Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

J’accuzzi!

Kafka. Asta îţi vine în minte. Procesul. Labirintul. Imposibila ieşire. Dinamo ne-a adus pe culmile exasperării

Permalink to J’accuzzi!
marți, 26 ianuarie 2021, 11:23

Zi de zi auzi câte ceva despre această echipă şi încerci să pricepi ceva, dar e greu. E greu pentru că, dacă nu dormi cu Dinamo în pat, îţi vine să-i dai un şut undeva, să se ducă, să-şi rezolve problemele şi să se întoarcă atunci când ne va putea spune în câteva propoziţii simple ce se întâmplă. Simple şi verificabile juridic.

Nesinguri pe lume

Dar asta nu e posibil, pentru că Dinamo nu e singură pe lume, e parte din această societate care învârte, incluzând banii de la televiziuni şi cei care vin pe lângă, peste 50 de milioane de euro pe an.

Şi din care ar trebui să extragem oamenii care să ne reprezinte, la nivel de naţională, în cel mai urmărit sport al planetei. Nu e o glumiţă whatsappică, e real.

Dacă pe 28 martie România bate Germania, prin cine ştie ce miracol, Iohannis va putea să o tachineze amical pe Mutti Merkel la următoarea şezătoare europeană.

De aceea fotbalul e important, pentru că e peste el însuşi. Şi un fotbal e un întreg. Iar acum Dinamo e partea muşcată a unui măr decolorat.

„Ai văzut asta, negrule?” *

Dinamo e ca un om cu temperatură 41. Lucrurile se întâmplă delirant. DDB, Cortacero, Negoiţă, Badea, Şerdean, Gane, Dinu. Şi derivatele.

Spasme permanente, cuvinte măreţe, acuzaţii gravissime. Un carusel continuu, ameţitor, de hârtii duse la bănci, comunicate, minciuni, anunţuri apocaliptice sau declaraţii megaoptimiste, în care Dinamo, pradă unei disperări galopante, riscă să-şi piardă nu doar locul în prima ligă, ci şi respectul de sine.

Dincolo de care totul e pierdut. Povestea lui Magaye Gueye. În jacuzzi cu două dame, omul s-a filmat printre clăbuci şi promisiuni de scufundări fierbinţi asociind înjurături cu numele lui Dinamo.

Mai bun la înot sincron

Galeria tocmai salutase ca o victorie epocală încheierea unei înţelegeri prin care senegalezul renunţa la o parte din salariu (pe care oricum nu-l merita dat fiind silueta supraponderală şi mişcarea pe teren), aşa că l-a iertat prompt, după câteva firicele de cenuşă pe care tipul şi le-a pus în cap.

Gueye a reapărut titular la dezastrul cu Botoşani. A ratat din poziţie ideală şi apoi i-a dat o pasă de gol adversarului Haruţ.

Într-un fel, e mai bine pentru Dinamo. Căci dacă ar fi produs vreo mărgică toate principiile care te ţin în viaţă mai ales când viaţa e grea ar fi fost aruncate la gunoi. Aşa, poate că se vor convinge unii şi alţii că şmecherul e mai bun la înot sincron printre fese decât la fotbal.

Când e să te ia dracul

Un necunoscut m-a abordat brusc: „Ce e cu DDBadea ăsta?!”. De spaimă m-a apucat sughiţul. Am întrebat la rându-mi. „Poate că ajută pentru că vrea să-şi spele imaginea”, mi-a transmis cineva de acolo.

Asta ar însemna că are remuşcări pentru perioada în care de la zeci de milioane de euro atraşi în club sau pe lângă club Dinamo a ajuns atât de rău încât a trebuit plasată în mâna „lichidatorului” Negoiţă. Dar asta ar presupune o recunoaştere a faptelor, a responsabilităţilor. Altfel e despre cum s-a zis.

„Pentru salvarea lui Dinamo ne facem frate cu dracul”. Frumoasă vorbă! Cum de altfel s-au născut multe pe aici, din dorinţa de supravieţuire cu orice preţ. Ştiţi. Sabia, capul etc.

