Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Să dăm cu barda! Să vedem ce e înăuntru!

Norvegia ne-a pus o oglindă fermecată în faţă. Trebuie să mai şi privim în ea

Permalink to Să dăm cu barda! Să vedem ce e înăuntru!
marți, 13 octombrie 2020, 8:47

În clipa asta oricine poate spune orice, începând cu Rădoi, care e într-o dispoziţie sinucigaşă. E logic, meritat. Cârnaţi. Wurşti. Amintiţi-vă România-Germania 5-1! Diferenţa e că alţii înţeleg nu doar să ceară capete şi să ridice în furci, ci să răspundă la ce mai simplă şi îngrozitoare întrebare: de ce?

Cine suntem și ce vrem?

Aceia care au făcut acestă vastă analiză au născut Franţa campioană mondială după umilinţa cu Bulgaria, Germania campioană mondială după ruşinea de la Bucureşti. Pare complicat? Credeţi că lui Saligny i-a fost uşor să facă celebrul pod pentru o naţiune care abia se ridica din noroi?

Oamenilor de stat din Marele Război le-o fi fost uşor să transforme o ţară care rămăsese în 1918 cât o nucă în ditamai bostanul doi ani mai târziu? Marile proiecte sunt complicate. Din fericire, ele încep cu un lucru simplu. Să afli cine eşti şi ce vrei.

Surpriza din cutia cu goluri

Cine suntem noi nu ştim pentru că nu avem onestitatea să aflăm. Amestecăm eroii şi netrebnicii într-o magmă care naşte lehamite şi dor de ducă. Cei care salvează vieţi pe salariu şi cei care iau şpagă pentru a-ţi îngădui să trăieşti, cei care îşi manifestă credinţa fără să nege ştiinţa şi cei care spun din amvon că Iisus nu purta botniţă (mască).

Neputând noi face asta, totul se duce de râpă din start. Iar în fotbal e la vedere, e la mintea cocoşului, e un joc şi nu-ţi trebuie multă şcoală clasică. De aceea, după ce ne răcorim bine, putem începe de la statistici. De la numere. Să vedeţi surpriza naibii!

Necredinţa evlavioşilor

După acest epocal 4-0 suntem comparabili cu nordicii la: atacuri periculoase, pase reuşite, procentaj de pase reuşite, cornere, lovituri libere. Ireal! Păi cum se poate ca tot restul jocului să fie echilibrat şi numai acţiunile din faţa porţilor să stea într-o asemenea disproporţie?

Cum de ei au fost limpezi în zona critică iar noi atât de încâlciţi? O să spuneţi că n-avem valoare, însă şi asta e o consecinţă, nu o cauză. Suntem oare mai proşti ca sârbii, croaţii, polonezii, africanii driblând printre gloanţe sau sud-americanii crescuţi prin favele? Nu. Dar ne lipseşte o calitate decisivă: credinţa în noi.

Spaima de moarte: îndrăzneala de a fi

Rădoi nu pricepe cum la antrenamente jucătorii sunt lei, iar pe teren, miei. O frică teribilă îi cuprinde şi îi destramă. Polonezii, spaniolii, islandezii, norvegienii au înţeles că românii sunt nu fotbalişti slabi, ci oameni slabi. Oameni cărora fiinţa interioară li se dărâmă sub presiune. Aşa că au făcut – ce credeţi? – presing. Le-au luat oxigenul.

Fotbaliştii români sunt mai buni decât au fost la Reykjavik şi Oslo. În anumite situaţii fericite îşi pot învinge chiar şi frica. Numai că în miezul fragilităţii interioare stă otrava cea mare: frica de succes. Când nu ai reuşite generaţii la rând îţi intră în genă.

Jucătorii vin la lot cu monştrii personali, căpătaţi în societatea mare şi în cea mică a profesiei. O vreme reuşesc să-i ţină ascunşi, îi machiază, îi fardează, ba chiar fac să se creadă că aceste fiare vor devora adversarii. Dar primul gât la care sar e al lor. Pentru că e cel mai moale.

Jocul de-a capul

Cum facem să construim încrederea în noi e un uriaş proiect. De ce nu reuşesc ai noştri în străinătate? De ce nu reuşesc aceşti „copii supertalentaţi”, cum îi numeşte Hagi? Pentru că, din nefericire, nu sunt dotaţi cu tot ce le trebuie pentru a reuşi. Fotbalul nu ajunge. Fotbalul e şi el o consecinţă. Râdem de fotbalişti, fie.

De fapt, râdem de noi, de ceea ce ne-am făcut în aceşti zeci de ani nouă înşine. Doar că la fotbal se vede mai rău. Pentru că oamenii ăştia au un tricolor pe ei, ca o ţintă. Nu ajută să ne uşurăm de frustrări în capul lor. Însă şi capul lor trebuie să înţeleagă că are o problemă. Gravă. Iar alte capete, luminate, ar trebui să-i ajute să o rezolve. Dar le avem?

Comentarii (50)Adaugă comentariu

Olteanu Relu (1 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 8:54

Singura analiza pertinenta!

Ceferika (10 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 9:09

Când ai pe bancă un antrenor căruia îi dau lacrimile de disperare, frică și neputință, nu trebuie să-ți faci mari speranțe pentru frezații din teren. Nu vor fi mai breji. Dacă cineva crede, sau a crezut că vom face față la acest nivel doar cu speech-uri motivaționale în vestiar, s-a înșelat. Doar autoevaluarea, evaluările obiective și o minte pricepută pot să nască niscaiva strategii care să contracareze viteza, statura, tehnicitatea și tonusul unei echipe precum Norvegia. Pe scurt, Rădoi e un antrenor pentru nivelul Voluntariului sau a Chiajnei, nicidecum pentru nivel european.

cati (1 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 9:36

Wow, cel mai bun articol pe care l-am citit in ultimele zile! Pana acum au iesit doar vipere sa muste si sa ne spuna ca trebuia selectioner sa fie ala sau celalalt (care de fapt nu vrea sa fie selectioner), trebuia convocat nu stiu cine... care nu misca pe la U21, etc, etc... Excelent! Astia suntem si avem mult de construit, dar trebuie mai multa unitate!

dan man (6 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 9:55

Sunt obligat (si incantat) sa ti dau dreptate ...si ai mare dreptate.BRAVO !vezi ca poti sa fii la obiect fara sa fii malitios arogant etc .

