Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Olimpiu şi olimpicii

Anul în care vom vedea vârful muntelui sau vârful icebergului

Permalink to Olimpiu şi olimpicii
marți, 5 ianuarie 2021, 11:21

Am intrat pe ultima sută a unei ameninţări teribile. Jocurile Olimpice. Deşi nu sunt cele de iarnă, noi suntem pe tobogan. În anul de AUR s-ar putea să ne trezim fără niciun aur.

Ceea ce nu s-a mai întâmplat de când Adolf privea mulţumit pădurea de braţe ridicate, iar Leni Riefenstahl se bucura de faima dobândită după tatăl tuturor filmelor de propagandă, „Triumful Voinţei”.

Republica Houdini

De atunci am mai învăţat şi noi despre cum să acoperi realitatea cu imagini. Astăzi, taraba ne e plină. Voci oficiale spun că o să fie bine. Între timp, e rău. Dar n-avem ce face, jucăm jocul, ne prefacem că suntem încrezători, că o ţară reprezentată de politicieni cărora le pasă de sport tot atât cât de soarta ţăranilor masacraţi în Niger poate ţâşni către înălţimi propulsată de forţa propriilor iluzii. Republica Houdini e pe cai mari, înaripaţi. Închideţi ochii şi visaţi. E un ordin!

Tot răul spre zero

Un gând parşiv ne dă târcoale. Poate n-ar fi rău să nu se ţină… Tokyo e gata să între în izolare. Situaţia e crem. Ar fi un dezastru, dar unui potenţial condamnat la moarte nu-i prisoseşte o amânare, ceva care să îi întârzie întâlnirea cu fatalitatea. Aşa am ajunge la egalitate cu cele mai tari ţări. Egale cu zero.

Unii ar fi uşuraţi. În fotbal, de exemplu, am evita un mare scandal, acela al refuzului de a livra jucători către naţionala celor cinci cercuri în plin campionat. Olimpiu n-ar mai fi olimpic, dar poate că nici nu ar fi aşa de rău.

Poate că pe atunci va fi deja la Manchester City, făcând minuni în locul lui De Bruyne sau Silva. Ce i-ar mai trebui Japonia când ar avea Anglia la picioare?

Pep şi pepita

Nu râdeţi, schema e simplă. Azi, mâine şeicul Mansour cade la pace cu nenicul Gigi, mai dă şi el, mai lasă şi celălalt, îl duce pe „copil” în Emirate, dar îşi dă seama în scurt timp că e peste nivelul fotbalului din zona Arabiei, i-l trimite pachet lui Guardiola (moment în care noi jubilăm), Pep mai întâi strâmbă din nas, îl trimite la U23 (moment în care ne dăm ochii peste cap) pentru ca repede să priceapă ce pepită are sub nas, să-l aducă la echipa mare unde Mister Oli cucereşte vestiarul şi apoi locul de titular spre enervarea roşcovanului belgian care îşi vede cota de 120 de milioane plonjând depresiv. Şi cântăm, şi dansăm! Uite, nu s-a gândit încă nimeni să facă o ştire din construcţia asta fabuloasă…

Că dacă n-ar fi, tot s-ar povesti

Poate că unii naivi se vor întreba: şi dacă nu se se întâmplă deloc aşa?! Simplu: uităm tot şi o luăm de la capăt. Deficitul de memorie e unul dintre motoarele existenţei noastre. Vom „pune botul”, cum se zice în pauzele de ţigară, la următoare gogoriţă. Atenţie, nu zice nimeni că Moruţan, cel mai bun pasator al unui campionat non-performant în Europa, nu va fi vândut pe o sumă bunicică!

Poate nu e plauzibil, dar nici imposibil. Hai, la limită, să presupunem că năzdrăvanul şeic plăteşte peste 10 milioane sperând să-l vadă în altă parte decât la Al Jazira, mai spre fotbalul important. Dar de aici încolo suntem ca pierduţi în deşert. Totul pare de Şeherezada. Povestim, povestim, ca să nu murim.

