Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Cine sunteţi?

Vremuri bizare. Stadioane goale, ambianţă din studio, jucători cu coronasabia deasupra capului, patroni sine Deo, salarii amânate sine die. Totul e incert. Şi peste această dezordine, hop Cavalerii Apocalipsei!

Permalink to Cine sunteţi?
marți, 6 octombrie 2020, 1:49

O serie întreagă de decizii de arbitraj rele, adesea capitale, brăzdează Liga Întâi. Poteci largi în câmpuri şi aşa sărace în recolte. Sunt vizibile din satelit, pentru cei care au ochi. Acestea nu mai sunt erori, sunt orori. Arbitrii au ajuns viruşi ai unui sistem şi aşa şubred. FC Arbitrii e o echipă care trage la titlu. Dacă am pune în contul ei punctele luate pe nedrept sau date neregulamentar am putea avea un nou lider.

FC Arbitrii

În plus, FC Arbitrii e structura cea mai sigură din campionat. Pe antrenorul ei grec nu-l dă nimeni afară, nu-l întreabă nimeni de nimic, nu-l analizează, nu-l trage la răspundere. Omul poate să facă fix ce vrea. Şi face. O echipă profită meci de meci de câte o decizie strâmbă? Tăcere. O altă formaţie e dezavantajată cronic de fluieraşi? Aceeaşi reacţie ca despre scrutinul de independenţă din Noua Caledonie. Acesta, dragi prieteni, e Paradisul pe pământ. Deasupra lor mai e doar bunul Dumnezeu, dar şi el e puţin ocupat.

Factorul haos

Necesitatea VAR-ului, a adeVAR-ului, e urlată acum de toţi, antrenori, jucători conducători, jurnalişti. Îmi vine să cred, dacă e să mai am o fărâmă de ironie blândă legată de aceşti extratereştri, că o fac dinadins ca să demonstreze tuturor cât de urgentă e implementarea sistemului de asistenţă video. Incapacitatea de lungă durată a FRF şi LPF de a-l pune pe picioare ne poate spune însă altceva. Ori că sunt la mâna acestei organizaţii care n-are niciun chef să-şi modifice obiceiurile sau să-şi strice ploile cu un astfel de mecanism de detectare a deciziilor corecte dincolo de ochiul, cunoştinţele sau conştiinţele arbitrilor, ori că ele însele nu sunt interesate, din aceleaşi motive. Oricum ar fi, un business de peste 30 de milioane de euro este acum pus în pericol, dincolo de felul în care sunt tratate crizele de coronavirus pe la cluburi, şi de acest factor de dezordine care a devenit de facto un jucător în Liga Întâi.

VAR-ul nu va acoperi totul

Dar VAR-ul nu va rezolva tot. Atâta vreme cât un arbitru care a stricat un meci oficiază peste câteva zile în Liga Naţiunilor sau Liga Campionilor, cât timp nu te poţi atinge cu nimic de ei, nici dacă ar lua mingea şi ar fugi cu ea până în poartă, o structură tehnică, un „robot”, nu e de ajuns. Un robot face ce îi spune omul. Pentru impunitatea acestei tagme pot fi formulate cele mai sumbre supoziţii. Un complex de interese naţionale şi europene i-ar face pe şefii fotbalului să nu se poată atinge de Vassaras & Co. Dar făcând astfel s-ar atinge de noi, toţi ceilalţi, actori, comentatori sau privitori ai unui spectacol greu încercat în pandemie.

Marele autogol

Merită? E în regulă ca această „bună guvernanţă” tot clamată de Răzvan Burleanu, cu merite certe, ca şi cu erori inerente, poate unele neforţate, cu anumite dispoziţii umorale de neacceptat, dar care în ansamblu ne-au dat impresia unui alt fel de management al fotbalului, să fie pusă la pământ de o gaşcă de cetăţeni trufaşi condusă de un balcanic ţâfnos, un grup de oameni care evoluează din rău în mai rău? Dacă da, e trist. Pentru unii, şi mai triste riscă să fie consecinţele. Căci acest autogol constant va ajunge într-o zi să schimbe scorul pe tabelă.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Ilie (27 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 14:05

Cu Burleanu și Gino „i-am luat mașină de 300000 de euro lui Mario” Iorgulescu o să vedem VAR peste 5ani.