Birlic (8 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 9:56

Un articol scris cu stil și o descriere aproape corectă a stării de fapt a fotbalului romanesc. Dar despre prestația presei sportive românești, ''baloanele de săpun'' sau valorile răsturnate din fotbal și nu numai, create de iluștrii ''cărturari'' de sport, nu ați găsit nimic de spus domnule Naum?

nic (5 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 10:14

nu trebuie dat cu barda domnule NAUM ,se vede non valori ,jucatori slabi ,unflati de voi presa pt a fi vanduti ,de patroni lacomi de bani ,dar care dupa ce ajung afara ,devin rezerve eterne ,campionatul nostru de 2 lei ,condus de interesele patronilor si impresarilor ,care aduc jucatori straini slabi care joaca in locul tinerilor de la noi ,jucatori tineri schimbati dupa 30 de secunde ,acest sistem cu play off predispus la blaturi ,locul 5 si 6 nu retrogradeaza nu joaca in europa asa ca fac blaturi ,cum au reusit sarbi in pardida din deplasare sa-l blokeze pe acest jucator bun HARALLD nu a facut nimic norvegia eliminata de la euro ,asta trebuia sa analizati jocul adversarilor ,nu toata ziua despre arbitrajele din pardidele din campionatul nostru .

tindala (60 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 10:18

Incalcit articol!Ca sa ne zici ce stiam si noi!Ca ne lipseste increderea!Dar nu cumva lipsa de incredere-resemnarea-vine dupa...neputinta?Iar neputinta,de unde vine?Nu cumva de la lipsa fortei?Africanii si brazilienii-originari tot din africani-au musculatura de otel dupa milenii de adaptare in savane!Valahii malnutriti si scunzi,de unde forta?De aia nu suntem in stare sa preluam mingea si sa o manevram in regim de viteza,de aia nu ne tinem pe picioare la duelurile cu adversarii!Totul pleaca de la juniori!Trebuie selectati numai tineri bine dezvoltati fizic,iar antrenorii de la juniori trebuie sa ii invete sa loveasca corect mingea!Chivu-cand a ajuns la Ajax-la 18 ani-zicea ca cei de la Ajax mai intai l-au trimis la juniorii lor...ca sa invete sa loveasca corect mingea!Chivu!

Simeone (21 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 10:23

Hagi tot o da cu acei copii supertalentati, dar de fiecare data cand jucau preliminarii de cupe europene au fost eliminati lamentabil, la scor, de catre echipe de mana a doua a Europei. Talentat in opinia lui sunt acei mingicari. Acum fotbalul se joaca in forta, e mult contact fizic, e rautate, nu te poti arunca precum in bazin. Acum fotbalistii au talie , trebuie sa fii peste 1.80 sa ai sanse la dueluri. Fotbalisti precum Mitrita sau Stanciu, de altfel buni cu mingea, stiu sa suteze cand au ocazia, dar pana la acel moment, trebuie sa te poti impune. Mitrita nu a reusit sa se impuna la Reykjavik tocmai din aceste considerente a apelat a faulturi. De fapt a reusit sa atinga mingea in prima repriza doar de 10 ori!!!! Pai hai sa cautam cine sunt fotbalistii cu rautate, care stiu cu mingea si sunt cu talia ceruta de conditiile actuale. Cine dintre ei sunt caliti in competitii europene??? De acolo trebuie sa luam. Ianis Hagi se incadreaza in acest model. Altii???

itu52 (61 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 11:09

Pai să-i ducem la psihologi, pe la temple în India sau Tibet. Recomandat ar fi, înainte de toate, să-i scoatem de sub imperiul „țipologilor”. Sunt ăia care țipă cu rost , dar mai ales fără rost tot meciul. Își pun știința în degete și pogoară toți „îngerii” asupra greșiților lor, le curmă înflăcărarea cu care lapidar și cu ceremonial i-a blagoslovit înainte și în pauza meciului. Așa se face, dă bine la tv. , mai ales în caz de reușită. Concluzia, stăm bine cu teoria, preluam rapid și adaptăm tot(... la specificul national), dar practica ne omoară. Aici subconștientul, la noi e greu de ținut în echilibru, pogoară instinctele primare asupra exprimărilor individuale. Ne rămâne șansa nucleelor rodate, traseelor exersate, echipelor stabile. Neglijăm istoria, nu băgăm la cap că niciodată nu am avut succes cu echipe „ad-hoc”. Toate succesele noastre s-au bazat pe scheletele echipelor experimentate. Așa a fost Steaua, Dinamo, Craiova, Petrolul, Ripensia. Categoric așa procedează cei puternici, numai noi sunăm goarna și adunăm toți „lustragii de lux” și „pionii” impresarilor „dezinteresați”. Nu poti defila cu adunături!

JFM (55 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 11:23

Cine sa rezolve problemele fotbalului? Burleanu? Stoichita? Gino? Astias activisti, se ocupa de festivitati, adopta cel mai *** sistem de campionat intern, cel care te indeamna sa fii corupt, blatist, orice numai la fotbal sa nu-ti stea capul. De ce? Pentru ca pot, nu-i controleaza nimeni. Cand vin rezultatele astea grele la Loturile Nationale presa devoreaza antrenorul. Eventual 1-2 vedete preferate tot ale ei, vezi doamne "au dezamagit". In rest tot sistemul este OK, doar aia mici sunt de vina.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Urod (21 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 11:28

Ne plac discutiile nesfârșite, sa filozofăm, le complicam pana cand ajungem sa nu mai pricepem nimic, in loc sa vedem realitatea simplă... Pur si simplu noi nu mai avem competiție la nivelul ligilor inferioare, acolo unde se cresc copiii... Liga 1, este fuga dupa bani din drepturi TV, nimeni nu creste, doar cumpara tot felul de jucatori straini, Liga 2, este pentru pariuri pt ca bani nu sunt... De Liga 3 mai putem vorbi..?!!!.. Atunci de unde vrem noi fotbal...?!!!.. Degeaba cresti copii daca nu le dai competita care-i sa-i maturizeze, sa-i călească. Mai tine minte cineva cate echipe erau la nivelul ligilor inferioare...?!!!.. Acolo este secretul, 3 serii B si vreo 14 sau 18 serii C...?!!! Si nu erau doar pe hârtie, erau competitii grele in care se formau jucatorii...Hagi are dreptate, nu este suficient sa cresti copii, competitia este cea care slefuieste si formeaza jucatorul. De aceea jucatorii nostri nu reușesc afară, nu au moral de competiție.... Simplu, nu-i asa...?!!!!

Gherea Dobrogeanul – Ce vrea socialistii romini? (30 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 11:38

"Cine suntem noi nu ştim pentru că nu avem onestitatea să aflăm. Amestecăm eroii şi netrebnicii într-o magmă care naşte lehamite şi dor de ducă. [...] Neputând noi face asta, totul se duce de râpă din start." "Good point!" - vorba din laba de esterne a cioroianului... ...și asta nu de la inițializarea Centenarului comic, nici de la 1886 de la dobrogean, nici de la "forma fără fond" de la 1868 a ardeleanului Maiorescu, nici de la commedia dell'arte de la pa'ș'opt, nici de la zavera de nimic de la 1821 a polkovnikului Tudor din Vladimiri, nici de la slujniku' imperial Mihail-fals Petrașcul. Ci de 1000 de ani de cînd cumanii strămoși ai lui Mirciia Cel Bătrîn au semnat geostrategic nașterea Valahiei de azi...

