Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Cine a bătut pe CFR?

Craiova planează pe un vis. Să o lăsăm să îşi consume orele de extaz, că dacă sunt zile virează în necaz. CFR e un Terminator pe care trebuie să îl omori de mai multe ori până când şi ultima luminiţă […]

...

DJ Djoko şi asimptomaticii gândirii

Dimitrov a plecat în grabă de la marea chermeză organizată de regele Serbiei, Nole Întâiul, petrecere la care s-a servit mult din mână, fără nicio greşeală de picior (al paharului). Ce frumos chiuiau flăcăii într-o discotecă din Belgrad, la bustul […]

...

Frumoşii pierde-vară

B. A. Vintilă: „Am făcut un joc bun, sunt mulţumit, am dominat, am avut ocazii, sunt lucuri care dau moral echipei”. D. Petrescu: „Sunt nemulţumit de toţi, chiar şi de mine. De când sunt antrenor la CFR nu am văzut […]

...

Astra la vista, bebe!

Când cobori dintr-o maşină care costă de 250 de ori mai mult decât suma cu care eşti remunerat (fără a fi doctor) faza are ceva din Stan şi Bran. Sau din Bran şi Bran, că la Astra sunt mai mulţi […]

...

Titlul din eprubetă

În ciuda citirii apocaliptice a legilor, e improbabil ca Liga 1, odată plecată la drum, să fie oprită de îndată ce apare un caz de COVID. Există o lege a proporţiilor. Şi o asemenea măsură ar fi dezechilibrată. În plus, […]

...

Astra la vista, bebe!

Alibec se revoltă. Astra nu poate în Europa. Dar poate multe altele neputute de alţii

Permalink to Astra la vista, bebe!
marți, 9 iunie 2020, 3:56

Când cobori dintr-o maşină care costă de 250 de ori mai mult decât suma cu care eşti remunerat (fără a fi doctor) faza are ceva din Stan şi Bran. Sau din Bran şi Bran, că la Astra sunt mai mulţi cu acest profil, din tribună până pe gazon.

Interesul lui Denis

Alibec s-a oprit să vorbească reporterilor după un amical la Giurgiu, blocând ieşirea şi fiind apostrofat tot amical (totul e amical zilele ăstea) de alt şomer tehnic de lux, Gabi Tamaş, care, terminându-i-se contractul abrupt, nu ştia dacă s-o ia spre Dunăre ca să joace sau ca să pescuiască. La această fenomenală echipă totul e despre azi, după învăţăturile marilor înţelepţi.

Căci a vorbi despre mâine acolo e ca şi cum ai discuta despre primii colonişti pe Marte. Alibec şi-a trăit, aşadar, clipa de revoltă şi a riscat şutul în fund verbal al „starostelui” Găbiţă cu un scop precis. Îndeobşte un fotbalist nu se opreşte nitam-nisam să dea cuvinte presei dacă nu e obligat sau dacă n-are un „enteres”. Iacătă c-avea.

La bulivară, birjar!

Denis tot vrea să scape din fotbalul ăsta după ce a ratat trenul când era tânăr – dar el pare veşnic tânăr dintr-un anumit punct de vedere… Vrea să vadă ce-i poate piciorul într-o lume mai civilizată, după ce a bifat mai toate prostiile din îndrumarul „Cum să mori speranţă după ce te-ai născut talent”.
Alibec a răbufnit după ce a aflat că Astra n-a luat licenţa de Europa deşi e în play-off-ul L1. „Orice jucător vrea în cupele europene. La vară, cred, voi pleca!”. În subsolul acestor vorbe e un deget către un obraz gros cât pielea de elefant. Adică banii la timp nu ni-i dai în formă continuată, ne bagi în şomaj tehnic, ne şantajezi, noi facem totuşi performanţă şi acum aflăm că degeaba am făcut-o? Pe bune?!

Gaşca veselă până la mişto

Alibec a intrat greu prin spaţiul îngust lăsat de portiera-fluture după ce a trimis clubului mesajul de adio. Va fi amendat, a spus Dani Coman. Apropo, el cred că are cea mai ingrată meserie din lume, între un vestiar plin de bogaţi duşi de nas şi un patron a cărui strategie e alcătuită adesea din trei cuvinte: descurcă-te fără bani!

Alibec ştia ce îl aşteaptă. Dar dacă nu suportă ceva băieţii ăştia – el, Budescu, Tamaş – e să-i iei la mişto. Râdem, glumim, facem un grătar, bem un şpriţ, însă totul are o limită. Problema lor e că la Astra limita e din gumilastic. Limita sunt astrele de pe cer.

