Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Infernala Comedie

Cunoaşteţi expresia “a-ţi da cu stângu'-n dreptu'”. Există şi exprimări mai fruste. Să păstrăm însă măcar o umbră de limbaj elevat, în ton cu cel al jucătorilor de pe teren

Permalink to Infernala Comedie
marți, 20 octombrie 2020, 10:34

FRF întreprinde o acţiune de autosabotaj. Prelungind regula celor 5 schimbări în loc de trei, dar menţinând obligativitatea de a începe meciul cu doi jucători sub 21 de ani şi de a rămâne doar cu unul până la final a declanşat cea mai vastă comedie tristă.

Chiar şi cu trei modificări antrenorii sacrificau una pentru a arunca la coş impunerea federală (vezi cazul Fica la CFR, schimbat înainte ca acul secundarului să execute o rotaţie completă). Acum e o veselie în formă continuată.

Hai la groapa cu cei mici!
FC Argeş cu Ionuţ Badea a executat la perfecţie manevra: 6 meciuri, 6 schimbări la primul aut. Cu un rezultat impecabil: 1 punct din 18 posibile. Artificiile, vă rog! Cu toţii au înţeles iute ce autostradă balizată li se deschide.

Domnul Jorge Costa s-a adaptat repede regulii anti-U21 aplicând-o la fiecare joc. Marius Croitoru, cu echipa devalizată de transferuri, şi-a titularizat propriul fiu, junior, care n-a apucat pauza pe teren – ce-i drept, a fost ţinut jumătate de oră, altfel, vorba unui hâtru, ce-ar fi văzut nea Marius de la soţie!

Și tu, Cristiano?
Până şi sobrul, profesionistul Don Cristiano Bergodi l-a executat repede pe tânărul Olteanu, ba chiar a ţinut discursul halucinant despre onoarea pe care i-o face jucătorului de a-l lăsa să debuteze. Ca şi cum ar fi avut de ales – l-a băgat că nu avea pe cine. Totul a devenit o glumă proastă. Suntem de râsul curcilor.

Concluzia e limpede şi soluţiile nu sunt o mie. În logica impunerii tinerilor, variantele sunt două, ori că ninge, ori că plouă.

Frână sau pedala la fund
Fie minţile luminate dau în marşarier prin renunţarea la regulă, revenirea la un singur jucător U21 şi, eventual, impunerea unui al doilea U23. Fie apasă pe acceleraţie prin obligativitatea menţinerii până la pauză a tânărului care acum poate fi înlocuit în minutul 1.

E ceea ce, de altfel, Gică Popescu, iniţiator avant la lettre al unei astfel de reguli, declară că ar fi făcut în faţa frondei cluburilor. Sigur, e mai uşor de zis decât de aplicat, dar e o opţiune. Putem fi mai curajoşi? Ia să vedem.

Tăcerea surzilor
De fapt, vitejia maximă e aceea de a dialoga în încercarea de a găsi un acord care să fie respectat fără pocnete din bici. Federaţia, cu Liga alături (dar când au stat ele cu adevărat alături?) ar trebui să se aşeze la discuţii cu conducătorii şi antrenorii, să îi facă să priceapă că nu pot trăi veşnic de pe azi pe mâine, să îi stimuleze să producă mai mult decât să cumpere (vast program!), să alterneze morcovul şi bastonul.

Deja sunt vorbe că această ligă a devenit o placă turnantă a traficului de fotbalişti care sunt învârtiţi de impresari prin lume precum ardeii şi roşiile din America de Sud aterizează în ceea ce unii cred că e grădina de zarzavaturi a Maicii Domnului.

Infanticid
A impune nu dă niciodată rezultate în timp, iată azi exemplul. Şmecheria românească e mai tare decât orice lege. Şi mai e şi contagioasă. Captarea ofurilor tuturor şi a intereselor comune ar aduce mai mult decât o regulă care acum, în loc să lanseze tineri, îi distruge înainte să se coacă. În orice caz, ceva trebuie făcut. Şi repede!
Asistăm la o mascaradă care îşi va lăsa dâra otrăvită în toţi şi toate, vedem un fotbal care creşte copii ca să îi arunce de pe stânci. Insuportabil.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

dan c (3 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 10:52

daca un strain ar citi articolele voastre, fie si perfect traduse in toate limbile pamantului, nu numai ca n-ar pricepe mai nimic dar s-ar si intreba: voi de fapt, cand scrieti, ce vreti sa spuneti, simplu si clar? eu, ca roman, ma intreb acelasi lucru; lumea, pur s isimplu nu are ce alege din toata aiureala asta zisa presa romana; si, in plus, nu numai ca nu pricepti nici la scris si nici la fotbal, dar, stiti? sportul nu e numai fotbalul asta pe care-l tot oropsiti