Cristi (5 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 11:43

Opinia publica are o discrepanta crata dupa CE U21. Acea semifinala laudabila pentru generatia respectiva de jucatori a nascut asteptarea unei noi generatii de calitate la seniori. Daca ne uitam insa mai in detaliu vom vedea ca la U21 Romania a evoluat relativ bine fata de alte tari pentru ca acestea nu au venit cu jucatorii deja deja afirmati la nationalele mari. E frumos sa cistigi o grupa in care evolueaza si Franta, da bine la statistica, dar daca esti obiectiv vezi ca Mbape, Dembele sau Ndombele nu erau acolo. Ce U21 a fost pentru Romania o evolutie al lotului "best of the best" vs ceilalti care venisera cam cu "best of the rest". Iar acum cind s-a facut pasul la echipa mare se vede ca o national de seniori traieste din 5-6 generatii consecutive de tineret.

ting tong te (1 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 12:14

erai beat cind ai scris aiureala asta?

Umila parere (9 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 12:17

Am devenit in '89 o colonie la dispozitia "bubulilor"- stapanii lumii in romanele din colectia "Octogonul". A inceput jaful total, distrugerea identitatii si valorilor existente. Acest rapt national este in plina desfasurare. Sportul romanesc resimte cataclisma, au disparut centrele de performanta, antrenorii valorosi sunt emigranti de lux, fiind inlocuiti de nonvalori. Suntem anonimi la gimnastica, handbal, canotaj, discipline in care am fost putere mondiala. Echipe de traditie din fotbalul autohton apartin memoriei, au disparut centrele de copii si juniori din Craiova, Timisoara, Constanta, Iasi, adevarate baze de selectie pentru loturile nationale. Aceste drame sociale se rasfrang asupra sportului. Primul punct reusit de adversar se transforma intr-un handicap irecuperabil, labilitatea sportivului roman este perfect ilustrata in fotbal. N-am castigat un meci in care am fost condusi, din vremuri imemoriale, incapabili de-a fructifica superioritatea numerica. Toate loturile nationale ar trebui sa includa un psiholog. Acest mental coach va trebui sa lucreze la psihicul sportivului, acolo va fi multa munca. Imi cer scuze pentru mesajul neobisnuit de lung. Mi-a placut editorialul, de ce nu scrii mai des? Renunta la cancanul televiziv, nu te "prinde", oricat te-ai stradui. Succes!

itu52 (61 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 12:25

Pai să-i ducem la psihologi, pe la temple în India sau Tibet. Recomandat ar fi, înainte de toate, să-i scoatem de sub imperiul „țipologilor”. Sunt ăia care țipă cu rost , dar mai ales fără rost tot meciul. Își pun știința în degete și pogoară toți „îngerii” asupra greșiților lor, le curmă înflăcărarea cu care lapidar și cu ceremonial i-a blagoslovit înainte și în pauza meciului. Așa se face, dă bine la tv. , mai ales în caz de reușită. Concluzia, stăm bine cu teoria, preluam rapid și adaptăm tot(... la specificul national), dar practica ne omoară. Aici subconștientul, la noi e greu de ținut în echilibru, pogoară instinctele primare asupra exprimărilor individuale. Ne rămâne șansa nucleelor rodate, traseelor exersate, echipelor stabile. Neglijăm istoria, nu băgăm la cap că niciodată nu am avut succes cu echipe „ad-hoc”. Toate succesele noastre s-au bazat pe scheletele echipelor experimentate. Așa a fost Steaua, Dinamo, Craiova, Petrolul, Ripensia. Categoric așa procedează cei puternici, numai noi sunăm goarna și adunăm toți „lustragii de lux” și „pionii” impresarilor „dezinteresați”. Nu poti defila cu adunături!

MZM (40 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 12:27

Se face prea mult tam-tam si prea multa „filozofie” pentru un 0-4 simplu, clar si limpede ca apa de izvor. Si nici macar nu e cea mai mare corectie primita de Nationala noastra. Razvanelu, la vremea respectiva, ne-a adus un 0-5 cu Serbia, iar ceva mai recent, Guriță ne-a blagoslovit cu un 0-5 cu Spania! Si lumea, inclusiv presa, nu a fost nici pe departe atat de contrariată. Sa fie un 0-4 mai greu de suportat decat doi de 0-5?!... Oricum, nu este o greseala ca acum i se cere demisia lui Radoi. Greseală s-a facut la numirea sa. Nu am nimic cu Radoi, chiar il simpatizez, dar nu are experienta si autoritatea atat de necesare pentru o astfel de functie. Burleanu a acceptat sa-l numeasca selectioner, mai mult pentru a scapa de gura presei. Altfel, i s-ar fi reprosat ca n-a tinut cont de succesul lui Radoi la U-21. In mod normal, dupa demiterea lui Contra, trebuia numit Dan Petrescu, cel mai talentat antrenor roman in activitate, care, practic, a abonat CFR Cluj la titlul de campioana a Romaniei. Din pacate, presa noastra de sport are o aversiune cel putin suspecta fată de acest antrenor si nu-l sutine pentru postul de selectioner! Nu cred ca D.P. ar face minuni de vitejie cu actuala generatie de fotbalisti romani, dar sunt convins ca, la experienta si flerul său, ar fi facut cea mai buna selectie si ar fi adoptat cele mai adecvate tactici pentru fiecare adversar intalnit. Pana la urma, drama nu e ca Radoi a incasat un 04 la Oslo (vom mai păti din astea!), drama adevarata este ca Dan Petrescu (un antrenor pur sange!) nu nu pare a avea nicio sansa sa fie numit selectioner in Romania!

Marcel (15 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 12:28

Le avem cu siguranță! Dar... nu le vedem! Și cine o să ne deschidă ochii? Nimeni... doar noi! Greu, tare greu... poate cândva, generațiile viitoare!

traian (9 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 12:31

Dl Naum continua sa insire baliverne! O face din obligatie. Nu ii place fotbalul si nu se pricepe. Pozeaza in analist obiectiv, moralist, principial, dar, la fel ca toata presa sportiva, prefera sa fie complice la dezastrul din sport, decat sa il demaste, semnaleze publicului, autoritatilor. Dl Naum nu se revolta impotriva cheltuirii inutile a banului public pe sportivi reesapati, someri, reciclati din exterior in detrimentul copiilor, juniorilor, tinerilor din tara. Editorialistul Naum nu ne spune cum s-au inmultit echipele de partid, de primarii, de consilii si cum se arunca banii contribuabiliolor pe plata unor figuri obosite, expirate, gasite prin exterior de impresari smenari. Dl Naum nu este deranjat de faptul ca Romania este unica tara din UE si NATO care mai pastreaza oribilele cluburi sportive militarizate sovietice CSA si CSA Dinamo in sportul profesionist. Cele doua anomalii consuma anual peste 50 milioane euro pentru plata lenesilor cu grade adapostiti acolo si pentru aducerea din exterior de mercenari (la toate sporturile) platiti din banii MApN si MAI, din buzunarele noastre de fapt. Pana cand dl Naum atitudinea asta condamnabila de omisiune, de complicitate la dezastrul din sportul romanesc, aceasta inacceptabila omerta referitor la echipele de partid si la cluburile militare de extractie bolsevica!!!!