Doar că dracul nu are fraţi, are doar supuşi. Dracul ştie să facă la perfecţie contracte din care doar el are de câştigat. Îţi dă un bănuţ şi îţi ia în schimb tot. Te ia şi pe tine, şi pe ai tăi.

Dracul e ca în piscina lui atunci când treburile sunt încâlcite, situaţia indescifrabilă. Atunci apare şi rezolvă totul pentru că pricepe cel mai bine dezordinea. Dezordinea e cea mai mare oportunitate.

Dracul, da, e un afacerist. Iar Dinamo a fost mereu o afacere, aşa cum limpede a spus-o Ionuţ Lupescu. Ăsta o fi fost dinamovist?

* citat din Magaye Gueye (video filmat în jacuzzi şi postat de el însuşi)

Comentarii (8)Adaugă comentariu

adi_stelistul (37 comentarii)  •  26 ianuarie 2021, 12:50

Inspirata trimiterea la Zola din titlu, dar in rest e un articol trist, desi se vrea vesel si exuberant.

Ilie (27 comentarii)  •  26 ianuarie 2021, 14:47

Badea, dacă e dinamovist, renunță la drepturile asupra stadionului. Altfel, este o înșelăciune pe banii celor ce sunt curieri, pensionari sau au salariul minim, cum îi descriu cei din fruntea DDB pe cotizanții lor. Din cauza lui Badea, ginerele lui Dincă "Te leagă ", fostul șef al Securității, nu are Dinamo stadion nou. Și în horă e sigur și celălalt "salvator", intelectualul rasat Borcea.

ȚălnarOrac (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2021, 15:11

Cam asta e. Articolul spune tot. Și despre fotbal, și despre business, și despre salvatori.

zapacila (60 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 10:48

„Boala” lui Dinamo vine de la...privatizare!Da domnilor!Pacatul originar!Jaful general de dupa asa zisa„revolutie” nu putea sa ocoleasca si aceasta„ramasitza a comunismului„cum ar zice stupidul„Viorel”!Daca Steaua-rivala ei-a fost salvata prin privatizare-(de „ingerul”salvator, combinagiul Hrebenciuc),pentru Dinamo privatizarea a insemnat un...„pasaport pentru infern”!Pentru ca Steaua,in realitate nu a fost vanduta !Ca orice vanzare!Nu!A fost un fel de nunta,cu zestre bogata din partea tatalui fetei!Adica a MAN!Care mai intai a trecut datoriile pe o alta entitate creata ad hoc,iar apoi i-a pus mirelui mofturos in bratze si mega afacerea(de sute de milioane de dolari),cu schimbul de terenuri cu MAN!Ca sa aiba cu ce sa o finanteze!Dupa „rangul”miresei!Exact dupa modelul „vanzarii” Bancii Agricole- catre austriecii de la Reiffeisen”!Intai au fost anulate(adica suportate de stat),1000 de miliarde de lei vechi„credite neperformante”!Dar austriecii tot nu s-au invoit sa„cumpere”, decat daca statul roman ii creeaza bancii si un fond de rulment de...200 de milioane de...dolari!Conditie indeplinita si asta!Abia atunci austriecii s-au invoit si au platit pretul de achizitie!Cat?Pai...15 milioane de dolari!Ja,Ja!Bine,bine,Steaua a avut politicieni puternici care au sustinut-o-pe odiosul Hrebenciuc,pe la fel de odiosul Basescu,pe la fel de...Dragnea,pe Ponta!Dar Dinamo chiar nu a avut pe nimeni?Ba da!Adrian Nastase prim ministru!Dar „Bombonel”-ca fost profesor la Facultatea de Drept Bucuresti- cunostea legile si nu avea curajul sa le„ocoleasca”ca mai sus mentionatele„personaje”!Nu a avut macar barbatzia sa deratizeze toti sobolanii care rontaiau clubul pe dinauntru,incepand cu intrigantul Cornel Dinu si cu lipsitii de scrupule frati Becali!Aia e!Dinamo trage ponoasele„pacatului originar”!

