Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Corona şi coroana

Craiova e campioană. La ora asta, în minutul ăsta, în secunda asta, care tocmai a trecut

Permalink to Corona şi coroana
marți, 21 iulie 2020, 9:27

Dacă am băga în capul unui computer toate datele luptei la titlu, jocul Craiovei, jocul CFR-ului, punctele, meciurile ce vin şi unde se ţin, arbitrajele, echilibrul intern, adversarele şi mai ales Adversarul, SC FC VCC-19 SA, e clar pe cine va da câştigătoare.

Cea care își caută norocul

Fără umbră de îndoială, Craiova aceasta, cea din poza de duminică seara, defilând la Botoşani, în ritmul penaltyurilor şi al jocului avântat, ar ieşi victorioasă, iar CFR-ul acesta, cel de luni dimineaţa, cu alte infecţii (previzibile după cea a lui Păun) venind să pună bomboana pe ceea ce arăta a fi un tort la sfârşitul sezonului regulat, dar în care acum cineva a aruncat nişte pumni de grâu, e perdantă. Dinamica echipei lui Bergodi, cu întreaga structură Rotaru în spate, construită cu grijă de la naştere până în vremurile noastre, e una care nu lasă loc de scărpinat în cap. Craiova nu doar că bate, câteodată cu noroc, dar îşi şi caută norocul, aşa cum s-a întâmplat în victoria de la Cluj, adevăratul meci de cotitură.

Ziua când s-a răsturnat poza

Acum un an sau doi s-ar fi mulţumit cu egalul dinspre final, speriată de soliditatea, cinismul şi capacitatea de a lovi oricând a adversarei. În iunie a fost altfel. CFR ar fi trebuit să vrea să păstreze scorul, 2-2, care i-ar fi lăsat cele 4 puncte diferenţă, un avans nu doar material, ci şi psihologic. Acolo, în acea zi, poza a fost răsturnată. În ciuda primei poziţii şi a celor două sezoane de mărşăluit prin Liga 1, clujenii îşi jucau, fără să ştie, ultima şansă de a ţine la respect Bănia. Istoria are ironii de felul ăsta. Iar CFR a râs, prea multă vreme după unii, de toţi ceilalţi. Forţele vizibile şi invizibile sunt gata să râdă la urmă.

Amenințarea lui Rotaru, replica lui Bergodi

Craiova e campioană, e atât de simplu. N-are cum să nu fie. Are tot de partea ei. Nu doar o echipă, ci şi un lot solid plus un antrenor superb, scos din joben ca un soi de bizarerie a soartei (Bergodi care plonja cu Voluntari către liga secundă e pe punctul să ia titlul în acelaşi sezon cu Craiova; e ca şi cum Di Biagio, retrogradat deja cu Spal, ar fi fost pus în iarnă la Inter cu care ar fi răpus Juve – pazzesco!). Nu există frământări interne. Totuşi, ştirea lansată de Mihai Rotaru cu amenzi de până la 10.000 de euro pentru cei care se infectează le-o fi ridicat părul în cap unor jucători. De unde şi dezminţirea lui Bergodi, care şi-a contrazis pentru prima oară deschis patronul. Un amănunt? De văzut… Acest campionat se joacă în toate detaliile lui de pe teren şi din afară, un gest în faţa porţii, o gafă, un fluier, o ieşire cu prietenii în oraş. Craiova e campioană pentru că a bătut CFR la toate aceste capitole. Bătălia cu rivala e ca şi câştigată. Craiova mai are doar un hop de trecut. Craiova.

Trăim de azi pe mâine

Dacă mâine apare vreun infectat la liderul avansat al clasamentului, ce se întâmplă? Şi dacă Rotaru pune în aplicare amenzile? Mulţi de dacă, e drept. Dar fotbalul nostru a trăit după principiul, pe care îl vedem aplicat şi acum, când mor oameni şi speranţe, că „mie nu mi se poate întâmpla”. Şi când i se întâmplă, e sfârşitul lumii. Craiova a fost ferită de COVID, dar cine poate spune că fotbaliştii ei, cei mai buni pe terenul postizolare, sunt mai breji decât alţii când scapă în „civilie”? Prevenţie perfectă sau pur şi simplu de noroc? Azi Craiova e pe val, iar CFR, cu apă-n gură. Pandemia ne-a arătat însă că habar n-avem ce şi cum va fi peste un ceas.