Secretul astrei secrete

Dar ghiciţi ce? Aşa a ajuns Astra an de an în play-off! Aşa a luat un titlu şi a trecut Revelionul în Europa. Cât de trăsnită e chestia asta? Cum se poate face performanţă acolo? Trebuie să existe o cauză obiectivă. Şi există. Acest club are faima unui sat de vacanţă pentru copiii rebeli ai fotbalului nostru, cei care nu încap în disciplina niciunui alt club.

Aici ei sunt mai liberi ca oriunde, îşi negociază antrenamentele şi cantonamentele, şi pare că au găsit Graalul: practică fotbalul de plăcere. Cu ambiţia subscrisă de a le arăta celor care nu i-au vrut aşa cum sunt cât rău le pot face pe teren. Astra e o oază. Seacă de bani, însă inundată de libertate, un soi de falanster balinez.

Sigur, când se termină cocteilul de sub pai şi încep să soarbă în gol încep şi necazurile. Azi Europa e „pa!” şi unii îşi flexează nişte muşchi. Dar în azi-ul care va fi mâine o vor lua veseli de la capăt. Pentru că în acest mic paradis dunărean nu poţi avea şi ştiuca, şi icrele. Chiar şi aşa, ce viaţă, măi băieţi!

Comentarii (7)Adaugă comentariu

motanul incaltat (72 comentarii)  •  9 iunie 2020, 18:32

Romania e o tara *** care traieste dupa propriile reguli...Care dupa cum vedem nu se potrivesc cu ale Europei.... Cum naiba sa nu te primeasca in Europa ca nu ti-ai platit niste datorii esentiale???? Cum ai ajuns in situatia penibila ca Europa sa descopere acest lucru???? De ce nu ai fost trimis direct in liga a 4-a de catre federatia corupta din Romania????Pt ca traim intr-o tara de tip bananier unde nici macar nu avem banane---unde legea se aplica doar pt cei fraieri.In cazul in care aceasta lege exista si nu e plina de confunzii si mizerii...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie (10 comentarii)  •  9 iunie 2020, 19:39

@motan: așa a ajuns CFR campioană. Nu și-a plătit dările și a rămas în Liga1. Rangers a retrogradat în Liga5, Florentina, Parma la fel. La noi iei campionatul. CFR, Dinamo, Gaz metan trebuiau desființate.

Simeone (14 comentarii)  •  9 iunie 2020, 23:56

Fraților ne adaptam cum putem, nu putem fi mai catolici decât Papa. Când ești sărac ca nu ai bani sa treci strada, faci orice, faci românisme. De ce va deranjează. Asa sintem noi, cumpăram ieftin, mai reparam, subzistență. E Balcani, Europa de Est, avem specificul nostru, iar Europa știe acest lucru, me îngăduie multe. Nu va convine, emigrați altundeva.

dd (1 comentarii)  •  10 iunie 2020, 10:46

simeone de acord cu tine. dar de ce trebuie sa fim profesionisti? eu cred ca fotbal de amatori sau semiamatori e suficient la noi! pana in 89 eram 'nonamatori'.

mg (113 comentarii)  •  10 iunie 2020, 12:57

"..Elefantu'-avu de dat, un raport cum a lucrat/ Câte-alune-avu în plan, câte a cules pe an.." Asta era pe vremea lui Toma Caragiu.. Mai nou, se umple elefantu' cu paie și Astra de datorii, după modelul rafinăriei intrate în insolvență încă din 2004. Oricum se transformase-ntro fabrică de țepe, ca și falimentatul SNTR-Tutunul românesc.. Un aer mai curat pe cerul patriei și câteva mii de șomeri în plus.. Ce mai contează câțiva fotbaliști, fie ei chiar și talentați..?

ovialex23 (2 comentarii)  •  10 iunie 2020, 13:11

Sa-i multumim pentru ce "calitatea" fotbalului rominesc lui Mircea Sandu si Mitica Dragomir. Au transformat fotbalul nostru exact in ce a facut si Ceausescu din Romania: un sat fara caini si plin de "***"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (48 comentarii)  •  11 iunie 2020, 11:34

@ ovialex23 Dragomir nu era apt pentru functia de presedinte al LPF, dupa cum nici actualul presedinte al FRF nu este plasat in functia actuala pe baza meritelor! Marele manager poate destabiliza financiar cluburile, prin reguli si amenzi de o stupiditate extrema! Primeste bani de la UEFA pentru a ajuta cluburile, insa el se gandeste la amenzi usturatoare, exagerate, in conditiile saraciei de la noi! Saracie instaurata si in fotbal la inceputul celui de-al doilea mandat al mentorului lui burleanu, care l-a si propulsat in aceasta functie! O.

Comentează