Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Războaiele noastre

Despre supa mereu reîncălzită a vrajbei noastre

Permalink to Războaiele noastre
marți, 8 septembrie 2020, 10:16

Sunt multe conflicte, fierbinţi sau îngheţate, în societatea noastră. Posibil mai puţine ca în trecut, ele ne sar mai tare în ochi, dacă îi ţinem deschişi, pentru că media şi netul ni le depun pe pragul conştiinţei. Peste toate s-a mai abătut şi pandemia. Totul e altfel. Deşi… nu chiar totul. Unele lucruri nu se schimbă niciodată, vechile obiceiuri mor greu. De obicei, în chinuri.

Întâi Alibec, apoi Tătăruşanu. Un „copil” şi un „adult”. Doi oameni la poluri temperamentale opuse s-au zborşit la reporterii care le cereau să comenteze nişte opinii ale unor, ce formulă!, oameni de fotbal, importanţi prin participarea lor la aventura câteodată veselă, adesea tristă, a acestei populare activităţi. Denis Alibec a tras un dos de palmă afirmaţiei lui Ciprian Marica („a avut un joc previzibil”). Replica lui, presupus acidă, a virat în comic. L-a invitat pe fostul golgeter al naţionalei să intre el pe teren. Ha, ha şi ha! Îi putem însă acorda circumstanţa pulsului mare de după meci.

Despre normalitatea întrebărilor

Apoi Dumitru Dragomir a opinat că Tătăruşanu a greşit la golul nord-irlandezilor. Pentru conformitate, Duckadam şi Prunea l-au exonerat de orice vină. Iar ei, spre deosebire de fostul şef al Ligii, au fost portari internaţionali. Dar asta nu exclude dreptul la părere. Aş spune că pe asta stă democraţia la cea mai simplă privire: pe dreptul de a spune. Inclusiv prostii, asigurat fiind că nu vei fi scurtat de cap pentru atât. Proaspăt, aranjat şi sumbru ca de obicei, Tătă, cum e alintat, l-a pus la punct cu duritate pe cel care a îndrăznit să-l chestioneze asupra acestor zise. „Nu poţi să pui întrebări normale? Alte întrebări nu ai?”. Ca unii care trăim sub ecoului sinistrei „altă întrebare” a unui cocoţat în copacul statului acest dispreţ doare. Nu neapărat pentru că noi resimţim durerea. Undeva, profund, continuă să sfredelească o traumă veche.

Selecţionabilul unic

De-a lungul ultimelor două decenii terne ale naţionalei, punctate de rare succese, a existat un selecţionat care a rezistat indiferent de generaţii şi convocări, crescând în forţă şi importanţă an de an şi ratare după ratare. Numele lui este Frustrare. Nu e nimic ruşinos, e doar o apăsătoare realitate, întâlnită adesea la orice orfan de reuşite. Ea se manifestă mai ales în relaţia cu media pentru că ea, media, e responsabilă, de când lumea, cu întrebările deranjante pe care le gândesc mulţi.

Imnul şi girofarurile

Cum le adresează, e o altă parte a aceleiaşi poveşti. Cred – dar e doar o opinie – că prima întrebare pentru Tătăruşanu înainte de meciul cu Austria ar fi putut fi alta. În orice interviu, cât de dur, e loc de negociere (un bun exemplu e recenta discuţie al lui Steven Sackur cu Laura Kovesi la „Hard Talk”, pe BBC). Dar, definitiv, întrebarea trebuia pusă. Naţionala, după cum îi spune numele, are rol de reprezentare, de aceea i se cântă imnul şi e condusă la stadion cu girofaruri. Din acest motiv, ca oricare alt oficial al statului, e mereu sub lumină intensă. Nu e o agresiune. Nu e un parti-pris. E despre atributele reprezentării.

Rădăcinile răului

Războiul cu presa poate fi dus, dar merită? Merită această echipă care a practicat probabil cel mai bun prim joc dintr-o campanie a ultimilor ani (din păcate, terminat tot cu un rezultat prost) să se rătăcească în genul ăsta de conflict? Temerea mea e că, indiferent de răspuns, el va continua pentru că are rădăcini prea vechi pe care nimeni, de teama de a nu „pierde” jucătorii, nu a vrut să le smulgă. Rădoi e omul care poate face asta (din nou, e o părere).