Geomate (5 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 12:32

Multumesc pt articol domnule Naum, este o excelenta radiografie a societatii noastre. Din pacate nu ne dam seama ca felul in care ne crestem copiii, cel in care ne raportam unii la altii si cel in care suntem dispusi sa pierdem cate putin personal, uneori, pentru un bine comun, toate acestea sunt strans legate si dau masura Romaniei de astazi. Una pe cate toti o injuram fara sa pricepem ca noi am facut-o asa.

17 Nentori Tirana (103 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 12:41

O atitudine de „je m en fiche“ e mereu de vazut la toti, cu exceptia interviurilor unde fiecare vrea sa para preocupat. Plus o suficienta, de la „ce e mai bine pentru mine si familia mea“ nici nu ai la ce sa te astepti. Apoi la voi e ca in Tom si Jerry: tot ptimeste Mitica lovituri in cap dar nu puteti fara el asa ca se ridica Oracolul din Baltacesti mereu iar filozoful PiTurca e iar in carti, se ridica si musca iar Pruneeea, Lupesco, Balaj, Sandu, chiar si Tata Jean a aparut din nou. Imi pare rau Naume dar pentru voi nu exista medicament ! --- Fite, masini si PiTi poante. Ce sa fie in bostan ? Stie macar cineva de ce am jucat slab ? A dat RaDoi vre-o explicatie ? Nu stie nimeni, nici nu cauta sa afle. Pina de curind erau toti cu celebrul „stie Radoi cel mai bine“ iar dupa batalii scot sabia la cei cu care se balacesc in noroi, fiecare cu „prietenul“ lui, la voi e fel. Nea Ovi si colaboratorii Pruneea, nea Mitica … cu „habarnistii“ de la FRF, unde pe drept a intrat in colimator si Stoichita iar Stucan, Mironica ... sint obsedati de Hagi care obedat de Lucescu si Popescu. O saminta de adevar exista mereu caci se balacesc impreuna, se cearta si se impaca, nu pot trai unii fara altii, asa e in romanie, in Las Fierbinti si in filmele de desene animate. Iar filozoful Moromete, dupa ce-a jucat Turca Pi iarba, sta sus in cires, asteapta si toarce ca un motan: „doar Pi Turca mai poate scoate rezultate“ ! E ca in Tom si Jerry, caci dupa lovituri in cap se ridica mereu Corleone, Nasul, Lupesco, PiTurca, ba a aparut iar si Tata Jean care ar fi produs fotbal, ca Lorzii si Luceafarii nu apun niciodata in romanie. Loviti in cap sinteti si voi, probabil inca de mici, caci nu mai terminati odata cu „clarvazatorii“ astia, nu poate trai nici media fara „vedete“. --- Apropo de „batut in cap“, obsesia lui Stucan aparuta iar in articolul dupa meciul cu Norvegia merita dezbatuta. In primul rind meciul decisiv a fost cel cu Pescarii. Cu Norvegia a schimbat 6 criticati doar ca sa arate ca EL a ales bine, i-a mai pus si pe alte posturi ca sa fie sigur ca prezinta vinovatii. Vulpile batrine au mirosit dezastrul dar si tinerii stiau ca sint sub presiune, ca scosi din oala si aruncati in apa rece. Apoi tinerii nu pot fi singurii vinovati orce ar fi. Ei au alta mentalitate, au incredere in fortele lor, stiu ce pot, iar asta au dovedit-o la U21 ! Hai sa ne reamintim cum au jucat ? Sa ne reamintim de cum s-au automotivat, de discursurile portarului. Egal, pentru Stucan tot Hagi a fost vinovat, care apoi a calificat de unul singur Rangers intorcind un 0:2 ! Egal, Stucan a tacut ca toti inainte de meciuri iar dupa un meci a scos sabia prezentind o noua teorie, una care il depaseste dar s-o fi documentat citeva ore pe google ! Noua lui teorie este ca la Hagi tinerii au crescut sub presiune si nu mai pot avea incredere in puterile lor in momente importante, in meciuri decisive ori afara unde totul e pe bani si randament. Dar gimnastele ? Stie Stucan sigur ca ai lui Hagi se cred mici si de aia nu pot ajunge mari ? Hai sa-i luam la rind, nu numai pe ei – Iancu, Marin, - ci si pe Tata, Grigore, Stanciu, Maxim … Mitrita, sa-i luam si pe antrenorii nostri, PiTurca – „sint un antrenor care costa milioane“ - Contra, Radoi, Dica, apoi neaparat pe „analistii“ vostri cu care va certati si va impacati ca in romanie – exemplu nea Mitica Oracolul din Baltacesti. Le lipseste increderea in sine ? Eu nu cred. Cred ca este exact invers, se cred Regi dar regele din ei e gol. Iar Regele Hagi ii deleaga mereu pe altii, Lupescu, Popescu, Lucescu, ar avea incredere pina si in Balaj, sta si vorbeste prostii in loc sa ia taurul de coarne si sa faca cum stie el. Daca nici de data asta nu preia Nationala atunci ar fi mai bine sa taca caci devine penibil. Scuze Hagi, n-ai ajuns sus vorbind ! Asa ca fa singur ori taci. Nu ai nici un prieten in care sa poti avea incredere.

Urod (21 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 13:59

Am mai facut un comentariu si nu a aparut... Mai incerc o data.. Lucrurile sunt foarte simple... Nu mai avem competitie la nivelul nici unei ligi... Liga 1 plina de straini, Liga 2 e pentru pariuri. Liga 3...?!...mai stue cineva de ea...!!!! Nu ai competitii puternice la baza piramidei, nu ai cum sa ai echipa națională, jucatorii nu fac fata afara... Etc.. Inainte era greu sa joci si la div. C, erau 14 sau 18 serii la C, la B erau 3 serii...!!!! Iar div. A erau 18 echipe numai cu jucatori români.... Acum avem un simulacru de competitie la toate nivelurile... Pentru ce ne dam ochii peste cap si ne miram, astia suntem pt ca nu am construit nimic... De furat ne-am priceput... Asta e...