Crs (13 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 10:56

Bun exemplul cu Arges. Intr-adevar Ionut Badea e de-un penibil rar. Insa nu sunt de acord cu "smecheria romaneasca este mai presus decat orice lege". Nu in cazul asta. Orice lege facuta prost va fi incalcata. Si chiar legile bune sunt incalcate, initial. Solutiile sunt simple. Ori inaspresti legea, asa cum bine ai zis, Radu. Ori educi intreg mecanismul. A doua varianta cu implementarea la nivel educational dureaza si este necesara o coeziune intre FRF si LPF. Este foarte simplu sa educi actionarii. Poti lua exemplele profitabile: Steaua (FCSB): a stiut sa vanda ani buni, a avut semi-performante, dar n-a reusit sa cladeasca un mecanism de durata CFR: face profit mic, foarte riscant. Daca un an e prost, totul risca sa se duca de rapa Viitorul: face profit mic, dar constant. Vinde bine pentru un club romanesc. Nu fac baietii performanta, dar asta e alta discutie Galati, Urziceni, Astra: poti lua titlul si te poti duce naibii daca esti prost. Exemple proaste sunt toate celelalte cluburi. Investitii fara sens, planuri scurte si negandite logic. Asadar, trebuie explicat oamenilor din fotbal de ce este necesar sa bagi 2 tineri U21. Ce inseamna asta economic, cum se concretizeaza in timp, ce aduce pentru televiziuni, echipa de vanzari, nationala etc. Dar avem prea multe blockere: 1. FRF si LPF sunt in razboi. Fix invers decat ar trebui 2. Actionarii din fotbal au aspect de interlopi, in cel mai bun caz certati cu legea grav, cu bani facuti din afaceri cu statul. Nu sunt oameni de afaceri moderni, cu mentalitate vestica. Ei inca platesc "comisioane" prin gari. 3. Antrenorii din Romania sunt niste scortosi invechiti. Chiar si cei tineri. Au mai venit spanioli, incep sa se schimbe lucrurile dar....prea lent

Ceferika (10 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 11:23

"vezi cazul Fica la CFR, schimbat înainte ca acul secundarului să execute o rotaţie completă" De fapt, e încă o declarație de dragoste a acestui "jurnalist" la adresa CFR-ului. Îi stă inima-n gât de atâta dragoste.

traian (9 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 12:50

Asta este fotbalul carpato-danubiano-pontic, o ruina, o batjocura, o parodie. Politrucii instalati la FRF au reusit performanta incredibila de a fi mai nocivi decat cuplul Nasu-Corleone. In mandatul lor au reaparut cooperativele, arbitrii au devenit tot mai smenari, au proliferat echipele de partid, primarii, consilii si a revenit fotbalul de cazarma, jucat in unitati militare, la ordinul comandantului CSA. Deci reformatorul, pragmaticul, profesionistul, transparentul, Burleanu a intors fotbalul romanesc in epoca de piatra a stalinismului timpuriu, cu echipe militare si de partid si cu titluri decise in culise. Rezultatele: nationala nu mai bate pe nimeni, ajungand la subsolul fotbalului european, echipele de club sunt mereu umilite prin Europa (Dudelange, Tibilisi, etc), dar conducatorul cel mai iubit a obtinut inca un mandat la FRF. Tratamentul tinerilor este o mizerie inacceptabila, ce decurge din reintoarcerea fotbalului in epoca bolsevica. Echipele de partid, primarii, consilii, unitati militare, intretinute ilegal din bani publici, aduc jucatori ratati, esuati, reesapati din exterior in detrimentul tinerilor, copiilor, juniorilor. An de an creste numarul strainilor in fotbalul autohton, cei mai multi de o calitate indoielnica si platiti din buznarele noastre, fara ca nimeni sa ne intrebe daca suntem de acord. Rusinos, inacceptabil, pentru o tara UE si asta si din cauza presei care in loc sa critice dur derapajul spre fotbalul de partid si de stat, militarizat, se comporta complice, pastreaza o adevarata omerta. Rusine presei!