Să ne facem mari, copii!

Acum, acest duel cu jurnaliştii are două tăişuri: poate strânge echipa din dorinţa de „a le arăta lor” sau poate întreţine o bâzâială contraproductivă. Cred, şi aici intru pe teritoriul imaterial al visurilor frumoase, că în acest proiect Rădoi are de înfruntat obstacole prea mari pentru a-şi mai permite unul. Hagi, cu al lui „Tu, cu mustaţă, nu strâmba!”, avea de unde să ducă războaie. Şi, oricum, erau anii ’90, în copilăria libertăţii. Hai să ne mai calmăm, că lumea asta e prea plină de necazuri noi ca să mai aibă timp de supa reîncălzită perpetuu a vrajbei noastre!

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Umila parere (9 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 10:58

Majoritatea pseudo-ziaristilor din Romania cauta doar scandal. Evident ca prima intrebare putea fi alta, dar daca ai fost obisnuit sa faci asta timp de un sfert de veac de NEONORATA meserie, este greu sa renunti la aceste naravuri, chiar in situatii in care bunul simt si anumita doza de tact, ti-ar fi recomandat altceva. Nu intereseaza pe nimeni opinia puscariasului, ex presedinte al ligii de fotbal, nu mai scormoniti in cautare de senzational, cerand opinia acestor delicventi! Domnule Naum, castigam atat de rar si mai ales in fata unor adversari mai bine cotati, incat vrem sa ne bucuram de acest succes obtinut la capatul unui joc ofensiv, asa cum n-am vazut in nationala de foarte multa vreme. Astazi ne bucuram, liniste, va rog! Bravo, baieti! Bravo, Radoi!

JFM (55 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 11:10

Ori de cate ori un fotbalist se va declara nemultumit intr-o conferinta de presa de intrebarile unui ziarist ce pornesc de la declaratii ale unui Dumitru Dragomir sau a altui dinozaur comunist care aduce aminte mai degraba a Militie sau a Cooperativa, am sa-i dau dreptate fotbalistului si-am sa acuz presa. Incetati sa le mai dati importanta acestor fantome ale trecutului sau a unora ca el care traiesc azi dar arboreaza aceeasi atitudine de Cooperativa ilfoveana, de unici intelepti ai fotbalului mioritic. Vorbele de duh ale celor care jignesc fotbalisti ori antrenori gen Dragomir, Dinu, MM, jignesc in primuil rand publicul, scoteti-i definitiv din vederile dvs si voi deveni un aliat al presei. Tatarusanu a avut dreptate, de undeva trebuia sa inceapa aceasta revolta a fotbalistilor impotriva acestor umbre sinistre ale trecutului, omniprezente pe paginile tuturor ziarelor. tabloide sau nu.

Sergiu (1 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 12:49

Atata timp cat voi , presa, inca aveti invitati sau prezentati pareri ale unor fosti puscariasi sau oameni care au condamnari la activ si procese pe rol ( sa nu ne ziceti ca sunt dosare fabricate ) fotbalistii au tot dreptul sa nu va raspunda. Dar partea asta va prefaceti ca nu o vedeti , iar pentru 1 punct de raiting in plus ati fi in stare sa cereti si opinia vulpiteti vizavi de nationala. Deci fiti voi exemplul si doar apoi cereti respect.

Observati-l cu specialisti (3 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 13:37

Tatarusanu de azi speram sa nu ajunga Victoras Iacob de maine.