Silviu (2 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 14:01

Donule Naum, imi permit sa va intreb pe blogul Dvs., ca la DIGISPORT nu se poate: "De ce nu-i corectati pe confratii dvs. in ale comentariilor ca Romania n-a peierdut cu Islanda calificarea la EURO 2020 ci doar in finala de calificare pe care ar fi trebuit sa o jucam cu Ungaria." Eu cred ca asa am scapat de o "rusine " si mai mare. Puteti sa-i transmiteti acest mesaj si D-lui Moraru pentru prietenul sau Decebal R. Cu stima

Adrian (2 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 14:33

De acord...Si ca o confirmare a ceea ce am citit aici, urmatorul titlu din gazeta apare implacabil: 4 NUME DE ANTRENORI PT INLOCUIREA LUI RADOI...Intr-adevar,nu am invatat nimic. Dincolo de asta, cred ca singura soluție pana la urma, ar fi aducerea unui selectioner de top, de nivel internațional , ale carui competente nu pot fi contestate. Iar atunci cand se va vedea ca dupa 4-5 jocuri rezultatele vor fi aceleași, ne vom da seama ca e nevoie sa punem punct si sa incepem de la 0. Altfel vom continua sa ne învârtim în cerc, pana vom face o gaura din care nu vom mai iesi.

unulaltul (5 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 14:34

Puzderia de comentarii ne arata cat mai conteaza parerea acestui individ, unul certat(in opinia mea)de multa vreme cu bunul simt. Pai asta faci de foarte multa vreme, dai cu barda, gestul primordial al jurnalistului de cancan, cautator de scandal si scurmator in "gunoiul" cotidian. Zambetul satisfacut al moderatorului care-si vede invitatii cum se iau de par si se cearta spune multe. Da nene Naum cu Barda, da cu parul, baga batul prin gard si starneste ura. Dar inainte de asta vreau sa ne afisezi realizarile tale cele mai marete. Ai fost in viata ta sef de scara blocului? Macar comandant de detasament sau mai stiu eu ce functie pioniereasca? Fotbalul de azi este, in esenta, si opera voastra, cioclii care jignesc tot ce este romanesc si pupa cu sfintenie tot ce vine de afara. Eu spun sa ramai consecvent adularii grupului de spanioli pensionari de la Dinamo si sa lasi nationala sa fie a noastra. Ea arata asa cum arata societatea in ansamblu, societate din care faci si tu parte. Cum esti tu, asa este si nationala. Numai bine si cacan fericit

grig (1 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 14:51

uitandu ma la comentariile tale nervoase la digi, ma intreb ,voi va uitati in oglinda? voi nu ati contribuit la mizeroia totala? E normal ca un ziar de sport sa aiba aceiasi comentatori la un post tv , ce zici de monopol!?

Rubber (1 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 15:58

Nu am obiceiul sa comentez, dar avalansa de articole din ultimele zile ma obliga... Parerea mea este, ca nu dam seama, unde suntem. Echipa, antrenorii, suporterii si ziaristii asteapta victorii rasunatoare, stil generatia de aur. Cu acesti jucatori trebuie abordat altfel jocul. Neavand personalitati deosebite, trebuie construita o echipa sarguinciosa, ermetica, masiva, fara a se baza pe sclipiri individuale. Trebuie uitat la echipele moderne. Au scheme de pressing, de la nivelul atacantilor deja, inchid cu mare atentie culoarele, stau aproape de adversarii cheie, chiar mai multi, daca trebuie. Si fac asta 90 de minute. Nu sclipesc, nu zburda... Lucreaza. Scot un punct, 3 puncte transpirate, si gata. In RO se traieste cu iluzia, ca noi suntem mai buni, ca oricine, numai suntem batuti de soarta, de arbitrii, de antrenori, de federatie, etc... Gresit. Noi suntem exact ca ceilalti. Sa acceptam, fara transpiratie., munca, preseverenta in fotbalul modern nu se poate avea succese pe termen lung. Trebuie o strategie si o tactica adecvata, ca jucatori am avea, chiar mai bunicei, decat de ex. Islanda, Macedonia, sau chiar Ungaria, echipe care au facut rezultate in ultimle saptamani. Referitor la Radoi: a fost un jucator stabil, destul de bun, dar nivelul sau de cultura fotbalistica, cu licenta luata in Moldova, nu prea il face alegerea ideala in aceasta situatie. Da, pune suflet, poate prea mult, dar aici ar fi nevoie de unul mai cu teorie, cu expeienta, care poate sa gandeasca si sa transmita jucatorilor o tactica si strategie adecvata, de la pasii elementari pana la schemele complexe. Parerea mea este, ca marea majoritate a jucatorilor nostrii duc lipsa de pregatire tactica de baza, n-au nici automatismele cele mai elementare. Tehnicitate mai au, si se mai descurca in echipele de club, dar cand sunt intre ei, nu prea are cine sa cara pianul... CU STIMA

dan c (3 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 16:16

deci radu naum crede ca echipa nu e slaba ci are probleme de mentalitate; eu cred ca valoarea da si mentalitatea; dobrin sau dumitrache nu prea le aveau cu mentalul in schimb aveau tehnica adica "stiau cu mingea"; jucatorii acestei nationalei erau ridiculizati de islandezi sau norvegieni fiindca ai nostri nu erau capabili de un stop ca lumea, nu am vazut un dribling; problema e ca si ziaristii din pacate nu prea sunt ziaristi adica nu stiu fotbal, nu cel din curtea scolii; si mai e ceva: cand nu ai prea multi neuroni si nici prea mult talent, atunci nu stii nici prea mult fotbal si nici prea multa ziaristica. Din pacate, la noi, mai totul este de un amatorism tragic.

Mozzie (7 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 16:16

Bai nea "Traian", ***. Ai ramas inghetat in propaganda anilor '80. Sa-ti dea cu flacara la talpi poate te dezgheti si scapi de obsesia cu Steaua si Dinamo. Apropos, cand le rostesti numele spala-te pe dinti, sa nu mirosi, alea ne-au tinut in fotbal...

traian (9 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 17:42

Pentru Mozzie: ignoranta desavarsita, tupeu nelimitat si neamprostie cat cuprinde. Vorbeste adormitul in noaptea mintii despre propaganda anilor 80, tocmai el un suporter prafuit, perimat, primitiv, al unor relicve toxice precum CSA si CS Dinamo. Emotionant patriotismul proletar cu care nataraul lauda cuceririle revolutionare ale cazarmilor bolsevice ale armatei si militiei inainte de 1990. Bun de expus la muzeul ororilor stalinismului!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 19:47

Hai sa-ti spun cum s-a dat unul din goluri: Odegaard pasa la Halland si apoi Halland gol. Sa traducem pe intelesul tuturor: Un fotbalist titular al lui Real Madrid ii da pasa unui fotbalist de la Borussia Dortmund si aceasta inscrie printr-o aparare de rezerve la echipe fff mici in poarta unei rezerve al lui AC Milan. Explica-i asta lui Tosca si apoi sa ne explice si el unde e valoarea jucatorilor nostri care niciunul in afara de Stanciu care joaca in fostul bloc comunist nu e niciodata titular si de multe ori nici rezerva.Apropo multe din aceste rezerve au invatat fotbal la Academia Hagi.