Şi, oricum, dacă nimic din toate acestea nu va fi adevărat, am încălecat pe o şa, poate că un click veţi da…

Duşmanii ştirilor năucitoare

Nu e rău să visezi. Rău e să nu mai vrei să distingi între vis şi realitate. Am şi eu un vis. Visez la toate acele celule de comando despre care se vorbeşte din an în Paşti şi care se pregătesc în tăcere pentru a ne trage o palmă zdravănă, de să ne curgă lacrimile, de bucurie.

La toţi aceia care creează ceas de ceas câte un miligram de aur, argint sau bronz şi ale căror poveşti adevărate le vom descoperi într-o zi şi le vom uita a doua zi. Dar ce zi va fi aceea! O zi de 10 milioane. De mici răzbunări.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

JFM (55 comentarii)  •  5 ianuarie 2021, 15:40

Daca eu ma duc in targ si iau o masina second hand macar iau una de marca, daca tot e sa dau un ban. Stiu ca la kilometraj ma poate pacali, ca la acte s-ar putea sa nu fie chiar in regula dar macar sa fie o marca de top, daca tot dau un ban de care nu m-as putea lipsi. Ce marca de Top sunt Morutan, Man, Coman? Nu-s de niciun fel. N-a auzit nimeni din fotbalul care conteaza de ei, Becali e cunoscut ca un pasionat al tzepelor, performantele nu apar nicaieri, ca au facut parte din lotul U21 care... bla bla. Care ce? Bun, pentru asta nu fac 10 sau 15 sau mai multe milioane. Da dar "toata lumea" vorbeste de ei, ii lauda, le recunoaste valoarea. Da? Care "toata lumea"? Lumea lui Becali. Dragomir, Radoi, Prodanca... Cine-s astia in lumea buna a fotbalului? Klopp, Guardiola, Zidane? Cine-s? Asa se discuta pe culoarele fotbalului care baga bani in jucatori, investesc. Da dar trebuie ca si investitia sa dea semne ca e una profitabila. La FCSB ce semne sunt? Ca n-a luat un titlu de 5 ani? Ca n-au ajuns macar in grupele EL? Ca nu sunt nici macar la Nationala aia, asa cum este, vai de ea! Domnilor, Becali = Țeapă, asta e concluzia.

Steze (6 comentarii)  •  5 ianuarie 2021, 17:13

L-am vazut pe Morutan la calificarile U19, jucate la Ploiesti si mi-a amintit de nationala de tineret care a spulberat Anglia, tot la Ploiesti! Este jucator adevarat! Sigur s-ar putea integra in sistemul de joc al lui Guardiola! Dar tot adevarat este ca Becali e cunoscut ca tzepar si asta s-ar putea sa blocheze transferul! Pacat, caci astfel se va mai pierde un talent, ca un diamant ramas neslefuit!

17 Nentori Tirana (103 comentarii)  •  5 ianuarie 2021, 18:37

La multi ani Domule Naum ! „Nu stiu cum sint altii“ dar eu vad cum prin atitudine, cetatenism ( oare chiar exista ?) in aparitiile DIGI alaturi de invitati de marca, asumindu-va semnatuta pe articole incomode, ati contribuit decisiv la o noua imagine a sportului de performata romanesc. Clar este ca toata lumea binocleaza Digisport si tocmai de aceea va rog sa depuneti mai mari eforturi pentru finantarea infrastrucurii sportive si a sportului de masa, obiective naturale as zice dar care pina azi sint inca neglijate in favoarea obtinerii unor rezultate artificiale favorabile unor politicieni, primari si partide. Nu numai artificiale, chiar nu ajuta la nimic. Nici macar pe Neagu, CSM ori Nationala. Iar romaniii, nici daca-si pun mintea vietnamezele si ne bat si la handbal, tot n-ar intelege nimic daca voi cei de la DIGI nu veti fi in continuare ca niste profesori ce explica natiei cea ce nu poate cunoaste dupa atitia ani de sclavie si dictatura urmati de 30 de ani de banditism politic. ------ Voi, azi, ar trebui sa sustineti valoarea romanilor chiar daca sustineti un bulgaro-albanez si un om care vrea sa faca mai mult bin decit il duce bostanul. Eu nu vreau sa ne mai vindem ieftin ! Iar pentru dorinta mea Becali plateste din propriul buzunar !! Bine, noi toti il cunoastem pe Morutan care deabia a devenit fotbalist caci in sfirsit a inteles cineva sa-l antreneze profesionist, dar mai avem si altii care au o valoare comparabila cu altii care fara merit nu sint romani. Ma gandesc doar la Popescu, asta e fotbalul nostru, nimeni nu-l joaca ca noi, ca Dobrin, Balaci, Hagi. Cum adica sa-l dea Becali si pe asta sub 100 milione EURO ?