Cristian (4 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 13:55

Asa fotbalisti, asa presa. Ideea este ca presa nu poate creste fara sport de calitate. Interesant este ca presa, poate castiga duelul asta doar daca fotbalul arata rau. In felul asta toti cititorii vor aproba orice hate, orice remarca acida a oricarui jurnalist. Oare asta ne dorim? Sigur ca Tatarusanu putea raspunde mai frumos la intrebarea aia incomoda, dar e atat de mare satisfactia ca un jurnalist, avand cuvantul drept obiectul muncii de multi ani de zile, l-a "inchis" pe Tatarusanu. Atat de jos am ajuns? Sa ne bucuram de naivitatea fotbalistilor, evidenta, pentru a ii ademeni cu intrebari puerile?

a dica (24 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 14:22

Ca jucatorii se iau la „tranta” cu jurnalistii nu e bine. Probabil nu le-a spus nimeni ca ducand un astfel de „razboi” nu vor castiga niciodata. Ca si jurnalistii cauta doar scandal e la fel de adevarat. Si ce usor poti intoarce o astfel de intrebare in favoarea ta... Dar pentru asta trebuie sa studiezi un pic de comunicare sau sa faci o pregatire adecvata cu un specialist. Dar ca sa vedem cat de josnic isi face presa treaba sa analizam un caz care n-a fost amintit in acest articol. Cat a jucat Hagi in meciul cu Irlanda, musiu Mironica, machedofobistul de Constanta, a avut numai cuvinte de lauda. Ba chiar aprecia (parea sincer!) pasele, devierile si schimbarile de ritm initiate de juniorul lui Gica. S-a intamplat sa ia un cartonas galben (prea mult zel la recuperarea imediata asa cum le-a cerut selectionerul) si a avut apoi un picior ridicat pe care probabil un arbitru autohton l-ar fi sanctionat cu al doilea galben, pentru echilibrarea situatiei. Speriat, Radoi l-a inlocuit cu un jucator cu profil defensiv. Sa ne amintim ca pana in acel moment lucrurile decurgeau normal, aveam posesie, golul doi putea sa cada oricand. Initial, Radoi a declarat ca la schimbat pe Hagi pentru ca risca sa ia rosu, nu ca a fost slab. Egalarea pe final a adus schimbari majore in atitudinea unora. Mironica uita ce comenta in timpul jocului si-l scoate vinovat pe Hagi, iar „prietenii” lui Gica Hagi de la GSP ii dau lui Ianis nota cea mai mica desi InStat zice altceva. Nu Radoi l-a scos pe Hagi din echipa in meciul cu Austria, ci presa. Speriat, selectionerul s-a pus la adapost si la sacrificat pe Ianis care putea juca macar o parte din timp, iar jocul de aseara i s-ar fi potrivit. Cam asta cred eu ca erolul „constructiv” al presei noastre sportive, care de fapt e doar de can-can.

loopthelup (2 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 16:09

Domule Naum, va apreciez cam de 22 de ani de cand faceati interviuri al Coupe Du Monde cu Nationala, dar nu va pot sustine articolul, care este unul plin de...frustrare. Asadar, vca raspund concret la fiecare din titlurile articolului. 1. Normalitatea - Consider ca Mitica Dragomir nu doar ca a spus prea multe prostii la viata lui si nfotbalul romanesc a si facut prostii. El si-a cam risipit acest drept demult...Nu imi place deloc atitudinea si felul lui Tatarusanu de a fi, dar lui "Corleone" trebuie sa ii se dea peste nas gura. Ar fi trebuit si peste maini sa ii se puna niste bratari de fier ;) Nu mi-i se pare deloc deplasat ce a spus Tatarusanu, chiar nu trebuie sa ne intereseze parerile unuia ca Mitica Dragomir. Un expirat care a asigurat distrugerea fotbalului romanesc! Asta nu ar trebuii sa mai spuna nimic de fotbal in veci. 2. Selectionabilul - Oare nu vi s epare ca pare ca frustrarea asta si neputinta ( dublata de cocalareala, delasare, mistocarisme, spirit pur si tipic romanesc si alte asemenea) a generatiilor din ultimii 20 de ani a fost prea amplificata de presa. hai nu va victimizati acum domnule Naum, dupa ce ati facut personaje ca Corleone si Gigi Becalii oameni de fotbal si le-ati dat dreptul sa isi imprataseasca opiniile toxice. O democratie autentica stie sa taie toxicitatea atunci cand e cazul, are mecanismele necesare si le stie folosii, ce invocati dumneavoastra in apararea presei este o democratie de Dimbovita, in cel mai bun caz, una in care fiecare are dreptul sa spuna si sa faca ce vrea, fara consecinte si doamne feri sa ii taie cineva din scurt...Voi nu puneti intrebari deranjante, alea deobicei sunt intrebari inteligente, voi pur si simplu puneti intrebari ofensatoare. E o diferenta intre a fi deranjat si ofensat ;) 3. Imnul - Putea sa puna alta intrebare domnul ziarist, una care sa fie despre meci, nu despre ce a zis x despre Y. Asta numiti voi presa sportiva? 4. Radacinile - Merita, pentru ca meritati :) 5. Sa nu ne facem griji - Ha ha ce gluma buna domnule Naum, oare cum ar fi sa va calmati putin dumneavoastra, cei din presa, si sa ii lasati pe oamenii astia sa faca ce pot cat pot si sa nu mai fiti asa "Deranjati" de raspunsurile taioase. O relatie buna se bazeaza pe reciprocitatea in toate, de la incredere, la respect. O sa va respecte cand o sa ii respectati asa cum sunt ei, pt ce sunt ei asa cum sunt, chiar daca nu ne place de cele mai multe ori...Sunt oglinda noastra. In rest, sa auzim numai de bine de la Nationala. Mirel Radoi, Mirel Radoi, e unul dintre noi!