Pravoslavnicului fotbal românesc, cu vagoanele lui de cruci şi de „Doamne-ajută!”, i se potriveşte vorba „Dacă vrei să-L faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i ce planuri ai”. Mâine nu e azi-ul care n-a fost, nici el, ieri. Trăim de pe acum pe acum. Acum, Craiova e campioană.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Andrei F (97 comentarii)  •  21 iulie 2020, 10:08

V-ați cam grăbit că uite și la Craiova se spune că a ajuns virusul...Apoi ca suporter independent de Craiova și CFR aburelile Craiovei sunt parca mai supărătoare decât cele făcute în ani de zile de CFR...Craiovei nimic pare că nu-i mai place și parcă vrea cu toate puterile să împingă competiția dincolo de pragul UEFA...Se poate să ajungă o campioană specială din vina ei mai ales că așa cum spuneți arbitrii o susțineau cu putere...---- Altfel trăim vremuri grele și rele...Citesc cum un oficial LPF și FRF este amenințat de suporterii- patroni ai unei echipe...Aud tot mai des că la multe echipe au fost încălcate normele stabilite și agreate contra virușilor...Regulamente,Norme...mai există că dacă se respectă multe se pot da peste cap...Suntem în impas...Și din păcate iarăși va amintesc...televiziunile și ele fac un joc nesportiv...Sunt atâtea faze care nu au reluări sau reluările vin cu întârziere...O fi fost ceva la Țigănașu în minutul 30???Credeam că v-ați dat seama că nu este in regulă să vă credem iarăși pe cuvânt că sunt reluări pe care le puteți vedea doar dv. .

mg (115 comentarii)  •  21 iulie 2020, 12:25

..da, A new day yesterday ziceau pe Stand up-album , cei de la Jethro Tull(bomboana fiind desigur Bouree, cu ajutorul domnului Bach..). Și tot pe-acolo, Nothing is easy.. pentru Craiova, dar linia aia de mijloc Nistor-Cicâldău-Mihăilă-Gustavo, parc-ar merita trofeul.. With a little help from my friends, totul e posibil.. Au zis-o Beatles, Joe Cocker și atâția alții, încât..

Simeone (21 comentarii)  •  21 iulie 2020, 12:25

Fotbalul e în criza profunda din cauza acestui virus, poate aceasta criza e benefica Craiovei. Când ceilalți sunt buimaci, descumpaniti, ei au șansa aceasta. Gândiți-vă ca CFR are 2 loturi și jumătate de jucători care abia așteaptă sa se remarce. Nu trebuie sa ii plângem pe Djokovic sau Petrila. Exista acolo Pereira si alți jucători care pot suplini cu succes. Au demonstrat-o în prima parte a sezonului. Vor bate pe Botoșani și FCSB, Astra poate sa facă egal cu Craiova, și uite avem în ultimul meci egalitate aproape perfecta. De ce zic aproape, deoarece CFR nu poate sa facă egal din cauza meciului tur.

Daminuta (2 comentarii)  •  21 iulie 2020, 13:03

@Andrei F. plătește bine Becali sarcina asta a ta de slugă postac? Că la câte ''capace'' ți-ai luat de la cititori pe ''furatul de curent'', nu-mi explic cum ai putea rămâne mereu la fel de proaspăt . Ba, unde pui, că revii și cu mai multă energie în ''mersul pe arătură''. Mă gândesc totuși, că ceea ce faci tu are și un avantaj care face să merite efortul tău de încasator. În alt context, ar deveni inexplicabilă postura ta de servitor necondiționat, când lucrurile sunt evident altfel decât tu le susții și asta doar pentru că ești fan Fcsb, așa, pe degeaba.

Joo (3 comentarii)  •  21 iulie 2020, 13:20

Ceea cd uita Radu Naum este faptul care se amintea mai sus: CFR are un lot numeros, doar cerbicia lui Petrescu a impiedicat jucatori valorosi din lot sa iasa la rampa. Daca ar fi ascultat de Minteuan, campionatul ar fi fost luat demult. Acum insa, daca Petrescu va renunta la ideilor lui preconcepute ar o sansa. Daca nu, va fi demis in mod rusinos, asa cum n-a mai fost vreodata!

Andrei F (97 comentarii)  •  21 iulie 2020, 13:59

@ Daminuta (2 comentarii) • 21 iulie 2020, 13:03 Ce treaba are Becali cu comentariul meu?Atat te duce mintea...2 comentarii din care unul nu are treaba cu articolul...Si vorbesti tu de aratura?

