departe de show-ul pentru spectatori. Cea mai frumoasa poveste de la RWC 2015 este povestea Pumelor si este despre cum sa inspiri o natiune sa-si depaseasca conditia. Jos cu palaria pentru textul de mai sus. Mi-a facut dimineata. Like & Share.

Catalin (3 comentarii)  •  28 octombrie 2015, 11:18

1. PLADAR, dar nu oricum, ci cu un buget de 40 milioane Euro pe an investiti in acele centre … exista oare interesul national pentru a investi nu 40, dar macar vreo 10-20 in rugby-ul autohton?
2. El secreto de sus ojos o sa aiba parte de un remake american. Ma tem
3. Radu, ai vazut „The Program”?

Niculae Moromete (12 comentarii)  •  28 octombrie 2015, 12:18

Radule, multumesc pentru articol. Toata Cupa Mondiala a fost o sarbatoare, un zambet si o incurajare nesperata pe care le-am primit de la lumea asta corupta, insinuanta si neconvingatoare ca merita sa fie, sa existe, macar in sport.
Nu pot insa sa nu remarc ca pe langa echipa, antrenorul neroman al Echipei de Rugby ne-a facut sa fim pentru o clipita mandri ca atunci cand in echipa de fotbal ne indumnezeia de bucurie un Aroman.

Cineva (3 comentarii)  •  29 octombrie 2015, 17:06

Nu prea-i compatimesc pe argentinieni, au ajuns cam prea departe in rugby, desi in mod meritat. Nu-i compatimesc stiind ca europenii investesc mai mult, au echipe mai bune in campionatele lor si, totusi, s-au vazut depasiti de cei 4 din emisfera sudica!
Inca ceva: nu o sa-i ajungem niciodata pe argentinieni la numarul de bovine sau la suprafata viticola (clima si intinderea tarii sunt de partea lor), dar producem destule vinuri mai bune decat unele de-ale lor! C.

LEFTER POPESCU (12 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 14:05

Domnule Naum,
.
va felicit pentru articol dar si pentru modul echilibrat si coerent pe care il afisati la emisiunea d-voastra de la tv.
.
Apropo : Este adevarat ca dupa meciul de aseara dintre FC BAIA MARE si FCSB, gazdele au facut contestatie impotriva lui Mirel Radoi pentru ca a parasit banca de rezerve dand indicatii pretioase ,inclusiv numind jucatorii inaintea executarii loviturilor de departajare ? Acest lucru s-a vazut foarte clar si la tv ,incalcandu-se astfel regula blanda impusa FINULUI de catre FRF , de a da indicatii in timpul meciurilor .
.

radup (1 comentarii)  •  31 octombrie 2015, 1:27

Foarte, foarte bun articol, este exact si parerea mea. S`a vazut la aceasta cupa mondiala ca acest sport starneste interes.

Din pacate, acum ca se termina cupa mondiala, marea majoritate, in special presa, vor uita Rugby`ul pana peste 4 ani, iar baietii vor reveni la a se zbate prin noroaie pe stadioanele tarii pentru niste salarii mizere.

Ar putea sa fie atat de simplu! Nu e nevoie de investitii masive. Cateva milioane de euro, 2-3-4 se pot gasi si ar insemna enorm. Am creste, in 10-15 ani am fi in Turneul celor 6/7/8 natiuni, ne`am bate pentru a trece de grupe la CM. Romania ar fi reprezentata international mai mult decat in orice alt sport – fiindca o cupa mondiala de rugby, sau un turneu al celor 6 natiuni este mult peste orice alt sport in afara de fotbal sau tenis.

Interesul publicului ar creste, ar fi sportul national, impreuna (usor dupa) fotbal, ar fi foarte frumos, am avea ceva de care sa fim mandri in sport. Vise …

Comentează