#JosCenzura (3 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 17:30

Cat va place scandalul, dar mai mult va place sa va victimizati :) Excelent comentariul lui @loopthelup! Big like! V-a dat clasa, tuturor asa-zisilor jurnalisti, toti neintelesi, toti tristi...

unulaltul (5 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 18:33

Acuma, serios! Cum sa iei acest articol in seiors, mai ales ca e scris de unul care promoveaza zilnic scandalul si cearta? Vorbeste Naum despre ceva razboi :)) NUmai in capul lui e razboi, peste 80% dintre cetatenii acestei tari avand cu totul si cu totul alte preocupari. Nu se uita nimeni in gura lui Dragomir, apai sa-i mai si creada ineptiile. Am renuntat acum multi ani de zile sa mai citesc sportpunctro si prosport, apoi am renuntat sa mai urmaresc digisport si sa mai accesez digisport. Telekomsport, site-ul, e o mizerie si emisiunile de analiza sunt de tot rasul. Voi, astia de inventati razboaie, sunteti penibili. Nici nu stii, domnule Naum, cati rad de tine si abia asteapta sa te vada dupa ce pierde Dinamo :)) Rad de tine oamenii pentru ca ai ajuns un biet cancanist la un post de doi bani, gurile rele spun ca in fiecare sezon mai pierzi un dinte de oftica. Articol de doi lei, penibil ca si autorul care a dus analiza sportiva in derizoriu. Cred ca sunt multi care-si doresc sa vada meciul fara comentatori...cam pana aici s-a ajuns cu profesionismul vostru de *** bani gauriti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

viorel (20 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 18:43

Dl Naum tot nimic despre sinistrele cazarmi sportive ale armatei CSA si militiei CS Dinamo, care irosesc un buget de peste 50 milioane de euro anual, nu in folosul sportului romanesc ci al lenesilor profitori pripasiti la loc caldut in MApN si MI. Romania este unica tara din UE si NATO care mai mentine aceste relicve toxice ale sportului de tip stalinist, generatoare de risipa si coruptie, care polueaza si capuseaza sportul romanesc! Pana cand dl Naum tacerea vinovata, complice???

motanul incaltat (84 comentarii)  •  8 septembrie 2020, 20:04

Intr-adevar e vina presei si a unor reporteri trimisi sa ia interviuri luati parca din Gara de Nord.... Intrebari anoste si mai ales previzibile.... L-a intrebat cineva pe Tatarusanu---Bai frate, in afara de echipa nationala mai ai de gind sa joci si tu vreun meci titular la echipa de club???? sau Ianis-nu ti-e rusine sa nu faci nimic nici la Glasgow dupa ce Belgienii abia au asteptat sa scape de tine????