Cristian B (3 comentarii)  •  21 iulie 2020, 15:36

Din păcate și cu ajutorul dat de VAR, deciziile arbitrilor sunt uneori bizare. Primul exemplu a fost in amicalul Germania Chile când Werner a fost lovit de un chilian cu cotul in barba și acesta din urma a primit doar un galben, cu toate ca reluările arată clar intenția de al “decapita” pe german. Ce sa mai spunem de penalty-urile primite de Real, care probabil avea nevoie sa câștige campionatul la fel de mult cum o minge moale are nevoie de aer ca sa poată sări. Nu exista sport corect și nu va exista atâta timp cât cei aflați pe teren vor încerca din răsputeri sa câștige un meci prin orice metoda. Fotbalul nu este primul sport distrus de bani și nici ultimul. Din momentul ce criteriul financiar este trecut in fata celui sportiv. Specia umană a transformat arta și sportul in tiparnițe de bani, sufocand plăcerea de a juca și a crea. Totul se reduce la comisioane, bonusuri, salarii, mașini și ceasuri scumpe. Importam copiii altora și ne vindem proprii copii in speranța ca in așa fel vom reuși sa creștem o generație de aur sănătoasă, numai ca uitam, sau nu vrem sa acceptam ca generația aia de aur a fost crescută și educata acasă la noi și nu pierduți prin străinătate( ferească Dumnezeu sa spunem ca a avut și comunismul partea lui buna, ca deh, acum lucram la patron). Așa ca mult succes la târg cu Mbappe, lampard, Messi

traian (9 comentarii)  •  21 iulie 2020, 15:51

Un nou comentariu superficial, de om care nu are legatura cu fotbalul decat din cauza ca este obligat de profesie, dar lui nu ii place deloc sportu asta. Plus ca vine de la Digisport, postul tv care s-a opus categoric la o actiune comuna, cu ProX si Telecomsport, pe langa CNA pentru a ridica cenzura absurda instaurata abuziv in folosirea cuvintelor interzise Steaua si stelisti pentru definirea echipei din liga a I-a si a suporterilor ei (52% din total). Radu Naum nu vorbeste despre deturnarea totala a fotbalului romanesc-burlenesc dupa trecerea la sistemul play-off. Incepand cu 2016 toate titlurile au fost adjudecate in urma deciziei cooperativei ad-hoc si a contributiei arbitrilor smecheri, cu exemple clare, evidente, fara echivoc, din fiecare an. In 2020 a venit randul improvizatiei de partid craiolguta sa castige premiul cooperativei, pentru ca a fost un membru devotat si ascultator si a contribuit cand i s-a cerut (tranteala oribila din 2017 in favoarea viitorului). Dar de la Naum si Digi nu poti avea asteptari in comentarii obiective despre fotbalul burlanesc sau burlesc mai bine zis!

a dica (24 comentarii)  •  21 iulie 2020, 17:17

Craiova inca nu e campioana. Nu stiu ce fel de calculator e ila din „capul” caruia ar iesi verdictul asta. Mai ales ca, dupa statistica GSP, fara umarul solid al arbitrilor CFR ar fi avut un avantaj considerabil, iar rezultatele astea „virusate” din perioada COVID n-ar fi fost suficiente sa rastoarne poza. Dar mai intai de toate sa vedem ce se intampla cu sanatatea echipelor. Din pacate, anomaliile pe care le vedeam la televizor vis a vis de protectie, confirma. Sunt greseli, cu siguranta, si cine a gresit sa plateasca. Poate chiar cu titlul. Asa ca sa nu ne grabim. Daca arbitrii pot decide campioana, de ce n-ar face-o si COVID-ul?

tindala (60 comentarii)  •  21 iulie 2020, 21:09

@Andrei F Tovarasi,ca sa se faca dreptate tovarasului Becali-caruia tot i se fura titlul-cu toate ca el baaga baani-supun la vot urmatoarea propunere:CFR si CRAIOVA sa piarda cu 3-0 toate meciurile din play off-pentru ca au avut cazuri de COVID-iar campioana sa fie desemnata in urma unui meci de baraj dintre fcsb si Botosani(nu cred ca e nevoie de doua)!Cine este pentru?Cine este impotriva?Se abtine cineva?Da tovarasi!Cu 52% din voturi, propunerea a fost aprobata!Cuum?Daca pana atunci va fi vreun caz si la Botosani?Tovarasi rog putina seriozitate!

xstelu (14 comentarii)  •  21 iulie 2020, 22:55

Andrei F iar ai apărut maaaaah oropsitule pesedeu și beheheu, tot nu te lași deloc mă aaaa???? Ce ți face pipereanul maaaaah???

Andrei F (97 comentarii)  •  21 iulie 2020, 23:15

@ Păcală Ai vrut să te dai ce nu ești!!! De echipa Astra Giurgiu ai auzit??? Ei bine ăștia îți fac praf raționamentul de Păcală...Sau nu știi pe ce loc sunt???Apoi nu știi ce implica nerespectarea normelor împotriva virusului... Și nici matematică...Nici acel 3-0 din capul tău nu o pot face pe Steaua campioană...