bi ciclizm (30 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 12:11

@ Ilie, 26 ianuarie 2021, 14:47 DeDeBeaua are cacotizanți ANGAJAȚII M.A.I., ai căror bani se adună în continuare "benevol", ca pe vremea lui Ceașcă, pentru a însuma sutele de mii de coco ce sunt vehiculate la operațiunile financiare publicate în presă! Acolo se fac jocuri mari, dar NUMAI FINANCIARE, și nu îndeajuns de mari, fiindcă proiectul imobiliar e mai important, așa că ăla nu va fi stopat de o grupare de propagandă mișcată din spate de persoane interesate.

Urod (21 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 15:01

Din tot acest amalgam, Cortacero este de departe numărul unu și, bineînțeles, ca trebuia sa fie și un român ca altfel nu se poate, Serdean...Dinamo nu mai este nevoie sa se ducă în liga a 4, este deja acolo cu imaginea. Dinamo a ajuns o echipa de cartier iar faptul ca instituțiile statului nu declanșează controale la club, este iar de neînțeles....!!!!!...Se vehiculează bani, nu știm de care, și mare lucru sa nu avem și o mai mare surpriză...Adica, sa se găsească unii care se aranjează pe viață din acest haos...Ca doar din haos se fac bani...!!!!

Hero Dot (30 comentarii)  •  27 ianuarie 2021, 17:28

@ Urod, 27 ianuarie 2021, 15:01 "...faptul ca instituțiile statului nu declanșează controale la club, este iar de neînțeles"? Cum să fie "de neînțeles"? Chiar azi DeDeBeaua a dat un COMUNICAT (!) în sprijinul avocatului condamnat în speța "Ferma Băneasa". Avocat al firmei de avocatură a DeDeBelei. Nu știu amănuntele, nu știu dacă a fost un abuz juridic în cazul avocatului de la "Ferma Băneasa"., dar e interesant cine sunt unii dintre ceilalți condamnați (în ordine alpha, nu alphabetică): miliardarul Benjamin Steinmetz (implicat în exploatarea "Gold Corporation" de la Roșia Montană), Tal Silberstein (consilier electoral angajat de PNL), Truică de Saint Martin fost șef de cabinet al lui Ad. Năstase, Andronic fost consilier electoral al lui Ad. Năstase, AlRromînicăi Pavel-Phillippe Prinț-De-Prasilia. Andronic a fost acuzat ieri-azi și într-un alt proces, alături de Udrea și de Ioana Băsescu, pe tema finanțării electorale a PDL-ului aflat la guvernare în 2009. Care PDL e acum inclus în PNL-ul aflat la guvernare. Cine l-a protejat pe AlRromînicăi Pavel-Phillippe Prinț-De-Prasilia? Băsescu, președinte Aici Sunt Banii Dumneavoastră! Pentru cine făcea Băsescu președinte propagandă în 2010? ...pentru exploatarea "Gold Corporation" de la Roșia Montană! Cine s-a prefăcut că uită în februarie anul trecut că se încheie termenul în care zona Roșia Montană putea fi cerută de Rromînica pe lista mondială UNESCO de situri protejate, și astfel putea fi salvată definitiv? Premierul mandolinist de la PNL, Șică, Lider Maximo în ochii slugii lui, fostul șef de cabinet Antolemn Tănase! ...și uite cum se închide "Cercul Încrederii" din filmul romînesc cu socrul De Niro... Nu cu Grupul Niro și Dorin Cocoș, preteni cu Ad. Năstase de-mai-sus al lui "zapacila"...

Mircea Ordean (3 comentarii)  •  28 ianuarie 2021, 10:40

"Dracul nu are fraţi, are doar supuşi" / Ce chestie... La fel e și Dumnezeu.

Comentează