traian (9 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 14:33

Corecta evaluare. Arbitrajul contribuie din plin la prabusirea fotbalului dambovitean in derizoriu, la marginalizarea lui, la impingerea spre periferie. Dar asta nu se intampla de ieri, de azi, ci de multa vreme, fara ca presa sa reactioneze corect. Titlurile deturnate de CFR, cu sprijinul nesimtit al arbitrilor, in 2008, 2010 si 2012, nu au fost contestate, criticate, de presa. Apoi, dupa instalarea gruparii de profitori-parveniti la conducerea FRF si introducerea sistemului play-off, titlu a fost acordat de cooperative si arbitrii, fara ca presa sa faca nimic. Acum este cam tarziu dar reactia trebuie sa fie pe masura dezastrului produs de fluierasii smenari. Dar presa noastra sportiva a dovedit de prea multe ori ca nu are coloana vertebrala, moralitate, calitate profesionala! Cum altfel presa sportiva a unei tari democratice, membra UE, ar pastra o tacere complice, o adevarata omerta, cu privire la situatia unica, intolerabila, incredibila, a Romaniei, de unica tara din UE si NATO, care mai permite existenta modelului stalinist de interventie a armatei si politiei in sportul de performanta. Cum sa mai tolerezi existenta celor doua aberatii sportive militarizate CSA si CS Dinamo, care risipesc anual 50 milioane euro! Astea sunt intrebari la care R Naum, care pozeaza in moralist, profesor de etica, campion al democratie si libertatii de exprimare, nu raspunde. Nu vrea sa derajeze hatisul de interese obscure din MApN, MAI, CSA si CS Dinamo! Sunt multi bani in joc!

JFM (55 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 15:05

Acum e inceput de campionat, ce ne faceam daca acest tip de arbitraj ar fi avut loc in returul Play Off? Cand fiecare punct conteaza, fiecare gol poate conta. Luati masuri cat mai rapide,eliminati toate aceste focare de infectie(coruptie) din structurile FRF si LPF, deveniti si voi niste structuri performante, competitive, numai la televizari, audiente si pariuri va sta capul. Putem trai si fara aceste criterii? Poate ca ne vom reveni, nu stiu, dar macar sa va vada lumea ca incercati.

Kross (30 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 15:22

Un articol scris ca sa fie.Sunteti unul dintre cei care ati sustinut *** prin media.De ani de zile nu vreti sa observati ca Becali a cheltuit sume uriase de bani in defavoarea performantei.Din acest motiv in ultimii ani nu mai reuseste sa se califice in cupele europene.Omul cumpara jucatori cu sute de mii de euro doar ca sa asigure punctele din sezonul urmator. Acum cind din afara vine o intreaga comisie de evaluare a fotbalului romanesc ,din interior,ati sarit ca arsi.Semn ca erati unsi si voi.

AlexOneX (1 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 15:51

Felicitari pentru spectacolul jenant de dupa derby. Rar mi-a fost dat sa vad asa spectacol lugubru la TV, chiar si in vremurile cand intra Becali in direct. L-ai pus la colt pe Dan Diaconescu si ai oferit o lectie de fatarnicie cum rar s-a vazut. Ia un distonocalm cand mai faci emisiuni si sterge-ti si saliva din coltul gurii. Daca a ajuns Balint sa incerce sa iti tempereze aberatiile, iti dai seama cat de jos ai ajuns?

Silviu (2 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 16:08

Donule Naum, face-ti prea mult caz de VAR, e manuit tot de "fluierasi autohtoni", banuiesc "pensionari" de tip Balaj...Doamne fereste . In acest caz VAR-ul va fi acoperirea perfecta pentru hotii si mai mari.

nic (5 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 16:47

bun a gresit arbitru ,nu a fost 11 m pt fcsb , dar vin cu intrebarea DACA NU A FOST IMPINS MAN ,DE S -A ARUNCAT .CE FOTBALIST E ASTA CARE IN LOC SA CONTINUE FAZA ERA SINGUR CU PORTARUL ,IN SITUATIE DE A MARCA ,SE ARNCA !!!?? RISCA GALBEN PT.SIMULARE SI PIERDE OCAZIA analizati si aceasta situatie domnule RADU NAUM ca aveti fosti jucatori invitati la emisiune ,as fi curiosa ce ar raspunde acestea ,peste tot arbitri gresesc numai la noi se comenteaza foarte mult despre arbitraj ps pt invitatul tau ION CRACIUNESCU am urmarit cred ca afost 1993 la un post german partida WERDER BREMEN -ANDERLECHT ,arbitrata de ION CRACIUNESCU comentatorul germana a aminiti de 2 ori numele arbitrului la inceputul jocului si la inceputul reprizei a 2a atat nici ca a fost bun sau rau ei analizeaza jocul nu arbitrajele .