B-A-C-H (3 comentarii)  •  21 iulie 2020, 23:27

@mg Complimente pentru comentariul tău presărat de referiri la muzica de calitate. O singură completare aș avea, dar care ține de fotbal, nu de muzică: enumerând câteva nume ale liniei de mijloc a liderului, l-ai omis pe Mateiu, ale cărui travaliu enorm, intercepții, joc fără minge și chiar faulturi au ajutat enorm echipa. Keep on rockin' in a free world! Vom vedea ce va fi.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  22 iulie 2020, 6:26

E interesanta ideea asta cu CARPE DIEM dar mai sunt 2 etape....Si in Romania se intimpla multe si unele ciudate.... Apar cazuri de infectari la echipe aflate in lupta la virf---CFR. ..Bizar . Craiova nu-si permite infectari ca stie ca sansa e aproape si nu se stie cind te mai intinlesti cu ea...Si mai apar cazuri la Dinamo care nu stie ce calcule sa mai faca sa evite retrogradarea.... Ciudat virus---el nu se manifesta la alte echipe care nu au nimic de pierdut sau de cistigat....As face un pariu.... Paun deja infectat si dus la spital din cauza virusului o sa fie perfect sanatos si apt de joc la ultimul meci Craiova-Cfr daca Cfr va avea vreo sansa teoretica sa mai cistige campionatul.....

tindala (60 comentarii)  •  22 iulie 2020, 6:47

@Andre f Astra nu are licenta!Si tovarasi,daca nu ne UEFA in preliminariille UCL cu echipa de pe locul 2?

Andrei F (97 comentarii)  •  22 iulie 2020, 9:56

@Pacala Recitește ce ai scris in comentariul anterior!!! Astra poate sa fie campioană!!! Licenta nu are treabă cu cine este campion... Și matematica ți-am spus că nu te ajută... păcălește te cu altceva!!!

Valentin (1 comentarii)  •  22 iulie 2020, 10:47

Pur si simplu imi provoci scarba si totodata mila ! Aservirea dumneata fata de Becali e atat de evidenta incat ma mir ca atunci cand te uiti in oglinda nu vomiti ! Nu mai esti demult un jurnalist obiectiv , asa ca dute ofiter de presa la FCSB si scuteste-ne de chinul de a reurmari la TV !

mg (115 comentarii)  •  22 iulie 2020, 11:54

Eugen Qy (2 comentarii)  •  23 iulie 2020, 6:16

Simeone matematica e simpla ! 44+1=45 DECI Craiova 45p; 40+3+3+46p si deci CFR la o simpla egalitate in Banie e Campioana ! dar meciul de la Giurgiu nu prea are importanta decat pentru MORAL !Ca si cu 44 de puncte fata de 46 Craiovei tot victorie ii trebuie iar cu 46 fata de 47, chefereului ii trebuie neaparat Victorie ! DECI concluzionand FINALA Campionatului va fi la CRAIOVA ! Atunci arbitrul va fi DECISIV !

David (1 comentarii)  •  23 iulie 2020, 9:07

Buna ziua! Domnule Naum, ce o sa va spun eu nu are legatura cu subiectul dvs. Urmaresc fenomenul fotbalistic din liga 1 de 30 ani, sunt fan Poli Iasi vechea si noua, aceeasi suntem. Dar observ ca dumneavoastra prin pozitia pe care o aveti ca moderator Digi, considerarti sau desconsiderati echipa sufletului meu din cel mai frumos oras din tara. De ce ? De ce socotiti Voluntari, clinceni, chiajna ca echipe de nivelul Iasiului? Pai Iasiul face rating , are 7000 spectatori acasa dak nu ar fi pandemie, are sarea si piperul.....E pe linie cu Dinamo, Craiova, U Cluj, Fc Arges....echipe mari.... Incercati va rog sa va reconsiderati pozitia .......Pentru Voluntari, acamedica va spun ....nu sufera nimeni cand joaca, nu se uita nimeni la tv....... INCURAJATI ECHIPELE CU SUPORTERI......

Bursuc Petre (1 comentarii)  •  27 iulie 2020, 1:50

Eu cred că aici este vorba despre ceva cu mult iz penal. Vorbim despre un grup infracțional organizat, pentru că asta reprezintă CFR CLUJ, împreună cu cei de la Mogoșoaia. La pușcărie cu acești derbedei !!! Trebuie de urgență deschis un dosar IN REM pentru toți membrii clubului CFR, pentru LPF și FRF. Până atunci FCSB trebuie să joace corect cu mincinoșii de la Cluj. Cereți arestarea lui Burleanu !!!!

Comentează