Gabi (3 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 13:06

@Ceferika, care este treaba cu dragostea ziaristului ptr CFR? Vrei sa spui ca saracul fotbalist aflat in discutie a stat peste 1 minut pe teren? Cate minute a jucat si de cate ori a intalnit mingea in acele minute? Ce a inteles el dintr-un astfel de meci? Ca Dan Petrescu nu are curajul sa joace cu tineri si prefera jucatorii cu experienta. Si voi il vreti la nationala, serios? Vreti sa intineriti echipa cu un antrenor care acorda tinerilor mai putin de 1 minut sa joace un meci de prima liga din RO?? Este o gluma, cred?

marty (3 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 13:31

naume cred ca ai fost gratulat zilele acestea inca o data ptr modul cum tratezi universitatea craiova.faza cu penaltyul pe care ai insistat gretos sa-l prezinti ca furt la adresa cateilor, ti-a adus probabil multe replici acide de la suporterii stiintei. acum ne ataci pentru schimbarea timpurie a lui olteanu. nu specifici ca mutu ne-a imbolnavit la lot pe vladoiu si campanu aducand jucatori fecesebisti infectati.pe mihaila l-am dat.screciu s-a rupt inainte de meci.danciu nu a facut deplasarea din motive de corona. cati jucatori valorosi U21 sa avem.pe multi i-a furat hagi prin cupa danone cu sprijin politic si oierul puscarias,unii luati chiar de la macedon. ce voiai sa faca bergodi? sa joace cu un junior debutant ca sa-ti faca tie placere sa ne bata cateii? ai devenit o persona non grata pentru suporterii universitatii craiova.stii asta si o dai inainte cu nesimtire... ca rusine nu mai ai.

a dica (24 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 13:55

FRF insista cu regula asta agatandu-se de succesul nationalei U 21. Pai nu trebuie sa se laude ca au facut si ei ceva. Exista solutii cu adevarat constructive si care sa ajute si nationala mare. Cum ar fi infiintarea campionatului u 23, un numar minim de jucatori romani eligibili pentru nationala, in loc de doi u 21. Pentru ca si tinerii astia cum scot putin capul cum o zbughesc afara, pe un salariu ceva mai mare, unde insa nu le garanteaza nimeni progresul. Si asa campionatul nostru se umple de straini de valoare indoielnica si talentele noastre tinere se sting in jungla fotbalului-afacere. Ia sa stea ei sa joace acasa, sa progreseze, sa faca treaba la nationala si sa plece in postura de titulari. Garanteaza cineva ca daca Man pleaca acum va juca? Sau ca Mihaila care, tocmai a plecat, va fi titular? Pai daca mai ramanea la Craiova cu siguranta ar fi facut pasul la nationala mare si, cel mai probabil, ar fi devenit o certitudine. Asa...

mark (1 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 15:32

E grea suferinta mai ales atunci cand Craiova e pe primul loc,nu stiu daca asa te ai nascut ,insa cu siguranta asa vei trece la cele sfinte,cu ura fata de seminatia acestei natii''de olteni''.Mai bine sa te intorci la origini ,la bicicletetele tale ...e cel mai bine pentru toti ..cat despe iesirile tale pe la jijisport ,sunt de cel mai prost gust ,sa nu zic de cea mai joasa speta.

maskedman (1 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 16:05

Cat timp antrenorii de la CFR si Craiova fac acelasi lucru, nu cred ca il poti pune la zid pe Ionut Badea, care avea un lot de Liga 2 si un centru de juniori abia reinfiintat care nu produce inca nimic.

marty (3 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 16:18

naume de ce nu dai ancheta de la adevarul privind implicarea *** de becali in privibta infectarii lotului lui mutu cu decesebisti infectati deja?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

oman (1 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 17:51

cred ca daca mai tine mult o oarecare emisiune pe care acest individ o modereaza ,o sa ajunga mai paranoic decat nea moloz,deocamdata se intrece cu un fost fluerasi in a crede ca detine adevarul absolut

motanul incaltat (84 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 18:55

Legile proate sunt facute sa fie incalcate.... Regula U21 este doar o lege proasta care te obliga sa joci cu tineri ce nu merita sa ajunga in echipa mare.... Cine merita sigur ajunge in echipa mare ba si mai mult -in strainatate pe bani multi.