Urod (21 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 17:45

Arbitri stiu ca mai devreme sau mai tarziu se va implementa VAR-ul, de aceea mai trag pe ultima sută de metri. Este stiut faptul ca din momentul cand se gandesc sa se faca arbitri, ei nu aștepta altceva decât meciuri importante... Acolo e cascavalul...!!!!!

petre (3 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 17:56

voi care il acuzati pe Naum, aberati la greu...Macar omul semnaleaza problema, si o face intr-un mod foarte clar. Cei care trebuie acuzati sunt FRF-ul, LPF-ul, cei care ar putea sa il traga la raspundere pe ordinarul asta de vasaras, si nu o fac...Arbitrajul nu a fost NICIODATA in halul asta de rau, si vad fotbal de zeci de ani. Si totusi smecherul de la CCA se comporta de parca totul e ok...Continua sa-l promoveze pe penibilul ala de Hategan, trimispe la ditamai partidele din Europa, cand el e un arbitru de ***...De domeniul fantasticului ce se intampla...

petru (3 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 17:58

voi care il acuzati pe Naum, aberati la greu...Macar omul semnaleaza problema, si o face intr-un mod foarte clar. Cei care trebuie acuzati sunt FRF-ul, LPF-ul, cei care ar putea sa il traga la raspundere pe ordinarul asta de vasaras, si nu o fac...Arbitrajul nu a fost NICIODATA in halul asta de rau, si vad fotbal de zeci de ani. Si totusi smecherul de la CCA se comporta de parca totul e ok...Continua sa-l promoveze pe penibilul ala de Hategan, trimispe la ditamai partidele din Europa, cand el e un arbitru de ***...De domeniul fantasticului ce se intampla...

Marius (1 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 18:17

Tari corupte precum Ucraina, Bulgaria, Columbia, Uruguay, Mexic, Maroc , Rusia au implementat deja VAR in primele lor ligi. Ba chiar Ucraina are si in liga 2. In Romania, fiind o tara mai corupta, inca nu s-a introdus. Intrebarea e cine va mai introduce VAR inaintea noastra. Gabon, Senegal, Chad sau Insula Funafuti au sanse foarte mari sa se miste mai repede decat noi. Oricum si cu VAR se poate arbitra cu tenta. Faulturi, cartonase galbene chiar si outuri sau cornere, si acestea pot influenta cursul unui joc. Arbitrii nu isi vor pierde toata influenta dar va fi mai greu sa refuzi un penalty sau sa dai rosu si penalty pentru o intrare regulamentara. Daca spaniolii de la Dinamo nu stiau in ce s-au bagat cand au venit in Romania, acum stiu, si probabil regreta. Probabil ca regreta si birocratii UE ca ne-au introdus in marea familie europeana.

dan man (6 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 18:33

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zapacila (60 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 18:53

Dar VAR ce este?Daca am inteles,doi ARBITRI judecatori, vad meciul in fata unor monitoare!Si dau verdictul!Daar...Nu sunt tot arbitri?Nu sunt tot oameni?Adica nu pot fi si ei dintre cei deja cumparati de baskan-ii cei lipsiti de scrupule?Si mai trebuie sa li se plateasca si lor baremul!Ce e de facut?Se pare ca in Germania nu sunt arbitri judecatori!arbitrul de centru vine la marginea terenului si vede in reluare faza!Si tot el decide!Daca e necinstit nici nu se va duce sa revada faza!Dar daca e cinstit va putea sa se lamureasca!

tindala (60 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 19:16

@traian-Mai nea Pavelescule singura cooperartiva este cooperativa lui Becali!Si voi vorbiti de arbitri?Cand ii aveti pe toti in buzunar?Si pe cand un control antuidoping la fcsb-sa vedem si noi cum e cu vitaminele alea minune ale lui Neubert- care fac ca jucatori abia sculati dupa COVID sa alerge 12 jkm fara sa gafaie?