zapacila (60 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 19:48

@ Traian(Pavelescu)!Ce ai cu CS DINAMO-in Champions League la handbal,jucatori in lotul olimpic de canotaj s.a!Ce ai cu CSA STEAUA?Aaa,ca s-a judecat cu Becali sa nu se mai foloseasca fraudulos de marca Steaua?Cu toate ca el continua sa beneficieze clandestin de cele 3 puncte la coeficient,acordate de UEFA castigatoarelor de CCE?Cand a castigat Steaua CCE?Poate nu stii ca in...1986!Cand tara noastra se numea Republica Socialista Romania!Pe de o parte zbieri din totzi bojocii ca fcsb este continuatoarea echipei Steaua,iar pe de alta parte zbieri sa fie sters orice aminteste de cluburile SPORTIVE Steaua si Dinamo,care produc campioni in TOATE sporturile,campioni care reprezinta ROMANIA si carora le canta IMNUL tarii la olimpiade si la campionatele mondiale!Doamne fereste,de specimene ca tine!Atunci dupa asa zisa revolutie cand au iesit la lumina totzi ***,se gaseau din ei destui care tzipau sa fie dinamitata Casa Poporului,sa fie astupat Metroul si Canalul Dunare Marea Neagra,ca sa nu mai aminteasca de comunism!Nu le-a reusit agresiunea-impotriva poporului roman,cel care le-a construit-dar cu sistemul de irigatii( care ne costat 200 de miliarde de dolari la valoarea de acum),cu industria si cu invatamintul, din pacate le-a reusit!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tactic (1 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 22:08

,,le-au luat oxigenul''... haideti d-le! Doar colega dvs. Sonia a spus poporului ca si cu 4 masti puse una peste alta ,,nivelul de oxigen'' al mascatului este acelasi. Neducandu-i capul, la experimentul cu pricina au avut ,,scapari'' la filmari. Astfel, pe aparate s-a putut vedea si pulsul: cu masca in repaus 122 in timp ce asistenta cu conectorul in mana si masca ,,profesionala'' are puls 130. Pentru neinitiati puls de 120-130 il are de ex. cineva ,,sanatos” care alearga cu 10 km/ ora. Revenind la ,,fotbalistii nostri'' singura explicatie e ca au uitat sa dea jos mastile (si alea invizibile care s-au instalat de ceva vreme) si, vorba ianisului dupa 3-4 minute de fuga dupa minge nu-ti mai vine cand o ai sa mai faci ceva cu ea. L-am vazut iarasi cu gura mare pe Hagi (al batran) care o tine pe a lui ca mijloc si atac suntem de nivel mondial. (adica am luat 4 boabe pt. ca n-avem aparare dar macar am marcat 2-3). Asa-i daca pe vremea lui i se permitea sa nu faca faza de aparare, uite ca n-a invatat ca intr-o echipa in sec XXI aparatori sunt si mijocasii si atacantii. Sa ceara poporul sa-l mai puna o data la ,,nationala’’ sa arate natiei ce-a cladit el la Ovidiu. Deja tot prostul s-a prins ca ,,ai nostri’’ sunt umflati cu pompa mai ales cu articole-n ,,presa’’ comandate iar ,,perlele’’ rezultate sunt biete margele din plastic.

Campioana CFR (4 comentarii)  •  13 octombrie 2020, 23:25

Inceputul articolului este bun. Concluzia e proasta. Nu ajunge doar sa ai incredere, iti trebuie valoare. Germania a construit de jos toata infrastructura si a crescut copiii cu mentalitate sanatoasa, educatie serioasa, dezvoltare fizica bine gandita, etc. Acolo se respecta procedurile si regulile. Smecheria e condamnata. Acolo nu merg pilele, spaga si nu e promovata nonvaloarea. E exact pe dos cum e la noi! Cand se va construi ceva serios cum au facut nemtii, vom avea si rezultate. Restul e gargara!

zorrozabal (60 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 10:38

Vorbim discutii!Uitam ca suntem in...globalizare(eufemism pentru noul imperialism occidental)?Cand o treime din populatia tarii-segmentul cel mai activ-daca nu locuieste permanent,macar ca lucreaza sezonier in afara tarii?Adica copii se nasc acolo si merg la scoala tot acolo?Ca devin cetateni straini?Uitam ca copii care au mai ramas in Romania stau tot timpul cu ochii in telefon sau in tablete?Si acasa si la scoala?Ca nu ies nici macar in pauza afara si chiar daca ies sunt tot cu telefonul in mana?Generatia de aur?A fost cu fotbalisti nascuti si pregatiti inainte de 22 decembrie 1989!In alte timpuri!Cand statul se implica si cand nici nu exista internet ca acum!Copii aveau alte idealuri si alte preocupari!Generatia lui Chivu si Mutu?Si ea aparuta pe ruinele fostei oranduiri,cand inca nu se distrusese sau instrainase totul!Selectioner era Victor Piturca,un oltean morocanos si sigur pe el si care nu suferea sa-i i se faca...sugestii!Dar mai presus de toate era...foarte realist!Vedea ce fotbalisti are la dispozitie si posibilitatile lor!Asa ca...fundul in poarta,antijoc si daca se ivea ocazia-pe vreun contraatac sau la cate o faza fixa-sa dam si un gol...Domnul fie laudat!Daca nu...era bun si un punct!Decat nimic!Dar acum?Avem alte posibilitati?Nu avem!Decat sa naturalizam conquistadori-africanii fiind impartiti de francezi si de englezi-sau sa ne intoarcem la tactica stramoseasca a pamantului parjolit!Fundul in poarta,antijoc si ce-o fi o fi!Mai rau de atat,n-are cum sa fie!Doamne ajuta!

Gabi (3 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 12:10

Acum pe bune, facem o tragedie nationala din orice infrangere, din orice sport. Alooo, nu suntem buricul Pamantului, cel putin in fotbal nu am castigat ceva, nu am jucat nici macar semifinala la nivel de nationala. De unde apar aceste sperante desarte? Din presa. Cine spune ca "mergem sa castigam, ce draq, suntem "campioni mondiali", nu conteaza ca daca facem un stop la minge sare din noi la metrii distanta, nu conteaza ca nimerim spatiul portii 1/10 incercari si dam un gol la 50 suturi! Ne vedem castigatori pana sa inceapa lupta si apoi plangem precum ... Daca nu reusesti sa-ti descoperi adevarata valoare nu vei putea sa evoluezi, sa te perfectionezi, asta se intampla la noi din frageda pruncie unde copilul este invatat de parinti ca EL este CEL MAI destept, talentat si frumos, restul nici nu trebuie sa fie luati in seama. Cu o astfel de mentalitate inradacinata in capul unui copil vreti ca acesta sa faca performanta in viata, sport, undeva? Romanul este atotstiutor, specialist in toate problemele zilnice chiar daca 90% au citit in viata doar rubrica de sport din ziar. Nu conteaza ca nu putem sa trecem de un examen (BAC) daca putem sa tiparim diplome si sa ajungem indrumatori de doctoranzi! Voi vreti valoare intr-o tara care musteste de nonvaloare ajunsa in posturi de conducere si luat decizii? SERIOS?

ram. (4 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 12:10

Nu avem FOTBALISTI !