CCC (3 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 20:33

@marty “Amice”, esti ....ca cartu! (o fi cacofonie, n-o fi, pricepi tu). Ia de ceteste (cu siguranta nu o sa intelegi!), extras din acelasi articol pe care il mentionezi, mazgalit de un oarecare in “adevarul”: ““Pentru a ascunde acest dezastru sanitar provocat de convocarea jucătorilor de la FCSB, cei de la naţionala de tineret au venit cu o minciună şi au spus că bolnavii au apărut în lot, după deplasarea în Ucraina”, vă informăm că starea de sănătate a tuturor celor din delegaţie nu poate fi ascunsă. Conform protocolului UEFA, toată delegaţia este obligată să se testeze cu cel mult 72 de ore înaintea meciului. Astfel, în data de 6 octombrie, la Centrul Naţional de Fotbal de la Buftea, a avut loc testarea făcută de laboratorul acreditat de UEFA, iar rezultatele acestor teste sunt transmise şi la UEFA. Toate rezultatele au fost negative! Primele cazuri pozitive au fost depistate la testarea efectuată pe 11 octombrie, a doua zi după întoarcerea din Ucraina, la cea de a doua testare UEFA, necesară partidei cu Malta.” Mai mult, Man si Morutan au avut cate 3 (trei) teste negative inainte de a ajunge la lot! In meciul cu dinamorin v-av dat arbitrul penalty de mila, ca sunteti “infecati”! Ca bine ai zis!

Campioana CFR (4 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 20:54

Regula aceasta e o prostie. Maxim 1 jucator U21 si e suficient. Nu asa se creaza valoare. Daca e valoros, debuteaza si fara nicio regula discriminatorie. Vlaoarea se creaza de jos, de la centrele de copii si juniori. Sa se faca compionate serioase pentru ei, selectii pe valoare, nu pe pile, conditii ca in vest, etc... si asa vor creste sanatos.

Valentin (1 comentarii)  •  20 octombrie 2020, 21:39

Bai hal de moderator de emisiuni care ar trebui sa fii impartial, te macina rau faptul ca Universitatea Craiova a invins si cateii, asa este? Sper sa te vad tot anul asa negru cum erai dupa meciul de duminica!! 😉

marty (3 comentarii)  •  21 octombrie 2020, 8:01

@ ccc baietas esti prea ancilar pentru mine.asa ca iti ignor elucubratiile. naume,avem 3 baieti U21 infectati la lotul lui mutu de fecesebistii virusati. si tu ai nesimtirea ca sa te legi de bergodi ca a schimbat un junior debutant...

Simeone (21 comentarii)  •  21 octombrie 2020, 8:36

@Traian! Te roade acel Dudelange de nu se poate, pe tine si pe altii. Acea echipa a fost de doua ori in grupele Europa League in ultimii doi ani, deci nu poate fi o echipa slaba