Ciollo (5 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 19:17

Naumule! am complectat campurile si spun; esti *** jurnalist din sud estul europei... un mare pacalici.

zorrozabal (60 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 19:29

@1.- nic si 2.- @ traian-1.- Mai nic!De ce s-a aruncat Man?Pai cum sa-i dea penalty daca nu se arunca?In fiecare meci fcsb primeste penalty!Deja isi joaca rolul la perfectie!2.-Domnu Traian!Stiai ca anul asta UEFA a publicat un interesant clasament cu echipele care au beneficiat de cele mai multe penalty-uri?Si ca in acel clasament-cum era de asteptat-primele locuri sunt ocupate de echipe din lumea a 5-a a fotbalului?Iar fcsb ocupa locul...5 in acest (deloc) onorabil clasament?

petru (3 comentarii)  •  6 octombrie 2020, 20:20

zorrozabal, un link pentru acel "interesant clasament" facut de uefa?...ma gandesc ca daca fcsb e pe locul 5 la penalti-uri primite, cfr-ul care beneficiaza meci de meci de pomeni de genul asta ar trebui sa fie in capul listei...Au arbitrii care fluiera pentru ei zeci de lovituri libere intr-un meci, la fiecare simulare a circarilor cfr-isti...Si comentatorii ii lauda: "echipa care stie sa tina de rezultat". Pai da, "stii" cand arbitru fragmenteaza jocul in fiecare minut , in favoarea ta...

nebulaEXE (1 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 1:41

Te-ai uitat la campionatul Angliei sa vezi ce greseli uluitoare fac aia cu VAR? Nu e etapa fara scandal.

Fane (61 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 8:41

Vassaras e de vina pentru obedianta rumanilor pe care-i conduce? E usor sa fie tocat intr-una.Norocul lui ca e grec si au fost destui pe aici asa ca ne cunoastem reciproc "calitatile". Da-i omului de la noi un pic de putere si iti pune caracterul pe tava.,ca sef,cu pixul sau cu microfonul.Tastatura e incununarea.

Ionut (1 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 15:29

Da, in spatele VAR sunt tot niste arbitri care se uita la TV. Dar ei nu au scuza ca trebuie sa ia decizia pe loc. Si daca nici in reluare nu vad decizia corecta conform regulamentului atunci sa-si caute alt job. Atunci nu mai exista "n-a vazut" sau "uitati-va la plasament". Au reluari din 3 unghiuri, au tot ce le trebuie sa vada faza obiectiv.

zapacila (60 comentarii)  •  7 octombrie 2020, 16:32

@ionut-Depinde in favoarea cui gresesc si arbitrii judecatori!Daca e in favoarea baskan-ului sau a cooperativei sale,ce s-e va schimba in bine?Dimpotiva, se va legitima furaciunea arbitrilor din teren!!

Golombioschi Ilie (35 comentarii)  •  10 octombrie 2020, 19:08

Pentru un arbitraj mai bun eu propun un sistem competitional si pentru arbitri o divizie A, liga 1, a arbitrajului formata din 16 arbitri de centru si 16 asistenti pentru liga 1 cu 16 echipe si 8 meciuri pe etapa. La centrali 8 sa fie titulari si 8 rezerve o repriza iar apoi repriza a doua sa faca schimb intre ei rezervele sa devina titulari si titularii rezerve. Programarea pentru meciuri sa se faca prin tragere la sorti electronica si afisata prin internet cu 48 de ore inainte de primul meci din etapa. La sfarsitul meciului in 30 de minute observatorul meciului sa afiseze pe internet nota fiecarui arbitru in parte pentru prestatia avuta. Notele sa fie cumulate, insumate si la finalul campionatului clasamentul final sa stea la baza retrogradarii si promovarii acestora intre divizii, ligi, ultimii 4 retrogradeaza in liga inferioara si 4 din liga inferioara promoveaza. Cei de pe primele locuri trimisi sa ne reprezinte in competitiile organizate de FIFA, UEFA.

Comentează