zapacila (60 comentarii)  •  5 ianuarie 2021, 20:00

In subcapitolul„Pep si pepita” chiar credeti- domnule Radu Naum- ca„Nimeni nu s-a gandit inca nimeni sa faca o stire cu ...„ campionatul emiratelor ca rampa de lansare...spre Premier league!!! Asta inseamna ca nu prea cititi„bombele„-lansate de TELECOM.SPORT prin GSP- sau povestile impresarei tatuate- lansate direct sau prin interpusi- in acelasi GSP!E drept ca nu cu privire la Morutan!Dar Florinel si apoi Man, au fost eroii(sau victimele?)lor preferate!In rest...ce sa mai zicem!Pana la un punct interesele finantatorului pe de o parte, cu interesul jucatorului coincid!Finantatorul chiar a si declarat ca el considera fotbalul ca o afacere-care sa-i aduca profit!Iar jucatorul vrea sa joace bine pentru ca patronul sa-l poate vinde la un club-din Occident- unde sa castige trofee si...bani!Multi bani!De la...emirii din Golf(sau de la chinezi, sau de la oligarhi iudeo rusi)!Dar de la un moment interesele nu mai coincid!De la momentul in care patronul nu este multumit de pretul ofertat pentru jucator si refuza transferul!Cu toate ca jucatorul vrea sa fie transferat!Daar...Poate fi condamnat patronul?Nu!E afacerea lui, iar fotbalul din zilele noastre depinde de banii finantatorilor!Care fac ce vor cu afacerea lor!

zap (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2021, 18:20

Ce ne plăce noua romanilor viteji in vorbe, sa ne spargem in ... trotile, vorbesc la plural pentru ca, se pare, e o " plăcere " națională " ! Acum retoric ma întreb, domnule Naum, ce s-ar întâmpla, conform principalei metode de demonstrație in probleme de unicitate adica de " reductio ad absurdum " ( cum ar zice cei 50% din întemeietorii neamului românesc ), daca jiji s-ar autodepăși, n-are importantă cum ( poate chiar sa-l si " împrumutate " pe nababul Șeic, nu ! ) si sa ia 10,5-12-14 sau 15 sau mai multe buleoane de verzisori pe olimpicu' Olimpiu, ce faci domne, pe unde-ți scoți cămășuță din nădragi ? Sau poate abuzezi iar și rămâi la cele 2 " științifice " expresii: vestitul matale " mda " sau aia mai elaborată " nu stiu, habar n-am " !?

Liviu (28 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 20:06

Esti un mare ***,naume! Puti a prostie!

Liviu (28 comentarii)  •  7 ianuarie 2021, 20:08

Esti un prost,un rautacios,naume! Nu poti trai fara sa jignesti fcsb.istii! *** naum!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Frenemy (7 comentarii)  •  8 ianuarie 2021, 12:52

Radu, vezi ca la Berlin 1936 am castigat un singur argint si la Londra 1948 n-am luat nicio medalie (parca nici n-am participat, nu sunt sigur). Primul aur ever a venit de-abia in 1952. Despre ce aur visezi ?

Comentează