ADEVARU GOLUT (4 comentarii)  •  26 octombrie 2020, 13:04

goethe spunea cindva " te scot afara te bat de te rup si apoi te arat lumii ce urit esti." romania este la pamint. oameni inteligenti , creativi doar ca le lipseste ceva anume caracterul. marele antonescu care este uitat ce pina mai ieri pina si ceausescu spunea ca antonescu este "marele perdant" si a incercat sa il readuca ca valoare... vezi si "delirul" a lui marin preda unde scrie clar de el a venit si petrica tutea spunind nu prea ortodox de ceea ce a facut bine acel om in cele din urma scotind imbecilitaea de cult a personalitatii insa. spun toate astea pentru ca totul porneste de la caracter. toti stiu dar nu vorbesc de teama zilelor de azi asa de libere incit iti poti pierde jobul intr-o secunda daca nu executi ce vor alogenii sau alte facaturi fara dragoste de tara. nu este suficient sa il cauti pe goma si el casatorit cu o evreica si sa constati ca peste tot este un antisemit? adica yogoda evreul de la rusi cu crime mari sau tot aparatul de justitie din tarile proaspat comuniste conduse de cine stim sint mingiati frumos si pusi in pudriera... mi-e sila. da adevarul il vrem nu mai mult si sa se dea cezarului ce este al lui. apropos antonescu si legionarii nu au fost jduecati la nurenberg dar citi stiu asta? spun ca la timpuri speciale sint si atitudini speciale. insa romanul plinge cind aude de regele mihai. o catastrofa medaliata de rusi care nu si-a invatat copii limba romana care a avut pensie de la comunisti si a abdicat ca un las. a venit sa isi ia averile uitind de lovitura de stat pentru a lua bomboana de pe tort si faptul ca romania a intors niste arme pierzind 500 000 de oameni si ajunsi platitori la rusi 20 de ani pe fondul lui "mi se rupis" a unuia care a uitat decenii de romania. imi pare rau ca diveghez de la subiect dar incerc sa aduc probe pentru lipsa de caracter. eroii patriei zac in cimitire cenzurate si morminte uitate. esca este in cartea de istorie... actul artistic s-a transformat in divertisment dat fiind lipsa unui element din triada mimesis , poiesis si catarzis. asistma la mercenariat. este divertisment cu mercenari. " infernala comedie?" dante aligheri o traim de 2000 de ani unde credinta a despartit mai mult decit sa adune credinta insa este altceva. ni se baga pe cap nationalismul dar se uita a spune care.. socialist sau cresin. priviti ca nu mai exista vreo materie de a invata ce inseamna sa fi om. brincoveanu este *** pentru altii dar ramine gestul sau unic. acei oameni care spuneau cinda in puscarii " Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul și ia-mi libertatea care-mi robește sufletul”. citi stiu de cuvintele astea magnifice? sportivii? jurnalistii mercenari si ei? imi pare rau domnule Radu Naum dar cind bagi gunoi nu ai ce scoate decit gunoi. Lectia de morala de om nu mai este trecuta nici de ROmania in contextul unui UE nenorocit . Ati auzit ce a spus kovesi despre UE si tarile care au manipulat au fraudat ajutoarele UE? nu este niciun stat care nu a fraudat. In ce lume traim? Fotbalul este o rotita mica alaturi de alte spectacole unde artistii au fost inlocuiti cu cei care fac div ertisment pe multi bani . Ideea este ca lumea a devenit mai tare ca Marcel Marceau adica niste mimi . isi mimeaza viata ce a devenit goala fara vreun Dumenzeu fara o finalitate spirituala increzator in burti si mincare multa cu lautari bind si mincind ca si cum ar fi ultima zi din viata lor. ce sa inteleaga sticla goala de roman la cele ce scrieti? eu inteleg bine si multi altii dar majoritatea inca nu stiu sa analizeze sintactico morfologic " o moara venea pe siret." verbul va fi " o moara." si subiectul va fi siret. la atita prostie ce se mai poate adauga? o da poezia lui PRIBEAGU SIN ANII 50 "ODA PROSTILOR." ODA PROSTILOR 1950 Motto: Cu prostul care n-are şcoală Te lupţi puţin şi-ai câştigat. Dar duci o luptă colosală Cu prostul care are şcoală! De-ar fi să-i luăm pe toţi la rând, Şi actualii, dar şi foştii, Cei mai deştepţi de pe Pământ Au fost întotdeauna… PROŞTII. Nu te ruga la ursitoare Să-ţi facă-n viaţa ta vreun rost, Mai bine urlă-n gura mare : „Iubite Doamne, fă-mă… PROST!” De ce să tragi ca la galeră, Să-nveţi atâtea fără rost, De vrei să faci o carieră, Ajunge numai să fii… PROST. În lumea asta cu de toate, Unde se-nvaţă contra cost, Păcat că nici o facultate Nu dă şi diploma de… PROST. Avem impozite cu carul, Dar înotăm în sărăcie şi ce buget ar avea statul Dintr-un impozit pe… PROSTIE… Ei sunt ca iarba, cu duiumul, Să nu-i jigneşti, să nu-i împroşti ! O, Doamne, de ne-ar creşte grâul Cum cresc recoltele de… PROŞTI. Si-n lumea asta răsturnată, Unde cei strâmbi sunt cei mai drepţi, Savanţii noştri mor de foame Si numai PROŞTII sunt deştepţi. De retinut: Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei, pe când prostia, nu! Nu te certa niciodată cu un prost. Te aduce la nivelul lui şi te bate cu experienţa. Şi apoi, mai are şi mintea odihnit

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

val (1 comentarii)  •  30 octombrie 2020, 16:56

regula e buna si trebuie pastrata cu o modificare - obligativitatea de a incepe cu unul si de a TERMINA meciul cu 2/U21 in teren! in felul asta obligi clubul sa aiba in lot min 3/U21, cel putin unul din ei joaca si fctie de scor poate intra si al doilea 5-10 min pe final

Comentează