Victor Bogdan Stan (1 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 12:15

Excelent articol !

Alexe Ion (2 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 15:40

Buna ziua, domnule Naum! Am citit cu interes articolul dvs. Iata opinia mea: 1. Ditamai bostanul care s-a numit la un moment dat Romania Mare a tinut doar 21 de ani si restul luni, asta daca vreau sa folosesc un termen cazon. 2. Noua, ca natie, nu prea ne place sa aflam cine suntem si ce vrem, asta pur si simplu pentru ca stim si una, si cealalta, iar ce cunoastem nu prea ne convine. 3. Cand inginerul Saligny a facut podul cu pricina, meleagurile astea au fost locuite de altfel de oameni, de la opinca pana la vladica. 4. Statistica, chiar matematica fiind ea, nu e o stiinta sigura, ca sa zic asa, mai ales cand pare ai favoriza pe romani, cu scoala clasica ori fara. Acum 40-60 de ani ziaristii sportivi din Romania acelor vremi se intreceau in a scorni tot felul de criterii dupa care comportarea sportivilor nostri la mari competitii ar fi fost cat mai apreciata. Va dau si un exemplu: numarul de sportivi romani clasati pe locul x (de preferinta 4!) la o olimpiada... 5. Amintiti undeva de lipsuri. Ne lipsesc mai multe, as indrazni eu sa spun. In primul rand educatia, sub toate formele ei, intre care una, tendinta tot mai accentuata de a-i pacali ori de-a dreptul minti pe altii (adversari ori arbitri, dar nu numai in sport) fara sa ne dam seama ca, de fapt, ne pacalim ori mintim pe noi, e tot mai evidenta. Mostrele cele mai la indemna, daca ar fi sa ma refer doar la fotbalul romanesc, mi se par a fi Tanase si Hagi jr. Am avut un fost coleg care era arbitru divizionar si intr-o imprejurare i-am destainuit ca daca as avea fluierul lui si buzunarul cu cartoane la indemana, le-as da galben inca de pe tunelul de iesire pe teren celor doi amintiti mai sus. Asa, preventiv!.. 6. N-ai cum sa fii la antrenament leu si in joc miel. Da, e adevarat, suntem oameni slabi, dar daca vrem sa cu tot dinadinsul sa ne mintim si mai si uzurpam calitatea de antrenor al echipe nationale, atunci putem spune si aberatia asta. 7. Echipa de diseara n-are cum fi altfel decat doar daca in meciul de la Ploiesti austriecii ne vor lua iar la pret de matineu, cum se spune, asa cum se pare ca s-a intamplat in meciul tur. 8. Este clar pentru orice om intreg la cap si onest ca ai nostri nu sunt tocmai niste “copii supertalentati”. N-au cum sa fie calificati in felul asta atata vreme cat aceleasi statistici ne spun ca ratam intr-un meci circa 50% din pasele date la 10-15 m. Doar daca persistam persistam sa traim in minciuna in continuare. Daca nu e dam seama de acest lucru e si mai grav!... Mai adaug doar ca sunt de acord 100% cu propunerea din titlu. Cu stima, ia

Alexe Ion (2 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 15:54

Buna ziua, domnule Naum! Am citit cu interes articolul dvs. Iata opinia mea: 1. Ditamai bostanul care s-a numit la un moment dat Romania Mare a tinut doar 21 de ani si restul luni, asta daca vreau sa folosesc un termen cazon. 2. Noua, ca natie, nu prea ne place sa aflam cine suntem si ce vrem, asta pur si simplu pentru ca stim si una, si cealalta, iar ce cunoastem nu prea ne convine. 3. Cand inginerul Saligny a facut podul cu pricina, meleagurile astea au fost locuite de altfel de oameni, de la opinca pana la vladica. 4. Statistica, chiar matematica fiind ea, nu e o stiinta sigura, ca sa zic asa, mai ales cand pare a-i favoriza pe romani, cu scoala clasica ori fara. Acum 40-60 de ani ziaristii sportivi din Romania acelor vremi se intreceau in a scorni tot felul de criterii dupa care comportarea sportivilor nostri la mari competitii ar fi fost cat mai apreciata. Va dau si un exemplu: numarul de sportivi romani clasati pe locul x (de preferinta 4!) la o olimpiada... 5. Amintiti undeva de lipsuri. Ne lipsesc mai multe, as indrazni eu sa spun. In primul rand educatia, sub toate formele ei, intre care una, tendinta tot mai accentuata de a-i pacali ori de-a dreptul minti pe altii (adversari ori arbitri, dar nu numai in sport) fara sa ne dam seama ca, de fapt, ne pacalim ori mintim pe noi, e tot mai evidenta. Mostrele cele mai la indemna, daca ar fi sa ma refer doar la fotbalul romanesc, mi se par a fi Tanase si Hagi jr. Am avut un fost coleg care era arbitru divizionar si intr-o imprejurare i-am destainuit ca daca as avea fluierul lui si buzunarul cu cartoane la indemana, le-as da galben inca de pe tunelul de iesire pe teren celor doi amintiti mai sus. Asa, preventiv!.. 6. N-ai cum sa fii la antrenament leu si in joc miel. Da, e adevarat, suntem oameni slabi, dar daca vrem sa cu tot dinadinsul sa ne mintim si mai si uzurpam calitatea de antrenor al echipe nationale, atunci putem spune si aberatia asta. 7. Echipa de diseara n-are cum fi altfel decat doar daca in meciul de la Ploiesti austriecii ne vor lua iar la pret de matineu, cum se spune, asa cum se pare ca s-a intamplat in meciul tur. 8. Este clar pentru orice om intreg la cap si onest ca ai nostri nu sunt tocmai niste “copii supertalentati”. N-au cum sa fie calificati in felul asta atata vreme cat aceleasi statistici ne spun ca ratam intr-un meci circa 50% din pasele date la 10-15 m. Doar daca persistam persistam sa traim in minciuna in continuare. Daca nu e dam seama de acest lucru e si mai grav!... Cu stima, ia

traian (9 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 18:12

*** inca unul dintre nostalgicii stransi pe la portile sinistrelor cazemate sovietice CSA si CS Dinamo, plangand dupa vremurile apuse, in care cele doua aparau superioritatea sportului socialist, a modelului socialismului stiintific in disputa cu capitalismul decazut. Ce nu intelege *** sau *** este ca in nicio tara UE si NATO nu mai exista cluburi sportive militarizate in sportul de performanta si nici implicarea armatei si politiei in sport. Exceptia Romania! De ce ? pentru ca asa vrea o adunatura de rataciti care hiberneaza in noaptea mintii? Nimeni nu contesta rolul CSA si CS Dinamo in sportul RPR si RSR, pentru ca asa erau vremurile atunci, dar nu mai exista nicio justificare pentru mentinerea celor doua sinistre creatii sovietice dupa 1990 doar in Romania!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zapacila (60 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 19:48

@traian!Esti la spitalul de glumetzi?!Te crezi Napoleon si te lupti cu...comunistii!Vezi ca vine asistenta cu injectia!