Observator (70 comentarii)  •  9 septembrie 2020, 9:17

Este nevoie de echilibru, de normalitate in relatia dintre jucatori si ziaristi, dar ultimii isi aroga o importanta prea mare; in fond, nu ne reprezinta, cum o fac fotbalistii! Asa lipsiti de valoare cum sunt considerati de catre unii si cu tare de caracter, ei sunt chiar vedete de talie internationala, pe cand ziaristii nostri (inclusiv cei din presa vorbita, plus muzicantii, starletele, politicienii, patronii din fotbal si altii) nu au decat o notorietate locala, discutabila si aceea! Chiar si asa, reporterii trebuie sa evite scandalurile, nu sa le initieze/alimenteze! Jenanta remarca lui Mironica in legatura cu Hagi jr., remarca ce a avut drept efect neutilizarea lui in meciul cu Austria! Ce a facut Iancu, putea face si Ianis, poate chiar mai mult! @ motanul incaltat Stimabile, unii acorda o mult prea mare importanta belgienilor (antrenori, ziaristi, fotbalisti) implicati in campionatul domestic, de o valoare incomparabil mai mica deca a fotbalistilor care compun echipa lor nationala! Pentru ei, nu numai Hagi n-a fost bun, ci si Stanciu, Boloni si altii! Dvs. aveti doar comentarii negative, nimic pozitiv, niciodata! O.

Ion vasile (1 comentarii)  •  9 septembrie 2020, 14:03

Dacă patronii precupeti de cluburi, care declara ca nu urmăresc performanta sportiva și regii blaturilor din fotbal sunt vedetele presei sportive, atunci nu mai este nimic de făcut. Cat despre război, acesta are loc între cei cu foame de rezultate și cei cu foame de bani (obținuți prin prostituție profesionala). Reporterilor trimiși pe la conferințele de presa nu le-ar strica o aprofundare a fenomenului sportiv în detrimentul tehnicii de a face presa de scandal.

Birlic (8 comentarii)  •  9 septembrie 2020, 18:23

Aș fi vrut și eu să construiesc o replică la articolul ''tăios'' al domnului Naum supărat nevoie mare pe declarațiile lui Tătă & Company, dar au punctat perfect domnii @loopthelup (2 comentarii), @Observator (63 comentarii) și @Ion vasile (1 comentarii) și chiar nu cred că mai trebuie adăugat ceva. Felicitări domnilor! Pentru domnul Naum, nu.

Observator (70 comentarii)  •  10 septembrie 2020, 13:55

Domnule Naum, Catalin Tolontan, cu acordul unor ziaristi care au bloguri pe acest site, mi-a cenzurat postarile, mai putin cele care apar pe vreo 3 dintre ele! N-au (Tolo si ceilalti ziaristi) avut niciun drept, in afara de faptul ca am criticat fara menajamente orice greseala/exagerare/ipocrizie, insa cu un limbaj decent! Cu unii dintre autori eram in relatii bune, dar legaturile s-au degradat, din vina mea sau a celor 2, nu conteaza prea mult! Totusi, de aici si pana a-mi interzice orice comentariu pe anumite bloguri este o distanta care nu trebuia parcursa! Dl. Geambasu, cu care am schimbat opinii interesante intr-o vreme (fotbal, muzica si geografie), publica materiale cu o frecventa foarte mare, dar, pe langa unele teme de actualitate si bine tratate, are si destule articole menite sa creeze dispute in randul celor care le citesc si le comenteaza! Numele Hagi suscita intotdeauna un mare interes, pro si contra (mai mult contra, in necunostinta de cauza sau in dispretul adevarului), dar a te prevala de acest nume pentru a creste numarul de accesari si de comentarii este o exagerare! Hagi senior este inatacabil ca fost fotbalist genial, iar Ianis merita respect nu numai pentru caracter, ci si pentru ce este pe cale sa realizeze, in ciuda reticentei belgienilor (cine-i ia in seama pe cei care activeaza in Jupiler League?) si a ziaristilor tineri (dar nu numai) de la noi! O.

Marian (1 comentarii)  •  11 septembrie 2020, 20:54

Domnule Naum, Nu gasesc nici macar o singura informatie despre Turul Romaniei in gsp. Nu este pacat?

Comentează