Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Cine a bătut pe CFR?

Craiova planează pe un vis. Să o lăsăm să îşi consume orele de extaz, că dacă sunt zile virează în necaz. CFR e un Terminator pe care trebuie să îl omori de mai multe ori până când şi ultima luminiţă […]

...

DJ Djoko şi asimptomaticii gândirii

Dimitrov a plecat în grabă de la marea chermeză organizată de regele Serbiei, Nole Întâiul, petrecere la care s-a servit mult din mână, fără nicio greşeală de picior (al paharului). Ce frumos chiuiau flăcăii într-o discotecă din Belgrad, la bustul […]

...

Frumoşii pierde-vară

B. A. Vintilă: „Am făcut un joc bun, sunt mulţumit, am dominat, am avut ocazii, sunt lucuri care dau moral echipei”. D. Petrescu: „Sunt nemulţumit de toţi, chiar şi de mine. De când sunt antrenor la CFR nu am văzut […]

...

Astra la vista, bebe!

Când cobori dintr-o maşină care costă de 250 de ori mai mult decât suma cu care eşti remunerat (fără a fi doctor) faza are ceva din Stan şi Bran. Sau din Bran şi Bran, că la Astra sunt mai mulţi […]

...

Titlul din eprubetă

În ciuda citirii apocaliptice a legilor, e improbabil ca Liga 1, odată plecată la drum, să fie oprită de îndată ce apare un caz de COVID. Există o lege a proporţiilor. Şi o asemenea măsură ar fi dezechilibrată. În plus, […]

...

Titlul din eprubetă

Un campionat stă să repornească. De data asta, chiar putem spune că nu se va juca doar pe teren

Permalink to Titlul din eprubetă
miercuri, 3 iunie 2020, 9:18

În ciuda citirii apocaliptice a legilor, e improbabil ca Liga 1, odată plecată la drum, să fie oprită de îndată ce apare un caz de COVID. Există o lege a proporţiilor. Şi o asemenea măsură ar fi dezechilibrată. În plus, evoluăm. Nu mai suntem nici atât de speriaţi, nici atât de vulnerabili ca în prima zi.

Umanitatea s-a mişcat relativ bine în multe locuri, aici n-a fost atât de rău pe cât ne-am imaginat sau pe cât înapoierea noastră structurală ne-ar fi lăsat să credem. Legile au fost impuse cu vorba bună şi cu bastonul financiar (sau cu cel de cauciuc, în India).

Imensa majoritate a populaţiei trăieşte mental cu această boală transmisibilă fără a mai dârdâi de frică la fiecare generic de ştiri. Rămâne nesoluţionat în parte respectul pentru reguli (chiar dacă par stupide unora, precum era spălatul pe mâini până deunăzi).

Mai ieri am intrat într-un loc pe uşa căruia scria mare, într-o limbă de circulaţie naţională, că portul măştii e obligatoriu. Un tip cu pălărie fancy, îmbrăcat cu stil şi care nu părea orb a intrat nonşalant şi perfect descoperit. Vânzătorul a oftat. Cică dacă zice ceva, clientul n-o să mai vină să cumpere. Atât de proşti suntem, câteodată.
La fotbal, lucrurile se prezintă rezonabil. Băieţii au stat în case (cei mai mulţi) au respectat convenţiile (deşi sunt convins că în cantonament au făcut ce au vrut), s-au lăsat testaţi şi răstestaţi, cum era firesc. Nu ştiu cine îşi va asuma riscul să închidă tot dacă apare un caz. Nemţii n-au făcut-o. Dar un lucru e previzibil. Dacă virusul nu va omorî campionatul, ar putea în schimb ucide şansele la titlu ale celor de care se lipeşte cumva, nu se ştie cum.
Un infectat sau mai mulţi înseamnă carantine şi izolări locale, ba chiar neprogramări de meciuri. Imaginaţi-vă că apare la CFR, FCSB sau Craiova! Sau la două dintre ele, direct sau prin jocul comun, cum e cel dintre clujeni şi bucureşteni în chiar prima etapă de la reluare.

Cu 8 meciuri rămase şi 4 puncte diferenţă între cele trei, orice contează, orice gol, orice absent. Un 0-3 la masa verde (cum ar vrea LPF) în cazul declanşării unui focar ar însemna final de drum. Adio, titlu!

E o sabie a ştim noi cui atârnată deasupra capetelor tuturor. Poate şi un îndemn la cât mai multă seriozitate, mai ales în viaţa de acasă, mai ales acum, când valuri de oameni ţinuţi în chingile ordonanţelor militare, tind să se reverse către plăceri şi să creeze riscuri noi.

Va trebui ca fotbaliştii să trăiască, practic, la fel ca înainte, doar cu ieşiri la antrenamente şi la jocuri. O vor putea face? Vor putea rezista tentaţiei copiilor care îi vor trage spre lume şi viaţă? Aici s-ar putea juca titlul, oricât de nedrept ar părea. Ştiţi, mai toţi sportivii vorbesc despre sacrificii, despre viaţa specială pe care o duc, despre copilăria muncită etc.

Ei bine, e timpul să verificăm cât adevăr e în toate aceste autosanctificări. Pentru că mai ales acum, toată această conştiinţă, dacă o au, e chemată la bară. Şi nu, nu ca să danseze!

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Mozzie (4 comentarii)  •  3 iunie 2020, 23:52

Campionat mai masluit ca asta in favoarea unui competitor NU am mai pomenit. Absolut toate deciziile merg in favoarea unuia cu gura mare, pentru ca in Romania daca ai scandalul in ADN esti un castigator. Ma uit la acel domn din poza, ce s-a mai zbatut sa-i faca pe plac scandalagiului, ziceai ca e angajatul sau la club, nu ministru platit din bani publici, ca tot avea obsesia asta a banului public.

motanul incaltat (72 comentarii)  •  4 iunie 2020, 2:28

Cite echipe sunt in play-off??? 6. Daca la toate apar testari pozitive----ceea ce nu e tocmai imposibil daca se vrea,----Viitorul ajunge campioana din play-out. Ca suntem in Romania si daca se vrea se poate orice....

Simeone (14 comentarii)  •  4 iunie 2020, 8:13

Opinia de bun simt ar trebui sa fie continuarea competiției sportive chiar în condițiile apariției unui infectat. Acesta ar trebui izolat de restul echipei, iar ceilalti sa joace. E la fel ca și o accidentare. Jucătorul nu vrea sa se accidenteze, la fel și în cazul acestui virus. Sa pierzi la masa verde cu 3-0, mi se pare exagerat, împotriva spiritului sportiv. Chiar nu te poți bucura de un asemenea titlu obținut. Vei fi arătat cu degetul.. Pierzi orice urma de respect.

mg (113 comentarii)  •  4 iunie 2020, 14:25

"There's too many men, too many people/ Making too many problems/ And there's not much love to go around/ Can't you see this is the Land of Confusion?" (Genesis-"Invisible Touch" album)

Adi (28 comentarii)  •  4 iunie 2020, 15:09

un articol si un punct de vedere corect..

Comentează