Xica (1 comentarii)  •  14 octombrie 2020, 23:20

Echipa cu cea mai mica incredere in sine a fost nationala din mexic. Se spunea ca ii vor face statuie lui dumitrache daca inscrie un gol. Au jucat frumos pentru ca aveau valoare (Dinu a fost in cateva variante de echipa mondialului, dumitrache, dumitru si chiar Dobrin au fost invitati mai apoi in echipe ale lumii). Daca vrem sa-i spunem motivator, capacitator etc., acela a fost Valentin Ceausescu. Acesta le-a spus baietilor ca la valoarea lor pot castiga cupa , fiind urmat de indicatia tehnico-tactica a lui Jenei . Steaua a fost considerata o data, daca nu de doua ori, cea mai buna echipa europeana a ultimilor 5 ani. Nationala din 1990 merita mai mult. Din cauza lui Hagi, pe care nu-l apreciez deloc, nu spun nimic de nationala din 1994. Nu-mi plac antrenorii ca Mircea Lucescu care poarta picioarele jucatorilor. Chiar daca se mai intampla altfel, un regizor nu il poarta prea mult pe interpretul ales indelung pentru un rol anume. Baietii de acum au valoare scazuta, ma intelegeti ce vreau sa spun !

Giga Contra (1 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 3:35

Am pierdut si cu Austria... indiferent de articol si de meci in sine se preconizeaza cum ca Hagi ar deveni selectioner din noiembrie.. initial as fi considerat ca Petrescu e mult mai potrivit dar dupa m-am gandit ca nu e bine sa traiesti in iluzii cum ca cei mai buni sunt cei care nu joaca si atunci ar trebui ca Hagi sa revina la nationala.. nu ar fi ca si cum nu a mai pierdut vreo calificare la mondial sau vreo calificare de Europa League... concluzia e ca "regele" ar trebui sa ajunga cat mai repede selectioner ca sa ne faca imediat sa ne gandim ca "bursucul" era mult mai potrivit... "regele" daca nu vrea presiune ar trebui sa aibe contract pe viata sau macar pana se pensioneaza "rangers-ul" lui...

the_gunner (2 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 5:15

ADN-ul este factorul hotărâtor aici .Se mai poate cu o mare,mare cantitate de talent la anumite perioade de timp .Am beneficiat de ultima varianta in decada ‘85-‘95 ,dar timpul a trecut și fintina a secat .Cit privește prima varianta supraviețuiesc cei care au nu numai ADN de supraviețuitori ,dar și cel de luptători agresivi .Sa luam Vikingii .Danemarca,Suedia,Islanda și Norvegia au dovedit și dovedesc in continuare ca nu fac umbra pământului degeaba .Am simțit-o pe propria piele ! Vine apoi rasa slavica .La fel ADN de luptători agresivi .Succese peste tot! Sa nu mai vorbim de rasa germanică.ADN -ul vechii Rome s-a transmis cu succes in Galia,Iberia,Italia și ,in parte,Elveția.La noi ,presupunând-se ca sintem urmașii lor,predomina cel dac ,cel de supraviețuire .Nu am fost niciodată un popor de luptători .Dealungul istoriei am obținut citeva victorii pe care le poți numără pe degetele de la o singura mina .Daca acum sintem o țara care aduna intre granițele ei aproape toți romanii,ei bine ,se datorează altora .Franta (1858-1959 și 1919-1922)și Rusia (1875-1885).Acum cine ne mai ajuta ? Niciodată dealungul istoriei n-a fost mai mare pericolul de a fi anihilați ca popor ca acum .Prin mașinațiuni de natura politica pierdem sursa principala de supraviețuire,resursele naturale.Mai apoi se vor implementa măsuri de dezintegrare teritorială .Se preconizează acolo sus ca România sa devină farimitata ca Yugoslavia .Ca Ardeal,Banat,Dobrogea și Moldova (împreuna cu cea de peste Prut ) sa devină “independente”.Prin aceleași metode,iarăși,Ungaria își va alipi Ardealul și Banatul dacă sârbii nu vor interveni.Previziuni perfect plauzibile in cazul in care nu vom ieși urgent din EU .Iesim ?

mihnea ilie (3 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 10:50

Radule...ar fi de bun simt sa,ti repari dantura ...dintr,un respect minim fata de telespectatori.

Golombioschi Ilie (35 comentarii)  •  15 octombrie 2020, 20:47

Avem nevoie ca selectia sa se faca din jucatori numai din campionatul intern renuntand definitiv la jucatorii transferati deja in strainatate. Acest criteriu de selectie ar fi foarte benefic deoarece jucatorii selectionati din fotbalul intern ar fi foarte bine monitorizati etapa de etapa in vazul obiectiv al intregii tari si forma lor la zi ar fi indubitabila si nemistificabila, interesul intregii mase de fotbalisti selectionabili ar face ca sa creasca consistent competitia noastra interna, spectaculozitatea ei, pretul ei de comercializare. Banii veniti in plus ar genera posibilitati financiare sporite pentru investirea in cresterea copiilor si junioriilor schimbul de maine. Aceleasi lucru ar fi cu vanzarea acestor jucatori, cei ce joaca acum la cluburi straine nu mai prezinta nici un interes de vanzare pentru cluburile romanesti ci numai pentru cele straine si pentru impresarii lor fapt ce fotbalul romanesc nu il avantajeaza cu nimic. Pentru aceasta si jucatorii ar trebui sa fie selectionati pana la 28 de ani la inceputul calificatilor deoarece peste 30 de ani, cand are loc turneul final e o varsta ce ii face sa nu mai fie o mare miza pentru transferare. Jucatorii din campionatul intern se pot reuni mult mai usor, rapid, fara diverse complicatii, nu se gandesc la familii la reunire deoarece in tara sunt permanent cu ele.Spiritul de lupta pentru culorile nationale,de reprezentare a lor e mult mai puternic, stilul de joc, chiar si sistemul de joc e mai bine insusit asa.

Gicu Ascute tot (1 comentarii)  •  16 octombrie 2020, 13:28

Domnu Naum, daca dam cu barda, inseamna ca ne ***, asta nu-i rau pe vremurile astea de seceta cand toata lumea ie frica de virusu da fetili curajoase nu-l baga in seama si bine face. Altii zice ca dau ciocane, fiecare cu jargonu lui, da si barda dumitale merge, altu zice ca are pix da i s-a smochinit saracu de batranete. Cunosteam pe unu care si-a botezat instrumentul creion, cand il intrebai ce face, spunea mereu: ma joc cu creionu. Culmea, il avea mereu ascutit desi nu gasea ascutitoare. Apropo, matale ai ascutitoare pentru barda matale? Cre'ca nu, ca prea esti nevricos pe sticla, prea te comporti ca o tatza de piata, cu ochii mijiti si vocea pitigaiata, cand provoci invitatii sa iasa scandal.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează